0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Steen met betekenis –

Maak kennis met de mystieke wereld van edelstenen

Vraagt u zich wel eens af: Welke edelsteen past bij mij? Als Juwelier Jos met 40+ jaar ervaring als Meester Goudsmid en Edelsteenkundige (FGA), staan we klaar om deze vraag voor u te beantwoorden.
Ontdek de fascinerende wereld achter elke steen met betekenis en hoe deze uw leven kunnen verrijken.

De symboliek van edelstenen in culturen en geschiedenis

In zowel de geschiedenis als in hedendaagse culturen, spelen stenen een belangrijke rol. Van gebruiksvoorwerpen tot sieraden, de impact en betekenis die stenen hebben gehad op samenlevingen over de hele wereld zijn onmiskenbaar. 

Edelstenen hebben, zoals u misschien weet, fysieke, spirituele en emotionele betekenissen. Juwelier Jos is deskundig en gespecialiseerd in edelstenen en sieraden. 

We nemen u in dit artikel mee op reis door tijd en cultuur en zullen de symboliek en betekenis van een aantal edelstenen voor u toelichten. 

Stenen in de oude beschavingen

In de vroegste menselijke geschiedenis dienden stenen vooral als praktische materialen. Ze werden gebruikt om gereedschap, wapens en onderdak te maken. Maar al snel kregen ze ook een symbolische betekenis:

 • De oude Egyptenaren geloofden bijvoorbeeld dat bepaalde stenen goddelijke krachten bezaten. De lapis lazuli was bijzonder belangrijk, omdat deze geassocieerd werd met de god Isis en men geloofde dat het spirituele verlichting en goddelijke bescherming bood.
 • De Grieken en Romeinen bewonderden stenen ook voor hun esthetische en symbolische waarden. Ze geloofden dat bijvoorbeeld amethist hen kon beschermen tegen dronkenschap en dat bloedsteen helende krachten had.

Stenen in Aziatische culturen

Stenen hebben niet alleen een diepe betekenis in de westerse geschiedenis, maar ook in Oosterse culturen. Veel van deze overtuigingen zijn vandaag de dag nog steeds levendig:

 • De Chinese cultuur keek vol bewondering naar de Jade steen. Ze geloofden dat Jade symbool stond voor zuiverheid en morele integriteit. Van koninklijke zegels tot sieraden, Jade werd op vele manieren gebruikt en gewaardeerd.
 • In India spelen stenen tot op heden een belangrijke rol in de astrologie. Er wordt geloofd dat bepaalde stenen corresponderen met verschillende planeten en hun invloed kunnen beïnvloeden in iemands leven.

Stenen in de moderne cultuur

Zelfs nu blijven stenen een belangrijke rol spelen. Van diamanten verlovingsringen die eeuwige liefde symboliseren, tot de groeiende populariteit van de aanschaf van stenen voor hun vermeende helende en therapeutische eigenschappen.

Kortom, de symboliek van stenen is rijk en gevarieerd, doorspekt met geschiedenis en cultuur. Bij Juwelier Jos hebben we een breed scala aan prachtige edelstenen waarmee u uw eigen verhaal kunt creëren en vormgeven. Of u nu op zoek bent naar een steen met een specifieke betekenis of gewoon een prachtig sieraad wilt dragen, we helpen u graag verder in uw zoektocht.

Zegelring zilver zelf ontworpen door klant met eigen, paarse Lapis Lazuli steen.

Verschillende soorten stenen met betekenis

Als sieraden-experts bij Juwelier Jos, hebben we de kans gekregen om een uitgebreide kennis op te bouwen van alle soorten stenen en edelstenen en hun specifieke betekenissen. Edelstenen en halfedelstenen worden al duizenden jaren op verschillende manieren gebruikt. Ze worden niet alleen gewaardeerd om hun schoonheid, maar ook om hun unieke eigenschappen en betekenissen. Ontdek met ons een wereld vol kleurrijke stenen en hun fascinerende symboliek.

Rozekwarts: de steen van liefde
Rozekwarts (of rozenkwarts) is altijd al een symbool van liefde geweest. Deze prachtige roze steen staat bekend om het bevorderen van warmte, compassie en genegenheid. Traditiegetrouw wordt geloofd dat het dragen van rozenkwarts de liefde kan aantrekken en bestaande relaties kan versterken.

Jade: vrede en harmonie
Een andere populaire steen is de jade. Deze steen, in een zachte en groene kleur, symboliseert onder andere vrede en harmonie. Bovendien wordt al eeuwenlang jade verbonden met rijkdom, zuiverheid en spirituele bescherming.

Turkoois: bescherming en communicatie
Voor degenen die op zoek zijn naar bescherming en communicatie, is er geen betere steen dan de turkoois. Deze opvallende blauwgroene steen wordt al eeuwenlang vereerd door verschillende culturen en is volgens de overlevering een krachtige beschermende talisman.

Amethist: innerlijke rust en intuïtie
Tenslotte is er de amethist, een prachtige paarse steen die symbool staat voor innerlijke rust en intuïtie. Amethist wordt beschouwd als een krachtige meditatieve en kalmerende steen, die spirituele groei en balans bevordert.

Dit is slechts een greep uit de vele prachtige en betekenisvolle stenen die er zijn. Bij Juwelier Jos geloven we dat er een perfecte edelsteen is voor iedereen, ons artikel: “welke edelsteen past bij mij” gaat dieper op dit onderwerp in.

 We nodigen u uit om ons te bezoeken en onze deskundige juweliers zullen u helpen de steen te vinden die echt bij u past.

kralenarmband jade 4,0 mm 20 + 3 cm zilver gerhodineerd 13.36305

Kralenarmband Jade 4,0 Mm 20 + 3 Cm Zilver Gerhodineerd 13.36305
75

kralenarmband amethist en ringetjes 6,0 mm 16 + 3 cm zilver gerhodineerd 13.35831

Kralenarmband Amethist En Ringetjes 6,0 Mm 16 + 3 Cm Zilver Gerhodineerd 13.35831
39

Hoe kiest u de juiste steen?

Het uitkiezen van het juiste type edelsteen kan een behoorlijk lastige klus zijn. Er is zo’n breed scala aan mooie stenen beschikbaar, elk met hun unieke eigenschappen en betekenissen. Maar hoe weet u welke edelsteen het beste bij u past? 

Bij Juwelier Jos helpen we u graag bij deze belangrijke keuze. In dit artikel geven we u enkele handige tips om de juiste edelsteen te kiezen.

Wat zijn uw wensen?

Elke edelsteen heeft zijn specifieke kenmerken. Sommige stenen zijn bijvoorbeeld bekend om hun helende eigenschappen, andere voor hun schoonheid of zeldzaamheid. Stel uzelf daarom eerst de volgende vragen:

 • Wilt u een edelsteen voor zijn schoonheid of voor zijn spirituele betekenis?
 • Wilt u de edelsteen dadelijk dragen of is hij bestemd voor een bijzondere gelegenheid?
 • Wat heeft uw prioriteit – de kleur of de vorm? Waar gaat uw voorkeur naar uit?
 • Hoeveel wilt u uitgeven?

Het antwoord op deze vragen zal u helpen om uw keuze te verfijnen.

Kies een steen die bij uw persoonlijkheid past

De juiste edelsteen kan u helpen om u meer in evenwicht te voelen of om bepaalde aspecten van uw leven te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een robijn voor meer energie of een amethist voor rust en kalmte. Denk na over uw karaktereigenschappen en welke edelsteen daar het beste bij zou passen. 

Lichamelijke en geestelijke gezondheid

Velen geloven dat edelstenen bijdragen aan lichamelijk en geestelijk welzijn. Heeft u veel stress en wilt u een rustgevende steen bij u dagen, dan kunt u kiezen voor lavendeljade.

Laat u adviseren door een expert

Vindt u het moeilijk vindt om de juiste keuze te maken? Vraagt u om het advies van een deskundige. Juwelier Jos is edelsteendeskundige en we helpen u graag bij het kiezen van de juiste steen.

Tot slot, onthoud dat er geen goed of fout is bij het kiezen van een edelsteen. Het gaat er uiteindelijk om dat u een steen kiest die bijdraagt aan uw welzijn en waar u blij van wordt!

collier amethist en ringetjes 6,0 mm 42 + 3 cm zilver gerhodineerd 13.35832

Collier Amethist En Ringetjes 6,0 Mm 42 + 3 Cm Zilver Gerhodineerd 13.35832
85

hanger amethist 14K geelgoud 40.28961

Hanger Amethist 14K Geelgoud 40.28961
89

hanger amethist 14K geelgoud 40.28352

Hanger Amethist 14K Geelgoud 40.28352
89

De toepassing van stenen met betekenis in het dagelijks leven

Elke dag ervaren we de dynamische interactie tussen de gebeurtenissen in ons persoonlijke leven en de natuurlijke wereld die ons omringt.

We geloven sterk in de kracht van die verbinding. Een manier om die verbinding te verbeteren en te eren, is door betekenisvolle stenen in uw dagelijks leven te integreren. 

Verschillende manieren om betekenisvolle stenen te gebruiken

In het algemeen zijn er verschillende manieren waarop u deze bijzondere stenen in uw leven kunt integreren:

 • Sieraden:  Een sieraad is misschien de makkelijkste manier om een betekenisvolle edelsteen met zich mee te dragen. Kiest u voor een ring, een ketting of misschien toch liever oorbellen? Het sieraad is compleet met de steen van uw keuze. 
 • Decoratie: u kunt ook subtiele accenten van betekenisvolle stenen in uw huis aanbrengen. Ze kunnen worden gebruikt in de vorm van beeldjes of als onderdeel van artistieke creaties.
 • Meditatie: Veel mensen gebruiken betekenisvolle stenen in hun meditatiepraktijk. Zij geloven dat deze stenen kunnen helpen bij het verdiepen van hun meditatieve staat.

Voordelen van het gebruik van betekenisvolle stenen

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van betekenisvolle stenen in uw dagelijks leven. Laten we een paar van deze voordelen eens nader bekijken:

 • Verhoogde focus en concentratie: Het gebruik van betekenisvolle stenen kan helpen uw focus en concentratie te versterken. 
 • Harmonie en evenwicht: Door betekenisvolle stenen in huis te hebben, kan dit zorgen voor een rustigere en meer gebalanceerde leefomgeving.
 • Persoonlijke groei en zelfkennis: Door het kiezen en weggeven van betekenisvolle stenen kan dit helpen bij uw reis naar persoonlijke groei en zelfkennis.

Wie weet, misschien vindt u wel dat de edelsteen die bij u past, een nieuwe dimensie toevoegt aan uw dagelijks leven. Ongeacht de manier waarop u ervoor kiest om betekenisvolle stenen te integreren, we beloven dat u zult genieten van de schoonheid en rijkdom die ze in uw leven introduceren.

Bij Juwelier Jos hebben we een breed scala aan betekenisvolle stenen waaruit u kunt kiezen. Bezoek onze winkel of website voor meer informatie en ontdek welke edelsteen bij u past.

collier citrien 42 – 44 cm 14K geelgoud 40.27473

Collier Citrien 42 – 44 Cm 14K Geelgoud 40.27473
399

hanger citrien en diamant 0.03ct h si 14K geelgoud 40.22316

Hanger Citrien En Diamant 0.03ct H Si 14K Geelgoud 40.22316
479

Populaire stenen met betekenis en hun voordelen

We begrijpen hoe belangrijk het is om de juiste stenen te vinden die resoneren met uw persoonlijke energie. 

Edelstenen (ook wel stenen) zijn altijd al belangrijk geweest in de verschillende culturen. Behalve dat een edelsteen er mooi uitziet, hebben vele stenen energetische en ook helende eigenschappen. 

Laten we een kijkje nemen bij vijf populaire stenen, hun betekenissen en de vermeende voordelen die ze kunnen opleveren.

Rozenkwarts

 • Betekenis: De steen van onvoorwaardelijke liefde en oneindige vrede.
 • Voordelen: Het wordt gezegd dat rozenkwarts het hart chakra opent, wat helpt bij het vergeven, liefhebben en geliefd worden.

Amethist

 • Betekenis: Amethist staat bekend om zijn spirituele eigenschappen. Het wordt gezien als een steen van intuïtie en wijsheid.
 • Voordelen: Het is geloofd dat amethist emotionele balans biedt, stress vermindert en de slaapkwaliteit verbetert.

Jaspis

 • Betekenis: Jaspis, een voedende en beschermende steen, wordt geassocieerd met fysieke kracht en energie.
 • Voordelen: Het wordt aangenomen dat Jaspis lichamelijke pijn en vermoeidheid kan verminderen, en de motivatie en vastberadenheid kan vergroten.

Aquamarijn

 • Betekenis: De steen van moed en van de zee. Aquamarijn bevordert de communicatie en de uitdrukkingskracht.
 • Voordelen: Aquamarijn wordt gezegd angsten te kalmeren, de focus te verbeteren en het bewustzijn te verhogen.

Citrien

 • Betekenis: Citrien, ook wel de steen van vreugde en overvloed genoemd, wordt geassocieerd met positiviteit en succes.
 • Voordelen: Men gelooft dat citrien het zelfvertrouwen verhoogt, creativiteit stimuleert en zelfs rijkdom aantrekt.

We helpen u graag bij het vinden van de perfecte steen die bij uw unieke energie en wensen past. Onthoudt, hoewel de spirituele en helende eigenschappen van deze stenen worden geprezen door velen, vormen ze een aanvulling op en zijn ze geen vervanging van professionele medische adviezen.

Dit zijn de 20 meest populaire edelstenen en hun symbolische betekenissen:

EdelsteenSymbolische Betekenis
DiamantOnoverwinnelijkheid, eeuwige liefde
RobijnPassie, energie, levenskracht
SmaragdWedergeboorte, vruchtbaarheid, liefde
SaffierWijsheid, zuiverheid, spirituele waarheid
AmethistRust, bescherming, zuivering
AquamarijnKalmte, moed, helderheid
TopaasVreugde, voorspoed, succes
OpaalCreativiteit, inspiratie, bescherming
GranaatKracht, veiligheid, zelfvertrouwen
ParelZuiverheid, schoonheid, rijkdom
CitrienOvervloed, positiviteit, helderheid
PeridootGenezing, bescherming, rust
ToermalijnGeestelijke groei, bescherming, mededogen
TurkooisHeling, bescherming, leiderschap
MaansteenIntuïtie, liefde, vruchtbaarheid
Lapis LazuliWijsheid, waarheid, inzicht
JadeHarmonie, welvaart, genezing
TijgeroogMoed, kracht, bescherming
OnyxKracht, stabiliteit, vastberadenheid
MalachietTransformatie, genezing, positieve verandering

Steen met betekenis – in het kort

We hopen dat u door dit artikel meer inzicht heeft gekregen in de belangrijke rol van stenen met betekenis. Onthoudt dat de keuze van een speciale steen kan spreken over uw persoonlijkheid, uw passies of gewoon een prachtige aanvulling kan zijn op uw sieradencollectie.

Als u nog vragen heeft over stenen en hun betekenissen, of als u hulp nodig heeft bij het kiezen van de juiste steen voor u of uw dierbaren, staan wij van Juwelier Jos altijd voor u klaar. 

We nodigen u uit om onze winkel te bezoeken of onze online collectie te bekijken. Laat de wereld uw unieke verhaal horen door de taal van prachtige stenen.

Graag tot ziens bij Juwelier Jos.  Bezoek onze website en ontdek de betekenisvolle steen die bij u past.

Wilt u meer weten over stenen met betekenis?

Maak een afspraak in onze winkel.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.