0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Uurwerkreparatie –
Deskundige service voor alle type horloges

Vraagt u zich af hoe uurwerkreparatie precies werkt? Dan bent u bij Juwelier Jos aan het juiste adres! Met jarenlange ervaring in horlogereparaties, geef ik u graag een kijkje in deze fascinerende wereld. Ontdek hoe een kapot uurwerkweer tot leven wordt gebracht. 

De basisprocedure voor de reparatie van uurwerken bij Juwelier Jos

Juwelier Jos gelooft in het betrouwbaar en vakkundig repareren van uw kostbare uurwerk. Of het nu gaat om een erfstuk, een zakhorloge, of uw favoriete polshorloge, we begrijpen het belang van tijd en waarderen uw keuze om ons het vertrouwen te geven uw uurwerk te repareren. Laten we kijken naar de basisprocedure die we volgen voor de reparatie van uurwerken.

Grondige evaluatie

Voordat we aan de reparatie beginnen, onderwerpen we uw uurwerk aan een grondige evaluatie om de schade of defecten vast te stellen. Dit bestaat uit:

 • Visuele inspectie van het mechanisme en de beschermende behuizing.
 • Inspectie van de werking en timing van het uurwerk.
 • Controle van de waterdichtheid en de integriteit van de afdichtingen (indien van toepassing).

Gedetailleerd reparatieplan

Na de evaluatie stellen we een gedetailleerd reparatieplan op. Dit plan bevat:

 • Een beschrijving van de voorgestelde reparaties en/of de vervanging van onderdelen.
 • De kostenraming voor de reparatiewerkzaamheden.

We bespreken dit plan met u voordat we met de reparatie beginnen. Pas met uw toestemming zullen we met de reparatie beginnen.

Uitvoering van de reparatie 

Onze horlogemakers voeren de reparatie uit volgens het door u goedgekeurde plan. Gedurende het hele reparatieproces volgen we rigoureuze richtlijnen die door de verschillende fabrikanten zijn vastgelegd. Zo zijn we in staat om de nauwkeurigheid en kwaliteit van de reparatie te waarborgen.

Kwaliteitscontrole

Na de reparatie voeren we een uitgebreide kwaliteitscontrole uit. Deze omvat:

 • Controle van de nauwkeurigheid van het uurwerk.
 • Inspectie van de cosmetische conditie van het horloge na reparatie.
 • Waterdichtheidsproeven, indien van toepassing.

We streven altijd naar totale klanttevredenheid bij Juwelier Jos. Met onze uitgebreide procedures voor reparatie van uurwerken, kunt u rekenen op vakmanschap en kwaliteit.

Een standaard antieke klok die staat op de mantel.
Een horloge waarbij het uurwerk wordt getoond.
Een zakhorloge die ligt op tafel, het horloge is mooi en oud.

Moeilijkheden en uitdagingen in de uurwerkreparatie

Horlogemaker zijn is een nauwkeurig en minutieus beroep. Onze horlogemakers hebben jarenlange ervaring in het repareren en onderhouden van alle merken horloges. 

Elk horloge dat gerepareerd wordt is anders. Elk merk heeft zijn eigen set voorwaarden en eisen waaraan een reparatie moet voldoen. Toch komen we regelmatig ook enkele gemeenschappelijke uitdagingen en problemen tegen, ongeacht het type of model van het uurwerk.

Identificatie van het probleem

Een van de grootste uitdagingen in onze branche is de juiste identificatie van het probleem. Uurwerken zijn complexe mechanismen en kunnen op verschillende manieren defect raken. Enkele veelvoorkomende problemen kunnen zijn:

 • De balansas is gebroken
 • Het opwindmechanisme werkt niet goed
 • Er is water in het horloge gekomen
 • De wijzers lopen niet synchroon 

Gereedschapsbeheer

Elke horlogemakerswerkplaats heeft zijn gereedschap en hulpmiddelen en honderden, zo niet duizenden onderdelen. 

Omdat de onderdelen van een horloge zo klein zijn is het erg belangrijk om georganiseerd te werken. Elke taak vereist zijn eigen gereedschap. Bij het uit elkaar nemen van het horloge is het cruciaal om elk onderdeeltje een plaats te geven zodat er niets verloren gaat. 

Behoud van de originaliteit

Vele klanten brengen ons vintage of antieke horloges ter reparatie. Een van de uitdagingen hierbij is om de originaliteit van het uurwerk te behouden terwijl het toch functioneel blijft. Dit kan betekenen dat we unieke of moeilijk te vinden onderdelen moeten vinden. Indien dit niet lukt, is het soms mogelijk om een onderdeel na te maken.  

Omgaan met ingewikkelde mechanismen

Horloges zijn complexe en hebben zeer ingewikkelde mechanismen. Naarmate er meer functies in een horloge aanwezig zijn, groeit deze complexiteit. Het begrijpen en correct hanteren van deze ingewikkelde mechanismen is absoluut noodzakelijk, maar kan ook zeer uitdagend zijn. Dit vraagt om gespecialiseerde opleidingen en veel ervaring.

Steeds weer is Juwelier Jos enthousiast om deze uitdagingen aan te gaan en ervoor te zorgen dat elk uurwerk dat de werkplaats verlaat, onberispelijk presteert. We zijn trots op ons vakmanschap en stellen de tevredenheid van onze klanten boven alles.

Het belang van regelmatig onderhoud aan uurwerken

Tijd is kostbaar! Niets benadrukt dit beter dan een prachtig, nauwkeurig werkend uurwerk. 

Juwelier Jos begrijpt hoe belangrijk het is om uw horloge in perfecte staat te houden. Regelmatig onderhoud aan uurwerken zorgt ervoor dat ze accuraat blijven lopen, langer meegaan en hun waarde behouden. We gaan wat dieper in op de voordelen van regelmatig uurwerkonderhoud.

Een langere levensduur

Het grootste voordeel van het regelmatig onderhouden van uw horloge is het verlengen van de levensduur. Uurwerken zijn complexe apparaten met talloze minuscule onderdelen die in perfecte harmonie moeten werken.

Als stof, vuil of vocht in de fijne mechanica van uw horloge binnendringt, kan dit leiden tot een snellere slijtage en zelfs permanente schade.

Een professional zoals Juwelier Jos kan tijdens een onderhoudsbeurt deze problemen identificeren en preventief aanpakken, waardoor u de levensduur van uw horloge aanzienlijk verlengt.

Behoud van nauwkeurigheid

Door regelmatig onderhoud uit te laten voeren zal de nauwkeurigheid van het uurwerk worden gegarandeerd. U kunt het zien als de apk van uw horloge. 

 • Als de fijne mechanismen van een klok of horloge worden verstoord, kan dit leiden tot het onnauwkeurig lopen van uw horloge of klok.
 • Door regelmatig uw horloge te laten onderhouden bij Juwelier Jos, zorgen we ervoor dat uw uurwerk betrouwbaar en accuraat blijft.

Waardebehoud

Uurwerken, vooral luxe en vintage exemplaren, kunnen aanzienlijke waarde hebben.

 • Net zoals klassieke auto’s, kunnen uurwerken in waarde toenemen als ze goed onderhouden zijn.
 • Regelmatig onderhoud bij Juwelier Jos garandeert het behoud van de waarde en mogelijk zelfs waardestijging van uw uurwerk.

Juwelier Jos weet hoeveel een horloge voor u kan betekenen. We behandelen elk horloge met de ervaring en kennis die het nodig heeft. Als u op zoek bent naar een betrouwbare juwelier die uw uurwerk kan onderhouden, bent u bij ons aan het juiste adres.

Een oude antieke klok die staat, met de hand gemaakt.
Het uurwerk van een oude antieke klok.

Risico’s en voordelen van doe-het-zelfuurwerkreparaties 

Juwelier Jos houdt u graag op de hoogte van de wereld van horloges en de reparatie ervan. Het is normaal om in de verleiding te komen om kleine problemen met uw horloge zelf op te lossen om tijd en geld te besparen. Toch willen we u graag informeren over de mogelijke risico’s en voordelen hiervan. 

Voordelen van doe-het-zelfuurwerkreparaties

Doe-het-zelf-reparatie kunnen verleidelijk zijn en ze hebben inderdaad een paar voordelen:

 • Kostenbesparing: professionele reparaties kunnen soms duur uitvallen. Als u ervoor kiest om zelf uw horloge te repareren, kunt u wellicht wat geld besparen.
 • Leerzaam: het kan een lonende ervaring zijn om met de interne werking van uw horloge bezig te zijn en te leren over de complexiteit van de mechanismen. 
 • Direct beschikbaar: wanneer u het zelf doet, hoeft u niet te wachten op de beschikbaarheid van een horlogemaker.

Risico’s van doe-het-zelfuurwerkreparaties

Ondanks de mogelijke voordelen, brengt een doe-het-zelfuurwerkreparatie risico’s met zich mee:

 • Beschadiging van het horloge: zonder de juiste kennis en gereedschappen kunt u ongewild uw uurwerk beschadigen. Deze schade kan variëren van kleine krassen tot het breken van cruciale onderdelen.
 • Verlies van onderdelen: horloges bevatten veel kleine onderdelen die gemakkelijk verloren gaan.
 • Waardevermindering: doe het zelf reparaties kunnen de waarde van uw horloge aanzienlijk verminderen. Dit geldt zeker voor het geval als u het wilt verkopen.
 • Garantieverlies: doe het zelf reparaties kunnen de garantie van uw horloge ongeldig maken. Dit betekent dat eventuele toekomstige reparaties volledig voor eigen kosten komen.

Juwelier Jos adviseert u daarom de reparatie van uw uurwerk aan professionals over te laten om deze risico’s te voorkomen. Onze ervaren horlogemakers hebben de kennis en gereedschappen om elk horlogeprobleem zorgvuldig en vakkundig op te lossen.

De toekomst van uurwerk reparaties

Juwelier Jos kijkt altijd vooruit. We zijn continu bezig met vernieuwing en verbetering van onze dienstverlening. Hoewel we trots zijn op onze rijke geschiedenis en ervaring, zijn we ook enthousiast over de toekomst van uurwerk reparaties. Wat betekent deze evolutie voor onze klanten?

De digitale revolutie

Vandaag de dag speelt de digitale revolutie een grote rol binnen de wereld van uurwerk reparaties. Met de groeiende populariteit van smartwatches, zien we ook een toename in de vraag naar gespecialiseerde reparatiediensten voor deze geavanceerde uurwerken.

 • We verwachten een grotere nadruk op technologie en innovatie in de sector, dat een voortdurende bijscholing van onze vaardigheden vereist.
 • Het tabelblad in stationair ontwerp gaat geleidelijk aan plaatsmaken voor meer dynamische en interactieve interfaces, wat een nieuw scala aan mogelijkheden opent voor reparaties en aanpassingen.

Gebruik van nieuwe materialen

 • We zien dat er binnen de uurwerkindustrie steeds meer experimenteert, wordt met nieuwe materialen, coatings en technieken. We verwachten dan ook dat de toekomst van uurwerk reparaties een grotere variëteit aan materialen die in horloges worden gebruikt met zich mee zal brengen.
 • Het vermogen om te werken met een breed scala aan materialen, van traditionele edelmetalen tot innovatieve keramiek en harsen, zal steeds belangrijker worden.
 • Daarnaast zal de vraag naar duurzaamheid blijven groeien. Dit betreft de materialen die in horloges worden gebruikt en de manier waarop de horloges worden gerepareerd.

Gebruik van geavanceerd gereedschap

 • We waren altijd al voorstander van het gebruik van traditioneel gereedschap bij onze reparaties, maar de toekomst dicteert een verandering. Met de verandering in de technologie zien we ook een verandering in het te gebruiken gereedschap. Het gebruik van geavanceerd gereedschap en technologieën zullen de kwaliteit en de efficiëntie van de reparaties verhogen.
 • Dit omvat geavanceerde diagnostische tools die ons helpen om problemen snel en nauwkeurig te lokaliseren en precisiegereedschap waarmee we reparaties kunnen uitvoeren die voorheen onmogelijk waren.

Juwelier Jos is enthousiast over de vele veranderingen die de toekomst van uurwerk reparaties belooft. We kijken ernaar uit om deze innovaties te gebruiken en onze klanten te blijven voorzien van de beste service en vakmanschap in de industrie.

Een horloge toolkit met verschillende soorten gereedschap.

Uurwerkreparatie – in het kort

Juwelier Jos begrijpt hoe belangrijk uw uurwerk voor u is. Of het nu gaat om een erfstuk, een kostbare investering of voor dagelijks gebruik, we behandelen elk uurwerk met dezelfde zorg en aandacht die het verdient. 

Onze deskundige horlogemakers zijn uitstekend uitgerust om alle aspecten van uw uurwerkreparatie te behandelen, van routine-onderhoud tot complexe restauraties. We houden u op de hoogte tijdens elke stap van het proces om ervoor te zorgen dat u tevreden bent met het eindresultaat.

Als u nog vragen heeft over uurwerkreparatie of als u een horloge heeft dat reparatie nodig heeft, nodigen we u uit om contact met ons op te nemen met Juwelier Jos. We zijn er om u te helpen.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.