0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

As verwerken in sieraad – 

Draagbare troost en mooie herinneringen

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe rouw kan worden omgezet in een prachtig sieraad?

Welkom bij Juwelier Jos, waar we al 40+ jaar assieraden maken en waar u het verhaal van een dierbare levend kunt houden. Vraagt u zich af wat een assieraad precies is en hoe het proces werkt? Lees dan verder.

Wat betekent as verwerken in sieraad?

Het verwerken van as in sieraden is een eeuwenoude praktijk die zowel emotionele als spirituele betekenissen draagt. Het dient als een unieke manier om dierbaren die zijn overleden te herdenken. In de huidige moderne tijd gaat het niet alleen om de as van mensen, maar wordt er ook as van huisdieren gebruikt bij Juwelier Jos. We gaan dieper in op deze betekenisvolle en traditionele sieraadpraktijk en kijken naar zowel de traditionele als moderne interpretaties ervan.

Traditionele betekenis: As in sieraden als herdenking

De mens uit verschillende culturen heeft altijd al sieraden gebruikt om de dierbaren te herdenken. Door as in de verschillende sieraden te verwerken konden ook zij de aanwezigheid of de spirit van een overleden persoon dichtbij houden.  

Nu wordt de as bij assieraden met zichtbare as zorgvuldig gemengd met een epoxyhars om voor u een uniek, bijzonder en vooral persoonlijk sieraad te maken. U kunt kiezen uit ringen, hangers, armbanden en oorbellen. 

Moderne interpretatie: Assieraden als statement en mode

De moderne betekenis van as verwerken in sieraden is een beetje verschoven. Hoewel het nog steeds een sentimentele betekenis behoudt, zien we ook het opkomen van assieraden die worden gedragen als fashion statements. Gerenommeerde ontwerpers en juweliers, waaronder Juwelier Jos, hebben deze trend overgenomen en creëren prachtige assieraden die zowel betekenisvol als modieus zijn.

Assieraden kunnen worden gecombineerd met andere materialen zoals goud, zilver en edelstenen voor een moderne en stijlvolle look. De assieraden kunnen naast de “normale” sieraden gedragen worden zonder dat iemand anders weet dat u een assieraad draagt. 

As kan op verschillende manieren in een sieraad worden verwerkt, bijvoorbeeld in een glazen bedel of ingebed in de band van een ring.

Het sentimentele en spirituele belang van assieraden

Bij Juwelier Jos begrijpen we de emotionele en spirituele betekenis die achter asssieraden ligt. Ze bieden niet alleen fysiek comfort, maar dragen ook bij aan het rouwproces.

 • Door een klein deel van een dierbare te kunnen dragen in de vorm van een sieraad, kan men een gevoel van nabijheid ervaren. 
 • Assieraden kunnen ook dienen als een blijvende herinnering aan de persoon en hun impact op het leven van de drager.

Bij Juwelier Jos bieden we de mogelijkheid om op een respectvolle en zorgvuldige manier as te verwerken in sieraden. Van traditioneel tot modern design, u kunt er zeker van zijn dat elk assieraad met uiterste zorg en nauwkeurigheid wordt gemaakt. 

asring Stage Together met zichtbare as

Verwerken van as in sieraden: Een kijkje in de verschillende methoden

Bij Juwelier Jos zijn we gespecialiseerd in het creëren van unieke sieraden die een persoonlijke betekenis dragen. Assieraden zijn hier een perfect voorbeeld van. De verwerking van de as in een sieraad is een delicaat en gespecialiseerd proces. We zullen u iets meer over de technieken zoals het gebruik van epoxyhars, 3D-printers en smeden vertellen in dit artikel. We zullen ook het proces doorlopen van het verzamelen van de as tot het uiteindelijke product.

Gebruik van harsen

Een veelgebruikte techniek voor het verwerken van as in sieraden is het gebruik van hars. Hier zijn de stappen die we volgen:

 • Allereerst wordt de as zorgvuldig verzameld.
 • Daarna wordt de as gemengd met een speciale harsoplossing.
 • Deze mix wordt vervolgens in de sieraden gietvorm gegoten en gelaten om uit te harden en te zetten.
 • Zodra het is uitgehard, wordt het oppervlak gepolijst naar een glanzende finish.

3D-printen

Een andere techniek die we bij Juwelier Jos gebruiken is 3D-printen. Met deze printer is het mogelijk om op maat gemaakt sieraden te vervaardigen. De as wordt gecombineerd met een hars en wordt dan in 3D uitgeprint. Hierdoor kunnen ook gecompliceerde ontwerpen gemaakt worden.

Smeden

Tot slot is er nog de traditionele methode van het smeden. Dit is een meer tijdrovende methode, maar het resultaat is een zeer duurzaam en uniek sieraad. De as wordt in dit geval in het metaal zelf verwerkt waardoor het een intrinsiek onderdeel wordt van het sieraad.

Bij alle methoden is het van het uiterste belang dat de as zorgvuldig en respectvol wordt behandeld. 

Elke stap van dit proces wordt door de goudsmeden van Juwelier Jos met veel zorg en toewijding uitgevoerd. Het maken van een assieraad komt samen met een grote verantwoordelijkheid en een gevoel van vertrouwen tussen ons team en onze klanten.

De asverwerking in een assieraad zorgt ervoor dat de herinnering tastbaar wordt. Dat is wat Juwelier Jos zo bijzonder maakt.

Zilveren schakelarmband met plaat en gravure in eigen handschrift
solitair roségoud<br />

Ashanger traan
met zirkonia’s

zilveren plaatarmband met
gravure in eigen handschrift.

Verschillende soorten assieraden

Als Juwelier Jos weten we hoe belangrijk het is om dierbaren te herinneren en te eren. We zullen u een kort overzicht geven van de verschillende assieraden uit onze collectie: 

Asringen

De as wordt veilig verzegeld in een kleine holte binnen de ring. Onze asringen komen in een diversiteit aan stijlen:

 • Solitair ringen: Deze ringen bevatten een centrale edelsteen waaronder de as is verborgen.
 • Stapelbare ringen: Deze modieuze optie laat u meerdere ringen combineren, elk met as van verschillende dierbaren.
 • Eeuwigheidsringen: met een doorlopend patroon van edelstenen rondom, symboliseren deze ringen oneindige liefde.

Ashangers

Ashangers zijn een populaire keuze wanneer het gaat om assieraden. De as wordt bewaard in een holte die meestal verborgen is in het ontwerp van de hanger. Enkele opties die we bieden zijn onder andere:

 • Medaillon hangers: Deze traditionele hanger biedt een verborgen compartiment voor as.
 • Hartvormige hangers: Perfect voor de uitdrukking van liefde, deze hangers houden de as dicht bij uw hart.
 • Modern design hangers: Van geometrische vormen tot intieme symbolen, er is een eigentijds ontwerp voor iedereen.

Asarmbanden

Armbanden bieden een andere manier om as te dragen. Deze kunnen variëren van discrete bedelarmbanden tot meer duidelijke designs. Enkele van onze opties zijn:

 • Bedelarmbanden: Elke bedel kan een kleine hoeveelheid as bevatten.
 • Bangle armbanden: Deze minimalistische stijl kan een verborgen compartiment voor as bevatten.
 • Manchetarmbanden: Deze stevige optie biedt een veilige plek voor as.

Bij Juwelier Jos begrijpen we dat de keuze van assieraden persoonlijk is en dat het deels helpt bij het rouwproces. Onze collectie bestaat uit verschillende stijlen en ontwerpen. U kunt zo uw perfecte sieraad uitkiezen dat past bij uw stijl en smaak.  Neem gerust contact met ons op voor passend advies en ondersteuning.

Goudsmid Jessy soldeert een gouden ring achter haar werkbank

Selectie van de as

Plaatsen van de as

Afwerking van uw sieraad

Professionele assieraden ontwerpers en de schoonheid van hun werk

Het ontwerpen van assieraden is een bijzonder proces en onze goudsmeden spelen in dit proces de belangrijkste rol. Door hun kunde en vooral creativiteit, zijn ze in staat deze emotionele en bijzondere assieraden te creëren. 

We stellen u graag voor aan een reeks beroepen die zich specialiseren in het maken van assieraden, en leggen de spotlight op enkele bekende assieraden ontwerpers en hun bijzonder unieke stukken.

Assieraad ontwerper

Een assieraad ontwerper is een professional die specifiek is getraind in het ontwerpen van sieraden die de as van een dierbare bevatten. Dit kunnen verschillende artikelen zijn, zoals hangers, broches, armbanden, ringen en zelfs oorbellen. Een getalenteerde assieraad ontwerper kan:

 • Een breed aanbod aan designstijlen hanteren
 • Persoonlijke aspecten van de overledene in het ontwerp verwerken.
 • Werken met verschillende edelmetalen, zoals goud en zilver

Twee inspiratiebronnen op dit gebied zijn Artémisie uit Frankrijk en Sarah Gilbert uit Amerika, gespecialiseerd in mini-urnen.

Juwelier Jos: gespecialiseerd in het vervaardigen van assieraden

De taken van een juwelier die gespecialiseerd is in het creëren en maken van assieraden bestaan uit:

 • Het uitsnijden en vormgeven van het ontwerp
 • Het veilig bewaren van de as tijdens het productieproces
 • Het zorgvuldig plaatsen van de as in het sieraad

Twee prominente figuren op dit gebied zijn Jewel Concepts, bekend om hun specifieke techniek van het verwerken van de as in het glazuur van het sieraad, en Madelyn Company, een familiebedrijf dat al meer dan 30 jaar unieke herdenkingsjuwelen maakt.

Door middel van hun kunstzinnige en innovatieve benadering transformeren professionele assieraden ontwerpers en juweliers iets zo intiem en persoonlijk als as in prachtige en betekenisvolle tastbare herinneringen. Deze vakmensen vormen een cruciale schakel in het rouwproces, door het creëren van een blijvende connectie met de geliefde overledene.

Tips voor het kiezen van het juiste assieraad

Het is altijd moeilijk een dierbare persoon uit uw omgeving te verliezen. Een assieraad kan een beetje met het rouwproces helpen. U heeft altijd nog iets van deze persoon dicht bij u. 

Onze collectie Memoriesieraden is uitgebreid en misschien ziet u door de bomen het bos niet meer. Ons ervaren team helpt u graag het juiste assieraad te kiezen. 

Vanuit Juwelier Jos delen we graag enkele tips om deze keuze makkelijker te maken.

Overweeg uw budget

Assieraden variëren in prijs en kunnen passen bij een verscheidenheid aan budgetten. Als u uw budget weet, kunnen we de opties aan uw budget aanpassen.

Kies het juiste edelmetaal

Assieraden zijn verkrijgbaar in verschillende edelmetalen zoals goud, zilver en ook roestvrij staal. Vraagt u zich af welk edelmetaal uw voorkeur heeft. Draagt u meestal zilver of goud? Draagt u uw assieraad elke dag of alleen soms? 

Denk na over het ontwerp

Er zijn vele ontwerpen van assieraden, van eenvoudige ashangers tot meer uitgebreide stukken. 

Welk ontwerp heeft uw voorkeur? Heeft u liever een modern sieraad met strakke lijnen of past een wat klassieker model beter bij u?

Denk na over de persoonlijke betekenis

Het belangrijkste aspect van een assieraad is de persoonlijke betekenis die het voor u heeft. Denk na over wat u in het sieraad wil laten zien. Dit kan bijvoorbeeld de geboortesteen van uw dierbare zijn of een specifiek symbool dat voor hen belangrijk was. U kunt ook overwegen om het sieraad te laten graveren met een speciale boodschap of datum.

Een assieraad is heel persoonlijk en zal zowel uw herinnering als ook de nagedachtenis van uw dierbare kunnen weergeven. We hopen dat u met enkele tips en de hulp van ons team uw perfecte assieraad zult kiezen. 

 

As verwerken in sieraad – in het kort

We hopen dat u het interessant en leerzaam vond om te leren over as verwerken in sieraden. Sieraden met as zijn een prachtige manier om een dierbare te herdenken en dicht bij u te dragen.

Het gaat niet alleen om het maken van een mooi sieraad, het gaat om het eren van de band die u had met uw dierbare. 

Bent u klaar om het perfecte herinneringssieraad te creëren? Bezoek onze website of kom langs in onze winkel. We staan klaar om u te helpen.

saffieren en smaragden
toermalijn

Libelle Ben
gepersonaliseerd met datum

hart hanger geelgoud
gepersonaliseerd met vingerafdruk en zirkonia’s

Bent u geïnteresseerd in een assieraad?

Maak een afspraak in onze winkel.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.