0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Horloge waterdicht
van regendruppel tot zwembad

Wanneer u in het bezit bent van een waterdicht horloge, doet u er goed aan het horloge af en toe naar de juwelier te brengen voor een waterdichtheidstest. Deze horloge reparatie voorkomt mogelijk dat er water in het horloge komt. Ook tijdens de jaarlijkse vervanging van uw horloge batterij wordt uw horloge op waterdichtheid getest. Maar wat betekent nu precies 3 ATM, 5 ATM en 10 ATM? En wat betekent dit voor uw horloge en waterdichtheid? U leest het hier.

Horloge waterdicht maken of waterdichtheid controleren

Om te testen of uw horloge waterdicht is plaatsen we uw horloge in een vibrograf leak checker. Dit apparaat zet het horloge tot 5 ATM onder druk. Als er een lek wordt gevonden geeft het apparaat dit aan.

Wanneer u een lek vermoed, kunt u bij ons terecht. Daarnaast testen we het horloge ook op waterdichtheid voordat we het open maken om de batterij te vervangen, zodat we kunnen garanderen dat het horloge waterdicht gemaakt kan worden na het openen. Dit wordt alleen gedaan als u hier toestemming voor geeft.

Nadat de batterij is vervangen wordt de O-ring in het horloge ingevet en het horloge dichtgemaakt. Daarna wordt het horloge nogmaals op waterdichtheid getest.

Horloge waterdicht controle met de Leak Checker bij Juwelier Jos

Waterdicht horloge dames

Een waterdicht horloge voor dames herkent u aan de hoeveelheid ATM dat vermeld is op de achterdeksel. U kunt 3, 5 of 10 ATM zien staan. Dit geeft aan tot welke diepte uw horloge voor dames waterdicht is. Hieronder vindt u een overzicht van alle gradaties in ATM en de bijbehorende dieptes en informatie. Zo weet u in het vervolg precies tot hoe diep uw waterdicht dameshorloge is en wat u er allemaal mee kunt doen.

Waterdicht horloge heren

Een waterdicht horloge voor heren is op dezelfde manier te herkennen als een waterdicht horloge voor dames. Voordat u een waterdicht heren horloge open laat maken voor eventuele reparatie is het belangrijk dat de waterdichtheid op voorhand getest wordt. Op die manier tonen we de waterdichtheid aan, om deze vervolgens nogmaals te controleren als het horloge weer dicht gemaakt wordt.

10 atm waterdicht, wat betekent dat?

De waterdichtheid van een horloge kent verschillende gradaties en wordt uitgedrukt in bar of ATM (atmosfeer). Het is daarom belangrijk te kijken waarvoor u uw horloge wilt gebruiken en tot welke diepte uw horloge waterdicht is.

 • 3 ATM/bar of 30 meter. Het horloge is water resistent of gesealed en is bestand tegen regen en spatwater.
 • 5 ATM/bar of 50 meter. Het horloge is waterproof en geschikt om mee te douchen of zwemmen. Pas hierbij wel op met grote temperatuurverschillen, omdat dit de waterdichtheid kan beïnvloeden.
 • 10 ATM/bar of 100 meter. Het horloge is waterproof en geschikt voor de meeste watersporten zoals zwemmen, zeilen en snorkelen in ondiep water. Het is niet aan te raden deze horloges te gebruiken bij torenspringen of duiken en men moet oppassen met temperatuur verschillen.
 • 20 ATM/bar of 200 meter. Het horloge is waterproof tot 20 meter diepte.
 • 30 ATM/bar of 300 meter. Duikproof . U kunt dit horloge gebruiken voor duiken tot 30 meter diepte.
 • 100 ATM/bar of 1000 meter – Het horloge is waterproof en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor diepzeeduiken.

Als u gaat duiken is het aan te raden een speciaal duikhorloge of duikcomputer aan te schaffen. Deze zijn niet alleen waterdicht, maar geven ook voor een duiker belangrijke waarden aan zoals diepte, tijd in het water, stikstofgehalte etc. Duikhorloges mogen alleen door de officiële verkoper open en dicht gemaakt worden, omdat anders de garantie op de waterdichtheid niet te garanderen valt. Dit kan desastreuze gevolgen hebben voor iemand die gaat diepzeeduiken.

Wat is water resistent en wat is waterdicht?

Water resistent betekent dat het horloge tegen opspattend water beschermd is. Dus als u uw handen wast of door de regen buiten loopt kunt u het horloge omhouden. Waterdicht betekent dat het horloge ook onder de douche en bij het zwemmen of duiken gebruikt kan worden. Een waterdicht horloge kan dus direct in contact met water komen.

Kosten waterdichtheidstest

Het vervangen van een batterij in uw horloge kost gemiddeld tussen de €10 en €75, op het moment van schrijven. Wilt u uw horloge laten controleren op waterdichtheid? Dan betaalt u gemiddeld €7,50 extra. De kosten voor een waterdichtheidstest in combinatie met het vervangen van een batterij zijn afhankelijk van uw horlogemerk.

Wilt u in een horloge van 5 ATM of 10 ATM de batterij laten vervangen en een waterdichtheidstest laten uitvoeren? Dit is mogelijk. Op de achterplaat van uw horloge ziet u het aantal ATM genoteerd staan zodat u van tevoren kunt zien wat de kosten voor u zullen zijn. Hier vindt u een actueel overzicht van de kosten voor een waterdichtheidtest.

Duur waterdichtheidstest

Het vervangen van de batterij in uw horloge en het testen op waterdichtheid doen we alleen direct bij een horloge van 3ATM. Op en waterdichtheidstest voor horloges met 5ATM en 10ATM kunt u helaas niet wachten.

U kunt uw horloge achter laten in ons atelier en uw horloge weer binnen 3 werkdagen weer ophalen. De reden hiervoor is dat we een speciale machine hebben die zeer accuraat de waterdichtheid meet van horloges van 5 en 10 ATM. Alleen onze gecertificeerde horlogemaker kan en mag deze test uitvoeren. De test wordt dus achter de schermen uitgevoerd op een moment dat de horlogemaker beschikbaar is.

Hoe houd ik mijn horloge waterdicht?

U doet er goed aan uw horloge jaarlijke te laten testen op de waterdichtheid. Dit kunt u dus eventueel doen in combinatie met het laten vervangen van uw batterij. Daarnaast kan het de duur van uw horloge verlengen, wanneer u voorzichtig met uw horloge omgaat. Let daarbij op de volgende zaken:

 • Zorg dat de kroon of het drukknopje niet is uitgetrokken. Gebruik dit onderdeel ook niet als u in het water bent.
 • De pakkingen die het horloge waterdicht houden slijten met de tijd. Temperatuurwisselingen, bijvoorbeeld als u uit de koele zee onder een warme douche springt, zuren zoals transpiratie, uitdroging, zout of heet water kunnen deze pakkingen aantasten.
  Ook tikken of stoten van het horloge of de kroon kunnen de pakkingen verzwakken. Hierdoor kan een opening ontstaan waardoor het horloge niet meer waterdicht is. Laat dus regelmatig uw horloge controleren op waterdichtheid. U kunt dit jaarlijks laten doen bij het vervangen van uw batterij.
 • Als de glasrand beschadigd is, er een stukje uit het glas is of er diepe krassen of een scheur in het glas zitten dan is het horloge niet meer waterdicht. We kunnen het glas van uw horloge voor u vervangen en uw horloge weer waterdicht voor u maken.

Maak een afspraak en laat uw horloge waterdicht maken of controleren

Hieronder kunt u direct een afspraak maken voor alle soorten horloge reparaties, waaronder een waterdichtheidstest.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.