0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Citrien Edelsteen

Citrien edelsteen

Is geel uw favoriete kleur? Wilt u graag wat creatiever zijn of heeft u wat meer zelfvertrouwen nodig? Dan is de citrien edelsteen misschien een steen voor u.

Dit artikel neemt u mee op een korte reis door de geschiedenis en werkingen van de citrien. Een beetje te vaag voor u? Geen probleem. U mag de citrien uiteraard ook dragen als u van geel houdt. Juwelier Jos kan ervoor zorgen dat deze prachtige gele steen het best tot zijn recht komt in een uniek sieraad zoals een mooie hanger of ring.

We vervaardigen met veel passie persoonlijke en gepersonaliseerde sieraden die door u en samen met u zijn ontworpen. We horen graag uw verhaal achter uw sieraad.

 

Algemene informatie over citrien

Net zoals opaal is ook citrien een kwarts. Normaal heeft het een citroengele kleur door het ijzer en aluminium dat in het kwarts zit. Het is een zeldzaam mineraal dat helaas vaak vervalst wordt door het verhitten van amethist. Dit wordt ook geel bij hoge verhitting en ziet er dan uit als citrien.

Citrien had in vroegere tijden ook nog de namen topaaskwarts, pseudokopers en topaas safraniet. Dit kwam omdat in tijden voor 1930 alle gele stenen topaas werden genoemd. Pas na 1930 kreeg citrien zijn eigen naam. De naam is afgeleid van het Latijnse woord “citrus” dat “citroenboom” betekent.

Zoals vele stenen heeft ook de citrien een lange geschiedenis achter zich. Vondsten bewijzen dat de Grieken citrien gebruikten als edelsteen en de Romeinen zagen de steen als een stukje van de zon. In de Middeleeuwen werd de citrien als antidepressiemiddel voorgeschreven. In Schotland werd gedacht dat het een steen van voorspoed en succes was, daarom werd het vaak in het heft van messen, dolken en zwaarden als decoratie en amulet gebruikt.

Het huis Cartier ontwierp een tiara met diamanten en citrien en de steen werd vaak gezien in Jugenstil en Art-Deco sieraden.

De meeste citrien wordt gedolven in Brazilië. Verder zijn er ook nog vindplaatsen in Uruguay, India, Noord-Amerika en Zuid-Afrika.

Citrien en amethist kunnen beiden in een enkele steen voorkomen. Gebeurt dit, dan heeft de steen zelfs een eigen naam: ametrien. Een prachtige combinatie van geel en paars. De steen verenigt dan ook de eigenschappen en werkingen van zowel citrien als amethist.

 

De werking van citrien

Citrien is een steen die hartverwarmend werkt en vrolijk stemt. U kunt zich beter concentreren, het geeft meer zelfvertrouwen en het maakt vastberaden.

Zoals ook in andere artikelen vermeld, is onderstaande opsomming van de verschillende werkingen en eigenschappen zeker niet compleet. Dat is ook niet onze bedoeling. We geven u een globaal overzicht wat een citrien edelsteen kan betekenen.

Spirituele eigenschappen

 • Citrien maak vrolijk en actief. Als u oorbellen draagt met citrien zullen beide hersenhelften weer in balans komen.
 • Citrien die op de thymus geplaatst wordt zal een depressie doen verminderen.

Mentale eigenschappen

 • Citrien zorgt voor een dosis zelfvertrouwen en een goed humeur. Bovendien helpt het goed tegen faalangst.
 • Citrien helpt bij het alert blijven en geeft meer inzicht in het zien van verbanden.

Emotionele eigenschappen

 • Citrien is een geweldige ontspanningssteen en het helpt bij stress en een burn-out.
 • Angsten kunnen makkelijker losgelaten worden.
 • Het is makkelijker om teleurstellingen te verwerken als u een citrien bij u draagt.

Fysieke eigenschappen

 • Bij spijsverteringsproblemen heeft citrien een zeer positief effect. De galblaas wordt gestimuleerd, de lever ontgift het bloed beter en de alvleesklier wordt versterkt.
 • Het verlicht klachten van de maag, zoals zweren, ontsteking en kanker.
 • Citrien versterkt het immuunstelsel.
 • Het regenereert beschadigde zenuwen.

Verzorging, reiniging en opladen

 • Citrien is een zelfreinigende steen en hoeft niet apart gereinigd te worden. Toch is het zeker niet verkeerd de steen aan het einde van de dag in lauwwarm water af te spoelen.
 • Legt u Citrien bij een afnemende maan in het maanlicht, dan zal hij nog beter zijn lading loslaten.
 • Amethist is ook een hele goede steen om citrien van zijn lading te ontdoen.
 • Wordt uw citrien dof en komen er kleine vlekjes in de steen dan is het belangrijk de steen gedurende enkele uren te laten rusten in een doorzichtig bakje met een goed witte wijn. De vibratie van de wijn zal de steen zijn natuurlijke gloed weer teruggeven. (De wijn naderhand niet drinken, omdat deze nu gebruikt is om de steen te reinigen.)

Het opladen van de steen

 • U kunt citrien opladen bij daglicht, liever niet in de felle zon, in een schaaltje met bergkristal. Hierdoor wordt de energie van de citrien versterkt.

Chakra’s en de citrien

De Citrien hoort bij de zonnevlecht. Dit is het 3e chakra.

Bij welk sterrenbeeld hoort de citrien?

De sterrenbeelden die bij de Citrien horen zijn de Tweelingen, Stier, Maagd, Leeuw en Boogschutter.

Technische informatie van citrien

Kleur: zachtgeel, heldergeel, honing- en goudkleurigTransparantie: doorzichtig tot ondoorzichtig
Streep: witBrekingsindex: 1,544-1,553
Hardheid: 6,5-7Dubbelbreking:  +0,009
Soortelijk gewicht: 2,65Dispersie: 0,013 (BG), 0,008 (CF)
Splijting: geenPleochroïsme: natuurlijk c. Zwak: geel, lichtgeel
Breuk: schelpvormig, zeer brosAbsorptie: niet bruikbaar
Kristallen: trigonaal, zeszijdige prisma’s met piramidenFluorescente: geen
Chemische compositie: SiO2 Siliciumdioxide

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

Citrien is een harde steen die zich goed laat verwerken in een sieraad zoals een ring, hanger of armband. Zijn positieve werking en zonnige uitstraling zorgen voor een bijzonder sieraad dat bij vele kledingstukken gedragen kan worden.

Wij, bij Juwelier Jos, helpen u graag het juiste sieraad uit te zoeken dat past bij uw citrien en bij het verhaal wat u erbij wilt vertellen. Want elk sieraad heeft een verhaal of een reden waarom het gekocht of gegeven is.

Heeft u zin gekregen in een sieraad met citrien? Wacht u niet langer en maakt u een afspraak bij ons. De koffie staat al klaar!