Van idee tot sieraad Deel 3: Het 3D tekenen van een sieraad

Bij deze stap in het ontwerpen van een sieraad komt de moderne technologie naar voren. De handgetekende ontwerpen zijn zover klaar en de beste schetsen worden nu in een speciaal CAD programma 3D getekend. Krassen en vage lijnen op papier worden opeens een samenhangend product. 

Precies werkje

Het overbrengen van een schets in de computer is niet eenvoudig en afhankelijk van het ontwerp van het sieraad kan de goudsmid hier 2 á 4 uur mee bezig zijn. Hij kijkt naar de dikte en de breedte van de ring, de positie waarin de stenen kunnen staan, of het ontwerp inderdaad te vervaardigen is zoals men in gedachten heeft, of alle onderdelen goed aan elkaar gehecht kunnen worden en of het sieraad daarna ook goed is af te werken. Hoe gecompliceerder het idee hoe langer het duurt om het over te brengen in een 3D tekening.

Het bijzondere bij Juwelier Jos is dat de 3D tekening gemaakt wordt door de goudsmid zelf. Naast de bovengenoemde dingen, kan de goudsmid tijdens het teken ook goed inschatten hoeveel materiaal er nodig zal zijn en of er gezet of gesoldeerd moet worden. Daarnaast kijkt hij nog een keer hoe en of bepaalde combinaties gedaan kunnen worden zoals vooraf in gedachte hadden. De goudsmid ziet deze dingen snel vanwege de jarenlange ervaring.

Deze combinatie van traditioneel en modern ontwerp, van ambacht en innovatie zorgt ervoor dat de sieraden van Juwelier Jos draagbaar en uniek zijn. 

Vervolg

Nadat het sieraad in 3D is getekend, gaan we over tot het printen en het gieten van het sieraad. Zo krijgt het al echt de vorm die het uiteindelijk zal hebben. Je leest er meer over in deel 4 van idee tot sieraad: het printen en gieten van een sieraad