0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Horloge schoonmaken kosten: Hoge kwaliteit reiniging, verrassend betaalbaar

Vraagt u zich wel eens af: Hoeveel kost het om mijn horloge schoon te maken? Wij begrijpen dat dit een belangrijke vraag kan zijn. Bij Juwelier Jos, met jarenlange ervaring en vakmanschap kunnen wij u in dit artikel hier meer informatie over geven. Tevens ook een aantal punten om dit te voorkomen en hoe u uw horloge kunt onderhouden.

Wij begrijpen dat een horloge meer is dan alleen een accessoire. Het is een investering, een erfstuk, een stukje vakmanschap die voor vele mensen een speciale betekenis heeft. Daarom kan het van essentieel belang zijn om uw horloge regelmatig schoon te maken en goed te onderhouden. Dit behoudt niet alleen de esthetiek van uw horloge, maar draagt ook bij aan de levensduur en nauwkeurigheid van het uurwerk.

Bescherming tegen schade, vuil en stof

Het schoonmaken van uw horloge biedt een essentiële barrière tegen mogelijke schade. Vuil en stof kunnen in de loop der tijd zich verzamelen in uw horloge en kunnen de componenten aantasten als het stof niet correct wordt verwijderd. Regelmatige reiniging houdt deze schadelijke deeltjes op afstand en zorgt ervoor dat uw horloge er altijd op zijn best uitziet en loopt.

Verbetering van de nauwkeurigheid

Voornamelijk horloges met mechanische uurwerken hebben last van een verminderde nauwkeurigheid als gevolg van vuil en stof. Deze kleine deeltjes kunnen het delicate mechanisme van een horloge binnendringen, waardoor deze minder nauwkeurig kan worden in de loop der tijd. Door uw horloge regelmatig te reinigen, helpt u dit probleem te voorkomen en zorgt u ervoor dat uw horloge altijd de juiste tijd aangeeft.

Behoud de waarde van uw horloge

Of u nu een dierbaar erfstuk bezit of een luxe horloge, het onderhouden van de conditie van uw horloge is van cruciaal belang om zijn waarde te behouden. Een goed onderhouden horloge is veel aantrekkelijker voor potentiële kopers of erfgenamen dan een exemplaar die niet goed is verzorgd.

Een regelmatige, zorgvuldige reiniging helpt:

 • Krassen en andere zichtbare schade voorkomen
 • De originele glans te behouden
 • De functionaliteit van alle componenten te waarborgen

Bij Juwelier Jos zorgen wij ervoor dat uw horloge altijd de zorg en aandacht krijgt die het verdient. Onze expertise op het gebied van horlogereparaties en onderhoud zullen garanderen dat uw horloge altijd in topconditie wordt hersteld.

 

Factoren die bijdragen aan de kosten

Er zijn een paar belangrijke punten die de prijs kunnen beïnvloeden bij het schoonmaken van een horloge:

 • Horlogemerk: Duurdere en luxe horlogemerken kunnen complexere uurwerken hebben waardoor specifieke vaardigheden en gereedschappen nodig zijn die de kosten verhogen.
 • Horlogemodel: Oudere of zeldzame modellen kunnen speciale behandelingen vereisen, die ook kunnen bijdragen aan een hogere prijs.
 • De staat van een horloge: Als uw horloge zwaar versleten of beschadigd is, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht om het uurwerk te repareren voordat deze kan worden schoongemaakt.

Prijsopgave

Wij hebben jarenlange ervaring en vakmanschap in het repareren en schoonmaken van horloges, doordat wij weten dat ieder model horloge verschillend kan zijn is het lastig een prijsindicatie te kunnen geven. Zoals hierboven beschreven hangen veel factoren af van wat de kosten kunnen zijn. Mocht u interesse hebben om uw horloge te laten schoonmaken, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder, als u langskomt in onze winkel dan kunnen wij u een goede prijsindicatie geven.

Methoden om zelf uw horloge schoon te maken

Het verzorgen en onderhouden van uw eigen horloge kan in het begin wat intimiderend lijken, maar met een beetje kennis en het juiste gereedschap, kan dit redelijk eenvoudig zijn. In dit artikel gaan wij er iets dieper op in om uit te leggen hoe u uw horloge zelf kunt schoonmaken en onderhouden.

Wat heeft u nodig voor een horlogereiniging?

Het reinigen van een horloge hoeft niet duur te zijn. Hier zijn enkele basisbenodigdheden die u nodig heeft:

 • Zachte tandenborstel
 • Zeepvrij wasmiddel
 • Schone, zachte doek
 • Water

Stappen om uw horloge te reinigen

1. Verwijder de horlogeband: Als uw band losgemaakt kan worden, haal deze dan van de horlogekast af. Dit voorkomt dat water en zeep in het uurwerk van het horloge komt. Wees hier voorzichtig mee.

2. Bereid uw reinigingsoplossing voor: Meng een kleine hoeveelheid zeepvrij wasmiddel met warm water.

3. Reinig het horloge: Doop de zachte tandenborstel in de reinigingsoplossing en gebruik deze voorzichtig om alle oppervlakken van het horloge te borstelen. Let op: doe dit alleen bij een stalen band, een leren band heeft een andere reiniging nodig.

4. Spoel af met lauw water: Als uw horloge waterbestendig is, spoel het zeepschuim van het horloge af met lauw water, alleen als uw horloge 100% waterdicht is, als het uurwerk nog aan uw horlogeband bevestigd zit en er komt water in of op het uurwerk dan kan er vocht in uw horloge komen waardoor het glas beslaat. Dit kan tevens ook de werking van het horloge beïnvloeden. Als uw horloge niet waterbestendig is, veeg het dan voorzichtig schoon met een vochtige doek.

Mogelijke risico’s bij het zelf schoonmaken van een horloge

Het lijkt misschien een goed idee om wat geld te besparen door uw horloge zelf te reinigen. Echter, zoals bij veel dingen in het leven, kan het doen van een doe-het-zelf klus zonder de juiste kennis en gereedschappen, uiteindelijk meer kwaad dan goed doen. Bij Juwelier Jos willen we onze klanten graag bewust maken van de mogelijke risico’s en extra kosten die voort kunnen komen uit het zelf reinigen van een horloge.

Schade veroorzaakt door een onjuiste behandeling

Eén van de grootste risico’s bij het zelf reinigen van uw horloge is schade veroorzaakt door een onjuiste behandeling. Dit kan variëren van kleine krassen op het horlogeglas tot ernstige schade aan de mechanismen binnen in het horloge, die kunnen leiden tot een minder betrouwbare werking of zelfs volledige uitval van het uurwerk. Door middel van een nieuwe batterij is dit helaas niet meer te redden, dit zou betekenen dat het uurwerk volledig vervangen moet worden.

Extra kosten door ongeschikte reinigingsmiddelen

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat horloges kunnen worden beschadigd door het gebruik van ongeschikte reinigingsmiddelen. Het is misschien verleidelijk om gewoon wat handzeep of afwasmiddel te gebruiken, maar deze soorten zeep kunnen schadelijke chemicaliën bevatten die de metalen en andere materialen van een horloge kunnen aantasten.

Bij onjuiste schoonmaakmiddelen kan de volgende schade optreden:

 • Verkleuring of vervaging van de horlogeband
 • Corrosie of oxidatie van metalen onderdelen
 • Slechte smering van interne mechanismen

Bovendien kunnen de kosten voor het repareren van dergelijke schade vaak veel hoger uitvallen dan de kosten van een professionele reiniging.

Wel of niet zelf uw horloge reinigen?

U kunt natuurlijk zelf uw horloge voorzichtig proberen te reinigen om kosten te besparen en uw horloge te onderhouden. In bovenstaand artikel hebben wij u erop attent gemaakt van de risico’s, de keuze is geheel aan u. Mocht u toch het risico niet willen nemen of wilde u het in eerste instantie overlaten aan een professioneel, dan staan wij, Juwelier Jos, graag voor u klaar. U kunt vrijblijvend bij ons langskomen voor het inplannen van een schoonmaakbeurt en/of advies, zodat uw horloge er weer gauw stralend uit zal zien.

De kosten zullen afhankelijk zijn van het type en merk horloge, dit wordt bepaald aan de hand van het horloge zelf. U kunt contact met ons opnemen indien u meer informatie wilt over de prijs. Wij helpen u graag.