0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Antieke klokken reparatie: Het behoud van de tijd met vakkundig onderhoud

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe een antieke klokken reparatie precies werkt?
Juwelier Jos, met jarenlange ervaring in het vak van horloge reparatie, is hier om u een kijkje te geven in dit fascinerende proces. Laat u verrassen door de precisie en het vakmanschap die nodig is om deze wonderschone kunstwerken weer tot leven te brengen.

Het belang van het repareren van antieke klokken

Bij Juwelier Jos weten we dat antieke klokken niet alleen voorwerpen zijn, maar ook draagvlakken van traditie, geschiedenis en vakmanschap. Deze prachtige erfgoedstukken verdienen het om gekoesterd te worden door generaties. Het repareren van antieke klokken is een manier om deze unieke kunstwerken in leven te houden. Laten we dieper ingaan op het belang van deze activiteit.

Behoud van geschiedenis en traditie

Antieke klokken zijn vaak generaties lang in één familie geweest. Ze zijn symbolen van gedeelde familiegeschiedenis en tradities die van de ene generatie op de andere worden doorgegeven. Het repareren van de klokken:

 • Beschermt de familiegeschiedenis die in deze objecten besloten ligt.
 • Houdt het ambacht en de tradities van uurwerkmakers levend.
 • Waardeert de originele vakmanschap en de geschiedenis van het object.

Esthetische waarde

Antieke klokken zijn vaak stukken van uitzonderlijke schoonheid en vakmanschap. Het repareren van deze klokken:

 • Bewaart de originele esthetische uitstraling.
 • Brengt de schoonheid van oude materialen en technieken naar voren.
 • Vermijd onnodige veranderingen aan het ontwerp en de vorm van het object, die de uitstraling kunnen veranderen.

Duurzaamheid

Het repareren van antieke klokken is een duurzame en verantwoordelijke keuze, dit zijn de voordelen van het repareren:

 • Bevordert het hergebruik van materialen en beperkt de vraag naar nieuwe goederen.
 • Vermindert de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terecht komt.
 • Respecteert ons natuurlijk en cultureel erfgoed.

Bij Juwelier Jos begrijpen wij de waarde van uw antieke klokken en doen wij er alles aan om hun schoonheid en herinneringen te waarborgen. Met onze ervaring en respect voor deze prachtige object zijn wij de betrouwbare partner voor het repareren van antieke klokken.

De verschillende type antieke klokken en hun specifieke behoeftes

Wij weten hoe belangrijk uw antieke klok kan zijn. Het is meer dan een klok; het is een erfstuk, een stukje geschiedenis en vaak ook een kunstwerk. Daarom begrijpen wij dat iedere antieke klok unieke reparatiebehoeften heeft. Op deze pagina zullen wij er dieper op ingaan welke reparaties verschillende type antieke klokken nodig hebben.

Staande klokken

Staande klokken, ook wel bekend als grootvaders klokken, zijn een prachtig erfstuk die vaak generatie op generatie worden doorgegeven.

 • Onderhoud nodig: Deze type klokken hebben vaak een grondige schoonmaakbeurt nodig. Oud vet en vuil kunnen de werking van het mechanisme hinderen.
 • Veelvoorkomende problemen: Slijtage aan de raderen en het ontwerp van staande klokken kunnen ervoor zorgen dat ze uit de pas lopen.

Antieke wandklokken

Antieke wandklokken zijn vaak complex in design en vereisen een delicate aanpak bij reparaties.

 • Onderhoud nodig: De veer en het ophangmechanisme van wandklokken moeten vaak gerepareerd of vervangen worden.
 • Veelvoorkomende problemen: Deze klokken hebben vaak last van schade aan de wijzerplaat of het glas.

Zakhorloges

Zakhorloges kunnen een mooie blik in het verleden bieden, maar hun kleine formaat kunnen reparaties belemmeren.

 • Onderhoud nodig: Het veel verplaatsen en een verandering van omgeving kunnen het mechanisme van zakhorloges verstoren.
 • Veelvoorkomende problemen: De meeste problemen bij zakhorloges staan in verband met de wijzers en de ketting.

Koekoeksklokken

Koekoeksklokken, vaak geassocieerd met de Duitse regio van het Zwarte Woud, kunnen zeer gedetailleerd en moeilijk te repareren zijn.

 • Onderhoud nodig: De interne onderdelen van de klok, zoals de fluit en het muziekmechanisme, hebben vaak onderhoud nodig.
 • Veelvoorkomende problemen: Soms werkt het koekoeksmechanisme niet meer of raakt de klok uit synchronisatie.

Wij zijn er trots op dat we kunnen helpen bij het in originele staat brengen en behouden van uw waardevolle antieke klokken. Ongeacht het type, kunt u altijd op ons rekenen voor vakkundige reparaties en een uitstekende klantenservice.

Het proces van de reparatie van een antieke klok

Wij hebben een passie voor het herstellen en waarborgen van de schoonheid van antieke klokken. Wij begrijpen de waarde van deze sentimentele schatten en nemen daarom het reparatieproces zeer serieus. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe we te werk gaan bij het repareren van een antieke klok.

Inspectie en evaluatie

Het herstelproces begint altijd met een grondige inspectie van de klok. Tijdens deze inspectie beoordelen wij de algemene staat van de klok en identificeren wij eventuele problemen. Enkele aandachtspunten zijn:

 • De wijzerplaat en/of deze enige slijtage vertoont
 • De toestand van het mechanisme en de werking ervan
 • Eventuele beschadigingen aan het hout of metaal waarvan de klok is gemaakt

Onderdelen schoonmaken

Na de eerste evaluatie beginnen wij met het zorgvuldig schoonmaken van alle onderdelen van de klok.
Wij gebruiken hiervoor peciale oplossingen en technieken om ervoor te zorgen dat ieder onderdeel grondig, maar voorzichtig wordt gereinigd:

 • Polijsten van de metalen stukken
 • Het reinigen van de wijzerplaat
 • Indien nodig, het houtwerk zorgvuldig schoonmaken

Reparatie en vervanging van onderdelen

Na het schoonmaken gaan we over tot het repareren of vervangen van eventuele beschadigde onderdelen. Dit kan een eenvoudige aanpassing aan het mechanisme zijn tot het volledig vervangen van versleten onderdelen.

Montage en afstelling

Als eenmaal alle onderdelen gerepareerd en schoongemaakt zijn, voeren we de zorgvuldige taak uit van het hermonteren van de klok. Daarna wordt het mechanisme nauwkeurig afgesteld om ervoor te zorgen dat uw antieke klok nauwkeurig loopt en zo goed mogelijk functioneert.

Kwaliteitscontrole

Voordat we de klok teruggeven, voeren wij een laatste kwaliteitscontrole uit om er zeker van te zijn dat alles naar behoren werkt. Bij Juwelier Jos zijn wij er trots op dat we een uitzonderlijke service kunnen aanbieden en uw prachtige antieke klok in topconditie kunnen houden.

Veelvoorkomende problemen bij antieke klokken en hoe deze te herkennen

Antieke klokken geven een antieke sfeer en historie in huis, maar ze kunnen ook hun eigen unieke uitdagingen met zich meebrengen.
Als horlogereparatie- en restauratiespecialist, komen wij verschillende problemen tegen bij antieke klokken. Het vroegtijdig herkennen van deze problemen kunnen u tijd en geld besparen. Hieronder bespreken wij een aantal van deze meest voorkomende problemen:

1. Tijdfouten

Het fundamentele doel aan een klok is het nauwkeurig weergeven van de tijd, alhoewel deze soms ook voor of achter kunnen lopen. Tijdfouten kunnen het gevolg zijn van verschillende problemen zoals:

 • Ouderdom van de klok: Na verloop van tijd kunnen componenten slijten, die kunnen leiden tot onnauwkeurigheden.
 • Temperatuur- en luchtvochtigheidsveranderingen: Deze omgevingsfactoren kunnen een significante invloed hebben op de prestaties van een klok.

2. Tikkende geluiden

Het is normaal om een antieke klok te horen tikken, maar als u luide of onregelmatige geluiden hoort, is het mogelijk dat er een probleem is ontstaan. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

 • Losse componenten: Schade of normale slijtage kunnen leiden tot losse of gebroken onderdelen, die resulteren in een onregelmatig tikkend geluid.
 • Ongelijk oppervlak: Een antieke klok moet op een volledige vlakke ondergrond staan om goed te kunnen functioneren. Een licht ongelijk oppervlak zou ervoor kunnen zorgen dat deze onregelmatig loopt.

3. Gestopte klokken

Antieke klokken stoppen soms helemaal met lopen, zelfs nadat deze zijn opgewonden. Als uw antieke klok niet langer goed functioneert, kunnen dit enkele oorzaken zijn:

 • Mechanische problemen: Een opwindveer die is gebroken of niet goed meer werkt, kan ertoe leiden dat de klok stopt met werken.
 • Ouderdom: Met tijd kunnen onderdelen van de klok verslijten, wat weer resulteert in een stoppende klok.

Mochten bovenstaande problemen bij uw antieke klok ook voorkomen, dan helpen wij u graag verder om een passende oplossing te bieden bij Juwelier Jos.

Vergeet niet dat preventief onderhoud de sleutel is tot de levensduur en de betrouwbaarheid van uw antieke klok. Regelmatige inspectie en onderhoud door gespecialiseerde klokkenmakers kunnen zorgen voor een vlekkeloze werking en het behoud van uw antieke klok.

Tips om uw antieke klok in optimale conditie te houden

Een antieke klok is een waardevol bezit die niet alleen de tijd aangeeft, maar ook een verhaal vertelt met zijn unieke uitstraling en geschiedenis. Wij weten hoe belangrijk het is om een antieke klok in optimale conditie te behouden. Graag delen wij een aantal tips met u om erbij te helpen dat na een reparatie van de klok, deze zo goed mogelijk wordt onderhouden.

Regelmatige schoonmaak

Een van de makkelijkste en meest doeltreffende methodes om zowel de gezondheid als de schoonheid van uw antieke klok te waarborgen, is door deze consequent en zorgvuldig schoon te maken. Hieronder leest u hoe u dit op een voorzichtige manier doet:

 • Gebruik altijd een zachte doek om stof en vuil voorzichtig te verwijderen.
 • Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die de oppervlakte van een klok kunnen beschadigen. Kies in plaats hiervoor een mild schoonmaakmiddel of wat warm water.
 • Minimaliseer de blootstelling aan direct zonlicht om hierbij verkleuring te voorkomen.

Onderhoud van het mechanisme

Zorg ervoor dat uw antieke klok zoveel mogelijk op een vlakke ondergrond staat en de klok waterpas is. Een ongelijke ondergrond zou het mechanisme onnodig kunnen belasten. In veel gevallen is professioneel onderhoud aan de klok nodig. Bij ons kunt u terecht voor een periodiek onderhoudsschema op basis van de specifieke behoeften die uw antieke klok nodig heeft.

Bescherming tegen omgevingsfactoren

Het onderhoud van uw antieke klok gaat verder dan alleen het schoonmaken en deze op een vlakke ondergrond zetten. Ook omgevingsfactoren spelen een cruciale rol.

 • Bewaar de klok op een plaats met een stabiele kamertemperatuur, en vermijd plotselinge temperatuursveranderingen.
 • Probeer de klok te plaatsen in een kamer met een constante luchtvochtigheid om zo houtrot en condensatie in het mechanisme te voorkomen.

Vertrouw op onze jarenlange ervaring

Antieke klokken zijn niet alleen goede indicators van de tijd, maar ook belangrijke objecten van artistieke en historische betekenis. Ze vereisen vaak zowel een gevoelige als deskundige antieke klokken reparatie. Als uw oude klok een opknapbeurt nodig heeft, raden wij u graag aan om het project aan ons vakbekwame team over te laten.

Of het nu gaat om het vervangen van versleten onderdelen of simpelweg het reinigen en smeren van de mechanische componenten, wij bij Juwelier Jos behandelen ieder stuk met de zorg en aandacht die het verdient. Wij streven ernaar om uw antieke klok terug te brengen naar zijn oorspronkelijke glorie.

Vergeet niet dat preventief onderhoud de levensduur van uw klok zou kunnen verlengen. Als u regelmatig uw klok laat nakijken, kunt u genieten van de tijdloze schoonheid zonder gedoe!