0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Van idee tot sieraad deel 6:
Edelstenen zetten

De ring is nu zover klaar dat de edelstenen kunnen worden geplaatst. Dit doen we door de steen in een zetting te plaatsen. De definitie van zetting is de manier waarop een edelsteen in een sieraad vastgemaakt wordt.

Vooraf bespreken we met u welke zetting u het mooist vindt en welke mogelijk zijn in het soort sieraad dat u heeft gekozen. Bij het creëren van unieke sieraden zijn de mogelijkheden eindeloos!

Verschillende soorten zettingen

Er zijn een aantal soorten zettingen. Hieronder leggen we u graag uit welke zettingen het meest gebruikt worden.

Chaton-klauw zetting
Bij deze zetting wordt de steen door 4 tot 6 pootjes vastgehouden. Onder de steen wordt meestal nog een kleine “rusting” geplaatst waar de diamant, briljant of zirkonia als het ware op rust. Ook zorgt het voor een perfecte positie in de ring. Doordat de steen gedeeltelijk vrij hangt kan het licht optimaal door de steen vallen en zal de steen mooi schitteren.

Kast zetting
Bij dit type zetting rust de steen in een uitsparing en wordt door een klein randje boven de steen op zijn plaats gehouden. Deze zetting geeft de indruk dat de steen groter is. Om toch wat lichtval te hebben wordt er meestal onderin de zetting een gaatje gemaakt.

Span zetting
Dit is een wat nieuwere zetting waarbij de edelsteen tussen de ring geklemd wordt. De steen lijkt compleet vrij te zweven en heeft daardoor ook veel lichtinval. Deze zetting is ideaal bij het gebruik van hardere stenen zoals diamant, robijn en saffier. Dit is echter wel een wat kwetsbare zetting.

Incrustatie zetting
Deze zetting wordt vaak gebruikt bij meerdere kleine edelstenen die samen gezet worden. Er zijn verschillende incrustatie zettingen:

  • Pavé zetting: dit is een zetting waarbij vele kleine edelsteentjes dicht bij elkaar gezet worden.
  • Micro pavé zetting: deze zetting lijkt op de pavé zetting, alleen worden er nog kleinere steentjes gebruikt, zo klein zelfs dat ze met de microscoop geplaatst worden. Deze zetting wordt vaak gebruikt om de grote steen extra te accentueren.
  • Glad omzetting: bij een glad omzetting gebruikt men geen kast maar maakt men een uitsparing in het sieraad waar de steen perfect in past.
  • Rail zetting: de edelsteentjes worden naast elkaar in een sleuf geplaatst die van te voren in de ring geslepen is. Uiteraard moeten alle edelstenen dezelfde grootte hebben.

Het is misschien moeilijk om te beslissen welke zetting het meest geschikt is voor uw sieraad. Komt u gerust naar de winkel en laat u adviseren door meester goudsmid en Juwelier Jos. Bovendien is er de mogelijkheid om in de winkel verschillende modellen en zettingen te zien.

En vindt u niets in onze bestaande collectie dat u mooi vindt? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om samen met Juwelier Jos uw eigen sieraad te ontwerpen.

Wanneer u kiest voor een sieraad met een gravering, dan is dit de laatste stap in het maken van een sieraad. In deel 7 van idee tot sieraad: “laseren” vertellen we u meer over de verschillende opties en manier om te laseren.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.