0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Horloge verkleinen –
de gids voor een perfecte pasvorm

Vraagt u zich ooit af hoe een horloge verkleinen in zijn werk gaat? 

Juwelier Jos, met jarenlange ervaring in horlogereparatie, zal u precies uitleggen hoe dit proces verloopt. Ontdek het geheim achter deze fascinerende vaardigheid waar precisie en vakmanschap samenkomen. 

De noodzaak van het verkleinen van uw horloge: tips van Juwelier Jos

Horloges zijn niet alleen praktische accessoires, maar voegen ook een vleugje stijl en elegantie toe aan uw persoonlijkheid. Echter, de schoonheid en het comfort van het dragen van een horloge kan sterk verminderd worden als het horloge niet goed past. Daarom wil Juwelier Jos licht schijnen op de noodzaak en het belang van het verkleinen van uw horloge. 

Het belang van de juiste pasvorm

 • Comfort: Het eerste en meest logische argument voor het verkleinen van uw horloge is comfort. Een te grote armband kan irriterend zijn en ongemakkelijk om de pols zitten.
 • Elegantie: Een horloge moet naadloos aansluiten om uw pols en niet te los hangen. Het is niet alleen een kwestie van comfort, maar ook van uiterlijk en elegantie.
 • Veiligheid: Een te los horloge heeft meer kans om gevangen te raken in externe objecten, wat het risico op schade en verlies verhoogt.

Juwelier Jos staat klaar voor de perfecte pasvorm

Weten dat uw horloge verkleind moet worden is één ding, maar het daadwerkelijk laten doen is een andere zaak. Gelukkig is Juwelier Jos gespecialiseerd in horlogereparaties en aanpassingen. We zorgen ervoor dat uw horloge perfect past.

 • Vakmanschap: Ons team van ervaren horlogemakers gebruikt gespecialiseerde tools om uw horlogeband precies goed te maken.
 • Gepersonaliseerde service: We nemen de tijd om te zorgen dat uw horloge comfortabel zit, past bij uw persoonlijke stijl en dat het veilig gedragen kan worden.
 • Kwaliteit gegarandeerd: Laat uw horloge verkleinen door Juwelier Jos en u kunt er zeker van zijn dat het met de grootste zorg wordt behandeld.

Het belang van een goed passend horloge mag niet worden onderschat. Neem contact met ons op om de perfecte pasvorm voor uw kostbare horloge te krijgen.

De noodzakelijke gereedschappen om een horloge te verkleinen

Juwelier Jos weet hoe belangrijk het is dat een horloge de juiste pasvorm heeft. Een horloge dat te los zit, kan van uw pols afglijden of beschadigen, terwijl een te strak horloge onaangenaam kan zijn en zelfs bloedcirculatie kan verstoren. 

Welke gereedschappen heeft u nodig?

Horloge pin verwijdertool

Dit is een specifiek instrument dat wordt gebruikt om de pinnen die de schakels van uw horlogeband bij elkaar houden, te verwijderen en opnieuw te plaatsen. Er zijn verschillende ontwerpen verkrijgbaar, maar ze hebben allemaal dezelfde basisfunctie.

Horlogeband houder

Dit is een handig gereedschap dat uw horlogebandje stevig op zijn plaats houdt tijdens het hele proces. Dit helpt om te voorkomen dat de band wegglijdt en zorgt voor meer precisie bij het verwijderen en terugplaatsen van de pinnen.

Pincet

Hoewel niet absoluut noodzakelijk, kan een pincet nuttig zijn bij het hanteren van kleine of lastige onderdelen zoals de horlogepinnen.

Hamertje

Een klein hamertje kan nuttig zijn om de pinnen voorzichtig terug in de band te tikken nadat u de grootte van het horloge hebt aangepast.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een extra of vervangende horlogepin te hebben. Dit is vooral van toepassing als de originele pin tijdens het verkleinproces is beschadigd of verloren. 

Een horloge dat aan het begin staat van de reparatie.
Een horloge toolkit met verschillende soorten gereedschap.

Stap-voor-stap handleiding voor het verkleinen van een horlogeband

Het is van belangrijk dat uw horloge comfortabel en veilig om uw pols zit. Een horloge dat te los zit kan van uw pols glijden, terwijl een horloge dat te strak zit irritatie en ongemak kan veroorzaken. Gelukkig kunnen de meeste horlogebanden eenvoudig thuis worden aangepast met de juiste gereedschappen en technieken. 

Juwelier Jos deelt graag zijn expertise in horlogereparaties. Hier is uw stap-voor-staphandleiding voor het zelf verkleinen van uw horlogeband.

Vereiste materialen

U heeft de volgende materialen nodig, net als omschreven in de vorige paragraaf:

 • Horlogepennen verwijderingstool
 • Pincet
 • Kleine hamer
 • Veiligheidsbril

Stap 1: Hoeveel schakels u wilt verwijderen?

Voordat u begint, moet u eerst bepalen hoeveel schakels u wilt verwijderen. Dit kan door uw horloge om uw pols te wikkelen en te zien hoeveel te veel is. Zorg ervoor dat het horloge niet te strak of te los zit nadat de schakels zijn verwijderd.

Stap 2: Verwijder de pinnen van de horlogeband

De volgende stap is het verwijderen van de pinnen die de schakels van uw horlogeband bij elkaar houden. Dit is waar de horlogepennen verwijderingstool van belangrijk is. Gebruik deze tool om voorzichtig druk uit te oefenen op de pinnen totdat ze loskomen.

Stap 3: Verwijder de overtollige schakels

Met de pinnen verwijderd, kunt u nu de overtollige schakels uit de band halen. Twijfel niet om hierbij een pincet te gebruiken als dat nodig is.

Stap 4: Zet de horlogeband weer in elkaar

Wanneer de overtollige schakels verwijderd zijn, kan de horlogeband weer worden samengevoegd. Voer de pinnen terug in de overgebleven schakels en zorg ervoor dat ze stevig vastzitten. Gebruik indien nodig het kleine hamertje om de pinnen terug op hun plaats te tikken.

Het dragen van een veiligheidsbril tijdens het uitvoeren van deze stappen is aanbevolen om mogelijke oogletsels te voorkomen.

En zo verkleint u eenvoudig uw horlogeband! Mocht u toch tegen problemen aanlopen tijdens dit proces, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen met Juwelier Jos. We helpen u graag met al uw horlogereparatie behoeften.

Het oplossen van veelvoorkomende problemen bij het verkleinen van horloges

U heeft hiervoor kunnen lezen dat het belangrijk is dat uw horloge perfect om uw pols past. We zullen nu iets meer vertellen over de problemen die we in ons atelier tegenkomen. 

Verschillend bandmateriaal problemen en hun oplossingen

Zoals u misschien weet kan een horlogebandje uit diverse materialen bestaan. Het kleiner maken van een leren horlogeband is uiteraard een ander proces als het kleiner maken van een metalen band. 

 • Metalen banden: Metalen banden zijn wat moeilijker te verkleinen, omdat het vaak betekent dat er schakels moeten worden verwijderd. Dit moet heel zorgvuldig worden gedaan om geen schade toe te brengen. Als het horloge ook na het verwijderen van de schakels nog steeds niet goed past, is het te overwegen om de gesp aan te passen.
 • Leren banden: Bij leren banden is het makkelijker om ze te verkleinen. Het enige wat nodig is, is het aanpassen van de gesp om de band strakker of losser te maken. Als de band echter te lang is, moet deze mogelijk worden afgeknipt.

Aanpassingsproblemen 

Het verkleinen van een horloge gaat niet alleen over het aanpassen van de lengte van de band. Het heeft ook betrekking op het aanpassen van hoe strak of los het horloge om de pols zit. Als dit niet goed wordt gedaan, kan het dragen van het horloge oncomfortabel zijn. Hier zijn een paar oplossingen voor dit probleem.

 • Horloge zit te strak: Als het horloge te strak zit, kunt u schade aan de pols veroorzaken. In dat geval is het nodig om het horloge groter te maken. Dit kan worden gedaan door het toevoegen van extra schakels bij een metalen band, of het verzetten van de gesp bij een leren band.
 • Horloge zit te los: Als het horloge te los zit, loopt u het risico dat u het horloge verliest. In dit geval moet u het horloge kleiner maken, wat kan worden gedaan door het verwijderen van schakels of het aanpassen van de gesp.

Vermijd hardhandig aanpakken 

Het is belangrijk om te weten dat horloges delicate instrumenten zijn. Harde handen tijdens de verkleiningsprocedure kunnen blijvend schade veroorzaken. Vermijd daarom te hard trekken of duwen en overweeg het gebruik van de juiste gereedschappen of het inschakelen van een professional zoals Juwelier Jos.

Leren horlogeband zelf schoonmaken? Lees onze tips.
3 Stalen horlogebanden, waarvan 1 bicolor en een zwart leren horlogeband.
Horlogeband reparatie bij Juwelier Jos. Zoals deze leren, vegan horlogebanden in zwart en 3 kleuren bruin.

Tips en trucs bij het onderhoud van uw verkleinde horloge

Horloges zijn veel meer dan alleen tijdwaarnemers – ze kunnen onvervangbare herinneringen vastleggen, generaties overspannen en stijl en elegantie toevoegen. Ze hebben echter wel regelmatig onderhoud en zorg nodig om hun schoonheid en efficiëntie te behouden. 

Onderhoud na verkleining van uw horloge

Hier zijn enkele algemene tips:

 • Gebruik een zachte doek om uw horloge te reinigen. Deze kan voorzichtig vuil en olie verwijderen zonder de band te beschadigen.
 • Zorg ervoor dat uw horloge niet wordt blootgesteld aan extreme temperaturen, aangezien dit het mechanisme kan beschadigen.
 • Verkleinde horloges kunnen gevoeliger zijn voor water, dus het is het beste om contact met water waar mogelijk te vermijden. Dit hangt af van het model en de waterbestendigheid van uw horloge. 

Het behoud van de glans van uw horloge

Een glanzend horloge ziet er verzorgd uit en geeft een mooie esthetiek. Hier zijn enkele tips voor het behoud van die glans:

 • Maak voor het reinigen uw horloge voorzichtig schoon met een zachte, droge doek.
 • Vermijd het gebruik van chemicaliën of agressieve schoonmaakmiddelen die de kleur of glans van uw horloge kunnen aantasten.

Algemene tips

Buiten specifieke zorg voor verkleinde horloges, zijn er enkele algemene onderhoudstips om goed voor uw horloge te zorgen:

 • Zorg ervoor dat uw horloge altijd op een veilige en droge plek wordt bewaard.
 • Vermijd het dragen van uw horloge tijdens inspannende activiteiten, omdat dit de kans op beschadiging verhoogt.
 • Regelmatige inspecties bij betrouwbare horlogemakers zoals Juwelier Jos kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van problemen.

Heeft u hulp nodig bij het verzorgen of onderhouden van uw horloge of wilt u meer informatie, aarzelt u dan niet en neemt u contact op met Juwelier Jos. Ons team van ervaren horlogemakers staat voor u klaar.

Wilt u uw horlogebandje laten vervangen?
u mag een afspraak maken, maar dit is niet noodzakelijk. U kunt uw horloge ook zo bij ons atelier afgeven.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.

Horloge verkleinen – in het kort

Het verkleinen van uw horloge is een nauwkeurig en delicaat proces.

We hopen dat dit artikel u enige richting heeft geboden bij het verkleinen van uw horloge. Onthoud wel dat het altijd veiliger en betrouwbaarder is om dit over te laten aan professionals.

Of u nu een gloednieuw horloge wilt aanpassen of een oud erfstuk wilt opknappen, Juwelier Jos zorgt ervoor. Ons ervaren team heeft door de jaren heen talloze horloges aangepast om precies om de pols van hun eigenaars te passen. We zullen uw kostbare tijdwaarnemer met respect en aandacht behandelen.

U bent van harte welkom in ons winkel en atelier in Gouda. Tot ziens!