0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Blauwe topaas

De topaas als edelsteen wordt in een adem genoemd met diamant, robijn, aquamarijn en opaal. De oude Egyptenaren gebruikten de topaas en waren ervan overtuigd dat de gele topaas de goudgele kleur had gekregen van de Zonnegod Ra. Tegenwoordig wordt deze gele topaas ook wel imperial topaas genoemd. Deze imperial topaas mocht vroeger alleen maar door de keizerlijke familie in Rusland gedragen worden. 

Dit keizerlijke gevoel kunt u ook met u meedragen als u besluit om een topaas in een hanger, armband of ring te laten zetten. De goudgele kleur is perfect te combineren met de meest uiteenlopende kledingstukken. Wat denkt u? Maken we een afspraak om een mooi ontwerp te bespreken?

Wilt u meer weten hoe we ons een bijzonder sieraad met topaas of blauwe topaas voorstellen? We nodigen u uit onze website pagina over unieke sieraden te openen en op uw gemak rond te kijken. We helpen graag bij het verder uitwerken van uw idee.

Algemene informatie over blauwe topaas

De naam topaas werd vroeger gebruikt voor alle gele, goudbruine en groene stenen. De naam komt waarschijnlijk van een klein eilandje in de Rode Zee dat vroeger de naam Topazos droeg. Nu heet dit eiland Zebirget. Dit eiland was een van de vindplaatsen van topaas. Later, toen specificatie van edelstenen nauwkeuriger werd, kreeg elke steen zijn eigen naam. Zo is er bijvoorbeeld een roze topaas die Braziliaanse robijn genoemd wordt en een witte topaas heet zilvertopaas. 

De enige “echte” topaas wordt edeltopaas genoemd. De blauwe topaas (bekend als Royal Blue of Braziliaanse aquamarijn) is de nationale edelsteen van de staat Texas en de oranje topaas is de nationale edelsteen van de staat Utah in de Verenigde Staten. Topaas wordt gevonden in rivierafzettingen en in pegmatieten (granietachtige gesteenten). Tegenwoordig worden topazen gevonden in landen als Afghanistan, Australië, Brazilië, Mexico, Sri Lanka en de Verenigde Staten. 

Ook de topaas is een harde steen en kan heel goed gedragen worden in een ring. Behalve in een ring kan deze steen ook gedragen worden in oorbellen, een hanger of een armband. Heeft u ideeën en wilt u deze steen in een sieraad laten zetten? Juwelier Jos kan u hierbij adviseren.

Aan de topaas in al zijn kleuren kleven weer verschillende geloven en legenden. De Oude Grieken dachten dat een topaas kracht gaf en hen tegenover vijanden onzichtbaar zou maken. In de periode van de renaissance werd geloofd dat een topaas magie kon afweren en vervloekingen kon breken. Topazen waren zeer geliefd in de koningshuizen van Europa en vele topazen hebben een plaats gevonden in kronen van Portugal, Engeland en Spanje. Ook de grootmogol van India had een troon die met topazen bezet was. 

De werking van blauwe topaas

Deze koninklijke en keizerlijke steen heeft vele positieve werkingen op lichaam en geest. In dit artikel geven we u enkele van deze werkingen. Zoals ook vermeld in onze artikelen over deze edelstenen is onze lijst niet compleet. 

Spirituele eigenschappen

 • De topaas beschermt tegen zwarte magie en kan de drager onzichtbaar maken voor belagers.
 • Het is een inspirerende steen en helpt om nieuwe ideeën op te doen.
 • Het helpt om helder te denken, te communiceren.
 • Liefde is de basis en bindende kracht van het universum.

Mentale eigenschappen

 • De topaas lost mentale blokkades en zorgt ervoor dat men redelijk en pragmatisch kan handelen.
 • Het helpt bij concentratie, verbetert uithoudingsvermogen en zorgt voor een zonnig humeur.  
 • De steen helpt om snel te wennen aan een nieuwe situatie.

Emotionele eigenschappen

 • De topaas helpt om te ontspannen, verlicht stress en beschermt tegen stemmingsschommelingen. 
 • Het maakt twijfelende personen standvastiger.

Fysieke eigenschappen

 • Alle zintuigen worden door een topaas verbeterd.
 • Het bevordert een goede nachtrust.
 • De blauwe topaas werkt goed bij keelpijn en andere keelklachten.
 • Het bevordert herstel na een ziekte
 • Het reinigt en versterkt de lever en het immuunsysteem en stimuleert doorbloeding van het lichaam.
 • Het werkt reinigend op de huid en helpt wonden te sluiten.

 

Verzorging, reiniging en opladen

Verzorging, reiniging en opladen

 • Als u de topaas bij zich draagt, kunt u de steen ‘s avonds met lauwwarm water afspoelen.
 • Om de topaas volledig te ontladen kunt u hem bij afnemende maan in maanlicht leggen of op een stukje amethist.
 • Het opladen kunt u doen bij daglicht in een schaaltje met bergkristal. Het bergkristal zal de energie van de energie versterken.

 

Chakra’s en de topaas

De Topaas in de witte kleur hoort bij het hartchakra en het kruinchakra. De goudtopaas hoort bij de zonnevlecht en het heiligbeenchakra. De roze Topaas hoort bij het navelchakra en het heiligbeenchakra. De blauwe Topaas hoort bij het keelchakra, het voorhoofdchakra en het kruinchakra. 

Bij welk sterrenbeeld hoort de topaas?

Deze steen hoort bij de sterrenbeelden Tweelingen, Leeuw en Boogschutter.

Technische informatie van de topaas

Kleur: kleurloos, geel, roodbruin, lichtblauw, rozenrood, rood, violet, lichtgroen.Transparantie: doorzichtig, doorschijnend
Streep: witBrekingsindex: 1,609-1,643
Hardheid: 8Dubbelbreking: +0,008 tot +0,016
Soortelijk gewicht: 3,49-3,57Dispersie: 0,014 (BG), 0,008 (CF)
Splijting: goedPleochroïsme: gele t. Duidelijk: citroen-, honing-, strogeel.
Breuk: schelpvormig, ruwAbsorptie: roe t: 682
Kristallen:(orthorhombisch) prisma’s met vlakkenrijke uiteinden, vaak achtzijdige doorsnede, lengtestrelingFluorescentie: roze t: zwak: bruinachtig: rode t. Zwak: bruingeel: gele t. Zwak: oranjegeel
Chemische compositie:Al2((F,OH)2lSiO4) fluorhoudend aluminiumsilicaat

 

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

De verschillende kleuren topaas met hun individuele werkingen zorgen ervoor dat de topaas een multifunctionele steen is. Hij werkt rustgevend, brengt emoties in balans, zorgt voor creativiteit en inspiratie. 

Een steen die velen onder u zult aanspreken in onze drukke maatschappij. Spreekt dit verhaal u aan? Naar welke kleur gaat uw voorkeur uit? 

Juwelier Jos is gespecialiseerd om elke edelsteen een mooi plaatsje te geven in een bijzonder sieraad. Hij zal dit niet alleen doen, maar samen met u en uw ideeën en gevoelens over deze steen en het nog te maken sieraad.

Onder genot van een kopje koffie of thee zullen we uw sieraad en uw steen in leven roepen.