0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Askettingen –

Draag uw dierbare altijd dicht bij uw hart

Heeft u zich ooit afgevraagd wat er gebeurt met as na een crematie? 

Bij Juwelier Jos, met meer dan 40 jaar ervaring in het vak, verwerken we deze as zorgvuldig in unieke en betekenisvolle assieraden. We willen u graag kennis laten maken met een gedenkwaardige manier om uw dierbaren dichtbij te houden.

De geschiedenis van askettingen

We beginnen ons verhaal op de bladzijde waar de manier waarop we omgaan met het herdenken van onze geliefden, verandert. De evolutie van het assieraad, in het bijzonder de asketting, heeft door de eeuwen heen een opmerkelijke vooruitgang geboekt, van de vroege tijdperken waarin het gebruik van dergelijke stukken taboe was, tot het moderne tijdperk waarin de schoonheid van het leven en de dood hand in hand gaan.

De oudheid

Het gebruik van assieraden en askettingen dateert uit de oudheid. 

 • De Romeinen staan erom bekend dat ze kleine containers of urnen droegen, gevuld met as van geliefden. Deze containers werden “reliquiënbewaarplaatsen” genoemd en de meeste hangers waren in de vorm van een urn.
 • In de Victoriaanse tijd, waarin emotie en sentimentaliteit op hun hoogtepunt waren, droegen mensen vaak haarlokken van hun dierbaren in fotohangers.

De 20ste eeuw en modernere tijden

In het begin van de 20e eeuw werden de assieraden minder populair. Dit had te maken met de modernisering van de maatschappij en de grote veranderingen in sociale structuren. Later gedurende de 20e eeuw werden de assieraden weer populair. Dit had te maken met de nieuwe manier van produceren van de assieraden. 

Tegenwoordig zijn askettingen en andere assieraden een respectvolle en eerbiedige manier om onze geliefden te herdenken, waarbij de as wordt bewaard in mooi vervaardigde hangers en sieraden.

Juwelier Jos, die altijd een passie heeft gehad voor Memoriesieraden, heeft hierop ingehaakt, en biedt een grote collectie aan assieraden aan, waaronder ook de askettingen. Elk sieraad wordt na bestelling individueel en vakkundig vervaardigd. Zo kunt u als drager een gevoel van gezelschap en troost vinden bij het dragen van uw asketting. 

asbedel roségoud
asbedel witgoud

Het productieproces van askettingen: een kijkje achter de schermen

Bij Juwelier Jos is het maken van askettingen niet zomaar een proces. Het is een zorgvuldige combinatie van vakmanschap, respect en liefde voor het vakgebied. Voor velen is het proces achter het maken van deze gedenksieraden een raadsel. Laten we dus samen de sluier oplichten en elke stap in dit verbazingwekkende proces onderzoeken.

Selectie van het edelmetaal

Het eerste punt op onze reis door het productieproces van askettingen begint met de selectie van het juiste edelmetaal. Bij Juwelier Jos gebruiken we materialen van hoge kwaliteit zoals roestvrij staal, sterlingzilver, witgoud en geelgoud.

Creatie van het ontwerp

Als eenmaal het edelmetaal is gekozen, zal onze goudsmid beginnen met het ontwerpproces. Dit begint met het idee en het verhaal achter het gekozen assieraad. Dit verhaal en daarmee de band en herinnering tussen u en uw dierbare wordt weergegeven in het assieraad.  

Vervaardiging

 • Gieten & vormgeven: Het gekozen materiaal wordt gesmolten en in de vorm van het ontwerp gegoten. Daarna wordt de ruwe vorm verfijnd en bijgesneden om de details nauwkeuriger te maken.
 • Graveren: Dit is de stap waar uw persoonlijke touch in beeld komt. Of u nu een naam, datum of speciale boodschap wilt graveren, dit is het moment waarop dit gebeurt.
 • Polijsten: Het voltooide stuk wordt zorgvuldig gepolijst om het zijn glans en gladde afwerking te geven.

Plaatsing van de as

Dit is het meest delicate deel van het proces. Bij Juwelier Jos behandelen we de as van uw dierbaren met respect en zorg. We maken een kleine opening in de ketting, waarna we met een speciale trechter een kleine hoeveelheid as inbrengen. Na de asplaatsing, wordt de opening zorgvuldig verzegeld om de integriteit van de ketting te waarborgen.

De finale inspectie

Als uw asketting gemaakt is, wordt deze nog een gecontroleerd om er zeker van te zijn dat uw sieraad aan onze kwaliteitseisen voldoet. 

Het is het verhaal en de emotie die een Juwelier Jos asketting zo bijzonder maakt. Door het gebruik van edelmetalen van hoge kwaliteit, het deskundige vakmanschap van onze goudsmeden en uw persoonlijke invulling, is elk assieraad uniek. 

We hopen dat deze blik achter de schermen u helpt om de waarde en zorg te begrijpen die bij het maken van elk van onze askettingen komt kijken.

het plaatsen van de as

personaliseren van uw assieraad
door lasertechniek

Het belang van askettingen in rouwverwerking

In een moeilijk moment van verlies is het vaak zeer bevrijdend om een tastbare herinnering van uw geliefde te hebben. Hier bij Juwelier Jos, begrijpen we dat het rouwproces persoonlijk en uniek is. We bieden een reeks van askettingen aan die persoonlijk betekenisvol zijn en als een bron van comfort kunnen dienen tijdens de rouwverwerking.

Wat zijn askettingen?

Askettingen zijn speciaal ontworpen sieraden die een klein deel van de as van een overleden dierbare kunnen vasthouden. Deze kettingen dienen als een subtiele en discrete wijze om een deel van uw geliefde nabij te houden. 

Juwelier Jos biedt een breed scala aan prachtige en zorgvuldig ontworpen assieraden, waaronder:

Hartvormige askettingen

 • Cirkelvormige askettingen
 • Vierkante askettingen
 • Vlindervormige askettingen

Askettingen en rouwverwerking

Een asketting kan een belangrijke hulpbron zijn tijdens het rouwproces. Hier zijn een paar redenen waarom:

 • Symbolische Band: Askettingen zorgen voor een fysieke en zichtbare verbinding met uw dierbare, waardoor u hun aanwezigheid kunt voelen in uw dagelijkse leven.
 • Een Bron van Comfort: Het dragen van de asketting kan troost bieden tijdens moeilijke momenten, waardoor u een fysieke herinnering aan uw geliefde dicht bij uw hart kunt houden.
 • Persoonlijke Betekenis: Askettingen kunnen de favoriete kleur, het initiaal, of zelfs het geboortesteen van uw geliefde bevatten, waardoor het een extra persoonlijk en symbolisch gebaar wordt. 

Een respectvol en tastbaar aandenken

Askettingen zijn een prachtige, respectvolle manier om uw geliefde te herdenken. Ze bieden niet alleen een gevoel van nabijheid en troost, maar werken ook als een tastbare herinnering dat hun geest bij u blijft. Bij Juwelier Jos, begrijpen we de waarde en het belang van deze emotionele verbinding. 

Ons doel is om askettingen te ontwerpen die een kleine bijdrage kunnen zijn in het rouwverwerkingsproces. 

Askettingen

Een geliefde of een dierbare persoon te verliezen is moeilijk. We hopen dat het dragen van een asketting dit verlies een beetje kan verlichten. Een asketting is een prachtig aandenken dat u elke dag kunt dragen.

Weet dat u er niet alleen voor staat; hier bij Juwelier Jos zijn we er om u te ondersteunen met onze prachtige selectie van zinvolle assieraden.

ascollier gourmet
5,5 mm zilver

Hoe kiest u de juiste asketting?

Bij het kiezen van een gedenksieraad zoals een asketting komt veel kijken. Bij de keuze van een asketting komen emotie en liefde naar voren. U denkt na over uw verbinding met de overleden persoon en hoe uw relatie in een asketting weer te geven. We geven u een idee hoe u uw keuze kunt vergemakkelijken: 

Denk na over het edelmetaal

Het edelmetaal waarvan de asketting is gemaakt, is belangrijk voor het voorkomen en de duurzaamheid van het sieraad. Overwegingen voor het materiaal kunnen zijn:

 • Goud: dit materiaal straalt luxe en duurzaamheid uit. Denk wel na over het onderhoud, want goud kan na verloop van tijd zijn glans verliezen.
 • Zilver: dit is een populair materiaal voor sieraden. Het is goedkoper dan goud en heeft een moderne uitstraling.
 • Rvs: dit is een duurzaam en hypoallergeen materiaal. Het is ook relatief goedkoop.

Kies de juiste grootte en vorm

De afmetingen en vorm van de asketting zijn afhankelijk van je persoonlijke smaak en comfort. Denk na over de volgende factoren:

 • De kettinglengte: kies een lengte die comfortabel is en past bij je kledingstijl.
 • Hanger grootte: het formaat van de hanger moet proportioneel zijn aan de ketting en het moet comfortabel zijn om te dragen.
 • De vorm van de hanger: dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het is mooi als uw hanger een eigenschap of voorliefde voor een bepaald motief weergeeft. 

Belang van veiligheid en duurzaamheid

Het is belangrijk dat de asketting veilig en duurzaam is. Overweeg de volgende punten:

 • Onze askettingen hebben een veilige sluiting om te voorkomen dat de as of de ketting verloren gaat. 
 • Onze askettingen zijn vervaardigd van duurzaam materiaal dat bestand is tegen slijtage.

We hopen dat deze tips u kunnen helpen bij het kiezen van de juiste asketting. Onthoud dat het niet uitmaakt welke asketting u kiest, zolang deze maar een betekenisvolle herinnering aan uw geliefde vertegenwoordigt. Bij Juwelier Jos helpen we u graag met persoonlijk advies om de beste keuze te maken.

Het onderhoud van een asketting: belangrijke tips en aanbevelingen

De herinneringen bewaren aan een persoon die niet meer onder ons is, is altijd belangrijk. Onze askettingen kunnen een manier zijn om deze herinneringen tastbaar te maken. Net zoals bij de meeste dingen, is het ook voor een asketting belangrijk hem goed te onderhouden. We geven u enkele nuttige tips en aanbevelingen voor het onderhoud van een asketting.

Hoe beschermt u dagelijks uw asketting dagelijks?

Het onderhoud van uw asketting begint bij de dagelijkse verzorging. Hier zijn enkele belangrijke stappen die u kunt nemen om de levensduur van uw asketting te verlengen.

 • Vermijd blootstelling aan chemicaliën. Het is een goede gewoonte om uw asketting af te doen bij het douchen, zwemmen, schoonmaken of wanneer u in aanraking komt met cosmetica.
 • Probeer zoveel mogelijk fysiek contact te vermijden. Hoewel het moeilijk kan zijn, kan het voortdurend aanraken van uw asketting zorgen voor slijtage over tijd.
 • Doe de asketting af voor het slapengaan. Dit voorkomt mogelijke beschadigingen tijdens het slapen.

Het schoonmaken van uw asketting

Het is belangrijk dat u uw asketting regelmatig schoonmaakt. Hier zijn enkele tips voor hoe u dit kan doen, zonder dat de asketting of het as beschadigd raakt.

 • Gebruik een zachte, niet-pluizende doek om vuil en oliën te verwijderen. Doe dit voorzichtig en met een lichte aanraking
 • Maak een milde zeepoplossing en dompel een zachte borstel erin. Borstel voorzichtig over de asketting. Spoel de ketting daarna voorzichtig af en droog het goed.
 • Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de asketting beschadigen.

Professioneel onderhoud en controles

Ook is het van belang om uw asketting regelmatig te laten nakijken door een professional. Bij Juwelier Jos bieden we deze service graag aan.

Laat de asketting eens per jaar controleren op eventuele schade. Zo kunt u er zeker van zijn dat deze nog veilig en intact is. Bij twijfel, breng de asketting naar ons. We kunnen ervoor zorgen dat deze weer glanst als nooit tevoren.

Een asketting is meer dan slechts een sieraad. Het draagt een bijzondere herinnering die u dicht bij uw hart wilt houden. Door goed voor deze ketting te zorgen, zorgt u ervoor dat deze herinnering blijvend is.

Askettingen – in het kort

We hopen dat we waardevolle inzichten hebben kunnen verstrekken over de betekenis, symboliek en het belang van deze speciale assieraden. Bij Juwelier Jos begrijpen we hoe belangrijk het is om die speciale herinneringen te koesteren. 

Voor vragen of opmerkingen, of om onze uitgebreide collectie askettingen te ontdekken, nodigen we u van harte uit om onze website te bezoeken of ons een bezoekje te brengen in de winkel. We kijken ernaar uit u te ontmoeten en mee te denken over een sieraad dat perfect bij u of uw dierbaren past. 

Laat uw liefde en respect blijken door het dragen van een prachtige asketting en houd de herinnering aan uw dierbaren altijd dicht bij uw hart. 

Kies voor Juwelier Jos. Omdat herinneringen kostbaar zijn.

Bent u geïnteresseerd in een asketting?

Maak een afspraak in onze winkel.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.