0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Van idee tot sieraad deel 4:
Het printen en gieten van een sieraad

In deel 3 beschreven we hoe een tekening wordt uitgewerkt tot 3D tekening. Wanneer deze helemaal naar wens is en de zetkasten en eventuele askamers er ook aan toe zijn gevoegd, zijn de unieke sieraden klaar om geprint te worden. Dit doen we met behulp van een CAD 3D wasprinter.

Hoe gaat het printen en gieten van een sieraad in zijn werk?

Er wordt allereerst in 3D een stevige en vormvaste moedervorm uitgeprint. Dit wordt gedaan met was en noemen we ook wel een wasmodel. We voegen verschillende wasmodellen samen aan een wasboom, dit noemen we ook wel ”opgeboomd”. Aan deze wasboom plakken zoveel mogelijk verschillende producten. Bovenaan deze boom zit een giettrechter. Dit zorgt ervoor dat er later edelmetaal in gegoten kan worden.

Dan volgt de volgende stap: een vuurvaste keramische mantel om de wasboom. Om dit goed te kunnen doen, wordt de wasboom goed schoongemaakt. De wasboom moet goed worden gereinigd omdat de keramische laag dan goed aan de wasboom hecht en er geen viezigheid in het gietmodel terechtkomt. Wanneer de wasboom goed schoon is, zetten we deze in een cuvette zodat we daarna de vuurvaste keramische mantel kunnen gieten en zodat deze uit kan harden.

Is de keramische mantel hard genoeg? Dan wordt de was uit de keramische vorm gesmolten. Dit doen we door het gebruik van stoom. Dit proces heet de “verloren-wasmethode”. De vorm van de was verdwijnt en het keramische model blijft over. De uitgelopen was vangen we op en wordt later weer hergebruikt. Na het stomen wordt de keramische mantel verder op hoge temperatuur in een oven gebakken. Als er nog was zou zijn achtergebleven in de vorm dan worden deze door de hoge temperatuur weggebrand.

Nu is de keramische vorm klaar om gevuld te worden met het gewenste vloeibare edelmetaal zoals bijvoorbeeld zilver of goud. Er blijft nu een zilveren of gouden gietboom over. De keramische schil wordt verwijderd en de individuele sieraden worden van de boom gezaagd of getrild. De zilveren of gouden resten van de “stam” van de gietboom worden later weer hergebruikt. Buiten zilver en goud wordt deze verloren-was methode ook gebruikt bij aluminium, staal en messing.

De volgende stap

Wanneer de sieraden zijn gegoten, worden ze individueel afgewerkt en gepolijst. Lees op de volgende pagina deel 5 van idee tot sieraad: Edelstenen zetten.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.