0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Nederlandse horlogemaker –
Ontdek ons ambachtelijk vakmanschap in tijdmeting

Waarom zou u kiezen voor een horloge van een Nederlandse horlogemaker? Juwelier Jos, met jarenlange ervaring in horlogereparatie, vertelt u graag waarom juist deze horloges van Nederlandse bodem een uitstekende keuze zijn.

De rijke geschiedenis van de Nederlandse horlogemakerij

Als ervaren horlogereparateurs en gepassioneerde horloge liefhebbers, heeft het team van Juwelier Jos altijd een diepe waardering gehad voor de geschiedenis achter de Nederlandse horloge-industrie. Het vakmanschap, de innovatie en de toewijding om tijdloze stukken te creëren vormen een belangrijk deel van onze lokale cultuur en nalatenschap. Laten we dieper ingaan op de fascinerende geschiedenis van de Nederlandse horlogemakerij.

De eerste horlogemakers

De kunst van het maken van hoogwaardige precisieklokken begon in Nederland in de 16e en 17e eeuw met de opkomst van de zogenaamde ‘Gouden Eeuw’. Enkele opmerkelijke momenten uit deze periode zijn onder andere:

 • De ontwikkeling van de pendelklok door Christiaan Huygens in 1656. Dit was een revolutionaire uitvinding die zorgde voor een tot dan ongekende precisie in tijdsregistratie.
 • Meester horlogemakers zoals Jurriaen van Meurs en Hendrick van der Heul die het vak verder verfijnden met hun creativiteit en vakmanschap.

Van vuurbellen tot zakhorloges

Als we verder teruggaan in de tijd, komen we uit bij de ‘vuurbellen’ van de middeleeuwen, de voorlopers van het moderne horloge. De echte revolutie kwam eerst toen de uurwerken draagbaar werden. Het werd een andere manier om de tijd bij te houden.:

Het eerste draagbare uurwerk, een klepsluithorloge uit 1511, is te zien in het Museum Boerhaave in Leiden.

Toen in de 17e eeuw de zakhorloges hun intrede deden, werd het uiteraard makkelijker om de tijd met zich mee te dragen. Ook de Nederlandse horlogemakers waren experten in het maken van deze eerste zakhorloges die ware meesterwerken waren. 

De moderne Nederlandse horlogemakerij

Hoewel de Nederlandse horlogemakerij misschien niet zo bekend is als enkele van haar Zwitserse en Duitse tegenhangers, heeft Nederland toch een aantal opmerkelijke moderne horlogebedrijven, zoals:.

 • Van der Gang Watches, bekend om zijn compromisloze kwaliteit en verfijnde esthetiek.
 • Christiaan van der Klaauw die wereldwijd respect geniet voor zijn astronomische uurwerken.
 • Grönefeld, een merk geleid door de broers Bart en Tim Grönefeld, ook wel bekend als ‘The Horological Brothers’.

Al deze elementen samen vormen de rijke en gepassioneerde geschiedenis van de Nederlandse horlogemakerij. Ook Juwelier Jos is trots deel uit te maken van deze traditie.

Het mechanisme van een horloge uurwerk.
Een uurwerk van een horloge waarbij een onderdeel vervangen wordt.

De belangrijkste Nederlandse horlogemerken

In de wereld van luxehorloges zijn er tal van merken die in verschillende landen zoals Zwitserland en Frankrijk worden vervaardigd. 
We belichten een aantal prominente Nederlandse horlogemerken en verkennen hun kenmerkende eigenschappen.

Van der Gang Watches

Deze uitzonderlijke horlogefabrikant, gevestigd in het Friese Dokkum, werd in 2004 opgericht door Wybe van der Gang. Wat onderscheidend is aan Van der Gang Watches, is de uitzonderlijke aandacht voor detail en precisie. 

 • Ze gebruiken voor hun horloges uitsluitend mechanische uurwerken van de hoogste kwaliteit. 
 • Elk onderdeel ondergaat een uitgebreid proces van produceren, assembleren en testen, wat ten minste negen maanden duurt. 
 • Het merk staat ook bekend om zijn zeer nauwkeurige en betrouwbare chronografen.

Christiaan van der Klaauw

Christiaan van der Klaauw is een toonaangevend merk als het gaat om astronomische horloges. Niet voor niets worden zijn modellen wereldwijd door horlogeliefhebbers gewaardeerd.

 • Wat dit merk onderscheidt, is het feit dat elk horloge een element van de astronomie bevat, zoals een maanfasemeter, zonnewijzer of planetarium. 
 • Christiaan van der Klaauw heeft het meest gecompliceerde horloge ooit vervaardigd: het ‘Astronomical Masterpiece’. Dit horloge heeft twaalf complicaties, allemaal met een astronomisch thema.

Grönefeld

Het merk Grönefeld, opgericht door de broers Bart en Tim Grönefeld, behoort tot de top van de haute horlogerie. Inmiddels hebben ze hun naam internationaal gevestigd met innovatieve en technisch verfijnde uurwerken.

 • Hun unieke horloges worden in kleine aantallen geproduceerd, wat ze zeer exclusief maakt.
 • Grönefeld horloges staan bekend om hun technische complexiteit en uitzonderlijke afwerking. 

Dit is maar een klein overzicht van de indrukwekkende Nederlandse horlogemerken. Elk van deze merken heeft unieke kwaliteiten die hen onderscheidend maken in het vakgebied. Van exclusieve luxehorloges tot aan unieke astronomische ontwerpen, de Nederlandse horlogerie laat een diepe indruk achter op horlogeliefhebbers wereldwijd.

De kunst en techniek van het repareren van horloges en klokken in Nederland

De passie van Juwelier Jos ligt in de kleine details. En juist deze kleine details zijn belangrijk bij de reparatie van horloges en klokken. 

Ons atelier verzorgt de reparatie van alle horlogemerken en zorgt voor reparatie en restauratie van antieke klokken. 

Invloeden en inspiraties in het ontwerpen van Nederlandse horloges

In de wereld van fijne uurwerken zijn Nederlandse horloges al lang een bron van inspiratie en innovatie. Ondanks een relatief klein formaat in vergelijking met giganten als Zwitserland, heeft Nederland een interessante en unieke invloed in de industrie. 

Juwelier Jos krijgt veel vragen over de invloeden en inspiraties in het ontwerpen van Nederlandse horloges als een horloge ter reparatie wordt binnengebracht. Laten we enkele van deze factoren nader bekijken.

Historische tradities

Nederlandse horlogemakers zijn diep geworteld in een rijk verleden en dat wordt weerspiegeld in hun ontwerpen. Ze blijven trouw aan de tijdloze klassieke esthetiek.

 • De Nederlandse Gouden Eeuw vormt bijvoorbeeld een belangrijke inspiratiebron, waar de nadruk ligt op elegantie en verfijning. Verschillende ontwerpen nemen elementen van deze periode en verwerken ze in moderne uurwerken.
 • Nederlandse horlogemakers zijn ook bekend om hun vakmanschap en dit blijkt uit de ingewikkelde details die zich in hun stukken bevinden. Dit respect voor vakmanschap gaat terug tot de vroegste dagen van de horlogemakerij in het land.

Innovatief denken

Nederlanders in het algemeen en Nederlandse horlogemakers in het bijzonder zijn erg innovatief. Omdat technologieën constant verbeterd worden, worden ook de ontwerpen van de horloges constant verbetert. De horloges worden steeds efficiënter en steeds aantrekkelijker. 

In de laatste nieuwe ontwerpen worden de grenzen steeds verder verlegd en worden oude technieken met de moderne technologie gecombineerd. Hieruit ontstaan bijzondere uurwerken – bijvoorbeeld een mechanische beweging met een digitale display. 

Natuur en landschap

De prachtige Nederlandse natuur is een belangrijke bron van invloed en inspiratie voor horlogemakers. Ons landje met rustige weiden, een dynamische kustlijn, kleurrijke bloemenvelden zijn vaak de inspiratie voor de ontwerpen. 

De kleuren en texturen van de natuur dienen vaak als basis voor wijzerplaten of bandjes. U kunt tinten van blauw terugvinden die de Noordzee vertegenwoordigen of groene kleuren die weiden en velden symboliseren. 

Over het algemeen illustreert de Nederlandse horloge-industrie een prachtige balans tussen respect voor traditie en een drive voor innovatie. Of het nu gaat om historische aspecten, innovatieve technieken, of de natuurlijke schoonheid van het land, de invloeden en inspiraties in Nederlandse horlogeontwerpen zijn rijk en veelzijdig.

Een horloge dat gerepareerd wordt, het uurwerk is zichtbaar.

De toekomst van horloges maken in Nederland

Terwijl technologie zich in een razendsnel tempo ontwikkelt, lijkt de eeuwenoude kunst van horloge maken in Nederland misschien een iets minder spannend pad te banen voor de toekomst. Echter, verre van uitstervend, maakt de horloge-industrie juist een belangrijke comeback:

Nieuwe generatie, oud vakmanschap

Niet alleen horloge- en klokreparatie hebben de interesse gewekt, maar ook het maken van horloges. Er komt steeds meer opkomst van jonge horlogemakers die dit ambacht willen voortzetten. De jonge garde brengt nieuwe ideeën, innovatieve benaderingen en combineert deze met de hedendaagse technologie. 

Innovatieve materialen en technieken

Keramiek en krasbestendig saffierglas zijn enkele van de nieuwere materialen die in de horloge-industrie worden gebruikt.
Verder worden technieken zoals het lasersnijden en 3D-printen steeds vaker in de horloge-industrie gebruikt. 

Waardebehoud

Ondanks dat we leven in een digitale wereld, zijn we nog steeds in staat om een analoog en mechanisch object als een horloge te waarderen. Gelukkig is dit een vaardigheid die de waarde en de schatting van een horloge behoudt. 

Duurzaamheid en circulariteit

Veel horlogemakers en consumenten erkennen het belang van duurzaamheid. Horloges gebouwd om een leven lang mee te gaan hebben aanzienlijk minder impact op het milieu dan wegwerpproducten.

De herontdekking en restauratie van vintage uurwerken resoneert sterk met het principe van circulariteit.

Ongeacht de vele uitdagingen en veranderingen die de toekomst brengt, blijft het vakmanschap van horloge maken in Nederland staan ​​als een symbool van tijdloze expertise, erfgoed en passie. 

Ook Juwelier Jos blijft deze waarden eren, terwijl we tegelijkertijd open staan ​​voor innovatie en groei in de kunst van horloge maken.

Een horloge dat aan het begin staat van de reparatie.

Nederlandse horlogemaker – in het kort

Als ervaren juwelier begrijp ik de verfijnde kunst en vakmanschap die de Nederlandse horlogemakers aan de dag leggen. Ze handhaven de hoogste normen van precisie en stijl op het wereldwijde horloge toneel. Het is een eer dat ik hun creaties mag aanbieden aan liefhebbers van horloges.

Elk uurwerk vertelt een verhaal en draagt bij aan de persoonlijke stijl en identiteit van de drager. Daarom moedig ik u aan om meer tijd te besteden aan het leren van de verschillende merken en stijlen die onze Nederlandse horloge makers te bieden hebben.

Ik nodig u uit om met ons contact op te nemen of onze winkel te bezoeken om uw volgende horloge te selecteren, op maat gemaakt door de beste horlogemakers van Nederland. 

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.