0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Horlogemaker worden –
Hoe stapt u in deze fascinerende wereld?

Vraagt u zich wel eens af: Hoe word ik horlogemaker? Als experts in horloge reparatie, met jarenlange ervaring, deelt Juwelier Jos graag zijn kennis. Ons doel? U begeleiden op weg naar deze fascinerende carrière. 

Waarom horlogemaker worden?

De wereld van de horloges is een fascinerende industrie. Het ambacht van horlogemaker is een eeuwenoude traditionele bezigheid die zowel kunstzinnige als technische vaardigheden combineert. Het is een baan die precisie, geduld en een scherp oog voor detail vereist; eigenschappen die niet iedereen bezit. Maar waarom zou u ervoor kiezen om een horlogemaker te worden? 

Creëer kunst

Horlogemaker zijn is niet zomaar een baan, het is een kunst. De vaardigheid en vakmanschap die nodig zijn om een complex uurwerk te creëren of te repareren, zijn ongeëvenaard. Als horlogemaker combineert u creativiteit met technische vaardigheden om iets unieks en moois te creëren.

 • Elk horloge dat u maakt, is een weerspiegeling van uw vakmanschap.
 • Vakmanschap betekent trots in uw werk.

Levenslange voldoening

Het beroep van horlogemaker biedt een gevoel van prestatie en levenslange voldoening. Dit komt doordat u een tastbaar product maakt dat kan worden gebruikt en bewonderd door anderen. Het levert ook een zekere mate van prestige, omdat u lid bent van een bijzonder en gerespecteerd beroep.

 • Het is een uitdagende baan die altijd iets nieuws biedt.
 • U heeft de controle over het eindproduct en uw prestaties.

Een carrière in horlogereparatie bij Juwelier Jos

Juwelier Jos geeft de kans om vaardigheden als horlogemaker te ontwikkelen en uit te bouwen. We bieden een ondersteunende en stimulerende werkomgeving, waar u de kans krijgt om te leren van ervaren professionals in de industrie.

 • U ontwikkelt uw vaardigheden en kan groeien in uw carrière.
 • We bieden een omgeving waarin u uw passie voor horloges verder kunt verkennen.

Er is geen beter gevoel dan een horloge weer tot leven te brengen, om te zien hoe de kleine tandwielen en veren weer in harmonie bewegen en het horloge weer op tijd laten lopen. Op deze momenten weet u waarom u een horlogemaker bent geworden.

Het mechanisme van een horloge uurwerk.
Een uurwerk van een horloge waarbij een onderdeel vervangen wordt.

Opleiding en kwalificaties voor een horlogemaker

Houdt u van precisiewerk en bent u geïnteresseerd bent in het rijke erfgoed van de horlogemakerij? Dan is een carrière als horlogemaker misschien iets voor u. 

Juwelier Jos krijgt vaak vragen over de opleiding en kwalificaties die nodig zijn om horlogemaker te worden. Horlogemaker is een ambacht dat zorgvuldige training en een diepgaande kennis van de werking van horloges vereist.

Wat heeft u nodig om een professionele horlogemaker te worden en uurwerkreparaties uit te voeren?

Opleiding tot horlogemaker

De weg naar het worden van horlogemaker begint met een gespecialiseerde opleiding. Enkele van deze gespecialiseerde opleidingen zijn:

 • Vakopleiding horlogemaker: Een technische opleiding als horlogemaker biedt een solide basis van de vaardigheden en kennis die nodig zijn voor dit vak.
 • Stages: Een belangrijk onderdeel van het worden van een bekwame horlogemaker is om praktijkervaring op te doen. Stages bij gevestigde horlogewinkels of reparatiewerkplaatsen bieden de mogelijkheid om onder begeleiding te werken en te leren van ervaren professionals. Ook Juwelier Jos biedt deze stageplaatsen aan. 
 • Voortgezette opleiding: Er zijn diverse vervolgopleidingen en cursussen beschikbaar om uw vaardigheden verder te ontwikkelen en te specialiseren in specifieke gebieden van horlogemakerij.

Kwalificaties voor horlogemakers

Naast de formele opleidingen, zijn er een aantal kwalificaties die u verder kunnen helpen te slagen als een horlogemaker:

 • Precisie en geduld: Horlogemakerij vereist een grote mate van precisie en geduld. De onderdeeltjes waarmee je werkt zijn erg klein.
 • Technisch inzicht: Een begrip van de mechanica en het functioneren van horloges is essentieel.
 • Goede hand-oog coördinatie: Het vermogen om kleine onderdelen veilig en nauwkeurig te hanteren is een must.
 • Voortdurend leren: De horlogewereld ontwikkelt zich voortdurend, dus een bereidheid om uw kennis up-to-date te houden en nieuwe technieken te leren blijft belangrijk.

Juwelier Jos ondersteund zowel de toekomstige horlogemakers als onze ervaren horlogemakers in hun continue ontwikkeling en kennisuitbreiding. Het pad van opleiding en kwalificaties om een horlogemaker te worden kan uitdagend zijn, maar ook zeer lonend. 

Wilt u meer weten over dit interessante vakgebied, staan we altijd klaar om uw vragen te beantwoorden.

Horlogemaker repareert een Christian Dior uurwerk met witte handschoenen aan.

De dagroutine van een horlogemaker bij Juwelier Jos 

Juwelier Jos komt dagelijks in aanraking met een breed scala aan horloges, van antieke familiestukken tot de nieuwste modellen. Hoe ziet de dagelijkse routine eruit? Kijkt u mee: 

De ochtendroutine 

 • De dag begint met het controleren en beantwoorden van vragen van klanten
 • Dan volgt het controleren van de inventaris en het bestellen van benodigde onderdelen.
 • Het grootste deel van de ochtend brengt de horlogemaker door met het werken aan horloge reparaties. Dit varieert van eenvoudige batterijvervanging tot complexere bewegingsreparaties.

De middag – tijd voor precisiewerk 

Het grootste deel van de middag wordt gespendeerd aan het verrichten van fijner en meer gedetailleerd werk. 

 • Dit is de tijd dat om aan de slag te gaan met meer complexe taken zoals het repareren van horloge bewegingen of het verfijnde werk van het vervangen van kleine horloge onderdelen.
 • Soms omvat dit ook werk aan speciale stukken zoals antieke horloges, waar elke beweging uiterste zorgvuldigheid en aandacht vereist.

Einde van de dag – afsluiting 

Hoe hectisch de dag ook is geweest, het opruimen en organiseren van de werkomgeving is een must. 

 • Aan het einde van de dag wordt de tijd genomen om de gereedschappen en werkruimte schoon te maken en voor te bereiden op de volgende dag.
 • Alle afgewerkte reparaties worden netjes en veilig worden opgeborgen in afwachting van ophalen door de klant. 

Iedere dag als horlogemaker brengt iets nieuws. Geen twee horloges zijn hetzelfde en elk horloge heeft een uniek verhaal. Het is een fijn gevoel om een kapot horloge weer in oude staat terug te brengen en de drager van zijn horloge kan genieten. 

Een horloge dat gerepareerd wordt, het uurwerk is zichtbaar.

Uitdagingen en beloningen in het horlogemakersvak

Juwelier Jos heeft de afgelopen jaren veel zien veranderen in het vakgebied. Ook het horlogemakersvak kent uitdagingen en beloningen. We geven u enkele voorbeelden hiervan: 

Uitdagingen van horloge maken

Het horlogemakersvak is niet eenvoudig; het vergt niet alleen een grote dosis nauwkeurigheid en geduld, maar ook een flinke hoeveelheid technische kennis. Hier zijn enkele uitdagingen die dit vak met zich meebrengt:

 • Het onderhouden van traditionele en moderne horloges vereist specifieke kennis en vaardigheden. Door de voortdurende technologische ontwikkelingen is het noodzakelijk om continu te blijven leren en zich aan te passen.
 • Het repareren van horloges is een nauwkeurig en tijdrovend proces. Dit vergt veel geduld en een gedetailleerd oog voor precisie.
 • Werken met kleine onderdelen kan in het begin uitdagend zijn.
 • De concurrentie in de horlogereparatie sector is hoog. Het is dus belangrijk om uniek, betrouwbaar en bekwaam te zijn.

Beloningen van horloge maken

Ondanks de uitdagingen, is het vak van horlogemaker ongelooflijk lonend. Er zijn verschillende aspecten die vreugde en voldoening brengen:

 • Een horlogemaker heeft de kans om met zijn handen te werken en iets tastbaars te creëren. Het herstel van een kapot uurwerk tot zijn oorspronkelijke glorie is een ongelooflijk bevredigend proces.
 • Het leren en beheersen van deze oude ambachtelijke vaardigheid is in zichzelf erg lonend.
 • Er is een grote waardering van klanten. Het kunnen repareren van een geliefd horloge dat sentimentele waarde heeft, brengt grote tevredenheid.
 • Er is een continue mogelijkheid voor groei en ontwikkeling in dit vak, met een veelvoud aan specialisaties en technieken om te leren.

Juwelier Jos omarmt zowel de uitdagingen als de beloningen van het horlogemakersvak. We streven ernaar om onze klanten een ongeëvenaarde service te leveren en elk horloge dat we repareren weer tot leven te brengen.

Een horloge dat aan het begin staat van de reparatie.

Toekomstperspectieven voor horlogemakers

In het tijdperk van smartphones en slimme horloges, lijkt het traditionele vak van de horlogemaker misschien een relict uit het verleden. Desondanks blijven hoogwaardige, mechanische horloges geliefde verzamelobjecten en statussymbolen. Zolang deze horloges gedragen worden zullen er deskundige technici nodig zijn om ze te onderhouden en repareren. 

Juwelier Jos zorgt ervoor dat de vaardigheden en kennis in horloge reparaties up-to-date gehouden worden onder de uitdagende en snel veranderende marktomstandigheden. Wat zijn de toekomstperspectieven voor horlogemakers?

Niche markt voor luxe horloges

Hoewel de algemene verkoop van horloges afneemt, blijft er een sterke markt bestaan voor luxe mechanische horloges. Deze stukken zijn veel meer dan alleen tijdmeetapparatuur. Voor de eigenaren zijn ze:

 • Verzamelobjecten
 • Een teken van persoonlijke stijl
 • Een investering

Dus ondanks digitale alternatieven, blijft er vraag bestaan naar gekwalificeerde horlogemakers voor onderhoud en reparatie van deze kostbare voorwerpen. 

Skill gap opvullen

Er is een groeiende kloof tussen de vraag naar en het aanbod van vakkundige horlogemakers. Inmiddels komen er steeds meer ervaren horlogemakers die de pensioenleeftijd bereikt hebben en er zijn niet genoeg nieuwkomers in de industrie om dit gat op te vullen. Dit kan leiden tot uitstekende arbeidsmarktperspectieven voor diegenen die bereid zijn het vak te leren en hun vaardigheden te ontwikkelen.

Technologische ontwikkelingen

Terwijl veel van het vak traditioneel en handmatig is, kunnen nieuwe technologieën en materialen nieuwe mogelijkheden bieden. 3D-printen, geavanceerde materiaalkunde en zelfs AI hebben inmiddels allemaal hun weg gevonden naar en rond de werkplaats van horlogemakers. Dit biedt spannende mogelijkheden voor diegenen die bereid zijn deze technologieën te omarmen en in dit vak te werken.

De toekomst brengt heel wat potentieel en nieuwe uitdagingen voor horlogemakers met zich mee. Juwelier Jos is alert op deze trends, terwijl we ons blijven inzetten voor het leveren van de allerbeste kwaliteit in horloge reparaties. Ongeacht de veranderingen in technologie of consumentenvoorkeur, is onze toewijding aan vakmanschap en service onveranderd.

Horlogemaker worden – in het kort

Als u ervan droomt om horlogemaker te worden, hoop ik dat deze artikel u inzicht heeft gegeven in de stappen die u kunt nemen om die droom te verwezenlijken. Hoewel het een ambacht is dat toewijding, precisie en geduld vereist, is het ook een zeer lonend beroep waar u uw passie met anderen kunt delen.

Heeft u nog vragen of wilt u meer te weten komen over het vak horlogemaker? Aarzel dan niet om Juwelier Jos te contacteren. We staan altijd klaar om uw vragen te beantwoorden en u verder te helpen op het pad naar deze fascinerende carrière.

We nodigen u graag uit om een kijkje te nemen in onze winkel en een rondleiding te doen in onze werkplaats zodat u een beter beeld krijgt van het vak.

Een horloge die gerepareerd wordt, het uurwerk is zichtbaar.
Een horloge toolkit met verschillende soorten gereedschap.
Een zakhorloge met waarvan het uurwerk open ligt. Deze wordt schoongemaakt.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.