0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Horloge waterdicht maken: Bescherm uw horloge tegen waterschade

Bent u ooit verrast door een plotselinge regenbui en heeft u zich afgevraagd: Is mijn horloge wel waterdicht? Wij delen graag enkele tips om uw horloge waterdicht te maken en te houden. Mocht u zich afvragen of uw horloge wel waterdicht is en wilt u dit graag professioneel laten doen, dan staan wij bij Juwelier Jos graag voor u klaar.

Een waterdicht horloge is een essentiële eigenschap voor zowel een duikershorloge als een horloge die dagelijks wordt gedragen. Dit draagt bij aan een goede functionaliteit van het horloge, water in een horloge kan namelijk het uurwerk beschadigen. Wat uiteindelijk kan lijden tot het moeten vervangen van het uurwerk om uw horloge weer werkend te maken. Een waterdicht horloge zorgt niet alleen voor de functionaliteit van het horloge, maar kan ook de levensduur verhogen.

Waterdichtheid bij duikershorloges

Een duikershorloge is speciaal ontworpen om weerstand te bieden tegen de hoge druk die zich voordoet bij diepe waters. Hierbij staan enkele punten genoteerd die bijdragen aan het belang van het hebben van een duikers horloge:

 • Het draagt bij aan de betrouwbaarheid en functionaliteit van een horloge onder water.
 • Het voorkomt dat zeewater en zoutkristallen het uurwerk beschadigen.
 • Het beschermt tegen onverwachte waterschade zoals infiltraties onder druk.

  Waterdichtheid bij dagelijkse horloges

  Bij het dagelijks dragen van een horloge kan de waterdichtheid ook erg belangrijk zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan regen, het wassen van uw handen, afwassen, of bijvoorbeeld veelvuldig zweten. Soms kan het ook nog weleens gebeuren dat u vergeet uw horloge af te doen tijdens het douchen of u bijvoorbeeld zomaar in het zwembad springt zonder uw horloge af te doen. Dan is een waterdicht horloge heel prettig om te hebben.

  De volgende redenen geven aan waarom een waterdicht horloge nuttig kan zijn:

  • Het voorkomt schade en corrosie in het uurwerk door vocht.
  • Het verminderen van frequente reparaties of het vervangen van onderdelen, mits dit door waterschade komt.
  • Zeker weten dat uw horloge bestendig is tegen alledaagse vochtige omstandigheden.

  Bij Juwelier Jos geloven wij dat een waterdicht horloge een verstandige keuze is op de lange termijn. Daarom bieden wij graag een service aan die uw horloge waterdicht maakt. Voordat u langs wilt komen is het goed om te checken of uw horloge waterdicht is. Dit kunt u checken op de achterkant van uw horloge. Daar moet een nummer staan met daarachter ATM.

  Hoeveel het nummer is staat gelijk aan hoeveel meter u hiermee onder water kunt zwemmen:

  Type:Meter:Bar:Geschikt voor:
  Water resistantN.v.t.N.v.t.Spatwaterdicht
  3 ATM30 meter3 BARRegen en afwassen
  5 ATM50 meter5 BARDouchen
  10 ATM100 meter10 BARZwemmen en snorkelen
  20 ATM200 meter20 BARDuiken
  100 ATM1000 meter100 BARDiepzeeduiken

  Het is ook zeer handig om te weten dat zodra het horloge open is geweest om bijvoorbeeld een batterij te vervangen, deze hierna niet meer waterdicht is. Deze is dan spatwaterdicht maar het is niet aan te raden om ermee te gaan zwemmen, dit komt door de druk. Na het vervangen van de batterij hebben wij een speciaal apparaat om het horloge weer waterdicht te maken. Mocht u dit willen, geef dit dan zeker aan. Wij maken uw horloge weer waterdicht tegen een kleine prijs.

  De verschillende waterdichtheid niveaus

  De term ‘waterdichtheid’ is vrij algemeen, maar wist u dat er eigenlijk verschillende niveaus van horloge waterdichtheid bestaan? Van horloges die bestand zijn tegen een paar spatjes water tot modellen die compleet onderwater kunnen. Boven staat een handige tabel waarin duidelijk en kort uitgelegd staat wat de verschillende waterdichtheid niveaus betekenen. Onderstaand hebben wij het wat uitgebreider uitgelegd.

  Spatwaterdicht

  Dit is het laagste niveau van waterdichtheid die een horloge kan hebben. Indien uw horloge alleen gemarkeerd is als water resistant dan betekend dit, dat deze alleen spatwaterdicht is.

  • Het horloge kan lichte blootstelling aan water weerstaan, zoals het wassen van uw handen of tegen lichte regen.
  • Het horloge is niet geschikt voor zwemmen, douchen, of een activiteit waarbij het horloge volledig ondergedompeld kan worden.

  Waterbestendig tot 30 meter – 3 ATM

  Dit is één van de meest voorkomende niveau’s wat betreft de waterdichtheid van een horloge. Indien uw horloge gemarkeerd is met 3 ATM dan betekend dit het volgende:

  • Het horloge kan gedragen worden tijdens het wassen van uw handen, in de regen en tijdens het douchen, mits deze niet teveel water opvangt.
  • Het horloge is niet geschikt voor zwemmen, douchen, of een activiteit waarbij het horloge volledig ondergedompeld kan worden.

  Waterbestendig tot 50 meter – 5 ATM

  Dit is één van de meest voorkomende niveau’s wat betreft de waterdichtheid van een horloge. Indien uw horloge gemarkeerd is met 5 ATM dan betekend dit het volgende:

  • Het horloge kan gedragen worden tijdens het zwemmen in ondiep water, hiermee wordt bedoelt in een regulier zwembad op bijvoorbeeld vakantie.
  • Het horloge is echter niet geschikt voor snorkelen of om ermee te duiken.

  Waterbestendig tot 100 meter – 10 ATM

  Dit is een hoog niveau van waterdichtheid die een horloge kan hebben. Indien uw horloge gemarkeerd is met 10 ATM dan betekend dit, dat u een goed waterdicht horloge heeft en u zich geen zorgen hoeft te maken om water:

  • Het horloge kan gedragen worden tijdens het zwemmen in diep water en kan gebruikt worden tijdens het snorkelen.
  • Het horloge is echter niet geschikt om ermee te gaan duiken. 

  Waterbestendig tot 200 meter – 20 ATM

  Dit is het hoogste niveau van waterdichtheid die een horloge kan hebben op 100 ATM na maar dan spreken we over een duikershorloge. Indien uw horloge gemarkeerd is met 20 ATM dan betekend dit, dat u een perfect waterdicht horloge heeft om de zee mee te verkennen:

  • Het horloge kan gedragen worden tijdens diepzeeduiken en scuba duiken.

   

  Hoe zit een waterdicht horloge in elkaar?

  Het ontwerpen van een kwalitatief horloge vraagt veel aandacht voor detail en precisie, met name wanneer het horloge bestand moet zijn tegen water. Op het gebied van horloges zijn de afgelopen jaren enkele revolutionaire technieken ontwikkeld die de waterbestendigheid van horloges vergroten.

  Afdichtingen

  Een belangrijk onderdeel van het waterdicht maken van een horloge is het gebruik maken van afdichtingen. Deze afdichtingen, ook wel pakkingen genoemd, zijn meestal gemaakt van rubber, nylon of teflon en zijn ontworpen om de kroon en de achterkant van het horloge te beschermen tegen water. Dit is vaak een rubberen ring die zorgvuldig is geplaatst en het water moet tegen houden als deze onder druk wordt gezet tijdens het dichtmaken van het horloge. 

  Een schroef-down kroon

  De schroef-down kroon is een ander essentieel onderdeel die horloges helpt om waterbestendig te zijn. Zoals de naam al suggereert, kan deze kroon op het horloge worden geschroefd om een waterdichte afdichting te creëren.

  Het ontwerp van de schroef-down kroon draagt bij aan een betere waterbestendigheid, vooral in horloges die zijn ontworpen voor duiken of zwemmen. Voor ieder gebruik onderwater moet de kroon stevig gesloten zijn.

  Speciale behuizingen

  Sommige horlogemerken, in het bijzonder speciale duikers horlogemerken, gaan extra ver in het creëren van horloges door ze speciale behuizingen te geven. Deze behuizingen zijn specifiek ontworpen om het horloge te beschermen tegen water en druk.

  Sommige horloges kennen een monocoque-behuizing, wat betekent dat de horlogekast uit één stuk bestaat. Dit minimaliseert de aantal gaten en wegen waarin water kan binnendringen in een horloge.

  Andere merken maken gebruik van helium veiligheidsventielen om de interne druk in het horloge te balanceren en voorkomen daarmee mogelijke schade door het drukverschil.

  Waterbestendigheid is een belangrijk aspect van het ontwerp en de functionaliteit van een horloge, vooral voor degenen die hun horloge graag overal mee naartoe nemen.

   

  Het behouden van een waterdichtheid horloge: tips en suggesties

  Als trotse eigenaar van een prachtig horloge, wilt u natuurlijk dat deze in optimale staat blijft. Een belangrijk aspect daarbij is het behoud van de waterdichtheid van uw horloge. Daarom geven wij hier graag een aantal handige tips en suggesties om uw horloge waterdicht te houden.

  Het regelmatig vervangen van de afdichting

  Het is belangrijk om de afdichting/rubberen ring van uw horloge jaarlijks te laten vervangen. Dit garandeert de waterdichtheid van uw horloge. De ring kan na verloop van tijd slijten waardoor de waterweerstand vermindert. 

  De juiste reiniging en opslag van uw horloge

  U kunt ervoor zorgen dat uw horloge niet in contact komt met chemicaliën. Dit kan namelijk de gaskets aantasten, wat de waterdichtheid vermindert. Het is aan te raden om na het zwemmen of duiken, uw horloge af te spoelen met kraanwater. Zoutwater en chloorwater kunnen namelijk schadelijk zijn voor de waterdichtheid. Na het afspoelen is het goed om het horloge af te drogen met een handdoek en deze te laten drogen in de open lucht. 

  Als u uw horloge opbergt, probeer deze dan op een droge koele plek te bewaren en check ook altijd even de kroon van uw horloge. Dit wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien. Het is daarom goed om altijd de kroon van uw horloge dicht te klikken, want wanneer deze niet goed is afgesloten, kan er water binnenkomen.

  Wij willen graag dat u jaren lang plezier hebt van uw horloge. Mocht u nog vragen hebben of u wilt een onderhoudsafspraak maken, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.