0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Audemars Piguet
onderhoud en reparatie

U heeft besloten te investeren in een prachtig accessoire, namelijk een horloge van Audemars Piguet. Juwelier Jos wenst u veel draagplezier en zou u graag enkele tips willen geven voor reparatie en onderhoud van uw bijzondere horloge. 

Audemars Piguet geeft als advies de werking van de chronometer, de verschillende functies en ook de waterdichtheid van het horloge elk jaar te laten reviseren. 

Het merk Audemars Piguet

Audemars Piguet staat bekend om het maken van kleine, soms, grappige, elegante en zelfs frivole horloges.
Sinds het begin van het klokkijken met mechanismen die zo groot waren dat er een klokkentoren omheen gebouwd moest worden, tot een minipistooltje met een functionerend mechanisme van 5,5 mm, is Audemars Piguet vooraanstaand op het gebied van bijzondere en kleine draagbare horloges. 

Zo bouwde Audemars Piguet in 1891 een horloge met een diameter van 18 mm. Ze versloegen hun eigen record in 1927 met een nog kleiner horloge van 15.8 mm. Helaas zijn deze horloges zo klein dat het bijna onmogelijk is de tijd af te lezen. 

Verdere ontwikkelingen

Audemars Piguet stapte over naar de ultradunne calibers en ontwikkelde in 1921 een horloge dat niet meer dan 1.32 mm dik was. De dunne horloges zorgen voor comfort, zijn lichtgewicht en ergonomisch. Audemars Piguet volgt deze standaards tot vandaag de dag toe. 

Het “Jumbo” horloge – de Royal Oak, met een diameter van 39 mm dat in 1972 werd geïntroduceerd, was gigantisch tegenover de kleinere dames Royal Oak die net 29 mm mat. Deze verkleining werd makkelijker gemaakt door het overgaan naar quartz technologie. 

In de jaren 1990 werden er een aantal grappige en bijzondere horloges geïntroduceerd in de vorm van beertjes, leeuwtjes, eendjes, zeemeermin, lippen en zelfs met opschriften die  de liefde symboliseren. Van deze exemplaren zijn er maar weinig gemaakt en deze zijn erg gewild bij veilingen. 

De Royal Oak Mini is in 2024 in 3 nieuwe versies uitgebracht in witgoud, roségoud en geelgoud. Ze zijn bijzonder omdat de behuizing en horlogebanden met de “Frosted Gold” techniek worden behandeld. Het is een techniek waarbij de oppervlakte geponst wordt met een diamanthamertje. Dit geeft een bijzonder effect. 

Een stoer horloge met een cognac lederen band.
Een uurwerk van een horloge waarbij een onderdeel vervangen wordt.

Het onderhoud en reparatie van een Audemars Piguet horloge

Een complete onderhoudsbeurt omvat de volgende stappen: 

 • Registratie, identificatie en diagnose van uw horloge.
 • Demontage van het uurwerk.
 • Ultrasone reiniging van de onderdelen van het uurwerk en vervanging van beschadigde onderdelen.
 • Oliën van de verschillende onderdelen met de juiste oliën. Tijdens de montage kunnen tot wel 12 verschillende smeermiddelen nodig zijn.
 • Montage van het horloge.
 • Instelling van het uurwerk naar de standaard van de fabrikant.
 • Het polijsten (optioneel) van de kast en de band, zonder het originele design in gevaar te brengen. 
 • Het uurwerk wordt in de kast geplaatst en na een laatste visuele inspectie vastgeschroefd. 
 • 5 tot 12-daagse technische test waarin de functies van het horloge en de waterdichtheid worden gecontroleerd. 


Wat zijn de kosten voor een onderhoud een Audemars Piguet horloge?

Als u uw horloge in ons atelier afgeeft voor een gedeeltelijke of complete onderhoudsbeurt, berekent Juwelier Jos een bedrag van €100 voor het maken van een prijsopgave. 

Pas na akkoord van u, zal met de onderhoudsbeurt begonnen worden. 

De vervanging van de batterij in een Audemars Piguet horloge

Het model Calibre 2730 van Audemars Piguet is zo ingesteld dat het alleen elke 20 seconden “wakker” wordt en de wijzers verzet. Dit verlengt de levensduur van de batterij tot wel 7 jaar! Ondanks dat het horloge langzaam lijkt te lopen, gaat het enorm lang mee. U kunt dit zelfs nog verlengen door de kroon uit te trekken. 

De kosten voor het vervangen van de batterij bij Juwelier Jos komen op €50. 

Horloge batterij vervangen met pincet in open uurwerk van horloge
Een horloge dat gerepareerd wordt, het uurwerk is zichtbaar.

Hoe verzorg ik een horloge van Audemars Piguet het beste en wat moet ik vermijden?

Tips voor dagelijkse verzorging

 • Magnetische velden:
  Blijft u voorzichtig met magnetische velden. Ze kunnen de loop van uw horloge beïnvloeden.
 • Reiniging:
  Om uw horlogekast en metalen armband schoon te maken, veegt u ze af met een beetje zeepwater (alleen bij waterdichte horloges) en droogt u ze af met een zachte doek. Als u een model heeft dat niet waterdicht is, moet u contact met water vermijden. Dit geldt ook voor horloges met een leren band.
 • Het horloge opdraaien:
  Draai uw mechanische horloge minimaal 1x per maand met de hand op. Dit doet u door de kroon aan te draaien totdat u weerstand voelt, zonder dit verder te forceren. Heeft u een automatisch horloge, dan is het aan te bevelen 1x per maand de kroon 30 keer rond te draaien, zodat het smeermiddel in het uurwerk goed verdeeld blijft.
 • Bescherming:
  Controleer of uw horloge goed om uw pols zit om de efficiëntie van het opwindsysteem te verbeteren en vroegtijdige slijtage van de schakels te voorkomen. Het dragen van een tweede horloge of sieraden aan dezelfde pols is niet aan te raden, aangezien deze krassen kunnen veroorzaken.
  Bescherm uw horloge door het af te doen bij activiteiten die sterke trillingen of schokken kunnen veroorzaken. Schokken en trillingen kunnen de werking van het horloge storen.
 • De kalender:
  Vermijd het verzetten van de tijd, dag, datum en maanfasen tussen 20.00 en 01.00. Dit zou de werking van uw horloge kunnen beïnvloeden.
 • Bewaren en/of meenemen:
  Wanneer u het horloge niet om uw pols draagt, moet het op een veilige en droge plaats blijven, beschermd tegen licht.
 • De horlogeband:
  Houdt het bandje van uw horloge als nieuw door enkele onderhoudstips op te volgen:
  Voor leren bandjes vermijd het volgende:
  – Veelvuldig contact met water
  – Blootstelling aan overmatige vochtigheid
  – Langdurige blootstelling aan zonlicht
  – Contact met cosmetica en olieachtige materialen

Juwelier Jos – waar staan we voor?

Bij Juwelier Jos staan persoonlijke begeleiding, directe service, vakmanschap en kwaliteit voorop.

Onze ervaren uurwerkmakers behandelen uw horloge met de grootste zorg en bieden verschillende reparatiediensten aan om ervoor te zorgen dat uw horloge weer in topconditie verkeert. 

Mocht u nog vragen hebben of meer informatie willen, dan nodigen we u van harte uit om onze winkel te bezoeken. Onze gastvrije medewerkers ontvangen u graag met een heerlijk kopje koffie of thee en staan te allen tijde klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Als u er zeker van wilt zijn dat u genoeg tijd hebt met onze uurwerkmaker is het aan te raden online een afspraak te maken met behulp van onderstaande link.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.