0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Klokken reparatie –
Vakmanschap in het herstellen van tijdloze schatten

Vraagt u zich af wie uw beschadigde of kapotte klok kan repareren? Juwelier Jos kan u helpen met zijn jarenlange ervaring in klokken reparatie. Of uw klok nu een erfstuk is, of een recente aanwinst, we zorgen ervoor dat het weer perfect functioneert. 

Welke soorten klokken repareren we?

Antieke klokken, wandklokken, staande klokken, tafelklokken

Juwelier Jos is een professionele horloge en klokken reparateur en we zijn trots op de uitgebreide services die we bieden voor klokken reparatie. 

We zorgen voor uw zeldzame antieke uurwerk dat wat liefdevolle aandacht nodig heeft, en ook voor een modern uurwerk dat aan een onderhoudsbeurt toe is. We hebben de vaardigheden en ervaring om ervoor te zorgen dat uw klok weer perfect op tijd loopt. 

Welke klokken repareren we regelmatig?

Antieke klokken

Antieke klokken zijn vaak dierbare erfstukken met een rijke geschiedenis die zowel emotionele als monetaire waarde hebben. Onze ervaren uurwerkmakers hebben een diep respect voor dit soort klokken en we hebben jarenlange ervaring met de reparatie We bieden onder andere:

 • Herstel van antieke klokmotoren
 • Reiniging en regulatie van oude uurwerken
 • Restauratie van beschadigde wijzerplaten

Wandklokken

Of het nu een moderne kwarts wandklok of een oudere mechanische klok betreft, we kunnen een breed scala aan reparaties en onderhoud uitvoeren om ervoor te zorgen dat uw wandklok op tijd loopt en er op zijn best uitziet. Deze reparaties en services kunnen onder meer zijn:

 • Vervangen van batterijen
 • Herstellen van klokmotoren
 • Reiniging en onderhoud van het uurwerk

Staande klokken

Staande klokken zijn vaak het centrum van een kamer, waardoor het belangrijk is dat ze er goed uitzien en correct functioneren. Onze vakmensen kunnen een diverse reeks staande klokken, reparaties en onderhoud aanbieden om ervoor te zorgen dat uw staande klok weer de koning van de ruimte wordt. Dit omvat:

 • Vervanging van defecte onderdelen
 • Herstellende werken aan klokkasten en wijzerplaten
 • Periodieke reiniging en olie van het uurwerk

Tafelklokken

Van grootvaders klok tot moderne tafelklokken, we begrijpen hoe belangrijk het is om deze tijdwaarnemers in goede conditie te houden. Onze diensten voor tafelklokken omvatten:

 • Reparatie van het uurwerk
 • Reiniging en oliën van het klokmechanisme
 • Herstel van beschadigde wijzerplaten en glas

Juwelier Jos is trots op het leveren van topkwaliteit klokken reparatie diensten, en u kunt erop vertrouwen dat we uw uurwerk met zorg en vakkundigheid zullen behandelen.

Een standaard antieke klok die staat op de mantel.
Een oude antieke klok van hout met een witte wijzerplaat en twee bellen aan de onderkant.

Gangbare oorzaken van klok defecten

Juwelier Jos helpt u niet alleen met het selecteren van het perfecte horloge, maar staan we ook voor u klaar wanneer uw uurwerk of klok stopt met tikken. De ervaring leert dat klok defecten regelmatig voorkomen. De oorzaken lopen uiteen tussen algemene slijtage en ouderdom, fouten in de mechanische beweging tot milieu- en klimatologische invloeden. 

We zullen deze oorzaken samen met u wat nader bekijken.

Algemene slijtage en ouderdom

Net zoals elk ander precisie-instrument, kunnen horloges en klokken na verloop van tijd slijtage vertonen. Het zijn tenslotte mechanische objecten met veel bewegende delen, die voortdurend, dag en nacht, in beweging zijn.

 • Normale slijtage: Naarmate de tijd verstrijkt kunnen de onderdelen van uw uurwerk slijten. Dit resulteert in het niet goed lopen of zelfs stilstaan van de klok.
 • Ouderdom: Oudere klokken en horloges kunnen ook last hebben van verzwakking door ouderdom. Delen hiervan, voornamelijk de veren, kunnen minder weerstand bieden en hierdoor kan de nauwkeurigheid van de tijdmeting minder worden.

Fouten in de mechanische beweging

Het hart van elk horloge of klok is de mechanische beweging. Fouten hierin kunnen ernstige problemen veroorzaken.

 • Onjuiste montage of onderhoud: Als de mechanische beweging van een klok niet correct is geassembleerd of onderhouden, kunnen delen van het mechanisme losraken, breken of anderszins defect raken.
 • Verkeerd gebruik: Het opwinden van het horloge met te veel kracht of het aanpassen van de tijd op onjuiste momenten (zoals bij automatische horloges tijdens de datumverandering) kan schade aan de mechanische beweging veroorzaken.

Milieu- en klimatologische invloeden

Klokken zijn gevoelig voor de omgeving waarin ze worden gebruikt of opgeslagen.

 • Uitdroging: Lage vochtigheid kan ervoor zorgen dat de olie in het mechanisme uitdroogt. Dit kan weer leiden tot verhoogde slijtage en mogelijk defecten.
 • Temperatuur: Extreme temperaturen, zowel heet als koud, kunnen schadelijk zijn voor de nauwkeurigheid van een klok. Metaal zet uit en krimpt namelijk bij temperatuurschommelingen.

Stap voor stap-handleiding voor klokken reparatie

Als ervaren horloge en klokken reparateur weet Juwelier Jos hoe complex klokken kunnen zijn. Ze hebben veel delicate onderdelen die nauwkeurig met elkaar moeten samenwerken om de tijd correct aan te geven. We gaan door de belangrijkste stappen voor klokkenreparatie die we bij Juwelier Jos volgen.

Diagnose van het probleem

Allereerst is het noodzakelijk om precies te weten wat er mis is met de klok. Hier zijn enkele mogelijke problemen en hoe deze te identificeren:

 • Tikt niet: Als de klok helemaal niet tikt, kan dit duiden op een probleem met het mechanisme of de batterij.
 • Onnauwkeurige tijd: Als de klok niet de juiste tijd weergeeft, kan dit duiden op een probleem met de wijzers of het interne mechanisme.

In beide gevallen is een grondige inspectie nodig om het precieze probleem te achterhalen. Vergeet niet dat het bij antieke klokken altijd het beste is om een professionele horlogemaker te raadplegen vanwege de complexiteit en waarde van de klok.

Het juiste gereedschap selecteren

Zodra het probleem bekend is, is het kiezen van het juiste gereedschap de volgende stap. De gereedschappen die de klokkenmaker van Juwelier Jos gebruikt voor klokkenreparatie omvatten schroevendraaiers, pincetten, olie en soms een vergrootglas.

 • Kleine schroevendraaiers: Deze worden gebruikt om de kleine schroefjes los te draaien die de klok bij elkaar houden.
 • Pincetten: Deze helpen bij het manoeuvreren en plaatsen van de kleine, delicate onderdelen van de klok.
 • Olie: Dit smeermiddel gaat wrijving tegen en helpt het mechanisme soepel te laten lopen.

Gedetailleerde stappen voor reparatie

De exacte reparatiestappen variëren sterk, afhankelijk van het specifieke probleem met de klok en het probleem van de klok. Hier volgen echter de algemene stappen die we bij Juwelier Jos volgen bij het repareren van een klok:

 • Openen van de klok: We beginnen met het voorzichtig openen van de klok om toegang te krijgen tot het mechanisme.
 • Inspecteren en identificeren het probleem: We voeren een grondige inspectie uit van alle onderdelen en identificeren het probleem.
 • Repareren of vervangen van het defecte onderdeel: Zodra we weten wat er mis is, kunnen we beginnen met reparatie of vervanging van het defecte onderdeel.
 • In elkaar zetten van de klok: Na de reparatie zetten we de klok zorgvuldig weer in elkaar en testen we deze om zeker te weten dat het probleem is verholpen.

Juwelier Jos neemt de tijd om ervoor te zorgen dat elke klok die we repareren weer perfect werkt. Heeft u een probleem met uw klok? Brengt u hem dan langs in ons atelier. 

Een oude antieke klok die staat, met de hand gemaakt.
Het uurwerk van een oude antieke klok.

Onderhoud van de klok: Hoe toekomstige schade te voorkomen

Juwelier Jos begrijpt dat uw klok meer is dan alleen een tijdsaanduiding. Het is een belangrijk onderdeel van uw stijl, een kostbaar erfstuk of een symbool van een belangrijke mijlpaal. Ongeacht de waarde die het voor u heeft, verdient elk horloge of klok de beste zorg om zijn werking en elegantie te behouden. 

In deze sectie van ons artikel zullen we het in het bijzonder hebben over het onderhouden van de klok. We delen enkele belangrijke tips voor zowel regelmatige schoonmaak als juiste opslag en behandeling om schade te voorkomen.

Regelmatige schoonmaak: Een sprankelende nazorg

Allereerst is regelmatige schoonmaak de fundamentele stap voor het behoud van uw uurwerk. Het helpt niet alleen de glans te behouden, maar beschermt ook tegen mogelijke beschadigingen.

Tips voor routine schoonmaak van de klok:

 • Maak gebruik van een zachte doek om stof dat zich op de klok heeft opgehoopt, af te vegen.
 • Vermijd het gebruik van chemische reinigingsmiddelen die de delicate onderdelen kunnen aantasten.

Klokken reparatie diensten in Nederland: Een overzicht, vergelijking en tips voor de keuze

Nederland heeft een groot aantal aan klokkenmakers die een breed scala aan reparatie diensten aanbieden. Als trotse eigenaar is het van belang dat u kiest voor een vakman die zorgvuldig met uw klok omgaat. 

Hieronder vindt u een aantal gerenommeerde klokkenmakers. We vergelijken tarieven en services en geven u tips om de juiste professional voor uw behoeften te kiezen. 

Overzicht van gerenommeerde klokkenmakers in Nederland

Er zijn verschillende klokkenmakers in Nederland die bekend staan om hun vakmanschap en uitstekende dienstverlening. Hier zijn een paar van hen:

 • Klokkenmaker Van Heereveld – Met meer dan 50 jaar ervaring in de branche, staan zij bekend om hun uitstekende service en kwaliteit.
 • Uurwerk Atelier Nederland – Ze bieden een breed scala aan reparatie diensten aan voor alle soorten klokken.
 • De Klokken Dokter – Dit bedrijf staat bekend om hun snelle en betrouwbare service.
 • Juwelier Jos – We zijn gespecialiseerd in de reparatie en restauratie van antieke en moderne klokken.

Vergelijking van tarieven en diensten

De tarieven voor klokken reparatie variëren sterk en zijn afhankelijk van het soort klok en de aard van de reparatie.

 • Klokkenmaker Van Heereveld – Van eenvoudige reparaties tot volledige restauraties, de tarieven beginnen bij €50.
 • Uurwerk Atelier Nederland – Met tarieven beginnend bij €40, bieden zij een breed scala aan services, waaronder reinigen en oliën.
 • De Klokken Dokter – De diensten omvatten reparaties, restauraties en taxaties, met tarieven beginnend bij €30.
 • Juwelier Jos – We bieden diverse services aan zoals reparatie, onderhoud en restauratie van klokken beginnend bij €40.

Tips voor het kiezen van de juiste professional

Bij het kiezen van een klokkenmaker moet u rekening houden met verschillende factoren. Hierbij enkele tips:

 • Beoordelingen en Referenties: Controleer de beoordelingen en referenties van de klokkenmaker om een idee te krijgen over de kwaliteit van hun werk.
 • Kosten: Vergelijk de tarieven van verschillende klokkenmakers voordat u een beslissing maakt.
 • Service: Kies een klokkenmaker die een breed scala aan diensten aanbiedt.
 • Ervaring: Kies een klokkenmaker met jarenlange ervaring in de branche.

Het kiezen van de juiste professional voor de reparatie van uw klok kan een uitdaging zijn. We hopen dat onze tips u helpen om een overwogen keuze te maken. 

Een horloge die gerepareerd wordt, het uurwerk is zichtbaar.
Een horloge toolkit met verschillende soorten gereedschap.

Klokken reparatie – in het kort

Het repareren van klokken is een precisiewerk dat Juwelier Jos met passie en aandacht voor detail uitvoert. Of het nu gaat om een antieke klok of een modern uurwerk, we zullen alle moeite doen om ervoor te zorgen dat uw klok weer perfect loopt. 

We zorgen ervoor dat onze klanten tevreden zijn met de reparatie van hun klok. Klanttevredenheid is erg belangrijk voor ons. Elk uurwerk dat we repareren, is een uitdaging die we met enthousiasme aangaan. Zodoende herstellen we niet alleen de werking van uw klok, maar ook de charme en uitstraling ervan. 

Heeft u een klok die gerepareerd moet worden? Neem dan vandaag nog contact met ons op via ons contactformulier of bezoek onze winkel.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.