0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Bergkristal

De kristallen bol die “toekomst voorspelt” is daadwerkelijk gemaakt van bergkristal. Het bergkristal is bekend doordat het energie reguleert, absorbeert, energie geeft en opslaat. Het is een echt power kristal. De steen is neutraal, zuiver en krachtig en kan bij praktisch alle situaties, kwalen en klachten toegepast worden. Bovendien werkt het bergkristal als een versterker bij andere helende stenen.

Kwaliteiten als reinigend, zuiverend, genezend, versterker van het zelfhelende vermogen van mens en dier en beschermend worden gerelateerd aan het bergkristal. De lofzang van het bergkristal lijkt oneindig en eigenlijk zou iedereen deze doorzichtige steen in een mooi sieraad bij zich moeten dragen.

Juwelier Jos laat zijn passie – het ontwerpen van sieraden met een verhaal, een memorie – duidelijk zien in zijn sieradenlijn. Vele van zijn sieraden zijn samen met de klant ontworpen en gerealiseerd. Het verhaal achter een uniek sieraad en de drager zijn wat een sieraad bijzonder en uniek maakt. 

Algemene informatie over bergkristal

Het bergkristal hoort tot de kwartsfamilie. Het is kleurloos en wordt al eeuwenlang in sieraden en gebruiksvoorwerpen toegepast.  Soms kan het ook wit zijn door insluitsel van luchtbelletjes. Dan draagt het de naam melkkwarts of sneeuwkwarts. Omdat de Oude Grieken en Romeinen dachten dat kristal eeuwig bevroren water was noemden zij het “krystallos”. In de 19e eeuw werd het woord “berg” aan kristal toegevoegd zodat het duidelijk was dat er over een mineraal werd gesproken. 

Vanaf de midden-steentijd tot nu wordt het bergkristal gebruikt als heelsteen. Het werd gezien als amulet voor de reiziger, als beschermer tegen ziektes, ongevallen en bevriezing. Het zou goed zijn tegen dorst en beschermen tegen vergiftiging. Vele gebruiksvoorwerpen zoals zwaarden, flesjes, bekers, schalen en ook ringen, kettingen en armbanden werden van bergkristal gemaakt.

Het bergkristal wordt gevonden in o.a. Algerije, Brazilië, Duitsland, India, China en de Verenigde Staten. 

De werking van bergkristal

De lijst van de werkingen van het bergkristal is lang, maar we zullen enkele van deze werkingen weer voor u op een rijtje zetten. De lijst is zeker niet compleet, maar zal u een idee geven of het Bergkristal een steen is die u graag in een sieraad wilt dragen. 

Spirituele eigenschappen: 

 • Bergkristal versterkt en reinigt het lichaam en lost energetische blokkades op in de chakra’s.
 • Het helpt bij het ontwikkelen van intuïtie en het innerlijk oog als bergkristal tijdens een meditatie wordt gebruikt.
 • Het aura wordt gereinigd en versterkt door het bergkristal.

Mentale eigenschappen:

 • De concentratie wordt versterkt tijdens de studie als u een bergkristal in de buurt heeft.
 • Bergkristal zorgt ervoor dat u zich energiek en doelgericht voelt.

Emotionele eigenschappen

 • Het dragen van het bergkristal opent het hartchakra. Dit geeft de drager een liefdevol, puur en harmonieus gevoel. 
 • Het humeur van de drager wordt gelijkmatiger.

Fysieke eigenschappen:

 • Bergkristal kan bij alle kwalen en kwaaltjes ingezet worden omdat het neutraal en veelzijdig is. Het bevordert en versterkt het zelfhelend vermogen van ons lichaam. 
 • Heeft u last van evenwichtsstoornissen, misselijkheid, reis- en zeeziekte? Het dragen van een bergkristal zal goed helpen.
 • Bergkristal regenereert op DNA-niveau.
 • Het bergkristal kan ook ingezet worden bij verschillende darmklachten zoals diarree en verstopping. 
 • Ook bij een gebroken bot zal het bergkristal het herstel bevorderen. 

 

Verzorging, reiniging en opladen

Verzorging en reiniging

 • U kunt het bergkristal reinigen door hem een nachtje in aarde te begraven. Dit hoeft niet in de tuin, maar kan ook in een potje met aarde op de vensterbank zijn.
 • Ontlading en reiniging kan ook met hematiet steentjes. Deze steentjes bevatten veel ijzer en zullen negatieve energie uit de bergkristal trekken. 
 • U kunt het bergkristal een tijdje in fel zonlicht leggen. De negatieve energie die door het kristal is opgenomen zal verdampen door de hitte.

Het opladen van de bergkristal

 • U kunt de bergkristal opladen door het in een bakje met een ander bergkristal te leggen. 

Chakra’s en de bergkristal

De Bergkristal hoort bij alle chakra’s.

Bij welk sterrenbeeld hoort de bergkristal?

De sterrenbeelden die bij de Bergkristal horen is de Leeuw en Steenbok.

Technische informatie over de bergkristal

Kleur: glasglansTransparantie: transparant
Streep: Brekingsindex: 
Hardheid: 7Dubbelbreking:  
Soortelijk gewicht: Dispersie: —
Splijting: onduidelijkPleochroïsme: —
Breuk: schelpvormig, splinterigAbsorptie: 
Kristallen: trigonaal, hexagonaalFluorescentie:
Chemische compositie: SiO2

 

Waar kan ik het beste een bergkristal kopen?

Er zijn vele pagina’s op internet te vinden waar men bergkristal kan kopen. Met een beetje research en gezond verstand zult u een goede en betrouwbare leverancier vinden. Het bergkristal is te verkrijgen als trommelsteen (deze is glad en kan makkelijk meegedragen worden), als ruwe kristal of zelfs als een geode. Behalve in webwinkels zullen vele natuurwinkels ook heelstenen verkopen. 

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

Het bergkristal is een van de veelzijdigste heelstenen. Het kan op zich zelf gebruikt worden of in combinatie met andere stenen en hij kan als “oplader” gebruikt worden. Omdat het bergkristal meestal transparant is, is hij goed te combineren met welk kledingstuk dan ook.

Het bergkristal is een vrij harde steen en laat zich heel goed verwerken in sieraden zoals ringen, armbanden en natuurlijk ook hangers en oorbellen. Behalve dat we zelf sieraden ontwerpen, vinden we het plezierig en interessant om met onze klanten samen een sieraad te werken. De reden en het verhaal achter het sieraad is altijd fascinerend en om dit in een sieraad tot uiting te brengen is iedere keer weer een uitdaging. 

We nodigen u van harte uit om onder het genot van een kopje thee of koffie uw ideeën te bespreken. Twijfelt u niet langer! We staan graag voor u klaar.