0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Hoe herkent u echte parels?

Draagt oma op iedere feestelijk dag haar oude parel halssnoer en bent u eigenlijk wel benieuwd of de parels echt zijn of cultivé (namaak)?

We leggen u graag uit hoe parels ontstaan, zowel de echte als de namaak. Ook geven we antwoord op de vraag hoe u echte parels kunt herkennen, hoe uw parels te verzorgen en uw parelketting opnieuw te laten rijgen. 

Hoe ontstaan parels?

Om alle vragen omtrent parels goed te beantwoorden duiken we onder water naar waar parels gevonden en gekweekt worden. We kennen twee soorten parels, namelijk de natuurlijke parels en de cultivé of gekweekte parels. De meest bekende gebieden waar parels opgevist en gekweekt worden zijn: Japan, China, Korea, Tahiti, Australië, Indonesië, Filipijnen, Thailand en Burma.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.

Natuurlijke parels

Parels worden gevormd in oesterachtige zeemossels of zoetwatermossels. De natuurlijke parels ontstaan doordat een niet lichaamseigen deeltje zoals een parasiet of diertje zich nestelt tussen de schelp en de oester mantel. Dit is een irritatie voor het schelpdier die als reactie hierop de indringer laagje voor laagje inpakt in parelmoer. Als het schelpdier de indringer compleet heeft ingepakt dan is de irritatie ook opgelost.

Maar 1 op de 15.000 wilde oesters bevat een natuurlijke parel. Daarom worden oesters met een natuurlijke parel zelden opgevist en zijn ze erg zeldzaam. U kunt zich voorstellen dat voor een armband of collier met natuurlijke parels duizenden oesters opgevist moeten worden. De prijs van natuurlijke parels zijn hierdoor ontzettend hoog en bijna onbetaalbaar. Daarom wordt het merendeel van de parels tegenwoordig gekweekt; de zogenaamde cultivé parels.

Cultivé parels – Zoetwater

Er worden zowel zoutwater parels als zoetwater parels gekweekt. Tussen deze twee soorten gekweekte parels zitten veel verschillen.

De zoetwaterparel wordt gevormd omdat een stukje epitheelweefsel in de mossel wordt gelegd. Dit stukje weefsel wordt vervolgens door het schelpdier ingekapseld met parelmoer. Doordat het ingebrachte stukje niet rond van vorm is hebben deze parels een grote diversiteit in vormen. Een zoetwaterparel wordt in meren en andere zoetwater plekken gekweekt. Zoetwater parels zitten met meerdere parels in een schelp. Hierdoor is de prijs lager dan een zoutwater parel, die alleen in een schelp zit. Het proces om een zoetwaterparel te kweken vergt meerdere jaren, gemiddeld tussen de 2 en 5 jaar.

Cultivé parels – Zoutwater

In de zoutwater parel wordt in de kwekerij een rond korreltje parelmoer in de oester gelegd wat het schelpdier inkapselt in parelmoer. Doordat het ingebrachte korreltje rond is is de kans groot dat de er een ronde parel ontstaat. Zoutwaterparels worden in zee gekweekt en zitten alleen in hun schelp. Hierdoor zijn ze 10 tot wel 100 keer duurder dan zoetwaterparels! Afhankelijk van de kweekplaats en de soort oester kan dit proces tussen de 2 en 5 jaar duren.

Het ontstaan van parels is dus heel anders dan het ontstaan van diamant!

Hoe herkent u echte parels?

U weet nu hoe natuurlijke parels en cultivé parels ontstaan, maar hoe weet u nu met welke parel u te maken heeft? De alom bekende test met uw tanden geeft u een goede indicatie of u te maken heeft met een echte parel. Wrijf en schuur de parel langs uw voortand. Bij een echte parel voelt het ruw of korrelig aan. Voelt de parel glad aan als glas? Dan is het een cultivé parel. Bij deze test hoeft u niet bang te zijn om uw tanden of de parel te beschadigen.

Naast deze simpele ‘doe het zelf’ test kunt u bij ons ook uw parels laten testen. Er wordt dan gekeken naar de kleur, de vorm, de oppervlakte en de beroemde glans, ook wel lustre genoemd, om te bepalen of parel echt of cultivé is.

Imitatie parels

Naast natuurlijke parels en cultivé parels, bestaan er ook imitatie parels. Imitatie parels zijn geen natuurproduct. Ze komen niet uit oesters en zijn volledig door de mens gemaakt. Deze imitatie parels kunnen gemaakt zijn van divers basismateriaal zoals glas, plastic, gemalen schelpen of zelfs slakkenhuizen. Ze worden vervolgens afgewerkt met parelmoer stof zodat het eindproduct oogt als een echte parel.

Deze imitatie parels zijn vaak te herkennen aan de perfecte ronde vorm en de lage prijs. Door het dragen van deze parels in combinatie met huidvet en chemicaliën zoals parfum en haarlak zal een imitatie parel na verloop van tijd zijn parelmoeren laag verliezen en er minder mooi uit gaan zien.

Hoe verzorg ik mijn natuurlijke en cultivé parelsnoer?

Natuurlijke en cultivé parels zijn erg zacht en gevoelig voor zeep, parfum en andere cosmetica. Het milde zuur in deze producten kan op de lange termijn de parel beschadigen. Ook is een parel gevoelig voor temperatuurwisselingen.

Gebruik voor het schoonmaken van parels altijd lauw warm water en droog af met een zachte katoenen doek. Bij een geknoopt parelsnoer is het aan te raden om het snoer liggend te laten drogen wat uitrekken van het snoer kan voorkomen. Ook adviseert Juwelier Jos het parelsnoer elke 2 jaar te laten controleren, dit ter voorkoming van het breken van het snoer en beschadiging aan de parels.

Wilt u een sieraad met parels laten maken? We maken graag samen met u een mooi ontwerp. Een sieraad met parels is heel geschikt als jubileum cadeau of als een sieraad voor een vriendin.