0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Hoe ontstaat diamant? –
de reis van koolstof tot schittering

Edelstenen zijn ontzettend bijzonder. Ze ontstaan door bepaalde natuurlijke processen en hebben allemaal een eigen identieke samenstelling. Eerder schreven we al over hoe opaal ontstaat en de betekenis van opaal, in dit artikel geven we antwoord op de vraag: hoe ontstaat diamant?

Diamant

Een diamant bestaat uit volledig gekristalliseerd koolstof. Koolstof als element komt veel op aarde voor maar toch is een diamant zeldzaam en schaars. Dat komt doordat koolstof enkel kan kristalliseren onder extreem hoge temperaturen en druk. De diepte kan 200 km onder het aardoppervlak plaatsvinden en de temperatuur kan variëren van 1300 tot 2000 graden Celsius. Door het samenpersen van koolstof ontstaat in eerste instantie grafiet. Als grafiet verder wordt samengeperst onder druk van duizenden atmosferen dan pas ontstaat diamant. Diamant is het hardste materiaal op aarde.

Diamant wordt vaak gevonden op plekken met gestolde lava. Dit komt doordat vloeibaar diamant houdend gesteente door vulkaanuitbarstingen onder enorme druk naar de oppervlakte worden geperst. Door erosie kan het diamant houdende materiaal worden meegenomen door wind en water. Zodoende wordt diamant ook in rivierbeddingen gevonden. Dat wordt ook wel alluviale afzettingen genoemd.

Tip: In het Diamond Museum in Amsterdam leert u nog veel meer over diamant!

Het delven van diamant

Het delven van diamant is niet eenvoudig. Zelfs als de ertslagen uit een diamantmijn zijn verwijderd liggen de diamanten niet voor het oprapen.
Het gesteente dat naar boven is gebracht moet eerst worden bewerkt. Om 0,2 gram diamant te vinden moet ongeveer 250 ton gesteente worden bewerkt.

Er zijn verschillende manieren om diamant te delven en de gebruikte manier hangt af van de omstandigheden:

  • Als er in beekjes of rivieren wordt gedolven dan wordt het diamantgruis gezeefd.
  • Als de diamant in gesteente zit wordt het uitgehakt of opgeblazen met explosieven. Dit gebeurt vaak in diamantmijnen.
  • Diamanten zijn zwaar en zinken. Er is een drijf/zink manier ontworpen waarbij de diamanten zinken in een zwaardere vloeistof. Daarna zijn ze eenvoudig te scheiden van het resterende gesteente.
  • De meest moderne methode is de diamanten te lokaliseren met röntgenstralen. Het gesteente wordt via transportbanden naar een donkere ruimte getransporteerd. Door de röntgenstralen lichten de diamanten op. Met behulp van een sterke luchtstroom worden de diamanten als het ware weggeblazen en gescheiden van het gesteente.

Nadat de ruwe diamant is gescheiden van het gesteente moet het worden gesorteerd en bewerkt. 15-20% van alle gevonden diamanten zijn geschikt om voor juwelen gebruikt te worden. Diamant zelf is een transparant kristal met een zeer hoge brekingsindex en een hoge dispersie, ook wel kleurschifting genoemd, waardoor het licht op een schitterende manier gebroken en weerkaatst wordt.

De andere 80-85% wordt gebruikt in de industrie voor slijpen, boren, snijden en polijsten.

Hoe herkent u diamant?

Diamant is heel kostbaar, daardoor wordt er ook wel eens mee gefraudeerd. Hoe herkent u diamant nu echt? Wanneer het sieraad met een diamant tegen een heel lage prijs wordt aangeboden, dan is het waarschijnlijk ook te mooi om waar te zijn. Er zit dan waarschijnlijk geen echte diamant in het sieraad, maar een namaak of een Swarovski zirkonia. Echte diamanten zijn te herkennen aan een keurmerk, ook zijn ze vaak glad van boven en ze hebben geen gebruikssporen omdat het materiaal zo hard is.

Is er geen keurmerk of zijn er toch gebruikssporen?  Dan kan het zijn dat het gaat om glas, of om edelstenen met een lagere waarde zoals zirkonia. Deze laatste edelsteen is trouwens ook prachtig, maar in waarde is het niet hetzelfde als een diamant. Een betrouwbare juwelier zal u hier altijd over informeren wanneer u een sieraad met een diamant wil kopen.

Kwaliteit en prijs

Overigens hebben niet alle diamanten dezelfde kwaliteit en prijs. De diamant wordt namelijk eerst bewerkt. Daarna blijft een steen over die op verschillende criteria wordt beoordeeld. Op basis daarvan wordt de prijs bepaald. De criteria zijn de 4 C’s:

  • De slijpvorm = cut
  • De kleur = colour
  • De zuiverheid = clarity
  • Het karaatgewicht = caratweight (niet te verwarren met karaat goud)

Wat is een briljant?

Het antwoord op de vraag ‘wat is een briljant?’ is heel eenvoudig. Briljant is namelijk de naam van de meest voorkomende slijpvorm van diamant. Diamant is dus de steensoort en briljant de vorm. Andere slijpvormen zijn bijvoorbeeld baguette, princess, roos of markies. Diamant wordt altijd geslepen. Zonder bewerking is de steen dof en vreemd van vorm. Na bewerking ontstaat de vorm en ook de glinstering. In dit artikel leest u meer over de slijpvormen van edelstenen.

Hoe ontstaan diamant? Kort samengevat ontstaat het materiaal diep in de aarde. Door vulkaanuitbarstingen komt het boven, maar door erosie wordt het ook gevonden in rivieren. Diamant is ontzettend kostbaar, maar de echte prijs komt pas tot stand, nadat de steen is geslepen in een bepaalde vorm. De steen wordt dan beoordeeld op de 4C’s. De meest voorkomende vorm van diamant is de briljant.

Wilt u ook een sieraad met een diamant? Kom dan eens langs in de winkel of maak een afspraak. U kunt een diamant laten plaatsen in een sieraad uit onze collectie, of samen met onze goudsmeden een sieraad met diamant ontwerpen. Deze sieraden hebben wij in opdracht gemaakt. We adviseren u graag over de mogelijkheden. Ook bespreken we verschillende manieren van edelstenen zetten met u.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.