0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Edelstenen en mineralen lijst –

Betovering en betekenis achter iedere steen

Wist u dat er meer dan 2000 soorten edelstenen en mineralen zijn? Maar welke edelsteen past nu echt bij u?

Juwelier Jos, uw vertrouwde expert met 40+ jaar ervaring als Meester Goudsmid en Edelsteenkundige (FGA), helpt u door de lijst te navigeren. We gaan samen op ontdekking naar welke edelsteen of mineraal uw unieke persoonlijkheid weerspiegelt.

Inleiding tot edelstenen en mineralen

Bent u gefascineerd door de pracht en variëteit van edelstenen en mineralen? Als juwelier hebben we dagelijks te maken met deze prachtige natuurlijke creaties. In deze blog willen we u meer leren over edelstenen en mineralen om u te helpen ze beter te begrijpen en te waarderen. We zullen ook enkele handige tips en technieken delen die u kunnen helpen bij het identificeren van edelstenen en mineralen.

Begrip en definitie van edelstenen en mineralen:
Om edelstenen en mineralen te begrijpen zullen we u allereerst de definitie geven van beiden.

Edelstenen:
Edelstenen zijn mineralen die bijzonder zijn door een aantal kenmerken zoals kleur, lichteffect, glans en hardheid. Door hun glans en duurzaamheid zijn ze een welkome aanvulling in sieraden.
Mineralen:
Mineralen zijn van nature voorkomende, onveranderlijke vaste materialen met een unieke chemische formule. Hun kristallijne structuur blijft consistent, onafhankelijk van de locatie waar ze gevonden worden.

Wat is het verschil tussen edelstenen en mineralen?

De beide woorden worden door elkaar gebruikt, maar toch zijn ze niet hetzelfde. Hier zijn enkele manieren om ze te onderscheiden:

Herkomst:
Hoewel beide natuurlijk zijn, worden mineralen gevonden als ruwe stenen, terwijl edelstenen meestal worden gewonnen uit mineralen.
Gebruik:
Edelstenen worden voornamelijk gebruikt in sieraden vanwege hun schoonheid, terwijl mineralen veel industriële toepassingen hebben.

Manieren om edelstenen en mineralen te identificeren

Het identificeren van edelstenen en mineralen kan een uitdaging zijn, maar hier zijn enkele technieken die u kunnen helpen:

Kleur:
Dit is meestal de eerste eigenschap die opvalt. Echter, kleur alleen is over het algemeen niet betrouwbaar voor identificatie aangezien kleuren kunnen variëren binnen hetzelfde mineraal.
Hardheid:
De hardheid van een mineraal wordt gemeten door het gebruik van de schaal van Mohs. Zo is het zachtste mineraal talg (het heeft een waarde van 1) en is het hardste mineraal is de diamant (dit heeft een waarde van 10). 
Lichteffecten:
Elke edelsteen reflecteert het licht. De reflectie, buiging of absorptie van het licht is bij iedere steen weer anders. De manier waarop dit gebeurt kan helpen als u een edelsteen wilt identificeren.

Ontdek de betoverende wereld van populaire edelstenen

In de wereld van sieraden spelen edelstenen met hun schoonheid en bijzondere betekenissen de hoofdrol. Het sprankelen van een diamant, het rijke groen van een smaragd, het diepe rood van een robijn, elke steen heeft iets bijzonders.

Maar hoe kiest u de perfecte edelsteen? 

Bij Juwelier Jos helpen we u graag bij het ontdekken van de boeiende wereld van deze populaire edelstenen, hun unieke eigenschappen en betekenissen, en hoe u de perfecte steen kunt kiezen.

Diamant: De koning van de edelstenen

De diamant doet zijn naam eer aan als “de koning van de edelstenen”. Hij staat voor de eeuwige liefde en onoverwinnelijkheid. De diamant is zeker populair bij aanzoeksringen, verlovingsringen en trouwringen, alhoewel een diamant in geen enkel sieraad zal misstaan. 

  • Een diamant komt in verschillende slijpvormen en kleuren. De transparante, heldere en kleurloze diamant is het meest geliefd en bekend. Er bestaan ook diamanten in blauw, roze en geel.
  • Hoe kiest u de voor u perfecte diamant? U kijkt naar het karaat van de diamant (Carat), de slijpvorm (Cut), de helderheid (Clarity) en de kleur van de diamant die u het meest aanspreekt (Color). Zo heeft u de 4 C’s waarop uw keuze gebaseerd is.

Robijn: Het symbool van passie en kracht

Bekend om zijn dieprode kleur, is de robijn een krachtige edelsteen die passie, liefde en moed symboliseert. Het biedt geluk en bescherming aan de drager.

  • Robijn komt voornamelijk voor in tinten rood, variërend van rozerood tot bloedrood.
  • Bij het kiezen van een robijn zijn kleur en helderheid de belangrijkste factoren. Een heldere, dieprode robijn van goede kwaliteit is zeldzaam en zeer waardevol.

Saffier: De edelsteen van wijsheid

De saffier, bekend om zijn diepblauwe kleur, symboliseert wijsheid, adel en goddelijkheid. De drager van de saffier heeft de gave van inzicht, spiritueel inzicht en genezing.

  • De blauwe saffieren zijn het meest bekend, echter, is de saffier ook verkrijgbaar in roze, geel en wit.
  • Bij het kiezen van een saffier zijn kleur, zuiverheid en grootte belangrijk. 

Smaragd: De steen van wedergeboorte

De levendige groene smaragd staat symbool voor wedergeboorte, vruchtbaarheid en liefde. Het brengt ook wijsheid en groei voor de drager.

  • Smaragden variëren in kleur van lichtgroen tot diep, rijk groen. 
  • Kleur en helderheid zijn van belang bij de keuze.

Ons winkelpersoneel helpt u graag met advies over edelstenen. Met onze hulp zult u de perfecte keuze kunt maken voor een sieraad met een steen die bij uw persoonlijkheid en stijl past. Elke edelsteen heeft zijn unieke schoonheid en betekenis, net als u.

Saffier

Diamant

Robijn

Smaragd

Lijst van veel voorkomende mineralen

Mineralen zijn de bouwstenen van de aarde. Ze vormen de grond en de bergen en zijn cruciaal voor het leven zoals we dat kennen. 
We zullen een aantal veel voorkomende mineralen zoals kwarts, veldspaat, mica en calciet met hun eigenschappen en kenmerken wat nader belichten. Deze mineralen spelen verder een belangrijke rol in verschillende industrieën.

Kwarts

Eigenschappen en kenmerken:
Kwarts is het mineraal dat het meest voorkomt op onze aarde. Het is hard, heeft een glasachtige glans en komt in vele verschillende kleuren voor.
Rol in de industrie:
Kwarts wordt veel gebruikt in de glas- en keramiekindustrie. Daarnaast wordt het kwartszand ook in de bouw en in de waterzuivering gebruikt.

Veldspaat

Eigenschappen en kenmerken:
Veldspaat is een groep mineralen die rijk is aan aluminiumsilicaten. Ze komen in verschillende kleuren voor, afhankelijk van de chemische samenstelling.
Rol in de industrie:
Veldspaat is een belangrijk component voor de productie van glas en keramiek. Het wordt ook gebruikt als vulstof in verf, plastic en rubber.

Mica

Eigenschappen en kenmerken:
Mica is een groep mineralen bekend om hun perfecte splijtbaarheid. Ze kunnen in zeer dunne platen worden gesplitst en zijn semitransparant.
Rol in de industrie:
Vanwege de hittebestendigheid en isolerende eigenschappen wordt mica veel gebruikt in de elektronische industrie. Het wordt ook toegepast in cosmetica en verf.

Calciet

Eigenschappen en kenmerken:
Calciet is een mineraal dat in verschillende kristalvormen en kleuren kan voorkomen. Het reageert goed op zuren, waardoor het bruist.
Rol in de industrie:
Calciet is het belangrijkste bestanddeel in de cementproductie. Het is ook een belangrijk onderdeel van marmer en kalksteen. Beiden worden zowel in de bouw als in de industriële sectoren gebruikt.

Ontdek met ons enkele zeldzame en ongebruikelijke edelstenen en mineralen

Bij Juwelier Jos voelen we een grote passie voor edelstenen en mineralen in alle variëteiten. Onze collectie is doorspekt met unieke exemplaren. 

Natuurlijk zijn we bekend met de vaker voorkomende varianten zoals diamant, saffier, robijn en smaragd. Maar het zijn de zeldzame en ongebruikelijke edelstenen en mineralen die ons hart vaak sneller laten kloppen – en wellicht ook het uwe. 

Hier willen we graag enkele uitzonderlijke exemplaren uitlichten zoals alexandriet, tsavoriet en benitoiet.

Alexandriet: de veelkleurige siersteen

Alexandriet, een ontdekking uit het tsaristische Rusland, is verbijsterend door zijn fascinerende eigenschap om van kleur te veranderen, afhankelijk van het licht. Bij daglicht oogt de steen groen maar bij kunstlicht verandert de steen naar een roodpaarse tint.

Zoals u wellicht kunt vermoeden, is het vinden van grote, onberispelijke alexandrietstenen een zeldzaamheid, waardoor deze stenen een aanzienlijke waarde hebben op de edelstenenmarkt.

Tsavoriet: het groene wonder

Oorspronkelijk ontdekt in Tanzania, is de tsavoriet een lid van de granaatfamilie. Deze prachtige edelsteen staat bekend om zijn diep intense groene tint die rivaliseert met die van de smaragd.

Grote tsavorieten zijn extreem zeldzaam, wat hun waarde aanzienlijk verhoogt. De bijzondere kleur en helderheid geven deze prachtige edelsteen zijn unieke karakter.

Benitoiet: de blauwe schoonheid

Voor de echte edelsteenliefhebbers kennen we de benitoiet, een edelsteen die alleen gevonden wordt in Californië. Door zijn opvallende blauwe kleur wordt het vaak vergeleken met een saffier. Echter, door de intensiteit van zijn blauwe kleurspel, is het een klasse apart.

Vanwege zijn extreme zeldzaamheid, wordt de benitoiet hoog gewaardeerd door verzamelaars en juwelenliefhebbers en als gevolg daarvan, kent het een hoge marktwaarde.

Bij Juwelier Jos begrijpen we de betovering van dergelijke uitzonderlijke edelstenen en mineralen. Onze jarenlange ervaring en ons netwerk van betrouwbare leveranciers stelt ons in staat om u ook deze edelstenen te bieden. 

Bent u op zoek naar iets buitengewoons en zeldzaams? 

Neem dan contact met ons op en laat ons u meenemen op een reis door de fascinerende wereld van zeldzame edelstenen en mineralen. Wie weet welke edelsteen bij u past?

Behalve de bovenstaande edelstenen geven we u nog enkele zeldzame en ongebruikelijke edelstenen die in sieraden verwerkt worden:

EdelsteenKleurBijzonderheid
PainietBruinrood, oranje-roodEén van de zeldzaamste edelstenen ter wereld
BenitoietBlauwFluoresceert onder UV-licht, zeer zeldzaam
GrandidierietBlauwgroenSterke pleochroïsme, zelden transparant
AlexandrietGroen tot roodVerandert van kleur afhankelijk van het licht
TaaffeiteRoze, violet, roodVaak verward met spinel, zeer zeldzaam
Rode BerylRoodOok bekend als bixbiet, zeldzamer dan diamant
JeremejevietBlauwachtig, kleurloosExtreem zeldzaam, vaak in kleine kristallen
SerendibietBlauw, groen, zwartExtreem zeldzaam, ontdekt in Sri Lanka
Zwarte OpaalDiverse kleurenSchitterende kleurrijke ‘vlammen’ binnenin
Paraíba ToermalijnNeonblauw, groenZeer levendige kleuren door kopergehalte

 

Verzorging en onderhoud van edelstenen en mineralen

Edelstenen en mineralen zijn zowel om hun schoonheid als hun energie populair. Toch vraagt het onderhoud van deze natuurlijke schoonheden om speciale aandacht. 

Bij Juwelier Jos vinden we het belangrijk dat u de juiste kennis heeft om uw edelstenen en mineralen in topconditie te houden. Lees verder voor onze algemene tips over reiniging, opslag en het omgaan met beschadigde of gebroken stukken.

Tips voor algemene verzorging van edelstenen:

Het onderhoud van edelstenen en mineralen kan eenvoudig zijn, mits u een paar basisrichtlijnen volgt:
Behandeling:
Draag sieraden met edelstenen en mineralen niet bij zware handarbeid of sport. Silicaten, zoals amethist en citrien, kunnen gemakkelijk krassen of breken.
Blootstelling aan zonlicht:
Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan de kleur van sommige stenen, zoals amethist, rozenkwarts en citrien, doen vervagen.
Blootstelling aan chemicaliën:
Edelstenen en mineralen mogen nooit in contact komen met chemicaliën, waaronder huishoudelijke schoonmaakmiddelen en parfum.

Essentiële tips voor reiniging en opslag

Schoonmaken:
Gebruik een zachte doek en warm water om uw edelstenen en mineralen schoon te maken. Vermijd het gebruik van zepen of andere reinigingsmiddelen.
Opslag:
Berg edelstenen en mineralen in een donkere, droge en koele plaats op. Bewaar verschillende soorten apart om krassen en schade te vermijden.

Omgaan met beschadigde of gebroken edelstenen en mineralen

Als uw edelstenen of mineralen beschadigd of gebroken zijn, kan dat hartverscheurend zijn. We geven u enkele tips:
Reparatie:
Sommige beschadigingen kunnen worden gerepareerd door een expert, zoals de vakmensen bij Juwelier Jos.
Hergebruik:
Beschadigde of gebroken stenen kunnen vaak nog steeds worden hergebruikt in een nieuw sieraad.
Afvoer:
In sommige gevallen is de steen helaas niet meer te redden. Wees in dat geval respectvol naar Moeder Aarde: gooi mineralen niet zomaar in de vuilnisbak, maar breng ze terug naar de natuur.

Bij Juwelier Jos hopen we dat deze tips u helpen bij het behoud van de schoonheid en kwaliteit van uw edelstenen en mineralen.

We geven u een kort overzicht van de verzorging van edelstenen en mineralen:

Edelsteen/MineraalReinigingsmethodeOnderhoudsadvies
DiamantWarm zeepwater, zachte borstelRegelmatig reinigen; vermijd blootstelling aan harde stoten en chemicaliën
ParelAlleen vochtige doekNiet blootstellen aan parfums of cosmetica; bewaar apart om krassen te voorkomen
OpaalAlleen vochtige doek, geen chemicaliënVermijd extreme temperatuurschommelingen en uitdroging
SmaragdWarm zeepwater, geen ultrasoon reinigerOlie behandelingen periodiek laten controleren en vernieuwen
SaffierWarm zeepwater, ultrasoon reinigerBestand tegen de meeste chemicaliën, maar vermijd harde stoten
RobijnWarm zeepwater, ultrasoon reinigerDuurzaam; vermijd hard contact met andere voorwerpen
TurkooisAlleen vochtige doekBeschermen tegen parfums, oliën en langdurige blootstelling aan direct zonlicht
AmethistWarm zeepwaterVermijd langdurige blootstelling aan direct zonlicht om verkleuring te voorkomen
CitrienWarm zeepwaterVermijd direct zonlicht en hoge temperaturen
AquamarijnWarm zeepwater, zachte borstelVermijd contact met hitte en harde chemicaliën

Elke steen heeft zijn eigen verzorging nodig en dit heeft te maken met de hardheid en specifieke kwetsbaarheden van elke steen. Sommige stenen, zoals opalen en parels, zijn gevoeliger voor water en chemicaliën, terwijl andere, zoals diamanten en saffieren, duurzamer zijn. Regelmatige, zachte reiniging helpt om uw edelstenen en mineralen in goede staat te houden.

Edelstenen en mineralen – in het kort:

We hopen dat u waardevolle kennis en interesse heeft opgedaan uit onze gedetailleerde lijst van edelstenen en mineralen, en een dieper begrip heeft gekregen van de fascinerende wereld van deze schatten.

Het uitkiezen van de ideale edelsteen of mineraal is niet makkelijk, maar het uiteindelijke resultaat is het meer dan waard.

Om ervoor te zorgen dat onze goudsmeden voldoende tijd voor u hebben, vragen we u om een afspraak te maken via onze website. U bent van harte welkom en een kopje koffie of thee staat voor u klaar. Tot ziens in Gouda!

Hebben we uw interesse gewekt?

Maak een afspraak voor een uniek sieraad met een edelsteen.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.