0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Horlogemakers –
Ontdek ons ambachtelijk vakmanschap

Vraagt u zichzelf wel eens af, hoe werkt dat delicate mechanisme in het horloge dat de seconden, minuten en uren zo nauwkeurig bijhoudt? In dit artikel duiken we diep in de fascinerende wereld van de horlogemakers. Met mijn ervaring als horloge reparateur bij Juwelier Jos, neem ik u mee op deze reis. Laat u zich verrassen door het vakmanschap dat schuilgaat achter elke tik en elke draai van de wijzers van uw horloge.

De rijke geschiedenis van de horlogemakers: 

Ontstaan, ontwikkeling en invloed van technologische ontwikkelingen

Welkom bij de blog van Juwelier Jos, waar we u meenemen op een reis door de tijd van de fascinerende geschiedenis van horlogemakers. Van het bescheiden begin tot de invloed van geavanceerde technologieën op dit verfijnde ambacht. Laten we in detail treden en een kijkje nemen!

Ontstaan en ontwikkeling van horlogemakers

Rond de 14e eeuw zien we in Europa de eerste indicaties van de geboorte van het horlogemakersberoep. Tijdens deze periode begonnen ambachtslieden met het creëren van mechanische uurwerken, die werden geplaatst in kerktorens. Sindsdien hebben horlogemakers hun technieken en vaardigheden continu ontwikkeld en hebben ze hun plaats in de geschiedenis verdiend.

 • 14e – 16e eeuw: De eerste draagbare klokken werden ontwikkeld en waren bekend als “verplaatsbare klokken”.
 • 17e eeuw: Het zakhorloge werd geïntroduceerd. Dit zorgde voor een grote vraag naar horlogemakers.
 • 19e eeuw: De introductie van het polshorloge. Dit markeerde de verschuiving van zak- naar polshorloges.
 • 20e eeuw: Quartz uurwerken en digitale horloges veranderden de industrie.

Belangrijke horlogemakers door de eeuwen heen

Zoals bij alle ambachten zijn er ook bij het horlogemakersambacht een aantal personen die veel invloed hebben gehad op de horloge-industrie. Hun bijdragen hebben ervoor gezorgd dat de horloge-industrie is zoals we die nu kennen. 

 • Christiaan Huygens: De beroemde Nederlandse wetenschapper wordt gecrediteerd voor het ontwikkelen van het eerste nauwkeurige klokmechanisme in 1657.
 • Abraham-Louis Breguet: Hij verbeterde het zakhorloge door bimetaal in de balans op te nemen. Hij introduceerde tevens de tourbillon.
 • John Harwood: Hij ontwierp het eerste automatische polshorloge in 1923.

Invloed van technologische ontwikkelingen op het ambacht

Technologische ontwikkelingen hebben de horloge-industrie getransformeerd. Ontwikkelingen zoals quartz uurwerken en digitale technologie hebben de productieprocessen gemoderniseerd. Dit heeft de horloge-industrie veranderd van een strikt mechanisch vakgebied naar een meer technologisch geavanceerd ambacht.

 • Quartz uurwerken: Deze maakten in de 20e eeuw horloges veel nauwkeuriger en goedkoper te produceren.
 • Digitale horloges: Deze hebben hun intrede gedaan in de 20e eeuw en vormden een nieuwe benadering van tijdweergave.
 • Smartwatches: De laatste grote ontwikkeling in horloges, met technologie die veel verder gaat dan alleen het tonen van de tijd.

Voor meer informatie over het horlogemakersvak en wat Juwelier Jos voor u kan betekenen, neem gerust contact met ons op.

Het mechanisme van een horloge uurwerk.
Een uurwerk van een horloge waarbij een onderdeel vervangen wordt.

Het vakmanschap van de horlogemakers: 

Een kijkje in de kunst en precisie van horlogemakerswerk

Horlogemaken is een kunstvorm op zich die veel vaardigheid, geduld en precisie vereist. In de wereld van fijne uurwerken zijn er drie verschillende soorten horloges: automatische, mechanische en quartz horloges. Ze hebben elk hun eigen specifieke proces van constructie en functioneren verschillend. 

In deze sectie van onze blog zal Juwelier Jos u meenemen in de fascinerende wereld van horlogevakmanschap en de diverse aspecten van uurwerkmaken uitleggen.

Proces van een horloge maken

Het creëren van een horloge is een ingewikkeld proces dat een hoge mate van vakmanschap vereist. 

Welke zijn de stappen die doorlopen worden bij het maken van een horloge: 

 • Ontwikkeling van het ontwerp: Het proces begint met het ontwikkelen van een concept of ontwerp voor het horloge waarbij gebruik wordt gemaakt van CAD-software en/of handgetekende schetsen.
 • Selectie van materialen: De volgende stap is het kiezen van de materialen voor het horloge, met inbegrip van de behuizing, het glas, de wijzerplaat, de horlogeband en het uurwerk.
 • Productie: Na het voltooien van het ontwerp en de selectie van materialen, begint het daadwerkelijke proces van productie. Elk onderdeel van het horloge wordt handgemaakt of machinaal gemaakt, afhankelijk van het merk en model.
 • Assemblage: Als alle onderdelen zijn gemaakt, beginnen de horlogemakers met de precieze taak van het in elkaar zetten van het horloge.
 • Eindinspectie en kwaliteitscontrole: Het laatste onderdeel van het proces omvat een grondige inspectie en kwaliteitscontrole om te zorgen dat het horloge voldoet aan de normen van de fabrikant.
Horlogemaker repareert een Christian Dior uurwerk met witte handschoenen aan.

Verschillen tussen automatische, mechanische en Quartz horloges

Er zijn grote verschillen tussen automatische, mechanische en quartz horloges met betrekking tot de werking en het proces van horlogemaken:

 • Automatische horloges: Deze horloges worden automatisch opgewonden door de natuurlijke beweging van de drager. Ze hebben in de kast een waaiervormig gewicht dat bij beweging ronddraait, waardoor het uurwerk wordt opgewonden.
 • Mechanische horloges: In tegenstelling tot automatische horloges, moeten mechanische horloges handmatig worden opgewonden door de kroon te draaien. Ze hebben een complex mechanisme van tandwielen en veren om de tijd bij te houden.
 • Quartz horloges: Quartz horloges maken gebruik van kwartskristal en een batterij om de tijd bij te houden. Ze zijn meestal accurater en vereisen minder onderhoud dan hun automatische of mechanische tegenhangers.

De kunst en precisie in horlogemakerswerk

Het vakmanschap van de horlogemaker is echt een vorm van kunst en vereist een diep begrip en respect voor de traditie van horlogemaken. 

De precisie en aandacht voor detail die nodig is bij het assembleren van de kleine en complexe onderdelen, de fijnafstemming van het mechanisme voor nauwkeurigheid en het creëren van elegante en verfijnde ontwerpen getuigen van de beheersing van deze eerbiedwaardige ambacht.

Een horloge dat gerepareerd wordt, het uurwerk is zichtbaar.

Bekende horlogemakers en hun creaties

In de fascinerende wereld van de horloge-industrie, staan enkele namen bovenaan als onbetwiste meesters van het vak. Van ontwerpen die de tand des tijds hebben doorstaan tot innovatieve creaties die de huidige tijdgeest bepalen, heeft elke horlogemaker zijn unieke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het uurwerk.

Luxe merken en hun unieke ontwerpen

Juwelier Jos vindt het belangrijk om de aandacht te vestigen op de luxe merken die zich onderscheiden door hun unieke ontwerpen en superieure uurwerken. Zo zijn er:

 • Rolex: Met hun iconische Oyster-lijn, zijn Rolex horloges synoniem met luxe en klasse. Het eerste waterbestendige horloge was een Rolex Oyster.
 • Patek Philippe: Dit merk is misschien wel de meest gewaardeerde fabrikant van mechanische horloges ter wereld, bekend om hun ingewikkelde en handgemaakte ontwerpen.
 • Cartier: Naast hun begeerde juwelencollectie, heeft Cartier zijn naam in de horloge-industrie gevestigd met enkele van de meest onderscheidende horlogeontwerpen.

Innovatieve horlogemakers van de 21ste eeuw

De 21ste eeuw heeft een nieuwe generatie horlogemakers voortgebracht die met hun innovatieve designs de horlogewereld hebben opgeschud:

 • Richard Mille: Met hun op autosport geïnspireerde ontwerpen, heeft Richard Mille de traditionele horloge-industrie uitgedaagd met innovatieve materialen en technieken.
 • MB&F: Max Büsser en friends (MB&F) heeft enkele van de meest avant-garde horlogeontwerpen van deze tijd geproduceerd, waarbij ze meer op complexe kunstwerken lijken dan op traditionele horloges.

Invloedrijke horlogemodellen in de geschiedenis van de horloge-industrie

Sommige horlogemodellen hebben een blijvende impact gehad op de horloge-geschiedenis, en blijven symbolen van design en vakmanschap:

 • Audemars Piguet Royal Oak: Gedefinieerd door zijn achthoekige behuizing en geïntegreerde armband, heeft de Royal Oak de richting van het luxe sport-horlogedesign bepaald.
 • Omega Speedmaster: Als het eerste horloge op de maan, zal de Speedmaster altijd een plaats hebben in de horloge-geschiedenis.

Juwelier Jos begrijpt de passie en het vakmanschap die achter elk van deze merken en modellen schuilgaan.

Een horloge dat aan het begin staat van de reparatie.

Opleiding en carrière in de horlogemakerswereld

Als u horlogemaker wilt worden, is het belangrijk dat u begrijpt wat de opleiding en carrièrekansen zijn in dit gespecialiseerde vakgebied. Regelmatige training en bijscholing zijn onmisbare elementen aan een succesvolle carrière als horlogemaker. 

Werkt u graag met precisie en levert u graag gedetailleerd vakmanschap? Dan zou een carrière als horlogemaker wel eens perfect bij u kunnen passen. 

We geven een blik op de opleidingstrajecten, de huidige situatie en toekomstperspectieven van het beroep en delen enkele ervaringen van professionele horlogemakers.

Opleidingstrajecten tot horlogemaker

Er zijn verschillende manieren om een opgeleide horlogemaker te worden. Het exacte opleidingstraject kan variëren en is afhankelijk van de regio, maar dit zijn over het algemeen de stappen:

 • Volg een vooropleiding: Een achtergrond in techniek en handvaardigheid kan behulpzaam zijn bij het leren van de vereiste vaardigheden. 
 • Schrijf u in voor een gespecialiseerde opleiding: Er zijn gespecialiseerde opleidingen die een combinatie van theorie en praktijk bieden. Dit helpt de studenten een grondige kennis van het vak te krijgen.
 • Neem deel aan een stage: Net als veel andere beroepen levert praktijkervaring bij een professionele horlogemaker onbetaalbare kennis en ervaring op.
 • Continue vorming: Horlogemaken is een zeer technisch vakgebied en u zult waarschijnlijk regelmatige aanvullende opleidingen en cursussen nodig hebben om op de hoogte te blijven van de laatste technologische ontwikkelingen en nieuwe technieken.
 • De situatie vandaag en toekomstperspectieven van een horlogemaker

Het beroep van horlogemaker is over het algemeen een stabiel beroep en er is een constante vraag naar geschoolde ambachtslieden. Hier zijn enkele van de huidige trends en toekomstperspectieven in het beroep:

 • Technologische ontwikkelingen: Verschillende technologische ontwikkelingen, zoals smartwatches, hebben nieuwe uitdagingen en mogelijkheden geopend.
 • Groeiende vraag naar reparatie en restauratie: Terwijl de productie van nieuwe horloges voortgaat, is er een groeiende belangstelling voor de reparatie en restauratie van vintage horloges.
 • Fijne ambachten waardering: Er is een hernieuwde waardering voor handgemaakte en uniek vervaardigde horloges, wat nieuwe kansen biedt voor ambachtelijke horlogemakers.

Ervaringsverhalen van professionele horlogemakers

Tot slot zijn hier enkele inspirerende ervaringen van professionele horlogemakers:

 • Veel horlogemakers benadrukken het belang van geduld en aandacht voor detail in hun werk. Zorgvuldigheid en nauwkeurigheid zijn cruciaal bij het werken met kleine, delicate onderdelen.
 • De unieke mix van techniek, geschiedenis, kunst en wetenschap in horlogemaken kan voor een diepgaande en voortdurend evoluerende carrière zorgen. 
 • Voor velen is één van de meest lonende aspecten van het beroep de mogelijkheid om een emotioneel belangrijk item voor een klant te repareren of te restaureren.

De rol van horlogemakers in de huidige samenleving

Horlogemakers hebben inmiddels een belangrijke rol in de huidige samenleving. Ze zijn niet alleen vakmensen die de tijd bijhouden, maar hun vakmanschap komt ook tot uiting in de esthetiek en elegantie van de horloges die ze ontwerpen en vervaardigen.

Naast het vervaardigen van tijdloze kunstwerken, zijn horlogemakers ook verantwoordelijk voor het behoud van dit ambacht in een steeds digitalere wereld.

Horloges als statussymbool en modeaccessoire

 • Horloges zijn meer dan louter functionele voorwerpen om de tijd aan te geven. Ze zijn uitgegroeid tot statussymbool en een essentieel onderdeel van de persoonlijke stijl van elke persoon. 
 • Luxehorloges zijn vaak een teken van rijkdom en prestige. Bezit van merken zoals Rolex, Patek Philippe of Audemars Piguet straalt succes en verfijning uit. 
 • Als modeaccessoire voegen horloges een extra laag van verfijning toe aan elke outfit. Ze kunnen een persoonlijkheid benadrukken, een stijl afronden of een opvallend accent creëren.

Duurzaamheid in de horloge-industrie

 • Duurzaamheid wordt steeds meer een aandachtspunt in de horloge-industrie. Steeds meer fabrikanten en merken zetten in op milieuvriendelijke productiemethoden en duurzame materialen. 
 • Upcyclen en recycling worden aangemoedigd om afval te verminderen. Sommige merken gebruiken bijvoorbeeld gerecycleerde metalen in hun horloges of bieden een inruilprogramma aan voor oude horloges. 
 • De industrie erkent haar verantwoordelijkheid om tot duurzame oplossingen te komen om de planeet te beschermen. 

Moderne uitdagingen en oplossingen in het horlogemakersvak

 • De opkomst van digitale en smartwatches vormt een uitdaging voor conventionele horlogemakers. Toch slaan ze erin om relevant te blijven door zich te concentreren op kwaliteit, vakmanschap en de emotionele waarde die geassocieerd wordt met het bezitten en dragen van een luxe uurwerk.
 • Het gebrek aan jonge, getrainde horlogemakers is een andere uitdaging. Het stimuleren van het leren van dit ambacht is uiterst belangrijk om het voortbestaan van het vak te waarborgen. 
 • Innovaties in technologie bieden ook oplossingen en mogelijkheden. Nieuwe productietechnieken kunnen de efficiëntie verhogen, de kosten verlagen en unieke ontwerpen tot leven brengen.

Juwelier Jos streeft ernaar om ons vakmanschap in stand te houden en horloges van hoge kwaliteit te bieden, terwijl we innovatie omarmen en bijdragen aan het duurzaam maken van de industrie.

Horlogemakers – in het kort

We hopen dat u het leuk vond dit diepgaande artikel over horlogemakers en de kunst van het horlogemaken te lezen. Deze uitgebreide wereld is gevuld met vakmanschap, precisie en esthetisch aantrekkelijke ontwerpen die u letterlijk in de palm van uw hand kunt houden.

Misschien wordt u zelfs geïnspireerd om een carrière in dit vakgebied te beginnen of uw eigen collectie van ambachtelijke horloges aan te leggen. 

Wilt u meer weten over horloges, hun mechanismen en het vakmanschap dat in elk stuk zit? Bij Juwelier Jos is het onze passie om dit soort ambachten in leven te houden en te delen met iedereen die interesse heeft.

Neem vandaag nog contact met ons op of kom langs in onze winkel voor een kennismaking met de fascinerende wereld van horlogemakers!

Een horloge die gerepareerd wordt, het uurwerk is zichtbaar.
Een horloge toolkit met verschillende soorten gereedschap.
Een zakhorloge met waarvan het uurwerk open ligt. Deze wordt schoongemaakt.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.