Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 12:00 uur en 13:00 en 16:00 uur.

0182 – 78 63 38 

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Het delven van edelstenen

Voordat wij u iets vertellen over het delven van edelstenen is het misschien interessant eerst wat te weten over hoe edelstenen ontstaan.

Edelstenen kunnen op 3 manieren ontstaan:

Magmatisch:

In vulkanisch gebergte worden edelstenen gevormd. Door de langzame afkoeling van het magma in het binnenste van de aarde ontstaan er kristallen. Tijdens de vorming kunnen er in de kristallen onzuiverheden als aluminium en ijzer vermengd worden, waardoor er kleurige edelstenen ontstaan zoals bijvoorbeeld rode robijnen, groene smaragden en paarse amethisten.

Recent was er een vulkaanuitbarsting op la Palma (Canarische Eilanden). De kans is dan aanwezig dat in latere jaren afzettingen van edelstenen gevonden worden.

Afzetting:

Door erosie brokkelen kleine stukjes steen en zandkorrels van bergen en heuvels. Deze worden door de rivieren naar meren en oceanen gebracht waar laag op laag sediment zich langzaam opstapelt. Door de druk van de lagen wordt het water uit de lagen geperst, totdat de losse deeltjes keiharde lagen vormen.

Metamorfe gesteenten:

Dit zijn zowel magmatische- als afzettingsgesteenten, die later zijn veranderd door verhitting of drukverschillen. De oorzaak hiervan kan een vulkaanuitbarsting zijn.

Er is nog een vierde mening die niet volledig is geaccepteerd en dat is dat edelstenen zouden kunnen ontstaand door de inslag van een meteoriet.

Bij een dergelijke inslag komt er zoveel energie vrij, dat zelfs de mens dit niet kan nabootsen. Een voorbeeld van zo een edelsteen is het Moldaviet.

Hoe worden edelstenen gedolven?

Door aardverschuiving van miljoenen jaren geleden komen de diepliggende kristallen lagen langzaam naar de oppervlakte. De mens ontdekt deze lagen en in eerste instantie werden alleen die stenen gedolven die aan de oppervlakte zichtbaar waren. Dit was zware arbeid met pik en houweel. Vaak werden edelstenen gevonden en verzameld in een droog rivierdal. In de rivieren zelf werd ook gezocht door middel van het wassen van het zand van de rivier.

Dacht men dat er edelstenen te vinden waren op bepaalde plaatsen in bergen of heuvels dan werd er gebruik gemaakt van dynamiet om de lagen bloot te leggen. Zo ging men steeds dieper de aarde in en ontstonden er langzaam maar zeker mijnen.

Naarmate de technologie vordert wordt ook de manier waarop gedolven wordt steeds beter. Vaak werden bij het delven van ijzer en kolen ook mineralen en edelstenen gevonden. Deze werden dan weggegooid omdat ze geen geld opbrachten. Nu denkt men daar wel anders over.

Tegenwoordig, bij de bouw van wegen en huizen, kan het zijn dat grond stelselmatig wordt afgevoerd. Het kan dan zijn dat aderen van edelstenen worden gevonden. De ader wordt voorzichtig met de hand afgegraven. Een arbeidsintensief proces. Er zijn ook edelstenen zoals amethisten die in een geode zitten. Een geode is een stuk gesteente met een holle ruimte binnenin.

Het delven van een diamant

Het delven van diamant is niet eenvoudig. Zelfs als de ertslagen uit een diamantmijn zijn verwijderd liggen de diamanten niet voor het oprapen.

Er zijn verschillende manieren om diamant te delven en de gebruikte manier hangt af van de omstandigheden:

  • Als er in beken of rivieren wordt gedolven dan wordt het diamantgruis gezeefd.
  • Als de diamant in gesteente zit wordt het uitgehakt of opgeblazen met explosieven. Dit gebeurt vaak in diamantmijnen.
  • Diamanten zijn zwaar en zinken. Er is een drijf/zink manier ontworpen waarbij de diamanten zinken in een zwaardere vloeistof. Daarna zijn ze eenvoudig te scheiden van het resterende gesteente.
  • De meest moderne methode is de diamanten te lokaliseren met röntgenstralen. Het gesteente wordt via transportbanden naar een donkere ruimte getransporteerd. Door de röntgenstralen lichten de diamanten op. Met behulp van een sterke luchtstroom worden de diamanten als het ware weggeblazen en gescheiden van het gesteente.

Bewerkingen en slijpvormen

Nadat de ruwe diamant is gescheiden van het gesteente moet het worden gesorteerd en bewerkt. 15-20% van alle gevonden diamanten zijn geschikt om voor juwelen gebruikt te worden. De slijpvorm van de diamant bepaalt samen met het aantal karaat onder andere de waarde.

De andere 80-85% wordt gebruikt in de industrie voor slijpen, boren, snijden en polijsten.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Belangrijke Informatie over afspraak gaatjes schieten: Beide oren tegelijk schieten we alleen op dinsdag; op andere dagen schieten we de gaatjes om en om. We nemen contact met u op om uw afspraak te bevestigen of indien nodig te verplaatsen.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.