0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Wat is mijn geboortesteen?

De geheimen achter uw geboortesteen

Weet u wat uw geboortesteen is? Misschien niet, maar dat is geen probleem! Juwelier Jos kan u hierbij helpen. Met 40+ jaar ervaring als Meester Goudsmid en Edelsteenkundige (FGA), willen we u de fascinerende wereld van edelstenen introduceren. Laten we ontdekken welke edelsteen bij u past! 

Klaar om te duiken in de glanzende, kleurrijke wereld van geboortestenen? Laten we beginnen…

Belang en betekenis van geboortestenen

Bij Juwelier Jos zijn we geboeid door het mystieke karakter en het unieke verhaal van edelstenen. Een edelsteen is meer dan een mooi accessoire. Het is een krachtige steen met een rijke symbolische waarde en unieke eigenschappen. Dit geldt met name voor de zogenaamde geboortestenen. 

Geboortestenen zijn al eeuwenlang verbonden met de maand waarin iemand geboren is. Het geloof in en de betekenis van deze stenen hebben diepe historische wortels, beïnvloed door diverse culturen en religies. Al sinds de oudheid bestaat het idee dat geboortestenen specifieke eigenschappen en vermogens kunnen overbrengen op hun drager.

Waarom zijn geboortestenen belangrijk?

Geboortestenen hebben talloze betekenissen en voordelen die veel verder gaan dan hun esthetische aantrekkingskracht. Hier zijn een paar redenen waarom geboortestenen zo belangrijk zijn:

 • Een persoonlijk symbool: Een geboortesteen is een symbool van uw persoonlijkheid, karakter en waarden. Het draagt bij aan uw unieke identiteit en kan u helpen u te onderscheiden.
 • Verbondenheid met de kosmos: Geboortestenen zijn een manier om uw verbinding met het universum te erkennen en te vieren. Ze vertegenwoordigen de maand van uw geboorte en de energie van dat moment in de kosmische cyclus.
 • Spirituele en helende krachten: Elke geboortesteen heeft specifieke spirituele en helende krachten. Ze kunnen bepaalde energieën aantrekken en andere afweren, u helpen focussen, stress verminderen en nog veel meer.
ongeslepen edelstenen

Betekenis van geboortestenen

Elke maand van het jaar heeft een edelsteen die erbij hoort en elke steen heeft zijn eigen unieke betekenis en eigenschappen. Hier volgt een kort overzicht van de betekenissen van de verschillende geboortestenen:

 • januari: Granaat – symbool van vriendschap en vertrouwen.
 • februari: Amethist – staat voor wijsheid, spiritualiteit en nuchterheid.
 • maart: Aquamarijn – symbool van hoop, gezondheid en jeugdigheid.
 • April: Diamant – een steen van onoverwinnelijkheid, zuiverheid en eeuwige liefde.
 • … en zo verder voor elke maand.

Bij Juwelier Jos, helpen we u graag bij het selecteren van de perfecte geboortesteen die bij u of uw dierbare past. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Lijst van geboortestenen per maand

Als juwelierswinkel gerespecteerd in het vak, zijn we vaak gevraagd over geboortestenen. Geboortestenen zijn speciale edelstenen die worden geassocieerd met de maand waarin een persoon is geboren. Ze zijn een prachtige manier om iets persoonlijks en betekenisvols te dragen. Daarom hebben we bij Juwelier Jos een lijst samengesteld van geboortestenen per maand.

Januari: Granaat
Granaat, een prachtige dieprode edelsteen, vertegenwoordigt de maand januari. Deze steen staat symbool voor eeuwige vriendschap en vertrouwen, waardoor het een prachtig cadeau is voor een goede vriend.

Februari: Amethist
Voor degenen die in februari zijn geboren, is de amethist hun geboortesteen.De paarse kleur van de amethist staat voor wijsheid, nederigheid en oprechtheid. 

Maart: Aquamarijn
Aquamarijn, een helderblauwe edelsteen, is de geboortesteen van maart.Deze mooie edelsteen wordt geassocieerd met de zee en wordt gezegd dat het kalmerende effecten heeft.

April: Diamant
Diamant, de sterkste edelsteen, vertegenwoordigt de maand april.Het symbool van eeuwige liefde en onbreekbare kracht, diamanten zijn zeer gewaardeerd als een teken van engagement en vriendschap. 

Mei: Smaragd
De maand mei wordt vertegenwoordigd door de groene smaragd.Deze bijzondere edelsteen staat bekend om zijn genezende eigenschappen en symboliseert hoop en wedergeboorte.

Enzovoort, voor elke maand van het jaar hebben we een specifieke edelsteen. Ze zijn een geweldige manier om uw persoonlijkheid uit te drukken en iets extra te voegen aan uw sieradencollectie. Bij Juwelier Jos is er een prachtig assortiment van geboortesteen sieraden beschikbaar, perfect om te geven als een persoonlijk en doordacht cadeau. Neem contact met ons op voor meer informatie en assistentie bij het kiezen van de juiste geboortesteen voor u of uw dierbaren.

Symboliek en helende eigenschappen van elke geboortesteen

Het gebruik van geboortestenen gaat duizenden jaren terug en er zijn van die tijd symbolische en spirituele waarde aan de diverse edelstenen toegekend. Het was de overtuiging dat deze waardevolle stenen over unieke vibraties en genezende kwaliteiten beschikten. Elke edelsteen heeft weer andere kenmerken en eigenschappen en zijn door de eeuwen heen verbonden aan de verschillende maanden van het jaar.

Juwelier Jos begrijpt hoe belangrijk het is om te weten welke edelsteen bij u past. Daarom hebben we deze gids samengesteld over de symboliek en helende eigenschappen van elke geboortesteen.

Januari – Granaat

 • Granaat, de geboortesteen van januari, symboliseert eeuwigheid en waarheid. Bekend om zijn rijke roodbruine kleur, wordt deze steen geassocieerd met liefde en loyaliteit.
 • Helende eigenschappen: Helpt bij het vrijgeven van negatieve gedachten en vermindert stress en angst.

Februari – Amethist

 • Amethist, de geboortesteen van februari, staat symbool voor wijsheid en spiritualiteit. Zijn paarse kleur connoteren waardigheid en rust.
 • Helende eigenschappen: Bevordert innerlijke rust, kalmte en balans.

Maart – Aquamarijn

 • Aquamarijn, de geboortesteen van maart, vertegenwoordigt hoop, jong leven en wedergeboorte. Het heeft een mooie lichtblauwe kleur die doet denken aan de zee.
 • Helende eigenschappen: Helpt bij zelfexpressie en het overwinnen van angst voor spreken in het openbaar.

Dit zijn nog maar drie van de twaalf prachtige geboortestenen die er zijn. Ze zijn stuk voor stuk uniek en hebben allemaal diepgaande, symbolische betekenissen en genezende eigenschappen. 

Om te ontdekken welke edelsteen bij u past, nodigen wij u uit om ons artikel “welke steen past bij mij te lezen”. In dit artikel worden alle geboortestenen belicht en kunt u bepalen op welke manier u uw edelsteen wilt kiezen. 

opaal

hanger wit opaal 14K geelgoud 40.27993

citrien

hanger citrien en diamant 0.03ct h si 14K geelgoud 40.22316

Hoe u uw geboortesteen kunt dragen en gebruiken

Hier bij Juwelier Jos, geven we graag enkele suggesties om uw geboortesteen volledig te gebruiken en te dragen. 

Draag het als sieraad

Een van de traditioneelste manieren om uw geboortesteen te dragen is in de vorm van sieraden. Hier zijn enkele ideeën:

 • Ring – Laat een ring maken met uw geboortesteen. Het kan een prachtige manier zijn om uw persoonlijkheid uit te drukken.
 • Ketting – Een hanger met een geboortesteen kan een eenvoudig maar elegant sieraad zijn.
 • Armband – Voeg uw geboortesteen toe aan een armband. Het kan een subtiele, maar significante manier zijn om uw steen te tonen.
  Oorbellen – Oorbellen met uw geboortesteen voegen een persoonlijk tintje toe aan elke outfit.

Elk van deze sieraden kan een prachtige manier zijn om uw geboortesteen te dragen en te tonen.

Gebruik het voor meditatie

Geboortestenen kunnen uitstekende hulpmiddelen zijn voor meditatie en mindfulness. U kunt de steen in uw hand houden terwijl u mediteert, de fysieke sensatie gebruiken om uw focus scherp te houden, en de steen laten fungeren als een anker voor uw gedachten.

Decoratieve display

Als u niet de behoefte heeft om uw geboortesteen te dragen, is een andere optie om deze als decoratief item te gebruiken. U kunt de steen op een prominente plaats in uw huis of op uw bureau op kantoor plaatsen. Hier kan de steen fungeren als een constante herinnering aan uw sterktes en mogelijkheden en u helpen om geaard en gefocust te blijven.

In welke vorm u ook kiest om uw geboortesteen te gebruiken, het belangrijkste is dat het u een gevoel van comfort, kracht en identiteit geeft. Juwelier Jos zijn kan u helpen uw geboortesteen op de manier die het beste bij u past, te gebruiken en te dragen.

De gouden edelsteendriehoek voor meditatie: amethist, rozenkwarts en witte kwarts of bergkristal

gouden driehoek, meditatie

Feiten en misvattingen over geboortestenen

We geloven dat elke edelsteen een uniek verhaal heeft. Of u nu geïnteresseerd bent in het vinden van de perfecte geboortesteen voor uzelf of voor een geliefde, we willen u helpen bij uw reis. Echter, er zijn heel wat misvattingen rondom geboortestenen. We kijken verder in de wereld van de geboortestenen en lossen we deze misvattingen voor u op.

Alle maanden hebben maar één geboortesteen

Dit is een veel voorkomende misvatting. In werkelijkheid hebben veel maanden meerdere geboortestenen. Bijvoorbeeld, juni heeft drie geboortestenen: de parel, de maansteen en de alexandriet.

Geboortestenen hebben geen specifieke betekenis

Geboortestenen roepen bepaalde connotaties op en elke steen heeft een unieke betekenis. Bijvoorbeeld, diamanten, die de geboortesteen zijn voor april, symboliseren onoverwinnelijkheid en liefde.

Januari: Granaat – Veiligheid op reizen en bij terugkeer van geliefden.

Februari: Amethist – Rust en balans.

Maart: Aquamarijn – Moed en communicatie.

April: Diamant – Onoverwinnelijkheid en liefde.

De impact van de geboortestenen is een mythe

Veel mensen geloven dat geboortestenen slechts symbolisch zijn en geen concrete impact hebben. Maar er zijn mensen die geloven in de therapeutische voordelen van bepaalde stenen. Bijvoorbeeld, de amethist (geboortesteen van februari) wordt gezien als een krachtige zuiveringssteen.

Geboortestenen zijn duur

Het is een misvatting dat alle geboortestenen duur zijn. Niet alle edelstenen zijn duur. Het type edelsteen, dan de grootte en de kwaliteit van de steen, beïnvloeden de prijs. Bijvoorbeeld, granaat, de geboortesteen voor januari, is over het algemeen heel betaalbaar.

Geboortestenen kunnen alleen als sieraden worden gedragen

Hoewel geboortestenen vaak worden verwerkt in sieraden zoals ringen, oorbellen en kettingen, zijn er tal van andere manieren om ze te gebruiken. Ze kunnen worden gebruikt in huisdecoratie, als onderdeel van meditatie of zelfs in kunstwerken.

Bij Juwelier Jos hebben we een breed scala aan geboortestenen en helpen we u graag bij het kiezen van de juiste. Vergeet niet, elke geboortesteen heeft zijn eigen unieke verhaal – welk verhaal wilt u vertellen?

Wat is mijn geboortesteen? – in het kort

Bedankt voor het lezen van dit artikel over geboortestenen. We hopen dat u nu een beter beeld heeft gekregen van de betekenis achter deze bijzondere stenen en de rol die deze stenen in uw leven kunnen spelen. Of u nu op zoek bent naar een mooi cadeau of gewoon geïnteresseerd bent in de symbolische waarde, er is voor ieder wat wils. 

We vinden het altijd leuk om met onze klanten in gesprek te gaan over hun bijzondere stenen. Heeft u nog vragen, of bent u benieuwd welke geboortesteen het beste bij u past? Kom dan eens langs bij Juwelier Jos. Ons team van ervaren juweliers staat altijd klaar om u verder te helpen. 

We hopen u snel te mogen verwelkomen!

Ontdek alle informatie over sterrenbeelden in combinatie met edelstenen in één overzicht.

SterrenbeeldSteenAanvullende SteenEigenschappen
RamDiamantRobijnDapper, energiek
StierSmaragdLapis lazuliBetrouwbaar, geduldig
TweelingenAgaatCitrienCommunicatief, intelligent
KreeftRobijnMaansteenZorgzaam, intuïtief
LeeuwOlivijnPeridootCreatief, enthousiast
MaagdSardonyxJaspisAnalytisch, bescheiden
WeegschaalOpaalRozenkwartsDiplomatisch, charmant
SchorpioenBerylObsidiaanGepassioneerd, vastberaden
BoogschutterTopaasSaffierOptimistisch, vrijheidslievend
SteenbokTurkooisGarnetAmbitieus, gedisciplineerd
WatermanAmethistTurkooisInnovatief, onafhankelijk
VissenAquamarijnAmethistEmpathisch, wijs

 Wilt u een sieraad met uw geboortesteen?

Kom langs of maak een afspraak in onze winkel.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.