0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Sieraad graveren?

Laat uw sieraad of voorwerp graveren met een persoonlijke gravure

Een sieraad graveren is niets nieuws. Al eeuwen lang wordt er gegraveerd in verschillende materialen. Denkt u maar eens aan de hiërogliefen in de piramides in Egypte en de kopergravures die werden gebruikt als druktechniek. Met de technieken en innovaties zijn er tegenwoordig talloze graveermogelijkheden.

Manieren van sieraden graveren

1. Lasergravure

De lasergravure is de nieuwste en meest innovatieve manier van graveren. Niet alleen sieraden, maar allerlei soorten voorwerpen kunnen door deze methode gegraveerd woden. De meest ingewikkelde patronen, namen, ontwerpen of designs kunnen in een edel – of niet edelmetaal gelaserd en/of uitgesneden worden. Het voorwerp of sieraad wordt eerst uitgelijnd onder de laser. Vervolgens lasert de laser met een lichtbundel in enkele seconden de gravure op het oppervlakte.

Het grote voordeel van een lasergravure is dat oneindig veel mogelijkheden zijn qua design, lettertype, grootte, plaats en soorten gravures. De laser kan bijvoorbeeld het logo van uw bedrijf, een afbeelding van uw hond of een handgeschreven tekst tot in detail op een voorwerp of sieraad plaatsen.
Kies zelf het lettertype, de grootte en de plek van de gravure en maak het voorwerp of sieraad volledig uniek en persoonlijk. Goud, zilver, brons, platina, titanium of andere metalen laten zich heel goed laseren.

2. Gravure meegieten in sieraad

Er zijn twee verschillende manieren om een machinale gravure te plaatsen. De eerste is met een machine die volledig computergestuurd is. De tweede methode is wat traditioneler en gaat via een pantograaf. Met de pantograaf wordt een sjabloon gevolgd en de freesmachine brengt de gravure in verkleinde vorm over op een sieraad of voorwerp.

Vingerafdruk meegegoten in geelgouden ashanger met gouden trouwring eromheen, samen als gedenksieraad
Zegelring met gravure van gebouw meegegoten in kop van zilveren zegelring met diepte

3. Handgravure met diamantstift

De traditionele manier van graveren houdt in dat we de gravure met een diamantstift in het sieraad ´krassen´. Het sieraad wordt ingespannen en per letter/cijfer wordt de gravure in het sieraad gekrast. U kunt zelf niet voor een ander lettertype, grootte of andere variabelen kiezen. Deze manier is ook niet geschikt voor logo’s, vingerafdrukken, monogrammen en afbeeldingen. Deze methode wordt tegenwoordig steeds minder gebruikt.

Ashanger traan in zilver van memorie sieraden wordt gevuld met as van overleden dierbare met pincet
Set geelgouden trouwringen met diamantstift gravure met trouwdatum

Welke sieraden kunt u laten graveren?

Bijna ieder sieraad kan worden voorzien van een gravure. Het ene sieraad heeft wel iets meer oppervlak waardoor er meer ruimte is, maar kleine gravures passen overal. Ringen kunnen gegraveerd worden vanaf 3 mm breed.

 • Ringen: zowel de binnen- en buitenkant of de zijkant;
 • Hangers: zowel de voor- als achterkant;
 • Bedels: zowel de voor- als achterkant;
 • Armbanden: het slot of een los hangertje aan de armband. In een plaatarmband kan de gravure in de armband zelf worden geplaatst;
 • Colliers: het slot of een los hangertje aan het collier;
 • Oorbellen: de zij- of achterkant.

Naast deze sieraden kunnen nog veel meer voorwerpen gegraveerd worden. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Kinderbestek: met de naam, initialen en/of de geboortedatum van het kindje, eventueel in het lettertype van het geboortekaartje. Een heel persoonlijk geboortecadeau.
 • Babyrammelaar: een persoonlijke tekst of de geboortedatum van het kindje
 • Manchetknopen: voor uw geliefde of als origineel relatiegeschenk
 • Munten
 • Achterplaat van een horloge
 • Poten van een bril
 • Sluiting van een riem
 • Alle overige gebruiksvoorwerpen

Ideeën voor gravures

Wilt u graag een sieraad laten graveren maar weet u nog niet precies wat voor soort gravure u wilt? In ons blog vindt u meer voorbeelden. Wellicht kan de informatie en de foto’s op deze pagina u meer ideeën en inspiratie geven.

 • Een tekst, datum, symbool of een combinatie van beide.
 • Een vingerafdruk.
 • Een voet- of handafdrukje van uw pasgeboren kindje.
 • Een familiewapen.
 • Een logo.
 • Een monogram.
 • Een fotogravure van uw huisdier, een familielid, uw kind of een andere foto die voor u waarde heeft.
 • Een gravure in het handschrift van uw geliefde.
 • Een zin uit een handgeschreven kaart.
 • Een gepersonaliseerd naamplaatje bij de voordeur.

Zoals u ziet is er ontzettend veel mogelijk. Kom langs in onze winkel en bespreek uw wensen met een van onze medewerkers.

Lettertype keuzes

Kiest u voor een lasergravure of voor een machinale gravure?

Dan kunt u kiezen uit verschillende lettertypes. In onze winkel hebben we een voorbeeldbboek met verschillende soorten lettertypes. Hierbij kunt u ook aangeven of u kleine of hoofdletters wilt en kunt u de grootte aangeven van de gravure.

Kiest u voor een handgravure? Dan kunt u hier geen voorkeur voor aangeven. De goudsmid bekijkt wat er mogelijk is en kiest dan zelf het lettertype en de grootte.

Kosten gravure

Een standaard gravure*  zoals een tekst, datum, cijfers of symbool kost €49. Een logo, hartslag of andere afbeelding kost €75.

Wilt u een zeer gedetailleerde gravure laten plaatsen zoals een monogram of een familiewapen met veel details? Dan liggen de gemiddelde kosten rond de €125. Dit omdat het technisch veel tijd en moeite kost deze soort gravures op een sieraad of voorwerp te plaatsen. Deze prijzen zijn geldig op het moment van schrijven. Voor een actuele prijsindicatie kunt u hier kijken.

Wist u dat u bij ons ook uw horloge kan laten graveren?

Tijdsduur gravure

Het is niet mogelijk om direct een gravure te laten plaatsen op een sieraad of voorwerp.

Omdat dit een precieze en vakkundige klus is nemen we hier ruim te tijd voor. We nemen het sieraad of voorwerp aan en een van onze medewerkers zal de gravure precies en vakkundig plaatsen. U kunt uw sieraad of voorwerp na 2 weken weer ophalen.

*Gegraveerde artikelen kunnen niet worden geruild.

Maak een afspraak voor een bezoek aan onze winkel

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.