0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Batterijen horloge vervangen: Expertise op maat!

Heeft u ooit problemen ondervonden met een horloge die plotseling stopt? Vraagt u zich af hoe u de batterijen van uw horloge kunt vervangen? Juwelier Jos, met jarenlange ervaring in het repareren van horloges, leidt u graag door dit proces. Dit artikel is de gids om het leven van uw waardevolle uurwerk te kunnen verlengen!

Belang van een goede horlogebatterij

Ieder horloge verdient een goede batterij. Wij weten dat de kwaliteit van een horlogebatterij de prestaties en de levensduur van uw uurwerk beïnvloedt. Het is meer dan alleen een energiebron; het is het kloppende hart van uw horloge. Hieronder bespreken wij graag in detail het belang van een goede horlogebatterij.

Functionaliteit en prestaties van een horloge

Een goede horlogebatterij is cruciaal voor de functionaliteit van het horloge. Met een defecte of oude batterij loopt u de volgende risico’s:

 • Onnauwkeurige tijd: u merkt wellicht dat uw horloge langzamer gaat lopen of helemaal stilstaat. Dit is niet alleen frustrerend, maar kan ook schadelijk zijn voor het horloge zelf.
 • Beschadigingen aan het uurwerk: Lekkende batterijen kunnen zuur produceren die de interne mechanismen van uw horloge kunnen beschadigen.
 • Vroegtijdige slijtage: Een slechte batterij kan andere delen van uw horloge harder laten werken, wat resulteert in onnodige slijtage.

Wanneer moet u een horlogebatterij vervangen?

Wij raden aan om uw horlogebatterij om de 1-2 jaar te vervangen. Dit zorgt ervoor dat uw horloge soepel en efficiënt blijft lopen. Echter, het type horloge en het gebruik kunnen ook van invloed zijn op de levensduur van de batterij. Het is altijd een goed idee om een professional, zoals Juwelier Jos, te raadplegen als u symptomen opmerkt zoals een vertraging in de tijdsaanduiding.

Kwaliteit en de juiste horlogebatterij

De kwaliteit van een horlogebatterij is van vitaal belang voor de prestaties, nauwkeurigheid en levensduur van uw horloge. Door te kiezen voor een goede batterij en deze regelmatig te laten vervangen, kunt u blijven genieten van de nauwkeurigheid en kwaliteit van uw horloge voor de komende jaren.

Ontdek de verschillende soorten horloge batterijen

Uw horloge staat helaas stil en u denkt aan een nieuwe horlogebatterij. Maar wanneer u besluit om uw horlogebatterij te vervangen, realiseert u zich dat er een hele reeks verschillende type batterijen en maten zijn. Geen zorgen, wij zullen u hierbij helpen.

1. Zilveroxide batterijen

 • Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende soort horlogebatterij die beschikbaar is.
 • Deze batterijen zijn ontworpen om constante stroom te bieden.
 • Zilveroxide batterijen zijn goed betaalbaar en duurzaam.

2. Lithium batterijen

 • Deze batterijen zijn ideaal voor digitale horloges omdat deze een hogere spanning en langere levensduur hebben.
 • De hoge energiedichtheid kan ook nuttig zijn voor horloges met extra functies zoals een display of een alarm.

3. Alkaline horlogebatterijen

 • Alkaline batterijen worden over het algemeen niet gebruikt in horloges, maar kunnen nog steeds een optie zijn voor goedkopere modellen.
 • Deze batterijen hebben een kortere levensduur dan zilveroxide of lithium batterijen, de constante stroom neemt naarmate af naarmate de batterij meer leeg raakt.

4. Zonne-energie batterijen

 • Deze batterijen zijn ideaal voor milieubewuste horloge dragers.
 • Hoewel deze duurder zijn in aanschaf, kunnen ze gemakkelijk worden opgeladen met natuurlijk of kunstmatig licht, dit maakt ze daarom meer duurzaam dan andere batterijen.

  Handleiding voor een horloge batterij vervangen

  Als uw horloge niet meer loopt of de onjuiste tijd aangeeft, dan kan het zijn dat uw horloge toe is aan een nieuwe horlogebatterij.  Hoewel het altijd een goed idee is om deze taak door een professional uit te laten voeren, kan het zijn dat u het vervangen liever zelf wilt doen. Op zo’n moment is het van belang dat u de juiste stappen volgt. Wij geven u deze stapsgewijze handleiding om uw horlogebatterij op een veilige manier te vervangen.

  Vereiste gereedschappen

  Voor het vervangen van een horlogebatterij zijn de volgende gereedschappen nodig:

  • Kleine schroevendraaier
  • Pincet
  • Horlogekast opener
  • Schoon, zacht doekje
  • Nieuwe horlogebatterij

  Veiligheidsmaatregelen

  Uw veiligheid is uiteraard belangrijk. Daarom dient u deze voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

  • Zorg ervoor dat uw werkruimte goed verlicht is.
  • Draag indien mogelijk anti-statische handschoenen.
  • Verwijder alle juwelen, horloges en andere metalen voorwerpen van uw lichaam om te voorkomen dat u kortsluiting veroorzaakt.

  Stap voor stap instructies

  1. Voorbereiding: Voordat u begint, zorg ervoor dat uw werkplek schoon en goed verlicht is. Plaats uw horloge op een zacht doekje om krassen te voorkomen.
  2. Horlogekast openen: Gebruik de horlogekast opener om de achterkant van uw horloge veilig te openen. Bewaar de achterkant veilig. Let op! Dit kan krassen aan de achterkant van uw horloge veroorzaken.
  3. Oude batterij verwijderen: Gebruik uw pincet om voorzichtig de oude horlogebatterij uit het horloge te halen. Probeer het niet te forceren, maar wees geduldig.
  4. Nieuwe batterij plaatsen: Plaats de nieuwe batterij met behulp van een pincet. Zorg ervoor dat deze op dezelfde plek wordt geplaatst als de oude batterij.
  5. Horlogekast sluiten: Na het plaatsen van een nieuwe batterij, gebruik de horlogekast opener om de achterkant van het horloge weer te sluiten. Ga hier voorzichtig mee om zodat u uw horloge niet beschadigd, wees er wel alert op dat dit ook de waterbestendigheid van het horloge aantast. Uw horloge is na het openen namelijk niet meer waterdicht, dit kan door een professional pas weer waterdicht gemaakt worden. 

  Vergeet niet indien u deze stappen volgt en moeilijkheden ondervindt, het beste is om hulp van een professional in te schakelen, zoals Juwelier Jos. Het is beter om veilig te handelen dan onverwachte schade aan uw horloge te riskeren.

  Uitdagingen bij het vervangen van een horlogebatterij

  Het vervangen van de batterij in uw horloge lijkt misschien een eenvoudige taak met het juiste gereedschap, echter zijn er een aantal problemen die zich kunnen voordoen tijdens dit proces, die kunnen leiden tot onbedoelde schade aan uw horloge.

  Fouten in gereedschap

  Verkeerd gebruik of een onjuiste selectie van gereedschap kunnen de horloge onderdelen beschadigen. Bijvoorbeeld, het gebruik van een te grote schroevendraaier kunnen de schroeven onbruikbaar maken.

  Een ongeschikte batterij gebruiken

  Het gebruik van een verkeerde type batterij kan leiden tot problemen. Zo kan een te grote batterij de onderdelen van het horloge beschadigen, terwijl een te kleine batterij het horloge wellicht niet goed laat werken.

  Foutieve behandeling

  Het per ongeluk verkeerd monteren van onderdelen na het vervangen van de batterij kan leiden tot schade. Kleine, delicate onderdelen zoals de schroeven kunnen beschadigd raken en zo de functionaliteit van het horloge beïnvloeden.

  Het zelf vervangen van de batterij van uw horloge kan een risicovolle taak zijn als u niet over de juiste kennis en middelen beschikt. Bij Juwelier Jos bieden wij een professionele batterij vervanging service aan, om ervoor te zorgen dat uw horloge weer zo goed als nieuw functioneert, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over eventuele schade. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

  Het vermijden van beschadiging

  Eén van de grootste voordelen van het laten vervangen van uw horlogebatterij door een professional is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over mogelijke schade aan uw geliefde uurwerk. Het openen van een horloge, vooral die van hoge waarde of met een waterdichte afdichting, vereist specifieke vaardigheden en gespecialiseerd gereedschap.

  Is het mogelijk om zelf mijn horloge batterij te vervangen?

  In deze handleiding hebben wij besproken hoe u zelf de batterijen van een horloge kunt vervangen. Het kan een onhandig klusje zijn, maar met het juiste gereedschap en een beetje geduld is het mogelijk om dit zelf te doen.

  Wat zijn de kosten van het vervangen van een horloge batterij? Mocht het zelf vervangen van de batterij toch niet lukken of voelt u zich er niet comfortabel bij, dan zijn wij er om de batterij voor u te vervangen tegen een scherpe prijs van €10 euro, indien u bijvoorbeeld een Rolex horloge heeft, dan bepalen wij de prijs op basis van het horloge.

  Onthoud altijd dat het omgaan met kleine onderdelen en de interne werking van uw horloge precisie en zorg vereist. Als u ooit in twijfel bent, aarzel dan niet om hulp te vragen.

  Bij Juwelier Jos staan wij altijd klaar om u te helpen en te adviseren. Kom langs in onze winkel of neem telefonisch contact met ons op. Wij helpen u graag verder.