0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Welke edelsteen past bij mij?

We hebben inmiddels al vele artikelen geschreven over edelstenen die ondersteunend of helend kunnen werken. Maar hoe kunt u het beste de juiste steen kiezen? Waar moet u op letten? Of is het allemaal intuïtie? We zullen proberen in dit artikel enkele tips te geven die u kunnen helpen de juiste steen te vinden. U kunt de edelstenen zien als een persoonlijk instrument. Een persoonlijk gereedschap dat u in bepaalde fases van uw leven kunt gebruiken en die u ondersteunen en helpen de juiste kant op te gaan. 

Het leven is een constante aaneenschakeling van veranderingen. Sommige veranderingen zijn positief, andere zijn negatief. De edelstenen of mineralen zullen u in de diverse etappes ondersteunen. Zo kan het zijn dat een steen die vandaag goed helpt, over 6 maanden niet meer datzelfde gevoel geeft. Het zijn kleine helpers die met u meegroeien.

Hoe werken de edelstenen eigenlijk?

De edelstenen die we in onze artikelen hebben beschreven, hebben allemaal een trilling of frequentie. Deze trilling werkt in op de frequentie van ons lichaam. Voelt u zich niet goed, dan kunnen de trillingen van de edelsteen die u draagt, de frequentie van uw lichaam weer in balans brengen. Dit in balans komen zorgt ervoor dat u zich beter voelt en het lijkt alsof de edelsteen u “geheeld” heeft. In feite heeft de edelsteen ervoor gezorgd dat het zelfhelende vermogen van uw lichaam weer werkt. 

Maar hoe zoek ik de juiste steen?

U kunt zoeken op verschillende manieren:

 • U maakt gebruik van astrologie (dus met uw sterrenbeeld).
 • U maakt een keuze op basis van uw geboortemaand.
 • U neemt een beslissing op basis van het chakra.
 • U maakt gebruik van uw zintuigen.
 • U kiest een edelsteen op basis van informatie.
 • U kiest op kleur.

Oh jee, misschien denkt u nu dat dit wel erg ingewikkeld is. Dat valt best wel mee. Iedereen kent dat wel dat als u een kledingzaak binnenloopt dat u meteen naar een bepaalde stijl of kleur loopt. De keuze van kleding is niet alleen gebaseerd op stijl, mode of invloed door social media, maar ook op uw eigen intuïtie. Deze intuïtie kunt u inzetten om de juiste steen op het juiste moment te zoeken en te vinden.

Astrologie en edelstenen

Al zo lang als astrologie bekend is en gebruikt wordt, worden bepaalde edelstenen aan bepaalde sterrenbeelden gekoppeld. Ze worden ook wel eens dierenriem geboortestenen genoemd. We zullen de sterrenbeelden langsgaan en bij elk sterrenbeeld een paar edelstenen vermelden. 

AstrologieEdelstenen
WatermanAquamarijn, amazoniet, maansteen 
VissenAmethist, regenboog maansteen, fluoriet   
RamGranaat, rode jaspis, carneool
StierRozenkwarts, mosagaat, groene aventurijn
TweelingenCitrien, Botswana agaat, Tijgeroog 
KreeftCarneool, maansteen, blauwe chalcedoon
LeeuwZonnesteen, Tijgeroog, citrien
MaagdLapis Lazuli, amazoniet, bergkristal
WeegschaalZebra jaspis, lepidoliet, jade
SchorpioenRhodochrosiet, sneeuwvlok obsidiaan, abrikoos agaat
Boogschutter Sodaliet, labradoriet, valkenoog
SteenbokBergkristal, sneeuwvlok obsidiaan, blauwe chalcedoon

Geboortemaand en edelstenen

Geboortestenen die verknoopt zijn met een maand van het jaar, bestaan al sinds de tijden van de Bijbel. Het gebruik van geboortestenen wordt in vele geloven en tradities tot op de dag van heden nog doorgevoerd. 

MaandEdelstenen
JanuariGranaat 
FebruariAmethist   
MaartAquamarijn, Heliotroop
AprilDiamant, Bergkristal
MeiSmaragd, Chrusypaas
JuniParel, Maansteen
JuliRobij, Carneool
AugustusPeridoot, Sardonyx
SeptemberSmaragd, Lapis Lazuli
OkotoberOpaal, Roze Toermalijn
NovemberGele topaas, Citrien
DecemberTurkoois, Blauwe Topaas, Tanzaniet

Chakra’s en edelstenen

Allereerst een korte uitleg over wat een chakra precies is: Je kunt een chakra zien als een bundel energie. Deze bundels energie zijn verspreid over zeven punten in ons lichaam, en gaan van beneden naar boven. Elk chakra heeft zijn specifieke werking. Alles is energie, trilling of frequentie. Deze energie is niet zichtbaar, maar is er wel. De energie loopt ook door ons lichaam, zowel van beneden naar boven, als van boven naar beneden. Stroomt de energie goed door, dan voelen we ons goed. Is er een blokkade in de stroom, dan kan het zijn dat we ons niet lekker voelen. Op dat moment kan een edelsteen hulp bieden. 

 • Het wortelchakra (rood) rode jaspis, hematiet, granaat
 • Het sacraal chakra (oranje) carneool, oranje calciet, maansteen
 • Het zonnevlechtchakra (geel) citrien, tijgeroog, gele aventurijn
 • Het hartchakra (groen) rozenkwarts, groene aventurijn, malachiet
 • Het keelchakra (blauw) sodaliet, aquamarijn, blauwe chalcedoon
 • Het derde oog chakra (paars) amethist, lapis lazuli, kyaniet
 • Het kruinchakra (paarsroze) bergkristal, seleniet, lepidoliet

Zintuigen en edelstenen

Men zegt soms “het oog wil ook wat” en soms, als u in een winkel komt, “valt” uw oog op een bepaalde steen. Als u de steen dan oppakt, kan het zijn dat u er een gevoel bij krijgt, zoals een trilling, of een gevoel van kou of warmte. 

Het kan ook zijn dat als u uw handen boven een bepaalde steen houdt dat u iets voelt. Voelt het goed? Dan is het uw steen. Voelt het toch niet zo goed? Laat u hem dan liggen. Uw zintuigen zullen aangeven of de edelsteen de juiste is voor u.

Informatie over edelstenen

Er zijn vele webpagina’s die informatie geven over helende stenen. Ze geven uitleg over herkomst en werkingen op spiritueel, mentaal, emotioneel en fysiek vlak. Als u het spirituele aspect te vaag vindt, maar u ondervindt toch klachten, dan kunt u zoeken op symptomen of ziektebeeld. 

Kleuren van edelstenen

Kleuren zijn een belangrijk aspect in ons leven. Niet alleen voor wat we dragen, maar we zien kleur in het interieur van onze huizen, in scholen en gebouwen en in de natuur. Velen onder ons weten dat een blauwe muur in een slaapkamer verkoelend werkt en dat groen een rustgevende werking heeft. De kracht van kleur uit zich natuurlijk ook in edelstenen en de kleur van een edelsteen kan een punt van aantrekkingskracht zijn als u in een winkel staat en een edelsteen uitzoekt. We zullen enkele eigenschappen opnoemen die met bepaalde kleuren edelstenen geassocieerd worden:

Kleur van edelsteenEigenschappen
Roodstimulerend, vitaliteit, intimiteit
Blauwverkoelend, ontspannend, kalmerend
Geel/Goudstimulerend, opwekkend, vertrouwenwekkend
Paarszuiverend en ontgiftend, perfect voor meditatie
Oranjebevorderen van productiviteit, ambitie en creativiteitbalancerend, natuurlijk, verfrissend
Rozeverzorgend, compassie, aanvaarding
Indigozuiverend, integrerend, intuïtie
Grijs/Zilvermodern, professioneel, intellect
Zwartbeschermend, aardend, versterkend
Witte/Beigezuiverend, reinigend
Bruinaardend, stabiliserend, ondersteunend

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

Juwelier Jos kan u in het laatste stadium van uw zoektocht helpen, namelijk om de edelsteen in een mooie zetting te plaatsen. Afhankelijk van de hardheid van de steen, kunt u uw steen in een ring, armband, hanger of oorbellen laten zetten. Zo zal uw edelsteen mooi tot zijn recht kunnen komen en kan zijn positieve werking uitstralen. Onze goudsmeden houden van een uitdaging en zetten uw idee graag om in een bijzonder sieraad. Laat u zich verrassen en laat uw fantasie de vrije loop. Bent u zover dat u een idee in gedachten heeft, maakt u dan een afspraak met onze goudsmid via onze website. Een kopje thee of koffie met wat lekkers erbij staan voor u klaar.