0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Alexandriet

Het alexandriet wordt gezien als een gelukssteen. Het is een steen die blijdschap schenkt. Een steen die koninklijk is en ook door tsaren is gedragen. Hij zorgt ervoor dat u overvloed ziet op alle niveaus. Het alexandriet zou rijkdom aantrekken en wensen en dromen uit laten komen.

Spreekt u dit aan? Heeft u geluk en blijdschap nodig in uw leven of wilt u dit aan een goede vriend of vriendin schenken? Wilt u zich ook koninklijk voelen?

Juwelier Jos heeft de perfecte geschenkverpakking voor u. Een steen als het alexandriet hoort in een mooie hanger aan een ketting die de steen op het hartchakra legt. Zo kan hij perfect zijn werk doen. Deze steen heeft bij daglicht een groene kleur en ‘s avonds bij kunstlicht wordt hij rood. Wilt u meer weten hoe we unieke sieraden met alexandriet maken? Maak een afspraak en we laten u graag alle mogelijkheden zien.

Algemene informatie over alexandriet

Het alexandriet maakt deel uit van de Chrysoberyl groep. Dit is het Griekse woord voor goud. De naam alexandriet komt van Tsaar Alexander II. En ondanks dat hij toen nog geen tsaar was werd de steen toch naar hem genoemd. Bovendien waren de kleuren groen en rood de militaire kleuren van Rusland. Het eerste alexandriet werd in het jaar 1830 gevonden. 

Het is een zeer zeldzame steen, zelfs nog zeldzamer dan de diamant. Het is een bijzondere steen omdat hij van kleur verandert. Magisch, zou u bijna zeggen. Als de kleur van de steen verandert weet u ook dat u een echte alexandriet in handen heeft. Het alexandriet, ook wel de “kameleonsteen” genoemd, heeft verschillende betekenissen voor verschillende culturen. 

Voor de Russen betekent het alexandriet prestige en trots. Voor de Chinezen is de steen vast verbonden aan bloed en ze zijn overtuigd dat door alexandriet te dragen de bloedsomloop beter wordt. Voor andere culturen is het alexandriet een waarschuwing voor gevaar. De Hindoes vonden dat het alexandriet een remedie was voor dronkenschap. 

Het alexandriet wordt behalve in Rusland ook in Brazilië, Madagaskar, Myanmar, Zimbabwe en Sri Lanka gevonden. De Russische mijnen bevatten de beste kwaliteit van alexandriet. Echter zijn de mijnen na zoveel jaren praktisch leeg. In de andere landen heeft het alexandriet een iets andere kleur door de verschillende samenstelling van de bodem.

Omdat het alexandriet zo zeldzaam is in zijn beste kleurkwaliteit en zuiverheid (dit kan oplopen tot zo’n €20.000 per karaat) is het alexandriet zeker een mooie zetting waard. Juwelier Jos kan u hierbij adviseren. En omdat het een harde steen is, bijna net zo hard als diamant, is het een perfecte steen om ook in een ring of armband te dragen.

 

De werking van alexandriet

Het alexandriet heeft verschillende eigenschappen op spiritueel, mentaal, emotioneel en fysiek gebied. We geven enkele daarvan weer in dit artikel. Let wel: deze lijst is niet compleet.

Spirituele eigenschappen

 • Alexandriet brengt ons lichaam en onze ziel en het welzijn daarvan weer in balans.
 • U wordt zich ervan bewust dat alles met elkaar verbonden is en samenwerkt.
 • Het brengt warme energie in uw leven en maakt de weg vrij voor spirituele transformatie.

Mentale eigenschappen

 • Alexandriet helpt het centreren en het genieten.
 • Het bevordert de aanvaarding van verandering.  

Emotionele eigenschappen

 • Het helpt angsten en negatieve gevoelens los te laten
 • Het maakt vrolijk en gelukkig.
 • De steen helpt tegen verdriet of zelfmedelijden

Fysieke eigenschappen

 • Het alexandriet helpt de bloedsomloop te reguleren. 
 • Het helpt bij ontstekingen, krampen en spanning. 
 • De steen werkt ontgiftend
 • Het beïnvloed de lever en het cholesterolgehalte op een positieve manier.

Verzorging, reiniging en opladen

 • Het alexandriet kan gereinigd worden in het licht van de volle maan
 • U kunt de steen begraven in de grond. Dit hoeft niet in de tuin te zijn. Dit kan ook in een bakje met aarde.
 • Het kan gereinigd worden door stromend water.
 • De steen kan ontladen worden door het gebruikt van hematiet
 • Voor het opladen wordt meestal bergkristal gebruikt.  

Chakra’s en het alexandriet

Het Alexandriet opent het kruinchakra en brengt het weer terug in balans. Het werkt ook in op het hartchakra en het voorhoofdchakra.

Bij welk sterrenbeeld hoort het alexandriet?

Deze “magische” steen hoort bij de sterrenbeelden Tweelingen, Schorpioen.

Technische informatie van het alexandriet

Kleur: goud, groengeel, groen, bruinachtig, roodTransparantie: doorzichtig tot ondoorzichtig
Streep: witBrekingsindex: 1,746-1,763
Hardheid: 8,5Dubbelbreking: +0,007 tot + 0,011
Soortelijk gewicht: 3,70-378Dispersie: 0,015 (BG), 0,011 (CF)
Splijting: goedPleochroïsme: zeer zwak: rood tot geel, geel tot lichtgroen, groen.
Breuk: schelpvormig, zwakAbsorptie: 504, 495 485 445
Kristallen:(orthorhombisch) dikke platen, doordringingsdrielingenFluorescentie: meestal geen: groen ch zwak: donkerrood
Chemische compositie: BeAl2O4, beryliumaluminaat

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

Het alexandriet is verbonden met tsaren, koningen en keizers. Het verandert van kleur in verschillende lichtbronnen. Een bijzondere en magische steen, die zeker in een uitzonderlijke zetting mag zitten.

Spreekt deze blog u aan? Zou u graag deze zeldzame steen willen dragen? Gewoon omdat hij zo zeldzaam en mooi is of misschien om zijn werkingen? 

Juwelier Jos is expert in het ontwerpen en vervaardigen van bijzondere juwelen. Aarzelt u niet en maakt u een afspraak met ons. We zijn ervan overtuigd dat we samen met u tot een uniek sieraad komen die de steen alle eer aandoet. U bent van harte welkom en de koffie staat al klaar!