0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Betekenis edelsteen –

Ontdek de magische symboliek

Heeft u zich ooit afgevraagd wat de betekenis is van de verschillende edelstenen en welke het beste bij u past?

Bij Juwelier Jos, met een ervaring van 40+ jaar Meester Goudsmid en Edelsteenkundige (FGA), willen we uw begrip en waardering van deze prachtige edelstenen verdiepen.
We nodigen u uit om verder te lezen en de geheimen te ontdekken die de edelstenen in petto hebben.

De betekenis van edelstenen in de loop van de geschiedenis

Al vele eeuwen lang hebben edelstenen grote aantrekkingskracht uitgeoefend op de mens. Al vanaf het begin zijn edelstenen van groot belang in mythes en legendes en de mens is al net zo lang overtuigd van de genezende en spirituele eigenschappen van de verschillende edelstenen.

In deze blogpost van Juwelier Jos, laten we u kennismaken met de fascinerende geschiedenis en betekenis van enkele van de meest populaire edelstenen.

Edelstenen in oude culturen

Edelstenen zijn de sterren van vele oude verhalen, mythen en religieuze overtuigingen. In de oudheid stonden ze niet alleen symbool voor rijkdom en macht, maar ook voor bescherming, genezing en spirituele verbinding.

De oude Grieken geloofden bijvoorbeeld dat amethist nuchterheid kon bevorderen. De naam ‘amethist’ betekent ‘niet intoxicerend’. Ze droegen het als bescherming tegen dronkenschap en om helderdenkendheid te behouden.

Zo werden de smaragden in het oude Egypte verbonden met de godin van de vruchtbaarheid Isis. De smaragden waren de symbolen van het eeuwig leven. Smaragden juwelen zijn bij Egyptische mummies gevonden als hulp in het hiernamaals.

In India werden robijnen symbolen van de zon en werd geloofd dat het dragen van een robijn gezondheid, rijkdom, wijsheid en succes in de liefde kon brengen.

Edelsteen symboliek in de Middeleeuwen en de Renaissance

Gedurende de middeleeuwen en de renaissance werden edelstenen niet alleen als kostbaarheden gebruikt. Ze dienden ook als talisman of amulet en brachten bescherming en genezing aan de drager.

Een voorbeeld hiervan is de saffier, die werd gezien als een symbool van de hemel en hemelse zegeningen. De saffier werd ook geacht de drager te beschermen tegen vergif en bedrog.

Diamanten werden beschouwd als het ultieme krachtsymbool. Ze werden geassocieerd met onoverwinnelijkheid vanwege hun onbreekbaarheid.

Edelstenen in de moderne tijd

In de moderne tijd blijven we de schoonheid en de betekenis van edelstenen waarderen. Maar vele mensen zijn ook gefascineerd door de genezende en spirituele associaties die deze stenen hebben.

  • Bergkristal wordt vaak gebruikt in meditatie en spirituele praktijken. Het wordt gezien als een ‘meester genezer,’ die negatieve energie afstoot en positiviteit bevordert.
  • Amethist wordt gebruikt voor emotioneel evenwicht en het verminderen van stress en angst.
  • Rozekwarts wordt gezien als de steen van de liefde. Het wordt gedragen om liefde en harmonie te bevorderen in relaties.

Bij Juwelier Jos hebben we een enorme selectie van prachtige edelstenen om uit te kiezen. Elk met hun unieke betekenis en geschiedenis. Bent u benieuwd naar welke edelsteen het best bij u past? Aarzel niet en kom eens langs!

Saffier

Rozenkwarts

Verschillende soorten edelstenen en hun betekenissen

Bij Juwelier Jos zijn we gepassioneerd over edelstenen. Elk van deze kostbare stenen heeft een uniek karakter, kleur en betekenis.  We gaan dieper in op hun betekenissen en delen welke unieke eigenschappen zij hebben.

Een overzicht over hoe de juiste keuze te maken vindt u in: welke edelsteen past bij mij 

Aquamarijn

Aquamarijn, met zijn prachtige blauw-turquoise kleur, is een symbool van sereniteit. Er wordt gezegd dat het kalmerende energieën uitdraagt die helpen om te ontspannen. Aquamarijn staat bekend als de steen van de zeemeermin door zijn zeewaterachtige kleuren.

Betekenissen: vrede, sereniteit en spiritualiteit
Kleuren: variërend van lichtblauw tot diepblauw

Rode jaspis

Rode jaspis, ook wel de steen van uithoudingsvermogen genoemd, is een geweldige bron van energie en vitaliteit. De levendige rode kleur symboliseert de kracht van het leven.

Betekenissen: energie, kracht en vastberadenheid
Kleuren: variërend van lichtrood tot dieprood

Citrien

Citrien, ook bekend als de steen van overvloed, wordt al eeuwenlang bewonderd om zijn warme, optimistische energie. Deze edelsteen trekt vreugde, rijkdom en succes aan.

Betekenissen: overvloed, optimisme en succes
Kleuren: variërend van lichtgeel tot goud

Amethist

Amethist is een zeer krachtige en beschermende steen met een rustgevende energie. Deze edelsteen wordt vaak gebruikt voor meditatie en wordt geassocieerd met spirituele groei.

Betekenissen: spiritualiteit, rust en bescherming
Kleuren: variërend van lichtpaars tot donkerpaars

Vergeet niet dat elke edelsteen uniek is en dat de betekenissen die we hier hebben genoemd, slechts een deel zijn van de fascinerende wereld van edelstenen. Bij Juwelier Jos nodigen we u uit om de perfecte edelsteen te ontdekken die bij u past. We helpen u graag met deze ontdekkingsreis.

Zegelring zilver zelf ontworpen door klant met eigen, paarse Lapis Lazuli steen.

Aquamarijn

Citrien

Lapis Lazuli

Hoe kunt u edelstenen gebruiken voor persoonlijke groei en zelfontwikkeling?

Edelstenen kunnen een krachtig hulpmiddel zijn in uw reis naar persoonlijke groei en zelfontwikkeling. Ze bieden unieke energieën die u kunnen helpen om beter afgestemd te zijn op uw emotionele, fysieke en spirituele welzijn.

De edelstenen kunnen uw leven verrijken door hun natuurlijke schoonheid en kracht. Bij Juwelier Jos geloven we dat deze edelstenen daarom ook een mooie zetting mogen hebben om zo optimaal te kunnen stralen.

We geven u enkele manieren voor het gebruik van edelstenen om uw persoonlijke groei en ook uw zelfontwikkeling te ondersteunen en te stimuleren.

Kies de juiste edelsteen

Het kiezen van de juiste edelsteen is essentieel. Elke edelsteen heeft zijn unieke energie, en het is belangrijk om de steen te selecteren die het beste aansluit bij uw behoeften en doelen.

Meditatie met edelstenen

Edelstenen zijn ideaal om te gebruiken bij uw meditatie. U kunt een edelsteen in uw hand houden, op uw lichaam leggen of in de ruimte leggen waar u mediteert. De aanwezigheid van de steen zal het niveau van energie verhogen zodat u dieper in meditatie kan gaan.

Elke edelsteen heeft zijn eigen vibraties die u kunnen helpen te verbinden met uw innerlijke zelf.

Rozekwarts:
Bekend om zijn zachte en helende energie, stimuleert Rozekwarts liefde en mededogen.

Amethist:
Deze krachtige en beschermende edelsteen kan helpen om stress en negativiteit te verdrijven.

Jade:
Jade is bekend om zijn kalmerende energie en kan helpen bij het bereiken van innerlijke vrede en balans.

Draag edelstenen en healing crystals

Een andere effectieve manier om de energie van edelstenen te benutten, is door ze te dragen als sieraden of healing crystals. Door edelstenen dicht bij of op uw lichaam te dragen, kunnen hun energetische eigenschappen een constante bron van positieve energie zijn gedurende de dag.

Creëer een edelsteen grid

Een edelsteen grid is een krachtig gereedschap voor manifestatie en healing. Door verschillende edelstenen in een bepaald geometrisch patroon te plaatsen, kunnen hun energieën worden gecombineerd en versterkt om uw intenties te ondersteunen.

We geven u een kort overzicht van enkele edelsteengrids:

Type GridDoelVoorbeeld van Edelstenen
BeschermingsgridBeveiliging en afschermingZwarte toermalijn, obsidiaan
LiefdesgridBevordering van liefdeRozenkwarts, rhodoniet
GenezinggridFysieke en emotionele genezingAmethist, groene aventurijn
VoorspoedgridAantrekken van voorspoedCitrien, pyriet
BalansgridBalans en harmonieMaansteen, labradoriet
IntuïtiegridVersterken van intuïtieLapis lazuli, sodaliet
MeditatiegridDiepere meditatieBergkristal, seleniet
ChakragridChakrabalanceringEen reeks stenen die overeenkomen met de zeven chakra’s, zoals rode jaspis (wortelchakra) en amethist (kruinchakra)

Elk van deze grids kan worden aangepast op basis van persoonlijke voorkeuren of specifieke behoeften.  Als de edelstenen op een geometrische manier worden gerangschikt kan de energiestroom gemaximaliseerd worden.

Populaire edelstenen en hun geneeskrachtige eigenschappen

In de wereld van edelstenen hebben diverse stenen niet alleen een esthetische waarde, maar ook een geneeskrachtige waarde.

Bij Juwelier Jos geloven we dat deze schitterende edelstenen u kunnen ondersteunen in uw persoonlijk welzijn. We zullen een aantal van deze edelstenen naar voren halen:

Amethist – geneeskrachtige eigenschappen:
Amethist wordt vaak geassocieerd met spirituele groei en bescherming. Het helpt naar verluid om negatieve energieën op afstand te houden en ervoor te zorgen dat u een diepe, rustgevende slaap geniet.

Rozenkwarts – geneeskrachtige eigenschappen:
Rozenkwarts wordt gezien als de steen van de liefde. Het zou liefde kunnen aantrekken, maar ook kunnen helpen om onvoorwaardelijke liefde te koesteren en uit te stralen naar anderen.

Jade – geneeskrachtige eigenschappen:
Jade wordt beschouwd als een symbool van sereniteit en zuiverheid. Het wordt verondersteld om balans te brengen in lichaam, geest en ziel, positieve gedachten te bevorderen en stress te verlichten.

Lapis Lazuli – geneeskrachtige eigenschappen:
Deze prachtige blauwe steen wordt vaak geassocieerd met wijsheid en waarheid. Met zijn helende krachten kan het helpen bij het versterken van het immuunsysteem, het verzachten van hoofdpijn en het verlichten van slapeloosheid.

Citrien – geneeskrachtige eigenschappen:
Citrien, ook wel de steen van welvaart genoemd, wordt verondersteld om overvloed en succes aan te trekken. Het zou kunnen helpen om zelfvertrouwen en optimisme te versterken, en is ideaal voor degenen die te maken hebben met angsten of fobieën.

We nodigen u uit om de wereld van edelstenen verder te verkennen bij Juwelier Jos. Maak een keuze die resoneert met uw persoonlijke energie en wellicht ervaart u zelf de invloed van deze prachtige creaties van de natuur. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over welke edelsteen het beste bij u past.

Welke edelsteen past bij u? Juwelier Jos

Onbewerkte edelstenen

Bewerkte edelstenen

De wetenschap achter de werking en betekenis van edelstenen

De edelstenen en hun werking zijn niet alleen prachtig om te zien maar door hun werking en eigenschappen hebben ze eeuwenlang een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op de mens.

Achter deze aantrekkingskracht ligt ook wetenschap. We zullen ee klein tipje van de sluier oplichten van de wetenschap die ligt achter de werking en de betekenis van de edelstenen.

De kracht van mineralen en kristallen

Edelstenen zijn eigenlijk een vorm van mineralen. De verschillende kristallen hebben elk hun specifieke moleculaire structuur die invloed heeft op de werking van de steen.

Bijvoorbeeld:
Quartz (of Kwarts) is een krachtige genezer en energieversterker. Het absorbeert, slaat op, geeft af en reguleert energie.
Amethist heeft een beschermende en zuiverende werking. Het bevordert zelfinzicht en helpt pijn en spanning te verminderen.

Betekenis van kleuren

Het is geen toeval dat edelstenen beschikbaar zijn in een breed spectrum van kleuren. Deze kleuren hebben namelijk ook een betekenis.

Bijvoorbeeld:
Rode stenen, zoals robijn, symboliseren energie, passie en kracht.
Blauwe stenen, zoals saffier, staan voor vrede, rust en waarheid.

Invloed van geometrische vormen

De vorm van een edelsteen speelt ook een rol in de energie van de edelsteen. Geometrische vormen kunnen bepaalde energieën versterken:

Een bolvormige edelsteen verspreidt zijn energie in alle richtingen.
Een puntige edelsteen fungeert als een energiestraal, ideaal voor healing.

Natuurlijk kunnen wetenschappelijk de specifieke krachten en eigenschappen van edelstenen niet volledig worden bewezen. Ondanks dat de werking niet door de wetenschap ondersteund is, is het duidelijk uit de geschiedenis en de ervaring van de mens dat de aantrekkingskracht bestaat.

De edelstenen brengen vreugde door hun kleuren die tegelijk de verbinding met de natuur symboliseren.

Bij Juwelier Jos helpen we u graag de edelsteen te vinden die bij u past.

In onderstaande tabel ziet u verdere geometrische vormen van edelstenen en hun energetische eigenschappen. 

Geometrische VormBeschrijvingGebruikelijke Toepassing
BolEen perfecte cirkelvorm, symboliseert heelheidEnergieverspreiding, meditatie
PiramideEen basis met vier driehoekige zijdenEnergieconsolidatie, bescherming
KubusZes gelijke vierkanten, staat voor stabiliteitAarding, balans
ObeliskEen lange, vierzijdige, smal toelopende steenEnergieversterking, spirituele groei
HartHartvormig, symboliseert liefde en mededogenBevordering van liefde, heling
MerkabaTwee overlappende tetraëders, 3D DavidsterSpirituele activatie, bescherming
StaafLang en smal, richt energieEnergetische richting, genezing
TorenPuntig en hoog, vergelijkbaar met een obeliskEnergievortex, bescherming
DubbelpuntPunten aan beide uiteindenEnergie-uitwisseling, balancering
Ei-vormEivormig, symboliseert geboorte en vernieuwingNieuwe beginnen, creativiteit

Betekenis van edelsteen – in het kort

We hopen dat na het lezen van dit artikel de wereld van de betekenis van edelstenen wat duidelijker is geworden. Edelstenen zijn meer dan alleen maar een mooi accessoire, ze hebben ook betekenis en spirituele, emotionele en geneeskundige krachten.

Elke steen bezit zijn eigen unieke energie en betekenis. Of u nu op zoek bent naar genezing, bescherming of welvaart, er is altijd een edelsteen die aansluit bij uw behoeften.

We willen u graag helpen bij het vinden van de perfecte edelsteen die bij u past. Als u vragen heeft, staat ons winkelpersoneel graag voor u klaar. Ze zullen u onze uitgebreide collectie tonen en antwoord geven op uw vragen.

Vergeet u niet, schoonheid is meer dan wat het oog ziet. Laat de wereld uw unieke glans zien door een edelsteen te dragen die uw persoonlijke verhaal vertelt. Wij van Juwelier Jos staan klaar om u te helpen dat verhaal te vertellen.

Graag tot ziens bij Juwelier Jos!

Laat u zich verleiden?

Maak een afspraak voor een uniek sieraad met een edelsteen.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.