Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 12:00 uur en 13:00 en 16:00 uur.

0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Bergkristal betekenis –
de kracht van zuiverheid en energie

Veel edelstenen hebben een bijzondere betekenis. Eerder schreven we bijvoorbeeld al eens over de betekenis van opaal. In dit artikel vertellen we u meer over bergkristal en haar betekenis.

Wat is bergkristal?

Bergkristal is een edelsteen. We praten over een edelsteen als deze is samengesteld uit één of meerdere mineralen. Bergkristal is ook een transparante kwartssoort en is voornamelijk bekend voor zijn genezende en reinigende werking. Het is ook het belangrijkste bestanddeel in glas. Het is de meest voorkomende kwarts variant en heeft een hardheid van 7 op de schaal van Mohs. (Diamant heeft bijvoorbeeld een hardheid van 10 op de schaal van Mohs).

De oude Grieken noemden het “krustallus” wat daarna in het Latijn werd overgenomen als “Cristallus” en hiermee wordt een referentie gemaakt naar “versteend ijs”. De Romeinen vonden dat de steen er als eeuwig bevroren water uitzag. In het begin van de 19e eeuw is het woordje “berg” toegevoegd aan de naam. Zo kon men een onderscheid maken tussen het mineraal en loodglas.

Hoe ontstaat bergkristal?

Net zoals andere kwartssoorten is ook bergkristal een verbinding tussen silicium en zuurstof. Het ontstaat onder grote hitte, zoals bijvoorbeeld magma of heet ondergronds water.

Meestal is bergkristal helder en transparant en het groeit normaal gezien in grote 6-kantige kristallen. Kleurloos wil niet zeggen dat bergkristal saai is, in tegendeel, juist om dat het doorzichtig is, is het prachtig om te zien. En als de bergkristal eenmaal is geslepen, fonkelt het kristal en laat het haar beste kant zien.

Door de eeuwen heen is het kristal heel geliefd geweest bij handwerkslieden en juwelenmakers. Buiten het feit dat het bekend was voor zijn reinigende werking zorgt juist de afwezigheid van kleur ervoor dat het bij alles toe te passen is.

Waar komt bergkristal vandaan?

Bergkristal wordt over de hele wereld gevonden, van India en Sri Lanka, Kenia, Madagaskar en Brazilië tot aan Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië en Polen.

Betekenis bergkristal door de eeuwen heen

Er zijn bewijzen gevonden dat zo’n 8000-4000 v.Chr. bergkristal werd gebruikt door sjamanen. In de Romeinse tijd was de betekenis van bergkristal dat het een bescherming voor de reiziger was. Ook werd het gebruikt om bokalen uit kristal te maken. In Tibet werd bergkristal verwerkt in instrumenten die een genezende werking hadden en één van de meest bekende toepassingen waren de kristallen schedels die in Midden Amerika zijn gevonden.

Uiteraard werden bergkristallen veelvuldig gebruikt in sieraden en werden siervoorwerpen zoals kleine flesjes geheel uit bergkristal gemaakt. Bergkristal werd ook gebruikt door Peter Carl Fabergé in een van zijn beroemde Fabergé-eieren. Ook de beroemde kristallen bol die het verleden en toekomst verteld is gemaakt van bergkristal.

Daarnaast wordt bergkristal veel gebruikt in de homeopathie door zijn helende werking en de invloed op de spirituele, mentale en fysieke toestand van de mens.

Tegenwoordig wordt kwarts ook toegepast in de industrie vanwege zijn eigenschap van de “piezo-electriciteit”. Dit is het verschijnsel dat kristallen onder invloed van druk een elektrische spanning produceren. De meest bekende toepassing is het gebruik in kwartshorloges*.

Kwarts wordt ook toegepast in satellieten (de radiografische industrie) en in de optische industrie.

Hoe kan ik het verschil zien tussen bergkristal en glas?

In bergkristal zitten eigenlijk altijd insluitsels. Omdat het in de natuur gevormd is, is het nooit zuiver. In glas zitten vrijwel altijd ronde luchtbelletjes. Deze zijn misschien niet met het blote oog te zien, maar wel met een loep.

Hoe werkt een kwarts (of quartz) horloge? *

In 1969 was Seiko de eerste die een quartz uurwerk presenteerde. Het waren de eerste horloges die elektriciteit gebruikten. De batterij “stuurde” de elektrische spanning naar de kwartskristallen in het horloge. Dit veroorzaakte tienduizenden trillingen per seconde die altijd op dezelfde frequentie trillen. Deze trillingen worden omgezet naar één impuls per seconde. Door het binnenwerk van het horloge wordt deze impuls zo versterkt dat de secondewijzer elke seconde tikt. In het geval dat een horloge geen secondewijzer heeft, worden de impulsen “verzameld” zodat de grote wijzer elke 20 seconden een tikje verder loopt. Hierdoor loopt een kwartshorloge extreem precies.

Nu u meer weet over bergkristal en haar betekenis, wilt u misschien ook graag een bergkristal bij u dragen. We hebben, naast sieraden zoals ringen en hangers met bergkristal, een grote collectie kwartshorloges in onze webshop. Neem een kijkje online of kom langs in onze winkel.