0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Assieraden –

Ontdek onze prachtige handgemaakte stukken

Vraagt u zich ooit af, wat zijn assieraden precies?

Als ervaren leverancier genaamd Juwelier Jos, brengen we u graag op de hoogte met onze 40+ jaar ervaring als assieradenmaker. Neemt u een kijkje in de wereld van deze unieke sieraden…

De geschiedenis en oorsprong van assieraden

Het begrip assieraden, kan aanvankelijk misschien wat vreemd begrip klinken, maar het is een onderwerp met diepe historische wortels en een rijke symboliek die teruggaat tot de oudheid. Het dragen van sieraden die een dierbare herinneren door het integreren van een klein deel van hun as is een manier om respect te betuigen aan onze geliefden terwijl we hun aanwezigheid dicht bij ons houden. Draait u met ons mee de tijdklok terug voor een reis door de geschiedenis van assieraden.

De oorsprong van assieraden

Assieraden, ook wel herinneringssieraden of gedenksieraden genoemd, hebben een lange en rijke geschiedenis. Hier zijn een paar belangrijke momenten:

 • In de Oudheid, werden herinneringssieraden vaak gebruikt door de edelen en koningshuizen. Deze sieraden waren vaak ingelegd met geheime compartimenten waarin as of een relikwie van een overleden persoon was opgenomen.
 • De Victoriaanse tijd markeerde de periode toen assieraden erg populair werden. Door de hoge sterftecijfers in deze tijd, droegen veel mensen rouwsieraden, waaronder assieraden, om hun geliefden te gedenken.
 • In de 20e eeuw, met de opkomst van crematie, begon ook het concept van assieraden vorm te krijgen zoals we dat nu kennen. Juweliers begonnen specifiek assieraden te ontwerpen met kleine compartimenten (askamers) om as in te bewaren.

Het moderne assieraad

In de loop der jaren hebben technologische vooruitgang en moderne ontwerptrends een rol gespeeld in de evolutie van assieraden. Er is op dit moment de keuze uit verschillende materialen zoals roestvrij staal, goud en zilver. Ze zijn er in vele vormen en stijlen om elke smaak en stijl te complementeren.

Inmiddels zijn er vele verschillende ontwerpen aan assieraden beschikbaar, zoals de populaire kruisjes en hartjes, maar ook uniekere ontwerpen zoals dierenfiguren of een weergave uit de natuur. Alle ontwerpen zijn aan te passen om de essentie van uw dierbare te kunnen weergeven. 

Het team van Juwelier Jos begrijpt dat de relatie tussen u en uw dierbare geëerd mag worden. Daarom maken we hoogwaardige assieraden die voor iedere persoon betekenisvol zijn. De assieraden houden uw herinneringen aan uw dierbare in leven. Bovendien zijn de assieraden een prachtige aanvulling bij uw andere sieraden en stijl. 

De fascinerende wereld van assieraden en hun vervaardiging

In de gevarieerde wereld van sieraden is er een bijzonder type dat een speciale betekenis en symboliek draagt: de assieraden. Assieraden zijn uniek, ze hebben de uitstraling van een gewoon sieraad, maar bovenal zijn ze bijzonder door de diepe emotionele verbinding die ze weergeven. 

We zullen u iets meer uitleggen hoe we onze assieraden vakkundig vervaardigen en welke soorten assieraden u kunt vinden in onze collectie. 

Soorten assieraden

Hoewel de term assieraden misschien nieuw voor u mag zijn, is de diversiteit aan ontwerpen en stijlen verbazingwekkend. Hier zijn enkele van de meest populaire variëteiten:

 • Asringen: Een stijlvol kleinood dat met veel respect en zorg voor detail wordt vervaardigd. In de ring wordt een kleine hoeveelheid as bewaard, meestal onder een speciale steen of in een holte in de ringband.
 • Ashangers: Een van de meest gebruikelijke soorten assieraden. De as wordt veilig bewaard in een sfeervol hangertje dat kan worden gedragen aan een ketting of armband. 
 • Asarmbanden: Deze roepen vaak krachtige emoties op. De as wordt discreet bewaard binnen de structuur van de armband, waardoor u een subtiele herinnering heeft die u altijd bij u kunt dragen.
Zilveren schakelarmband met plaat en gravure in eigen handschrift
Zilveren schakelarmband met plaat en gravure in eigen handschrift

Hoe worden assieraden gemaakt?

Het proces van het maken van assieraden is een delicate en vaak complexe taak. De vervaardiging ervan vereist vakmanschap, precisie en respect voor de emotionele lading die ze dragen. Hier is een algemeen overzicht van hoe we bij Juwelier Jos deze prachtige sieraden maken:

 • Selectie en handeling van de as: Eerst wordt de as zorgvuldig en respectvol geselecteerd.
 • Vormgeving van het sieraad: elk sieraad wordt daarna individueel en door gespecialiseerde goudsmeden gemaakt. Zij vormen het sieraad en creëren een discreet compartiment voor de as.
 • Toevoeging van de as: De geselecteerde as wordt daarna ingebracht in de askamer, dat vervolgens zorgvuldig en veilig wordt afgesloten.
 • Details en afwerking: Ten slotte worden de fijnere details en afwerkingen aangebracht. Dit kan het polijsten of graveren van het sieraad zijn, of zelfs het toevoegen van edelstenen of andere versieringen.

Assieraden zijn niet zomaar sieraden. Ze zijn uniek door de betekenis die achter elk assieraad ligt. Door het proces van het maken van sieraad en de achterliggende gedachte, is elk sieraad ook een dierbaar aandenken dat u dicht bij u kunt dragen. 

Bij Juwelier Jos hebben we een diep respect voor het proces en de emoties die betrokken zijn bij het creëren van assieraden, en we zijn er trots op dat we deze waardevolle sieraden kunnen aanbieden aan mensen die op zoek zijn naar een speciale manier om hun dierbaren te herdenken.

Sieraden reparaties bij Juwelier Jos door Peter achter werkbank die een ring soldeert

Selectie van de as

Vormgeving

Plaatsen van de as

Afwerking van uw sieraad

Zo zorgt u voor uw assieraden

Bij Juwelier Jos begrijpen we dat uw assieraden erg kostbaar zijn. Niet alleen voor hun intrinsieke waarde, maar onbetaalbaar door de herinneringen die elk sieraad met zich meedraagt. Als u goed voor uw assieraden zorgt, zal het niet één, maar zeker meerdere generaties mee kunnen gaan. 

Hier zijn een aantal tips om uw assieraden in topconditie te houden.

Schoonmaken

Het schoonmaken van uw assieraden is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Hier zijn enkele stappen om uw sieraden schoon en glanzend te houden:

 • Vul een kom met warm water en voeg een zachte zeep toe. Vermijd agressieve chemicaliën, aangezien deze de sieraden kunnen beschadigen.
 • Dompel uw sieraden in het zeepwater en laat ze een paar minuten weken.
 • Gebruik een zachte tandenborstel om voorzichtig vuil of stof te verwijderen. Wees voorzichtig om krassen te vermijden.
 • Spoel de sieraden voorzichtig af onder lauw water en droog ze daarna grondig.

Opbergen

De manier waarop u uw assieraden opbergt, is ook van cruciaal belang voor hun levensduur. Hier zijn enkele nuttige tips:

 • Bewaar uw sieraden altijd op een droge en veilige plek, uit de buurt van direct zonlicht of vochtige omstandigheden.
 • Gebruik een zachte doek of een speciaal sieradenbakje om uw assieraden in te bewaren. Dit helpt om ze te beschermen tegen stof en krassen.
 • Probeer uw sieraden niet op elkaar te stapelen, aangezien dit kan leiden tot krassen en andere schade.

Regelmatige controles

Een regelmatige controle van uw sieraden en zeker uw assieraden is zeker aan te bevelen. Merkt u bijvoorbeeld dat een steen los is gaan zitten, of dat het slotje niet goed functioneert, is het tijd om bij uw professionele juwelier langs te gaan voor een reparatie. 

Bij Juwelier Jos bieden we een professionele sieradenreparatieservice waarmee u uw geliefde stukken zo snel mogelijk kunt laten herstellen.

Het zorgvuldig omgaan met uw assieraden kan hun levensduur significant verlengen. Of u nu uw assieraden draagt ter herdenking, als persoonlijk sentiment of gewoon omdat u de schoonheid ervan waardeert, deze tips helpen u ze in de beste conditie te houden.

Assieraden: een trendy mode-accessoire

Mode is een kunstvorm die zich direct op het lichaam van een persoon uitdrukt, in de vorm van kleding en accessoires. In de wereld van mode staan accessoires al een tijdje in de spotlight. Een van deze accessoires die de afgelopen jaren in populariteit is gestegen, zijn de assieraden.

Wat zijn assieraden?

Assieraden zijn accessoires die speciaal ontworpen zijn om as van een dierbare of geliefd huisdier te bevatten. Op deze manier kunt u de herinnering aan een dierbare altijd dicht bij u dragen. Bij Juwelier Jos bieden we een breed scala van Assieraden aan, van elegante hangers tot prachtige ringen en armbanden.

De modetrend van assieraden

Uniek en persoonlijk: Wat assieraden onderscheidt van andere juwelen, is dat ze een speciale betekenis hebben voor de drager. Ze kunnen worden gepersonaliseerd om een mooie en respectvolle gedenkteken te vormen voor een verloren geliefde.

Verscheidenheid aan designs: Assieraden zijn verkrijgbaar in tal van stijlen, vormen en materialen. Of u nu op zoek bent naar iets eenvoudigs en onderstreept of iets opvallends en ornamenteels, er is een assieraad dat perfect bij u past.

Draagbaarheid: Ondanks de emotionele waarde zijn assieraden ook stijlvolle accessoires die u dagelijks kunt dragen. Ze passen bij verschillende outfits en gelegenheden, of het nu een sombere ceremonie is of een vrolijk feest.

Aanschaf van assieraden bij Juwelier Jos

Bij Juwelier Jos helpen we u graag bij het kiezen van het perfecte assieraad. We hebben de collectie van Memoriesieraden ontworpen met het idee op een dergelijke manier troost en herinnering te kunnen aanbieden. Onze goudsmeden hebben bij elk sieraad de grootste aandacht voor details en de kwaliteit van elk stuk.  Niet alleen als mooi accessoire, maar als een dierbare herinnering aan een geliefde. 

Assieraden zijn meer dan alleen een modetrend. Ze vormen een liefdevolle verbinding met degenen die we zijn verloren, terwijl we tegelijkertijd onze persoonlijke stijl uiten. 

Voor meer informatie over onze collectie assieraden, nodigen we u uit contact met ons op te nemen. 

Juwelier Jos, waar herinneringen en mode samenkomen.

saffieren en smaragden
toermalijn

Libelle Ben
gepersonaliseerd met datum

hart hanger geelgoud
gepersonaliseerd met vingerafdruk en zirkonia’s

Het kiezen van het perfecte assieraad

Hoe kunt u het best uw perfecte assieraad kiezen? We hebben een uitgebreide collectie aan assieraden die een tastbaar aandenken zijn aan uw dierbare. 

Vier een levensverhaal

Het kiezen van het perfecte assieraad om de herinnering aan een geliefde te eren kan een emotionele ervaring zijn. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:

 • Kies een ontwerp dat de persoonlijkheid of interesses van uw geliefde weerspiegelt. Dit maakt het sieraad nog betekenisvoller.
 • U kunt een ontwerp of onderwerp kiezen dat voor u beiden belangrijk was, zoals een bijzondere plek of een vorm. 
 • U kunt een inscriptie toevoegen met een speciale datum, naam of een betekenisvolle uitdrukking voor een extra persoonlijke touch.
 • U kunt een gravure met een spreuk, tekst of woord in het handschrift van de overleden persoon.

Bij Juwelier Jos begrijpen we dat assieraden meer zijn dan alleen mode-accessoires – ze zijn een manier om een verbinding met onze overleden dierbaren te behouden. Daarom zijn we er om u te helpen het perfecte sieraad te vinden voor elke gelegenheid.

Assieraden – in het kort

Hopelijk hebben we in dit artikel uw interesse in assieraden gewekt. Deze unieke stukken zijn zoveel meer dan gewoon sieraden; ze zijn een herinnering, een eerbetoon en iets tastbaars om bij u te houden van een geliefde die is overleden.

Bij Juwelier Jos begrijpen we hoe speciaal deze sieraden kunnen zijn. Elk stuk wordt met de grootste zorg en respect gemaakt en geleverd. 

Juwelier Jos, met liefde en respect voor uw dierbaren.

Bent u klaar om een prachtige as sieraad aan te schaffen bij Juwelier Jos? Klik op onderstaande link om onze collectie te bekijken en uw keuze te maken.

We kijken uit naar uw bezoek en helpen u graag verder.

Spreekt een assieraad u ook aan?

Maak een afspraak in onze winkel.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.