0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Sieraden schoonmaken

en onderhouden

U wilt natuurlijk zo lang mogelijk van uw sieraden genieten. Door goed zorg te dragen voor u sieraden en ze regelmatig bij de juwelier te laten onderhouden zult u er jaren plezier van hebben.

U kunt tussendoor uw sieraden regelmatig schoonmaken, maar doet u dit wel op de juiste manier. Hoe? Dat leggen we u graag uit.

Algemene tips en weetjes

Allereerst is het verstandig om bij aanschaf van een sieraad aan de goudsmid te vragen waar u rekening mee moet houden. Zit er een steen in die niet tegen bepaalde middelen kan en is het materiaal gevoelig voor krassen? Wanneer u dit vooraf weet is onderhoud makkelijker.

Uiteraard doet u er altijd goed aan voor uw sieraden te zorgen. Hieronder staan een aantal tips die er voor zorgen dat uw sieraden zo lang mogelijk schoon en krasvrij blijven.

Toch is het goed om te weten dat sieraden na verloop van tijd toch een beetje doffig zullen worden, hoe goed u er ook op past. Volg daarom onderstaande adviezen goed op wanneer u uw sieraden gaat schoonmaken. Weet ook dat een krasje hier en daar erbij horen. Dit is onvermijdelijk en hoort bij het dragen van sieraden en horloges. Bij een nieuw sieraad valt dit extra op en misschien baalt u er een beetje van, maar sieraden zijn hier nou eenmaal gevoelig voor.

Wel kunt u, naast het advies van de juwelier, met een aantal zaken rekening houden om uw sieraden zo lang mogelijk goed te houden. Zo is het goed om te weten dat er een aantal dingen zijn waar uw sieraden niet zo goed tegen kunnen.

  • Chemische producten doen zilver of goud geen goed. Bent u van plan het huis een grote schoonmaakbeurt te geven of bijvoorbeeld de ramen te lappen? Doe uw sieraden dan af.
  • Let goed op met make-up, parfum en bijvoorbeeld haarlak.
  • Doe uw sieraden af wanneer u gaat sporten, zwemmen en slapen. Zweet, chloor en ook zeewater zullen geen goed effect hebben op uw sieraden. Mocht u het een keer vergeten zijn, spoel uw sieraad achteraf dan goed af met water.
  • Doet u intensief werk of gaat u tuinieren? Ook dan is het verstandig uw sieraden af te doen. Zo komen er niet per ongeluk beschadigingen of krasjes op.
  • Voor de momenten dat u uw sieraden niet draagt is het raadzaam een mooi opbergdoosje te gebruiken. Zo raakt u uw sieraden niet kwijt en liggen ze veilig voor kleine ongelukjes of bijvoorbeeld grijpgrage kinderhandjes.

Wanneer u bovenstaande tips volgt, zullen u sieraden lang goed blijven en met onderstaande tips kunt u ze goed schoonmaken.

Het is aan te raden om eens in de 1 a 2 jaar uw sieraad te laten onderhouden bij een juwelier. Een goudsmid heeft ervaring en let op dingen die u zelf niet ziet, denk daarbij aan of het slotje nog goed werkt en of er geen slijtage plekken op het sieraad aanwezig is.

Wilt u uw sieraad onderhouden of heeft uw sieraden die een reparatie kunnen gebruiken? Kom dan langs in onze winkel. We helpen u graag uw sieraden weer als nieuw te maken.

Zilveren sieraden schoonmaken

Zilveren sieraden schoonmaken is regelmatig nodig omdat ze snel dof kunnen worden door een laagje viezigheid, bijvoorbeeld door vet afkomstig van uw huid. Daarnaast kan zilver ook oxideren, daardoor krijgt het een beetje een zwart of groen laagje. Dit is een natuurlijk reactie, die wel af te remmen is, maar nooit helemaal te voorkomen is. In een eerder artikel vertelden we al hoe u uw zilver kunt schoonmaken met soda en Dreft. Dreft werkt ontvettend waardoor uw zilver weer schoon wordt. Een badje van soda en aluminiumfolie helpen de oxidatie op te lossen.

Toch raden de meeste goudsmeden, waaronder ook wij, dit af. Maak liever een badje van heet water, Driehoek groene zeep en ammonia. Laat uw sieraad daarin even weken en poets na met een zachte tandenborstel. Spoel na met heet water. Dit is een zachte manier van reinigen en maakt uw sieraden weer vetvrij.

Om oxidatie weg te poetsen raden we de producten van Hagerty aan. Dit merk is gespecialiseerd in het onderhoud van goud en zilver en heeft ook een speciale zilverpoets in het assortiment. Na het poetsen met zilverpoets kunt u uw sieraden opwrijven met een zilverpoetsdoek, om de laatste glans weer terug te krijgen. Echter zal niet alle oxidatie verdwijnen. Laat het laatste beetje door de juwelier wegpoetsen tijdens het jaarlijkse onderhoud.

Op het internet zijn nog veel meer tips te vinden over huis-tuin-en-keuken middeltjes. We raden al deze tips ten zeerste af. Deze middelen zullen uw sieraden niet veel goed doen.

Bestel Hagerty schoonmaakproducten eenvoudig en snel in onze webshop

Goud schoonmaken

Bij goud treedt niet net als bij zilver oxidatie op, ook zal goud niet snel op een andere manier verkleuren. Toch wordt goud ook dof na een tijdje. U kunt goud schoonmaken met speciaal daarvoor bestemde middelen. Hagerty heeft hiervoor speciale middelen, zoals een speciaal middel om een dompelbad te maken en een poetsdoek voor goud.

Heeft u dit even niet voorhanden? U kunt goud ook schoonmaken in een badje met Driehoek groene zeep en ammonia. Maak daarvoor net als bij zilver een badje van heet water, groene zeep en ammonia. Laat het gouden sieraad hier een paar minuten in liggen en wrijf het schoon met een zachte (!) tandenborstel. Spoel af met heet water en laat het dan helemaal drogen. Daarna kunt u het sieraad eventueel met een poetsdoek na poetsen om de glans weer helemaal te herstellen.

Sieraden met diamanten, edelstenen en parels

Heeft u sieraden met diamanten, edelstenen of parels? Deze kunnen ook dof worden door viezigheid. Deze sieraden kunt u ook in het eerder genoemde sopje schoonmaken. Laat ze echter niet te lang in het sopje zitten, enkele minuten is voldoende. Ze worden dan al schoon en blijven in goede conditie. Eventueel kunt u het zekere voor het onzekere nemen en kiezen voor zilverpoets of een speciaal middel voor goud en een speciale poetsdoek.

Laat sieraden met stenen ook goed controleren bij de juwelier wanneer u deze laat onderhouden. Stenen kunnen ongemerkt een beetje los gaan zitten. Door dit door de goudsmid te laten controleren, kan het tijdig worden opgelost. Een steen, vooral een kostbare, raakt u liever niet kwijt.

Horloges schoonmaken

De tips hierboven gelden ook voor horloges. Echter is het wel belangrijk om te weten of uw horloge waterdicht is. Zo niet doe deze dan zeker af met douchen, zwemmen en andere water gerelateerde activiteiten en maak voor het schoonmaken gebruik van een speciaal poetsdoekje voor horloges. Ook goed om te weten, zodra de batterij van uw horloge leeg is, doet u er goed aan een nieuwe in te zetten. Een oude kan gaan lekker en/of oxideren. Draagt u het horloge weinig? Zet het klokje stil om te voorkomen dat de batterij leegloopt. Overigens hoeft u glas bij krassen niet direct te vervangen, we kunnen het glas ook polijsten. Meer zaken van uw horloge repareren? Vraag naar de mogelijkheden.

Maak een afspraak voor uw sieraden- of horlogereiniging

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.