0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Sieraad polijsten? Laat uw gouden of zilveren sieraad polijsten en weer als nieuw glanzen

Door het dragen van een sieraad kan het minder glanzen en op ten duur gaan krassen. Heeft u een sieraad dat erg gekrast is? Dan is het tijd om uw sieraad naar een juwelier te brengen zodat hij uw sieraad weer nieuw leven in kan blazen. Wij doen dit door het sieraad te polijsten. We leggen u stapsgewijs uit hoe we dat doen, zodat u weet wat er met uw sieraad wordt gedaan.

Laat uw set trouwringen polijsten en rhodineren waar nodig
Set witgouden trouwringen gepolijst

Reinigen met ultrasoon

Allereerst maken we uw sieraad schoon in de ultrasoon reiniger. De meeste juwelen zonder en met stenen worden hierin gereinigd. Er worden ultrasone golven door het water gestuurd, waardoor miljoenen zuurstofbelletjes imploderen. Deze belletjes zorgen voor het losweken van vuildeeltjes zonder dat hier handwerk aan te pas komt. Heeft u een sieraad met “zachte” stenen, zoals koraal of opaal, dan worden deze wel met de hand gereinigd. 

Tip van Juwelier Jos:

”Zachte stenen blijven mooi als ze af en toe in water gelegd worden om te rehydrateren. Gebeurd dit niet, dan kan bijvoorbeeld het koraal of de opaal uitdrogen en kunnen er scheuren van binnen vormen.”

Sieraad polijsten

Als uw sieraad eenmaal schoon is dan kan het gepolijst worden. De letterlijke betekenis van het woord polijsten is “het weer glanzend maken van een oppervlak”. Het sieraad wordt in een speciale polijstmachine gepolijst. Er wordt een borstel gebruikt dat voor het desbetreffende sieraad geschikt is. Voor een ring wordt bijvoorbeeld een kleine ronde borstel gebruikt, zodat de ring ook aan de binnenkant gepolijst kan worden. Voor armbanden en hangers wordt een andere borstel gebruikt.

Samen met de borstel zorgt polijstvet ervoor dat het gepolijste oppervlak weer gaat glimmen. Het hele sieraad wordt stap voor stap langs de ronddraaiende borstel gehaald. De pasta en de wrijving zorgen ervoor dat krassen verdwijnen en hierdoor gaat het sieraad weer glimmen. Slijpen, matteren, schuren of een combinatie van deze handelingen worden op dezelfde manier gedaan.

Zilver polijsten

Bij ons kunt u terecht om uw zilver te polijsten. Hierbij zorgen we niet alleen dat de krassen worden verwijderd, maar ook dat het zwarte laagje verdwijnt. Bij zilver treedt er na een tijdje oxidatie op. Dit is een natuurlijk proces en niet erg, maar het zorgt wel voor minder glans op uw zilveren sieraad.  Ook in de groefjes waar u met zilverpoets niet bij komt ontstaat oxidatie. Dit wordt tijdens het polijstproces verwijderd.

Goud polijsten

Bij goud treedt er geen oxidatie op. Goud polijsten zorgt er voor dat uw sieraad weer schoon is en ontdaan van krassen. Zo lijkt uw gouden sieraad weer als nieuw!

Sieraden die zijn gemaakt van zachte mineralen, zoals hout, ivoor, hoorn en dergelijke, kunnen snel dof worden maar zijn na een polijstbeurt weer als nieuw.

Bicolor ring met briljant gekrast en klaar om te polijsten
Bicolor ring met briljant gepolijst en glanst weer als nieuw

Rhodineren

Rhodineren is het aanbrengen van een heel dun laagje rhodium. Dit kan minder dan 0,1 micron zijn = 1/1000e mm. Rhodium is 5x harder dan goud en geeft een mooie witte glans. Rhodineren is een ambachtelijke en professionele handeling die door de goudsmid gedaan moet worden.

Bij geelgoud en zilver is een polijstbeurt voldoende. Bij witgoud en platina kan een polijstbeurt voldoende zijn maar het advies is om een extra rhodiumlaag toe te voegen. Rhodineren is nodig als de onderliggende grijsgele kleur van witgoud zichtbaar wordt. Eerst wordt de oude laag rhodium weggeslepen. Het onderliggende witgoud wordt glad gepolijst om vervolgens een nieuwe laag rhodium aan te brengen. Tegenwoordig is het door een nieuwe legering bij sieraden niet meer nodig om te rhodineren. Dit geldt zeker voor alle sieraden die op vakkundige en ambachtelijke wijze door Juwelier Jos worden gemaakt.

Polijst proces

Tijdens het polijst proces wordt het sieraad tegelijkertijd uitgebreid gecontroleerd. Er wordt namelijk gekeken of er eventuele verborgen gebreken aan een sieraad zijn. Bij een sieraad met edelstenen wordt gecheckt of de zetting nog stevig is, of de pootjes de steen goed vasthouden en of de kast in goede conditie is.

Tip van Juwelier Jos:

“Om uw sieraden langer mooi te houden is het aan te raden om uw sieraden regelmatig schoon te maken. Dit kan met een beetje lauw warm zeepwater en een borsteltje.”

Jaarlijkse sieraden check-up

Juwelier Jos adviseert u om uw sieraden in ieder geval één keer per jaar door een juwelier te laten schoonmaken en polijsten. Uw sieraad ziet er dan weer als nieuw uit. Heeft u uw sieraad bij ons gekocht? Dan valt dit onder service en hoeft u niet te betalen voor de jaarlijkse controle en schoonmaak. Heeft u een sieraad elders gekocht? Dan brengen wij hier wel kosten voor in rekening. De prijzen voor het polijsten van uw sieraad liggen tussen de €5 en €15 per sieraad, op het moment van schrijven. Kijk voor een actuele prijsindicatie hier.

Tijdsduur

Het polijsten van een sieraad valt onder een kleine reparatie en duurt gemiddeld 1 tot 2 weken.

Kom langs in onze winkel en laat uw sieraad polijsten

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.