0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Ashangers –

gepersonaliseerde sieraden
voor troost en herinnering

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe een tastbare herinnering aan een geliefde eruit kan zien?

Ashangers vormen een prachtige en ontroerende optie. Ik ben Juwelier Jos al meer dan 40 jaar maak ik assieraden. Ontdek in dit artikel de veelzijdigheid van deze prachtige aandenkens.

Geschiedenis en oorsprong van ashangers

Als u op zoek bent naar een manier om dicht bij een dierbare te blijven die niet meer bij ons is, dan kan een ashanger een manier zijn om dit te bereiken. Juwelier Jos weet hoe waardevol het kan zijn om een aandenken te hebben aan diegenen die ons dierbaar zijn. Maar waar komt deze traditie van assieraden eigenlijk vandaan? 

De vroege geschiedenis van assieraden

In een wereld waar het spirituele nog steeds samensmelt met het alledaagse, heeft het gebruik van assieraden een diepe historische wortel.

 • De Oude Romeinen begonnen met het gebruik van ashangers. Dit waren medaillon-achtige hangers die de as van dierbaren bevatten. Deze hangers werden vaak gebruikt als een symbolische manier om de overledene dichtbij te houden tijdens rouwevenementen en begrafenissen.
 • In de Victoriaanse tijd waren rouwsieraden in zwang. Veel mensen droegen sieraden die de as of het haar van een overleden geliefde bevatten als een tastbare herinnering van hun geliefde.

De hedendaagse betekenis van ashangers

Hoewel de methodes en stijlen sinds de Victoriaanse tijd zijn veranderd, blijft de fundamentele betekenis van ashangers bestaan. 

Vandaag de dag worden ashangers vaak gebruikt als een middel om rouw en verlies te verwerken. Ze bieden een manier om een permanente, fysieke verbinding met een dierbare die is overleden te behouden.

Ashangers worden ook vaak gebruikt bij het proces van het uitstrooien van as. Ze kunnen een klein deel van de as bevatten, terwijl de rest wordt uitgestrooid volgens de wensen van de overledene of hun familie.

Juwelier Jos speelt in op deze rijke geschiedenis en de diepgaande betekenis van ashangers. We bieden een breed scala aan ashangers aan in verschillende stijlen en designs, geschikt voor ieders individuele wensen en behoeften. 

Spreekt het concept van een ashanger u aan? Ons team beantwoord al uw vragen en kan u bijstaan om de juiste ashanger te kiezen. 

asbedel roségoud
asbedel witgoud

Ashanger voor kinderen
vlinder opengewerkt zilver

Ashanger voor dames
klaver vier, geelgoud

Ashanger voor heren
buis rond, witgoud

Hoe een ashanger werkt: Het proces van het bewaren van as

Als uw dierbare is overleden, kan het een troost zijn om een symbolisch stukje van hen bij u te dragen in de vorm van as. Juwelier Jos begrijpt hoe speciaal deze herinnering voor u is. Daarom bieden we prachtige ashangers aan als een manier om deze dierbare as veilig en elegant te bewaren.

Maar hoe werkt een ashanger precies? Hoe gaat het proces van het bewaren van as in zijn werk? We zullen dit in detail uitleggen. 

Wat is een ashanger?

Een ashanger ziet er uit als ieder andere hanger, alleen is de ashanger voorzien van een kleine askamer waarin een beetje as van uw overleden dierbare geplaatst is. De ashanger kan aan een ketting, een armband of zelfs als een sleutelhanger gedragen worden. Het is een dagelijks tastbaar sieraad dat u aan uw geliefde doet herinneren. 

Onze ashangers zijn te verkrijgen in verschillende stijlen en edelmetalen. We hebben een grote collectie die u op uw gemak kunt bekijken op onze pagina Memoriesieraden. 

1e stap: as verzamelen

Het proces begint met het verzamelen van de as. Dit wordt meestal voor u gedaan door het crematorium. Zij zorgen ervoor dat de as op een respectvolle manier wordt behandeld en bewaard. Zodra u een deel van de as ontvangt, kunnen we beginnen met het vullen van de ashanger. Het is belangrijk om te vermelden dat er slechts een kleine hoeveelheid as nodig is – een mespuntje is al voldoende.

2e stap: as in de ashanger plaatsen

Het plaatsen van de as in de hanger is nauwkeurig werk. Dit wordt bij Juwelier Jos met de hand gedaan. We gebruiken een klein trechtertje om de as in het sieraad te leiden. Eenmaal in de hanger, wordt deze op een veilige manier afgesloten, zodat het as er niet uit kan ontsnappen.

3e Stap: personaliseren van de ashanger

Juwelier Jos begrijpt dat elke persoon en elke herinnering uniek is. Daarom bieden we verschillende opties om uw ashanger te personaliseren. Dit kan gaan om het graveren van een naam of datum, tot het kiezen van een specifiek symbool of design. We zullen altijd met u in gesprek gaan om te zorgen dat de ashanger perfect past bij uw herinnering.

Belangrijk is dat, gedurende het hele proces, respect en zorg voor de as van uw dierbare centraal staan. Het is een intiem gebaar om een deel van uw geliefde te willen bewaren in een ashanger, en Juwelier Jos is er om dit proces zo soepel en betekenisvol mogelijk te maken.

het plaatsen van de as

personaliseren van uw assieraad
door lasertechniek

Verschillende soorten en edelmetalen van ashangers

Bij het kiezen van een ashanger, zijn er talloze opties om in overweging te nemen. Dankzij de beschikbaarheid van verschillende vormen en ontwerpen, kunt u een ashanger vinden die bij uw persoonlijke stijl en voorkeur past.

 • Hartvormige ashangers: Deze ashangers hebben de vorm van een hart, symboliserend de liefde en verbondenheid met de overledene.
 • Kruis- of religieuze ashangers: Voor degenen die troost vinden in hun geloof, kunnen ashangers met religieuze symbolen zoals kruisen, stervormen of engelen een passende keuze zijn.
 • Abstracte ashangers: Sommige ashangers hebben een uniek, abstract ontwerp dat de individualiteit en het leven van de dierbare weergeeft.

Materialen van ashangers

De diversiteit van ashangers beperkt zich niet tot de vormen en het design. U kunt het ontwerp van uw ashanger aanpassen aan uw persoonlijke smaak en budget, aangezien onze ontwerpen in verschillende edelmetalen verkrijgbaar zijn. 

 • Gouden ashangers: Goud is een klassiek materiaal voor sieraden vanwege zijn duurzaamheid en tijdloze elegantie. Gouden ashangers kunnen in verschillende kleuren van dit nobele metaal worden gemaakt, zoals geelgoud, witgoud of roségoud.
 • Zilveren ashangers: Zilver is een ander populair materiaal voor ashangers. Het heeft een subtiele, verfijnde uitstraling en is goedkoper dan goud.
 • Stalen ashangers: Staal is een modern, sterk en betaalbaar materiaal. Ideaal voor degenen die op zoek zijn naar een stijlvol en tegelijkertijd duurzaam aandenken.

We begrijpen dat de keuze voor een ashanger persoonlijk en individueel is. We hebben een grote collectie en zijn ervan overtuigd dat ook u de juiste ashanger vindt. Elke ashanger wordt na opdracht met de hand vervaardigd en is van de hoogste kwaliteit. 

Goudsmid Jessy soldeert een gouden ring achter haar werkbank

ashanger kruis plat 
met Swarovski zirkonias roségoud

ashanger rond twist
abstract – zilver

De symbolische betekenis van een ashanger 

Als u een dierbare hebt verloren, kan het troost bieden om een aandenken aan deze persoon dicht bij u te dragen. Een assieraad, zoals een ashanger, is een prachtige manier om dit te doen. Deze sieraden worden met zorg en aandacht gemaakt en bieden een tastbare herinnering aan uw geliefde persoon. Maar welke symbolische betekenis hangt er eigenlijk aan zo’n ashanger? Laten we hier eens dieper op ingaan.

Een deel van uw dierbare dichtbij 

Het dragen van een ashanger betekent dat u een beetje as van uw overleden dierbare bij u draagt. De wetenschap dat u een klein deel van uw geliefde bij u draagt, kan een grote troost zijn en kan een steun zijn tijdens het rouwproces. 

Symbool van liefde 

Het dragen van een ashanger kan ook gezien worden als een symbool van liefde. Net als een trouwring, laat het dragen van een ashanger zien dat u verbonden bent met elkaar, zelfs na de dood. De liefde die u voor uw dierbare voelt, blijft altijd bestaan, en het dragen van de ashanger kan een mooie uiting hiervan zijn.

Een persoonlijke herinnering 

De herinnering die u aan uw geliefde heeft, wordt in uw ashanger tastbaar gemaakt. Elke ashanger is uniek omdat ze individueel aan elke drager aangepast wordt. Dit kan het dragen van de hanger extra speciaal maken. 

Troost en ondersteuning 

Het dragen van een ashanger kan troost en steun bieden tijdens het rouwproces. Het is een kleinood dat de verbinding tussen u en uw dierbare in stand houdt. Het is dan ook niet gek dat veel mensen de keuze maken om een ashanger te dragen na het verlies van een dierbare.

Elk assieraad bij Juwelier Jos wordt met grote zorg en aandacht vervaardigd, zodat het een sieraad wordt dat voldoet aan uw eisen en wensen, en dat u met trots kunt dragen. Want een liefde zo groot, verdiend een prachtige tastbare herinnering.

Hoe onderhoud en bewaar ik een ashanger?

Om ervoor te zorgen dat deze kostbare en tastbare herinnering een leven lang meegaat, is goed onderhoud en correcte opslag essentieel. Juwelier Jos geeft u een korte handleiding over hoe u het best voor uw assieraad kunt zorgen.

Ashanger onderhouden

Het onderhoud van uw ashanger speelt een cruciale rol in het behoud van zijn schoonheid. Hier zijn een paar tips over hoe u dat het beste kunt doen:

 • Schoonmaken: Veeg uw ashanger na elk gebruik voorzichtig schoon met een zachte, droge doek. Dit helpt om zweet, olie en stof te verwijderen dat zich kan ophopen en het sieraad doffer kan laten lijken.
 • Vermijd chemische blootstelling: Contact met chemische stoffen zoals parfum, zeep, chloor en zout water kan het edelmetaal van de ashanger aantasten.
 • Bewaar het veilig: Wanneer u de ashanger niet draagt, bewaar deze dan in een stofvrije doek of een daarvoor bestemde sieradendoos. Dit helpt krassen en schade te voorkomen.

Opslag van uw ashanger

Een juiste opslag zorgt ervoor dat uw ashanger beschermd blijft tegen schade en de tand des tijds zonder problemen kan doorstaan. Dit zijn enkele richtlijnen:

 • Gebruik een sieradendoos: Bewaar uw ashanger in een zachte sieradendoos, bij voorkeur gevoerd met fluweel of een ander zacht materiaal. Deze doos helpt tegen slijtage en verlies.
 • Vermijd blootstelling aan zonlicht: Langdurige blootstelling aan zonlicht kan de kleur van uw ashanger doen vervagen. Bewaar het sieraad daarom op een koele, droge plek uit direct zonlicht.
 • Regelmatige inspectie: Zorg ervoor dat u de ashanger regelmatig inspecteert op tekenen van slijtage of schade. Als er iets mis is, breng het dan naar een professionele juwelier zoals Juwelier Jos voor reparatie. 

Wees altijd voorzichtig met uw ashanger. Zo houdt u uw sieraad en daarmee ook de tastbare herinnering in goede staat.

Ashangers – in het kort

We hopen dat dit artikel u heeft geholpen meer te begrijpen over ashangers en waarom ze zo bijzonder zijn. Of u nu een ashanger zoekt ter herinnering aan uw geliefden, of als een persoonlijke reminder van uw eigen leven, Juwelier Jos en zijn medewerkers zijn er om u te helpen.

We nemen de tijd om samen met u de perfecte ashanger te vinden. Wacht niet langer en maak het herinneren van uw dierbaren bijzonder. Neem contact op met Juwelier Jos om uw persoonlijke ashanger te vinden.

Vergeet niet, bij Juwelier Jos zijn we meer dan zomaar een juwelierswinkel; we zijn een groep van toegewijde medewerkers die er alles aan doen om de herinnering aan uw geliefden zo speciaal mogelijk te maken.

Bent u geïnteresseerd in een ashanger?

Maak een afspraak in onze winkel.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.