MEESTER GOUDSMID JOS – MIJN PERSOONLIJK VERHAAL

Het goudsmeden vak is een prachtig ambachtelijk vak waarin creativiteit, vormgeving, vakmanschap en innovatie samen gaan. Het creëren van juwelen van diverse edelmetalen en die eventueel te verrijken met edelstenen is een passie die voor mij al vroeg begon. Sinds kind had ik oog voor detail en was ik creatief bezig met diverse materialen. De liefde en bewondering voor vormgeving zorgden ervoor dat ik kennis maakte met het vak als goudsmid. Als snel wist ik, dit is het beroep dat ik wil uitoefenen. 

Van de vakopleiding Schoonhoven naar meester goudsmid en juwelier

In mijn 40 jarige loopbaan heb ik inmiddels vele mooie momenten meegemaakt. De ontmoetingen met mijn klanten hebben mij keer op keer geïnspireerd om de mooiste sieraden te maken. Als meestergoudsmid staan kwaliteit, duurzaamheid en draagbaarheid bovenaan. Door mijn jarenlange ervaring adviseer ik mijn klanten graag over de bestaande technieken en mogelijkheden om zo te komen tot een bijzonder sieraad. Door persoonlijke gesprekken met de klant te voeren en goed te luisteren naar hun verhaal ontstaat er een sieraad die voor deze, maar ook voor volgende generaties van grote waarde zijn.

De persoonlijke belevenissen en speciale momenten van mijn klanten heb ik door de jaren heen omgezet in sieraden die hun persoonlijke verhaal vertellen. Het persoonlijke verhaal en de daarbij behorende emoties volg ik als leidraad om deze om te zetten naar een tastbaar herinneringssieraad. Geen enkele wens en ontwerp is dus daarom vreemd. De voldoening is groot om als goudsmid mijn klanten aan de hand te nemen en om hun idee om te zetten in een prachtig sieraad. Het is tevens een groot voorrecht om deel te zijn van een unieke gebeurtenis of een deel te zijn van een rouwverwerking. Mijn rol als goudsmid in deze situaties waren in 2012 de aanleiding van de lancering van mijn as- en herinnerings sieradenlijn van Memorie Sieraden. 

MEESTER GOUDSMID JOS - MIJN PERSOONLIJK VERHAAL

Steun in verdrietige momenten

Sinds de oprichting van Memorie Sieraden, 8 jaar geleden, is het maken van een persoonlijk sieraad nog steeds een van mijn meest geliefde werkzaamheden omdat ik een ondersteunende rol kan spelen bij de verwerking van het verlies van een geliefd persoon of personen. Klanten laten ons weten dat ze emotionele steun ervaren door de zorgvuldige, liefdevolle en respectvolle benadering van mijzelf en mijn team.

Dat was ook het geval toen ik een sieraad mocht maken voor de ouders van een jong echtpaar die op Haïti waren om hun adoptiekindjes te halen. Ze waren er op het moment dat het eiland door een zware aardbeving werd getroffen. Het jonge echtpaar heeft hun dromen nooit kunnen verwezenlijken. Het was een eer om de trouwringen van deze twee jonge mensen te mogen verwerken tot een herinneringssieraad. Een sieraad dat voor altijd troost biedt aan de nabestaanden.

Of het verhaal van de ouders van een peuter die op jonge leeftijd overleed en dat op het moment van afscheid nemen er een libelle landde dicht bij de kist. Een aangrijpend en emotioneel moment dat omgezet kon worden in een prachtige hanger in de vorm van een libelle. 

MEESTER GOUDSMID JOS - MIJN PERSOONLIJK VERHAAL
MEESTER GOUDSMID JOS - MIJN PERSOONLIJK VERHAAL

Elk jaar krijg ik bezoek van een ouder echtpaar die hun trouwringen in door mij hebben laten maken. Elk jaar komen ze even binnen lopen, nu met hun volwassen kinderen en wordt er vol trots verteld en stil gestaan over het proces destijds van het maken van de trouwringen. De jongere generatie staat dan liefdevol te kijken naar hun ouders.

Ik heb een combinatie ring voor een romantisch paar ontworpen voor die ene speciale dag. Toen de ringen klaar waren waren ze zo blij dat ze het letterlijk en figuurlijk, na verlaten van de winkel, hun geluk over de daken uitschreeuwde. Een mooi moment. Drie maanden na het huwelijk kwamen ze in hun bruidskleding naar de winkel om de verhalen van hun speciale dag te delen. 

Speciale ruimte in de winkel

In onze winkel in Gouda hebben we een speciale ruimte waar klanten in een intieme en rustige omgeving hun verhaal kwijt kunnen met betrekking tot een herinneringssieraad. Verhalen van blijdschap maar ook verhalen van verdriet worden bij ons omgezet naar een herinneringssieraad wat dicht bij je hart kan worden gedragen. Hiervoor nemen we de tijd en hebben we aandacht voor alle individuele wensen. 

MEESTER GOUDSMID JOS - MIJN PERSOONLIJK VERHAAL

Zoveel bijzondere momenten, zoveel bijzondere verhalen, zoveel bijzondere mensen, het blijft inspireren.