0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Reparatie antieke klokken –
Het behoud van historie met vakmanschap

Heeft u het zich wel eens afgevraagd: “hoe kan ik mijn geliefde antieke klok laten repareren?” 

Juwelier Jos heeft meer dan 20 jaar ervaring met de reparatie van antieke klokken. We bieden een uitstekende service waarbij we met precisie en zorg te werk gaan. 

 

Het belang van reparatie van antieke klokken

Het onderhouden en repareren van antieke klokken kan soms als een ontmoedigende taak worden gezien. Velen geloven dat deze klokken vanwege hun ouderdom gewoon moeten worden bewaard als erfstukken en niet zozeer als functionele tijdwaarnemers. 

Juwelier Jos weet echter dat niets verder van de waarheid ligt. Het behoud en functioneel houden van antieke klokken is een kunstvorm, een die we tot in de perfectie hebben verfijnd. Hier zijn enkele redenen waarom onze klanten ervoor kiezen hun antieke klokken te laten repareren.

Erkenning van historische waarde

Antieke klokken vertellen meer dan alleen de tijd; ze vertellen een stukje geschiedenis. Elke antieke klok heeft een verhaal te vertellen – over de tijd waarin ze werden gemaakt, de ambachtslieden waardoor ze zijn gebouwd en de huizen waarin ze de tijd hebben aangegeven. 

Juwelier Jos erkent deze waarde en we doen er alles aan om deze tijdcapsules in werkende staat te houden.

 • Reparatie en onderhoud helpen om de historische integriteit van de klok te behouden.
 • Het gebruik van originele of replica-onderdelen waar mogelijk, behoudt de authenticiteit van de klok.

Waardering van vakmanschap

Antieke klokken zijn handgemaakt door meester horlogemakers van weleer. Ze vertegenwoordigen niet alleen het technische vernuft van de tijd, maar ook de artistieke trends en ontwerpen. Door ervoor te zorgen dat deze klokken blijven werken, eren we het vakmanschap en de tradities die erbij betrokken zijn.

 • Reparatie van antieke klokken vereist specifieke kennis en vaardigheden, die we bij Juwelier Jos te bieden hebben.
 • We waarderen en respecteren de originaliteit en uniekheid van elke antieke klok die we repareren.

Behoud van emotionele waarde

Voor velen hebben antieke klokken niet alleen historische of artistieke waarde, maar ook een diepe persoonlijke waarde. Ze kunnen erfstukken zijn, doorgegeven van generatie op generatie, of symbolen van belangrijke gebeurtenissen of herinneringen. 

Juwelier Jos begrijpt deze emotionele band en we streven ernaar om de waarde van deze klokken te behouden door ze zorgvuldig en respectvol te repareren.

Juwelier Jos respecteert en waardeert de belangrijke rol die antieke klokken spelen in het leven van onze klanten. Neem contact met ons op voor al uw antieke klok reparatie behoeften.

Een oude antieke klok van hout met een witte wijzerplaat en twee bellen aan de onderkant.
Het uurwerk van een oude antieke klok.

Soorten antieke klokken en hun specifieke reparaties

Juwelier Jos heeft het geluk om een verscheidenheid aan prachtige antieke klokken door onze handen te zien gaan. Elk type antieke klok heeft zijn eigen unieke charme en geschiedenis, maar ook specifieke reparaties. Als klokkenliefhebbers begrijpen we de kunst en expertise die nodig is om deze tijdloze stukken te onderhouden. 

Laten we eens een kijkje nemen naar enkele van de meest voorkomende soorten antieke klokken en hun specifieke reparaties.

Antieke klokken met slinger

Klokken met een slinger, vaak gedecoreerd met sierlijke designs en gemaakt van hoogwaardig materiaal, zijn een prachtig voorbeeld van antiek vakmanschap. Deze klokken vereisen echter specifieke zorg om hun mechanische werking en hun prachtige uiterlijk te behouden.

 • Regelmatige reiniging van het mechaniek. Ophoping van vuil en stof kunnen de precisie van de klok beïnvloeden.
 • Jaarlijkse smering van het mechaniek. Dit zorgt dat alle onderdelen soepel blijven functioneren.
 • Periodieke controle van de veren, aangezien deze na verloop van tijd kunnen verslijten of breken.

Antieke kartelrand klokken

Kartelrand klokken herkent u aan hun unieke ontwerp waarbij de klok de vorm van een muurkartel volgt. Deze klokken hebben zeer specifieke reparaties vanwege hun delicate aard en complexe mechanisme.

 • Een grondig onderhoud en schoonmaak van de kleine onderdelen en tandwielen. Dit vereist een hoge mate van precisie.
 • Het glas en de metalen delen kunnen periodiek een reiniging en eventueel een restauratie nodig hebben.

Antieke staande klokken

Staande klokken, soms aangeduid als langoorklokken of klokken in grootvaders stijl, zijn indrukwekkende uurwerken die zorgvuldige aandacht vereisen om hun schoonheid en juiste werking te behouden.

 • Het is belangrijk om de slinger van deze klokken regelmatig te controleren en bij te stellen, omdat deze de nauwkeurigheid van de tijdmeting kan beïnvloeden.
 • Het onderhouden en vervangen van het koord of ketting dat de gewichten ophoudt, kan noodzakelijk zijn als er slijtage zichtbaar is.
 • Het houtwerk van de klok kan vragen om periodieke schoonmaak en polijstwerk. Dit om het hout te beschermen en de kleur te behouden.

Juwelier Jos neemt het onderhoud van antieke klokken zeer serieus. Vertrouw op onze deskundigheid voor uw reparatie- en onderhoudsbehoeften voor antieke klokken. Bij elke reparatie van een antieke klok streven we ernaar de tijd en de geschiedenis te bewaren.

Een antieke wijzerplaat in een brons kleur.

Stapsgewijze gids voor het repareren van antieke klokken

Werken aan antieke klokken vereist geduld, precisie en een flinke dosis liefde voor het vak. Als reparatie specialist bij Juwelier Jos hebben we veel ervaring met het onderhouden en restaureren van deze waardevolle tijdwaarnemers. 

We geven u een stapsgewijze gids om de basistechnieken voor het repareren van antieke klokken te laten zien.

Stap 1: Voorbereiding

In de voorbereidingsfase is het belangrijk om:

 • De klok helemaal te demonteren. Dit moet zorgvuldig gebeuren om schade aan de delicate onderdelen te voorkomen.
 • De afzonderlijke onderdelen te onderzoeken. Dit zal helpen bij het identificeren van gebroken of versleten onderdelen die vervangen moeten worden.
 • Een schone, goed verlichte werkruimte te hebben. Een goede organisatie is essentieel bij het repareren van antieke klokken.

Stap 2: Reiniging

Tijden deze stap worden:

 • De componenten grondig gereinigd. Dit verwijdert opgebouwd vuil en corrosie.
 • Er wordt een zachte borstel gebruikt. Dit voorkomt krassen op de onderdelen.
 • Grondig drogen. Het is belangrijk dat de onderdelen volledig droog zijn voordat ze opnieuw worden geassembleerd.

Stap 3: Reparatie

Nu beginnen we met de eigenlijke reparatie:

 • Vervangen van beschadigde of versleten onderdelen. Het is belangrijk ook meteen aan het polijsten van de bewegende delen te denken.
 • Olie aanbrengen op de bewegende delen. Dit zal helpen om hun beweging soepel te houden.
 • Controleren van de balans en de afstemming van de klok. Een klok die niet goed is uitgelijnd, zal niet goed werken.

Stap 4: Montage

In deze laatste stap:

 • Methodisch en voorzichtig monteren van de onderdelen.
 • De tijd op de klok instellen en een dag laten draaien te verzekeren dat ze goed werkt.

Dit is de basiskennis van het repareren van een antieke klok. Natuurlijk is elke klok uniek en kunnen er specifieke reparatiestappen nodig zijn afhankelijk van het specifieke model en merk. 

Het is aan te raden het onderhoud, reparatie en eventueel restauratie over te laten aan een ervaren professional. Aarzelt u niet contact op te nemen met een van onze specialisten.

Een standaard antieke klok die staat op de mantel.

Typische problemen bij de reparatie van antieke klokken

Antieke klokken zijn een prachtig stukje erfgoed. Ze voegen een unieke charme en elegantie toe aan elk interieur. Maar vanwege hun ouderdom kunnen deze klokken vaak gevoelig zijn voor bepaalde problemen. We laten u in dit deel van onze blog een aantal van deze problemen zien.

Klok loopt voor of achter

Dit is een veel voorkomend probleem bij antieke klokken. Het kan worden veroorzaakt door onjuist evenwicht van de slinger, verkeerd opwinden of algemene slijtage.

 • Controleer de slinger en pas deze indien nodig aan.
 • Zorg ervoor dat de klok goed opgewonden is.
 • Laat een professional een onderhoudsbeurt uitvoeren om mogelijke slijtage op te sporen en te herstellen.

De klok tikt niet regelmatig

Een regelmatig tikkende klok is essentieel voor de juiste werking. Als de klok begint te tikken op een onregelmatig tempo, dan kan dit duiden op een probleem met het mechanisme.

 • Controleer het mechanisme op vuil of stof.
 • Laat de klok smeren door een professional.
 • Overweeg de klok opnieuw af te laten stellen.

De slinger stopt

Als de slinger van uw antieke klok stopt met slingeren, dan kan dit een teken zijn dat het mechanisme vastzit of dat er iets mis is met de opwinding.

 • Zorg ervoor dat de klok gelijkmatig opgehangen is.
 • Controleer of de opwinding correct is.
 • Laat de klok nakijken door een professional.

Juwelier Jos begrijpt de emotionele en financiële waarde die uw antieke klokken kunnen hebben. We hebben jarenlange ervaring in het repareren en onderhouden van deze prachtige kunststukken. Mocht u problemen ondervinden met uw antieke klok en zelf de problemen niet kunnen oplossen, brengt u dan uw klok naar ons atelier. We helpen u graag.

Het vinden van een betrouwbare reparatie specialist voor antieke klokken

Antieke klokken zijn, behalve uniek en verfijnd, ook van historisch en artistiek belang. Daarom is het ook zo belangrijk om deze waardevolle erfstukken goed te onderhouden en waar nodig te repareren. Zo kunnen de levensduur verlengen en de schoonheid behouden. 

Maar hoe vindt u de ideale reparateur voor antieke klokken? Juwelier Jos maakt het proces eenvoudiger door u te helpen begrijpen waar u naar moet zoeken.

Deskundigheid en ervaring

U bent op zoek naar een deskundig reparateur die veel ervaring heeft in de reparatie van antieke klokken. Hij zal een grondige kennis en begrip van mechanica, kunst en geschiedenis nodig hebben om een complex object als een antieke klok te kunnen repareren. 

 • Zoek naar reparateurs die jarenlange ervaring hebben in de sector en een grondige kennis van verschillende soorten antieke klokken.
 • Vraag naar de technieken en methoden die ze gebruiken voor reparatie: deze moeten consistent zijn met de traditionele technieken die worden gebruikt bij het maken van klokken.

Beroepskwalificaties en certificeringen

Beroepskwalificaties spelen een belangrijke rol in het waarborgen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de aangeboden diensten. De juiste kwalificaties geeft u als klant ook de zekerheid dat de reparateur de nodige technische vaardigheden en deskundigheid heeft om aan de unieke behoeften van een antieke klok te voldoen.

 • Zoek naar reparateurs die gecertificeerd zijn door erkende nationale of internationale horloge- en klokverenigingen.
 • Vraag naar eerdere projecten of referenties om een idee te krijgen van hun vaardigheden en professionaliteit.

Klantenservice

Juwelier Jos gelooft dat goede klantenservice centraal staat bij het aanbieden van uitzonderlijke reparatiediensten. Een communicatieve, klantgerichte reparateur zal niet alleen zorgen voor uw antieke klok, maar u ook op de hoogte houden tijdens het hele reparatieproces.

 • Overweeg reparateurs die open en eerlijk communiceren, en de tijd nemen om uw vragen te beantwoorden.
 • Zoek naar reparateurs die garanties of verzekeringen bieden. Dit toont het vertrouwen in hun vakmanschap aan en biedt u gemoedsrust.

Juwelier Jos biedt meer dan alleen reparatie van antieke klokken. We bieden u gemoedsrust wetende dat uw waardevolle stuk in goede handen is.

Reparatie antieke klokken – in het kort

Het repareren van antieke klokken is een zeldzame kunstvorm, die aandacht voor detail, geduld en vaardigheid vereist. Begrijpen hoe deze complexe mechanismen werken en ze in hun oorspronkelijke glorie herstellen, kan zowel vervullend als uitdagend zijn. Juwelier Jos heeft de expertise om al uw antieke klok reparaties aan te pakken. 

Of u nu een volledige restauratie van een erfstuk nodig heeft of reiniging en onderhoud van uw antieke klok, we staan klaar om u te helpen. We waarderen de schoonheid en het vakmanschap van antieke klokken en zijn trots om ze weer tot leven te brengen, zodat toekomstige generaties ervan kunnen genieten.

Laat het vakmanschap van vervlogen tijden opnieuw tot leven komen met Juwelier Jos.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.