• 24 uur per dag online bestellen
  • Veilig betalen met iDeal
  • Grote collectie
  • Winkel 6 dagen per week geopend

Vragen? Bel ons gerust op (0)182 78 63 38

Ring op maat maken

Wanneer uw ring niet meer past, kunnen wij uw ring op maat maken. We kunnen zowel uw ring vergroten als uw ring verkleinen. We leggen u graag uit hoe we dat doen. 

Ring vergroten

Een ring vergroten is het ambachtelijke werk van een goudsmid. Een ring groter maken wordt gedaan door een stukje goud of zilver tussen de bestaande ring te plaatsen. Bij trouwringen zonder naad is het mogelijk om de ringen op te rekken, mits de trouwringen niet te oud zijn. Als ringen te oud zijn is er breukgevaar. Trouwringen met stenen of andere ringen met stenen kunnen niet opgerekt worden vanwege het gevaar dat de zetting breekt en de steen eruit valt. Dit zou betekenen dat de zetting opnieuw moet worden gemaakt en de steen of stenen opnieuw gezet moet(en) worden. Oprekken kan tot een kwart maat groter, daarna moet er sowieso een stuk tussen geplaatst worden. Na het vergroten wordt de ring netjes afgewerkt en gepolijst en ziet de ring er weer als nieuw uit. 

Ring verkleinen

Om een ring te verkleinen wordt allereerst de ring doorgezaagd. Hierna wordt er een klein stukje van de zilveren of gouden ring weggehaald. Vervolgens worden de uiteinden samen gesoldeerd en afgewerkt zodat er naderhand niet meer te zien is waar de ring gesoldeerd is. Wanneer we een ring kleiner maken worden eventuele gravures altijd behouden. De goudsmid zaagt de ring precies op het punt waar geen gravure in zit. Het goud en/of zilver dat overblijft krijgt u niet terug, omdat dit al verwerkt is in de prijs. 

Soorten en materialen ringen

Helaas kunnen niet alle soorten en materialen ringen vergroot of verkleind worden. Stalen en titanium ringen kunnen niet aangepast worden omdat deze materialen te hard zijn om te bewerken. Heeft u een combinatie ring van een van bovenstaande materialen in combinatie met goud en/of zilver? Dan zal de goudsmid de mogelijkheden om uw ring te vergroten of verkleinen met u bespreken.

Bij ringen die rondom gezet zijn met stenen of ringen met een ingewikkeld patroon zijn de mogelijkheden voor vergroten of verkleinen aanwezig, maar wel een stuk gecompliceerder. Dit is ingewikkelder omdat het patroon en de zetting bewaard moeten blijven. Bij het vermaken is er een risico dat de stenen los gaan zitten en opnieuw gezet moeten worden. Dit is een langer en ingewikkelder proces en zal dan ook wat meer kosten. Juwelier Jos zal de mogelijkheden en prijs met u bespreken. 

Hoeveel groter of kleiner?

Juwelier Jos kan ringen 0,25 tot 5 maten groter of kleiner maken. Wilt u een ring met een steen bijvoorbeeld 3 maten groter maken? Dan komt hier technisch het één en ander bij kijken. Bij grotere veranderingen zal de goudsmid u uitleggen hoe het resultaat zal zijn. 

Ring doorzagen

Is uw ring te klein geworden en krijgt u deze niet meer af? Zelfs niet met warm water en sop? Dan kunnen wij de ring voor u doorzagen met een speciale ringvinger zaag. Hiermee kunnen we pijnloos uw knellende ring van uw vinger verwijderen met zo min mogelijk schade aan de ring. We kunnen vervolgens de ring voor u op de gewenste maat maken. 

Kosten vergroten of verkleinen ring

De kosten van het groter of kleiner maken van een ring hangen van verschillende factoren af:

  • Het edelmetaal waar de ring van gemaakt is: een gouden of zilveren ring aanpassen is gemakkelijker dan een ring die gemaakt is van platina.

  • Bevat de ring (edel)stenen: hoe meer stenen de ring bevat, hoe moeilijker het wordt om de ring aan te passen. Daardoor is de prijs ook hoger.

  • Het aantal maten dat de ring groter of kleiner gemaakt moet worden.

  • De breedte van de scheen (band): een bredere ring zal meer kosten om te vergroten of te verkleinen dan een smallere ring.

Juwelier Jos voorziet u graag van deskundig advies en geeft u hierbij een vrijblijvende prijsindicatie per ring. In de tabel vindt u de vanaf prijzen voor het verkleinen of vergroten van een ring.

Tijdsduur ring vergroten of verkleinen

Het vergroten of verkleinen van een ring valt onder een kleine reparatie. Dit zal gemiddeld 1 tot 2 weken duren. Is er meer kapot aan uw ring en wilt u dit tegelijkertijd laten maken? Zoals een gravure laten plaatsen of nieuwe stenen zetten? Houd u er dan rekening mee dat dit langer gaat duren. De reparatie zal dan gemiddeld 3 tot 4 weken duren. 

Wilt u een nieuwe ring bestellen? Op onze website gaan we in de op de vraag ‘hoe meet je je ringmaat?‘.