0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Wat is een edelsteen? 

de fascinerende wereld van glinsterende schoonheden

Wat is een edelsteen en hoe herkent u de waarde ervan? Bij Juwelier Jos, met onze ervaring van 40+ jaar Meester Goudsmid en Edelsteenkundige (FGA), gaan we u dit uitgebreid uitleggen! 

Bent u geïnteresseerd in de betoverende wereld van edelstenen? Dan bent u aan het juiste adres. 

Wat zijn edelstenen?

Edelstenen zijn stenen of mineralen die zijn gevormd onder de aardkorst door vele jaren van hitte en druk. Ze worden gewaardeerd om hun schoonheid, zeldzaamheid en duurzaamheid. Edelstenen kunnen worden geclassificeerd in twee hoofdcategorieën: 

 • Precious stones – waartoe de diamant, robijn, saffier en smaragd behoren. 
 • Semi-precious stones – dit omvat alle andere soorten zoals amethist, citrien, lapis lazuli en nog veel meer.

Let wel, deze classificatie wordt tegenwoordig niet meer algemeen geaccepteerd, omdat veel ‘semi-precious’ stenen net zo waardevol kunnen zijn als de ‘precious’ stenen.

De oorsprong van edelstenen

Weet u hoe edelstenen gevormd worden? U weet waarschijnlijk wel dat edelstenen uit de aarde gedolven worden. Elke edelsteen heeft zijn eigen ontstaan. We geven u een aantal voorbeelden:

 • Igneous: Deze stenen vormen zich door de kristallisatie van magma of lava. Voorbeelden zijn opaal en zirkoon.
 • Metamorf: Deze edelstenen komen voort uit bestaande stenen onder hoge druk en temperatuur. Saffier en robijn zijn hier voorbeelden van.
 • Sedimentair: Deze stenen ontstaan uit de opeenhoping van minerale deeltjes. Jaspis en opaal zijn typische voorbeelden.

Elke edelsteen draagt een stuk van de aardgeschiedenis in zich, wat ze nog fascinerender maakt. Bij Juwelier Jos werken we alleen met de mooiste edelstenen, zorgvuldig geselecteerd voor hun rijkdom en kwaliteit. Elke steen heeft zijn eigen verhaal en symboliek, daarom willen wij u helpen de perfecte edelsteen te vinden die bij u past. Neem gerust een kijkje in ons brede assortiment en ontdek welke edelsteen bij u past!

ongeslepen edelstenen

Het proces van de vorming van edelstenen

Een bepaalde edelsteen kan u bevallen door zijn schittering of kleur. Als u meer weet over het ontstaan van een edelsteen, kan dit de steen nog meer betekenis geven. 

Het doel van Juwelier Jos om de mooiste edelstenen aan te bieden. Het ontstaan van de edelstenen fascineert ons en we delen dit graag met onze klanten. Laten we eens kijken naar het wonderlijke proces van de vorming van edelstenen.

De basis: mineralen en organische materialen

Bij het praten over de vorming van edelstenen, moeten we eerst begrijpen wat edelstenen zijn. Ze kunnen globaal worden gecategoriseerd als mineralen of organische stoffen.

 • Mineralen: Dit zijn natuurlijk voorkomende stoffen, vaak gevormd door geologische processen. Voorbeelden zijn diamanten, robijnen en smaragden.
 • Organische stoffen: Dit zijn edelstenen die uit levende organismen of biologische processen voortkomen. Voorbeelden zijn parels en amber.

Hoe worden edelstenen gevormd?

Het proces van edelsteenvorming varieert afhankelijk van de specifieke soort edelsteen. Hier zijn een paar algemene processen:

 • Kristallisatie van mineralen: Dit proces beschrijft hoe mineralen ontstaan uit oplossingen zoals magma of water dat mineralen bevat. Naarmate de oplossing afkoelt of verdampt, beginnen de mineralen te kristalliseren. Dit is hoe edelstenen zoals diamanten, kwarts en amethist worden gevormd.
 • Precipitatie: Bij dit proces lost water opgeloste mineralen op en zet ze af op plaatsen waar de concentratie van het mineraal te groot wordt. Dit is hoe mineralen zoals opaal en turkoois worden gevormd.
 • Biologische processen: Sommige edelstenen, zoals parels en amber, worden gevormd door biologische processen. Parels worden bijvoorbeeld gevormd door oesterachtigen als reactie op een irriterend object in hun schelp.

Het vereist specifieke omstandigheden en veel tijd om edelstenen te vormen, dit maakt ze zo zeldzaam en waardevol. Bij Juwelier Jos, hebben we een gevarieerde collectie van deze kostbare creaties van Moeder Natuur, zorgvuldig geselecteerd voor hun kwaliteit en elegantie. Dus of u nu meer geïnteresseerd bent in de wetenschap achter de edelsteen, of gewoon in het koesteren van hun schoonheid, we hebben wat u zoekt.

Verschillende soorten edelstenen en hun kenmerken

Zoals eerder gemeld is er veel variëteit aan edelstenen en elke edelsteen heeft, is uniek door zijn eigenschappen en specifieke kenmerken. 

We willen u begeleiden langs enkele van de populairste edelstenen en hun kenmerken. Laten we deze betoverende reis beginnen.

Diamant

Diamant, mogelijk de meest bekende en gewilde edelsteen, is beroemd om zijn buitengewone hardheid en spectaculaire schittering.  

 • Kleur: Hoewel vaak geassocieerd met helder en kleurloos, kunnen diamanten variëren in kleur. Ze kunnen in verschillende tinten geel, blauw, groen, bruin, rood en zelfs zwart voorkomen.
 • Hardheid: Diamant is de hardste edelsteen ter wereld. 
 • Symboliek: Veel culturen geloven dat diamanten een symbool zijn van eeuwigheid en onverwoestbaarheid. De diamant met haar prachtige schittering en verschillende slijpvormen wordt tegenwoordig veel gebruikt in aanzoeksringen, verlovings- en trouwringen.

Saffier

Saffieren zijn meestal blauw en zo kennen we ze ook. Toch bestaan ze ook in andere kleuren. De enige kleur waarin de saffier niet voorkomt, is rood.

 • Kleur: Meestal in diepblauw. Verder in de kleuren roze, geel, groen, oranje, paars en kleurloos.
 • Hardheid: Saffieren zijn hard en duurzaam met een rating van 9 op de Mohs’ hardheidsschaal.
 • Symboliek: Omdat de saffier wordt verbonden met wijsheid, adel en goddelijkheid, zijn de saffieren al eeuwen lang populair bij koningshuizen en geestelijken.

Robijn

Robijnen zijn edelstenen van passie, omdat hun intense rode kleur vaak wordt geassocieerd met liefde en verlangen.

 • Kleur: Het kleurenpalet van een robijn varieert van roze tot bloedrood.
 • Hardheid: Op de Mohs’ hardheidsschaal scoren robijnen een indrukwekkende 9, net als saffieren.
 • Symboliek: Robijnen symboliseren passie, bescherming en welvaart. Ze zijn ook een populaire keuze voor verlovingsringen na diamanten.

Naast deze beroemde drie zijn er talloze andere mooie en unieke edelstenen. Hebben we uw interesse voor edelstenen kunnen wekken? Wilt u ook graag een sieraad met een steen die veel voor u of voor de ontvanger betekent?

We helpen u graag bij uw zoektocht naar de juiste steen.

hanger hart rozenkwarts en diamant 0.21ct h si 14K roségoud 44.01434

Hanger Hart Rozenkwarts En Diamant 0.21ct H Si 14K Roségoud 44.01434

1.299

hanger hart citrien en diamant 0.21ct h si 14K geelgoud 40.24783

Hanger Hart Citrien En Diamant 0.21ct H Si 14K Geelgoud 40.24783

1.299

Het belang en gebruik van edelstenen in de geschiedenis

Vanuit onze diepgaande passie voor edelstenen bij Juwelier Jos, vinden we het belangrijk om u mee te nemen op een historische reis. Hier zullen we de belangrijke rol die edelstenen hebben gespeeld in de geschiedenis en hun veelzijdigheid in gebruik verkennen. Van het dienen als talismannen tot hun opname in de koninklijke kroonjuwelen, edelstenen hebben altijd een belangrijke en fascinerende rol gespeeld in de menselijke geschiedenis.

Edelstenen als symbolen van macht en rijkdom

In oudere civilisaties, zoals de Egyptenaren en de Romeinen, werden edelstenen gezien als symbolen van macht en rijkdom. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Smaragden: De Egyptenaren vereerden smaragden en geloofden dat ze bescherming boden in het hiernamaals.
 • Rubies: De oude Hindoeïsten associeerden robijnen met kracht en bescherming tegen vijanden.

Edelstenen in mythen en legendes

Door de eeuwen heen zijn edelstenen ook geassocieerd met mythen en legendes. Bijvoorbeeld:

 • Opalen: De oude Grieken geloofden dat opalen de macht hadden om voorspellingen te geven en bescherming te bieden tegen ziekten.
 • Saffieren: Deze werden vaak geassocieerd met goddelijke gunst en werden beschouwd als symbolen van wijsheid en royalty.

Edelstenen gebruikt in genezing en therapie

Het gebruik van edelstenen strekt zich ook uit tot de geneeskunde en therapie. Verschillende civilisaties geloofden dat bepaalde stenen helende krachten hadden. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Amethist: Het werd historisch gebruikt om dronkenschap te voorkomen en het humeur te verbeteren.
 • Jade: In de traditionele Chinese geneeskunde werd jade ingezet om het lichaam te reinigen en de geest te bewaken.

We hopen dat u met dit kort overzicht zowel de schoonheid van de edelsteen, maar ook de geschiedenis en de symboliek kunt waarderen. Neem vandaag nog contact met ons op om de perfecte edelsteen voor u te vinden.

We geven u een tabel van de 15 belangrijkste edelstenen met hun helende werking:

EdelsteenHelende Werking
AmethistBevordert spirituele groei, bescherming, zuivering
RozenkwartsTrek liefde aan, bevorder zelfliefde, genees emotionele wonden
BergkristalEnergieversterker, helderheid, genezing
CitrienBevordert overvloed, zelfvertrouwen, creativiteit
TurkooisBeschermend, genezend, bevordert communicatie
Lapis lazuliVersterkt intuïtie, wijsheid, eerlijkheid
JadeBrengt geluk, voorspoed, harmonie
RobijnVersterkt energie, passie, vitaliteit
SaffierWijsheid, geestelijke helderheid, focus
SmaragdGenezing, vernieuwing, groei
OpaalCreativiteit, spontaniteit, expressie
MaansteenInnerlijke groei, kracht, kalmte
AquamarijnKalmerend, verhelderend, genezing
GarnetHoofd, vitaliteit, passie
ObsidiaanBescherming, reiniging, transformatie

De rol van edelstenen in moderne sieraden en mode

Bij Juwelier Jos begrijpen we hoe belangrijk edelstenen zijn. Ze brengen niet alleen charme en afwisseling in sieraden, maar ook een zekere emotionaliteit. In het heden zijn edelstenen een essentieel onderdeel van sieraden en mode. Hun schittering, kleur en glans maken elk sieraad uniek. Ongeacht het type sieraad, ringen, armbanden, oorbellen of hangers, edelstenen dragen bij aan hun schoonheid en waarde.

De bekoring van edelstenen

Edelstenen hebben altijd een vleugje glamour en rijkdom met zich meegebracht. Hier zijn een paar redenen waarom:

 • Intrinsieke waarde: Edelstenen staan hoog in aanzien als symbolen van welvaart en invloed. Sieraden die met edelstenen zijn verfraaid, worden als kostbaar gezien en worden vaak als erfstukken van de ene generatie op de andere overgedragen.
 • Uniekheid: Geen twee edelstenen zijn precies hetzelfde. Elk heeft zijn unieke vorm, grootte, kleur en kenmerken. Het geeft een exclusief tintje aan elk sieraad.
 • Kleur en helderheid: Edelstenen komen in een breed scala aan kleuren en elke kleur vertegenwoordigt een bepaalde emotie of betekenis. De helderheid van de edelsteen voegt sprankeling en leven toe aan het sieraad.

Edelstenen en mode

In de mode-industrie hebben edelstenen duidelijke invloed. Ze kunnen het hele uiterlijk van een outfit veranderen. Enkele van de redenen waarom edelstenen een belangrijk onderdeel zijn van de mode-industrie, zijn:

 • Stijlverklaring: Edelsteensieraden, of het nu een zware of minimale stijl is, zijn altijd een sterke stijlverklaring. Ze brengen persoonlijkheid en karakter in elke outfit.
 • Verscheidenheid: Er is een enorm scala aan edelstenen in verschillende kleuren en vormen beschikbaar. Dit geeft modeontwerpers volop keuze om hun creativiteit te uiten en diverse looks te creëren.
 • Emotionele Connectie: Edelstenen worden vaak geassocieerd met bepaalde emoties of gelegenheden. Het dragen van bepaalde stenen kan de gemoedstoestand van de drager weerspiegelen of een speciale betekenis hebben.

Bij Juwelier Jos herkennen we de diepgewortelde culturele en esthetische betekenis van edelstenen. We helpen u graag bij het kiezen van de perfecte edelsteen die bij u past. Onze brede collectie omvat alle soorten edelstenen, dus we zijn er zeker van dat u iets bijzonders zult vinden bij ons.

edelstenen op zijde

Alles in een oogopslag:

SterrenbeeldSteenAanvullende SteenMaandEigenschappen
RamDiamantRobijn /rode jaspisMaart – AprilDapper, energiek
StierSmaragdLapis lazuli/rozenkwartsApril – MeiBetrouwbaar, geduldig
TweelingenAgaatCitrien /tijgeroogMei – JuniCommunicatief, intelligent
KreeftRobijnMaansteenJuni – JuliZorgzaam, intuïtief
LeeuwOlivijnPeridootJuli – AugustusCreatief, enthousiast
MaagdSardonyxJaspis /blauwe saffierAugustus – SeptemberAnalytisch, bescheiden
WeegschaalOpalRozenkwarts /opalietSeptember – OktoberDiplomatisch, charmant
SchorpioenBerylObsidiaan/labradorietOktober – NovemberGepassioneerd, vastberaden
BoogschutterTopaasSaffier/turkoosNovember – DecemberOptimistisch, vrijheidslievend
SteenbokTurkooisGarnetDecember – JanuariAmbitieus, gedisciplineerd
WatermanAmethistTurkooisJanuari – FebruariInnovatief, onafhankelijk
VissenAquamarijnAmethistFebruari – MaartEmpathisch, wijs

Wat is een edelsteen – in het kort

We hopen dat u nu een beter begrip heeft van wat een edelsteen is. Er gaat echt een fascinerende wereld schuilt achter deze prachtige stenen, van hun complexe formatieproces tot hun diverse variëteiten en toepassingen. 

Onze goudsmeden waarderen de fijne details van de edelstenen en vakmanschap zorgt ervoor dat de schoonheid van de stenen vol tot zijn recht komt. Met onze kennis en jarenlange ervaring zijn we de aangewezen persoon om de perfecte steen voor u of uw dierbare te vinden. We nodigen u uit ons breed assortiment op onze website en webshop op uw gemak te bekijken. 

Of u nu zoekt naar een klassieke diamant, een exotische smaragd, of een kleurrijke opaal, bij ons vindt u het.

Bent u geïnteresseerd in het bezitten van uw eigen stukje van deze natuurlijke wonderen? Kom dan langs in onze winkel of neem contact met ons op.

Uw droomedelsteen wacht op u… 

 Wilt u een sieraad met een edelsteen?

Maak een afspraak in onze winkel.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.