0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Citizen horloge laten maken?
Wij verzorgen uw Citizen reparatie

Als een van de weinige horloge producenten in de wereld, wordt elk onderdeel van een Citizen horloge inhouse geproduceerd en door eigen meester horlogemakers inhouse in elkaar gezet. De uurwerkmaker van Juwelier Jos is officieel gemachtigd en gespecialiseerd in reparatie en onderhoud van uw Citizen horloge. We bieden professionele service voor zowel de mechanische horloges als ook voor de kwartshorloges van Citizen. Maak

Uw Citizen horloge zal regelmatig gereinigd moeten worden. Niet alleen aan de buitenkant maar een regelmatige servicebeurt is zeker aan te bevelen. Over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat bij regelmatig dragen een servicebeurt elke drie tot vijf jaar nodig is. Deze onderhoudsbeurt wordt het beste gedaan door een uurwerkmaker. Heeft u een mechanisch Citizen horloge dat u niet zo vaak draagt, dan is het aan te bevelen het horloge eens per maand op te winden en te dragen. Zo kunnen de verschillende geoliede onderdelen goed blijven functioneren. Als uw Citizen horloge waterresistent is en u het regelmatig onder de douche of bij het zwemmen draagt, is het aan te bevelen uw horloge elke twee jaar te laten controleren. Zo kan onze gespecialiseerde uurwerkmaker controleren of alle pakkingen en schroefdraden nog in optimale staat zijn. 

Juwelier Jos Seiko Horloge reparatie

Het merk Citizen

“If time never stops, why should we?” Deze vraag en de slogan “Better starts now” zijn de drijfveren voor het merk Citizen dat al meer dan 100 jaar horloges ontwerpt en produceert.

De geschiedenis van Citizen begint in 1918 in Japan toen the Shokosha Watch Research Institute op zoek ging naar een Japanse rivaal voor de geïmporteerde horloges. Zo gebeurde het dat in 1924 het eerste zakhorloge werd gelanceerd, alleen had dit mooie horloge nog geen naam. De burgemeester van Tokio werd gevraagd om een naam voor te stellen. Hij hoopte dat het horloge door alle burgers,”citizens”, gedragen zou worden, de naam Citizen bleef hangen en werd uiteindelijk de naam van het bedrijf.

In de afgelopen honderd jaar heeft Citizen met succes geprobeerd haar horloges een volledig onderdeel te laten zijn van het dagelijks leven. Gedurende deze tijd en luisterend naar hun klanten werden er extra functies zoals een eeuwigdurende kalender en een World Time Functie aan de horloges toegevoegd. Ook hypoallergene banden en drukgespen stonden op het lijstje van de klant. Een super titanium kast en onderdelen in 2005, en een nieuw type automatisch mechanisch mechanisme in 2010 perfectioneerden de verdere Citizen modellen. 

Gedurende de afgelopen jaren is het ultieme doel van Citizen om de horloges zo accuraat mogelijk te maken. Zo hadden de meeste Quartz horloges op de markt een afwijking van +/- 15 seconden per jaar. Citizen lukte het om met het Eco-Drive model een afwijking van +/- 5 seconden per jaar te behalen. Om de lichtinval voor de zonnecellen voor de Eco-Drive te verbeteren werd besloten het Japanse Washi papier te gebruiken. Het Washi papier zorgt ervoor dat de lichtinval optimaal is om de zonnecellen van energie te voorzien.Met de laatste ontwikkelingen heeft Citizen een jaarlijkse afwijking van +/- 1 seconde weten te bereiken. Ongekend in de horlogebranche. 

Werkbank met onderdelen van horloges, zoals horlogebanden, sluitingen, gespen en een kast

Welke werkzaamheden vallen onder het onderhoud van uw Citizen horloge?

Er zijn verschillende niveaus van onderhoud als het om uw Citizen horloge gaat.

Niveau 1:

 • Reiniging van de kast
 •  Vervanging van de batterij
 •  Waterdichtheidstest

Niveau 2:

 • Nieuwe energiecel
 •  Reiniging van de kast
 •  Pakkingen
 •  Waterdichtheidstest

Niveau 3: 
Complete servicebeurt

 • Volledige reparatie van het uurwerk (schoonmaken en opnieuw oliën van de wieldraad) 
 • Nieuwe energiecel of batterij 
 • Versleten bandpennen vervangen
 • Kast en band schoonmaken
 •  Pakkingen
 •  Waterdichtheidstest

Onderhoud van uw Citizen horloge bij Juwelier Jos

Stap 1 – voorbereiding van het onderhoud:

Allereerst wordt een optische inspectie van uw horloge gedaan. Na de optische inspectie wordt de band verwijderd en de kast opengemaakt.
Het uurwerk wordt verder goed bekeken en er wordt vastgesteld welk onderhoud en/of reparatie nodig is.

Stap 2  van het onderhoud – demontage en reiniging van de kast en de band:

Nu zal onze uurwerkmaker de band verwijderen en de horlogekast uit elkaar nemen. Beide worden ultrasoon gereinigd. Alle pakkingen en afdichtingen worden vervangen. Het polijsten van zowel de kast als de band wordt alleen gedaan op verzoek van de klant. 

Stap 3 van het onderhoud – demontage en reiniging van het uurwerk:

Dit is het meest delicate werk van het onderhoud van uw Citizen. De uurwerkmaker demonteert het uurwerk. Als het horloge volledig uit elkaar ligt worden alle onderdelen (en dit kunnen er honderden zijn) grondig gereinigd en daarna gedroogd. Bij het uit elkaar nemen zullen de versleten en beschadigde onderdelen vervangen worden. Daarna wordt elk onderdeel met de juiste olie geolied. Het uurwerk wordt daarna in elkaar gezet en alle functies worden gecontroleerd. Als laatste wordt het uurwerk afgesteld met de daarvoor bestemde meetapparatuur en wordt het uurwerk weer in zijn kast gemonteerd.

Stap 4 van het onderhoud – kwaliteitscontrole:

Ook de kwaliteitscontrole is een belangrijke stap in het onderhoud van uw Citizen. De controle omvat het testen van de waterdichtheid, wijzer- en datum verstellingen, alle functies worden doorlopen op nauwkeurigheid, de pennen, de sluiting en de gangreserve krijgen hun laatste check-up. 

Horloge reparaties, zoals het plaatsen van een horlogeband door de pushpin te vervangen

Hoe verzorg ik mijn Citizen het best en wat moet ik vermijden?

Om uw Citizen goed te verzorgen is het belangrijk op enkele dingen op te letten. Zo zult u langer plezier hebben van uw horloge.

 • Chemicaliën zoals chloor en alcohol kunnen verkleuring van de band veroorzaken. Als u uw band wilt reinigen is het beter een zacht reinigingsmiddel te gebruiken.
 • Als u een vouw-gesp heeft, is het beter deze dicht te vouwen voordat u uw horloge opbergt. U heeft dan minder risico dat de gesp kapot gaat.
 • Legt u uw horloge niet dicht bij uw smartphone of koptelefoon. Ze bevatten magnetische onderdelen die uw horloge kunnen beïnvloeden.
 • Als u een zonnecel Eco-Drive Citizen horloge heeft, bergt u hem dan niet op in een lade. Het horloge kan dan niet opladen. Het beste legt u uw horloge in de zon.

Citizen horlogebandjes – een streepje voor 

“Bouwen aan een doelgerichte, krachtige en duurzame toekomst”.

Dit staat bovenaan op de website van Citizen. Deze houding wordt doorgevoerd in de verschillende banden die Citizen heeft ontwikkeld voor haar horloges.

 • Stof van gerecyclede vezels.
  Deze “UpDRIFTTM” banden zijn gemaakt van gerecyclede plastic flessen en ander plastic afval uit rivieren en zeeën. Het lijkt op een normale synthetische leren band, maar het draagt soepel.
  Deze banden worden het liefst wat losser gedragen om de ventilatie te bevorderen. Wees voorzichtig met chemicaliën, de ultraviolette stralen kunnen eventueel voor verkleuring zorgen.
 • Knit “ECOPETr” banden zijn ook gemaakt van gerecyclede plastic flessen en kleding en zien er als gebreid uit. Ook hier kunnen chemicaliën de band verkleuren en vervormen. U kunt de band in water lichtjes wassen en weer in vorm trekken.
 • De “Piñatex” banden zijn gemaakt van de vezels van ananas bladeren. Dit is een bijproduct van de ananasoogst. De biomassa die daarna overblijft kan weer gebruikt worden voor voedingsrijke natuurlijke meststof en biobrandstof.
  Het beste is ook deze band losjes te dragen voor de ventilatie. En zeker ook weer oppassen met chemicaliën. Het is belangrijk de band zo droog mogelijk te houden.
 • Appel-leer. Deze banden zijn gemaakt van het afval van appels zoals de schil en andere delen van de appel. Ook deze banden zorgen voor een vermindering van het effect op het milieu – een belangrijk punt voor Citizen. Bij deze banden geldt hetzelfde als de voorgaande natuurlijke banden. Oppassen met chemicaliën en droog houden. Direct zonlicht kan de band verkleuren. Omdat dit een natuurlijke band is, zal deze wat vaker vervangen moeten worden.

Kom langs voor reparatie van uw Citizen horloge

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.

Juwelier Jos – waar staan we voor?

Juwelier Jos, dé juwelier van Gouda, staat voor ambacht en vakmanschap. Ruim 40 jaar verzorgen we onze klanten met onze directe service en persoonlijke hulp. We ontwerpen en vervaardigen unieke en persoonlijke sieraden die aan al uw wensen voldoen. Zowel productie van sieraden als reparatie van sieraden en horloges worden in ons atelier uitgevoerd.