0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Karaat goud – Wat is het verschil tussen 14, 18 en 24 karaat?

Met karaat goud wordt aangegeven hoeveel puur goud er in een sieraad zit. In een ring staat vaak een stempeltje dat aangeeft hoeveel puur goud er in de ring verwerkt is. In dit artikel leggen we u het verschil uit tussen 14 karaat goud, 18 karaat goud en 24 karaat goud. 

Wenst u uw gouden sieraad of oud goud aan ons te verkopen?
Bereken eenvoudig de waarde van uw goud aan de hand van het gewicht in gram.

14 Karaat goud

24 karaat goud betekent dat het om puur goud gaat, het bevat 99,99% goud. Puur goud is heel erg zacht, daardoor is het erg buigzaam en ook zeer gevoelig voor slijtage. Door het toevoegen van andere metalen wordt het goud harder gemaakt. Op die manier ontstaan de andere verschillende goudgehaltes en verschillende kleuren. Het toevoegen van metalen wordt ook wel legeren genoemd. De metalen die daarvoor worden gebruikt zijn vaak zilver, koper of palladium. Sieraden van 24 karaat goud komt u vrijwel niet tegen, het goud is gewoon weg te zacht om sieraden van te maken. Door het goud harder te maken, kan het beter bewerkt worden. Ook zal het sieraad minder snel slijten. 

18 karaat goud en 14 karaat goud

18 karaat goud bestaat voor 75% uit puur goud, het overige deel is gemaakt van andere materialen. 14 karaat goud bestaat uit 58.5% puur goud, ook hier is het overige deel andere metalen. Vanwege die percentages noemen we 14 karaat goud ook wel 585 goud en wordt 18 karaat goud wordt met het cijfers 750 aangeduid.

In Nederland zijn sieraden van 14 karaat goud het meest gangbare, dat is ook het geval bij Memorie Sieraden. 18 karaat goud staat op de tweede plek, bij Memorie Sieraden is dit ook mogelijk tegen een meerprijs. Beide karaten goud zijn door de toevoeging van andere metalen harder en slijtvaster. Ook is het een stuk voordeliger dan goud van een hoog karaat, simpelweg omdat het minder goud bevat. 14 karaat goud en 18 karaat goud bieden zo een goede prijs-kwaliteit verhouding voor sieraden. Vanuit vroeger gezien is de kleur van het goud ook een belangrijke overweging, de kleur die in Nederland wordt gebruikt, staat vaak mooier bij een lichtere huid. U ziet in landen als India dat er vooral wordt gewerkt met 22 en 20 karaat goud. De diep gouden kleur staat mooier bij hun huidskleur. 

Benieuwd naar hoe kleuren als witgoud en roségoud dan ontstaan? Dit komt door het toevoegen van koper en zilver. Wanneer er koper wordt toegevoegd aan goud, dan krijgt het goud een warmere kleur. Met zilver werkt het juist andersom. Dat is hoe roségoud en witgoud worden gemaakt. Bij roségoud wordt er veel koper toegevoegd aan het goud en bij witgoud wordt er juist veel zilver toegevoegd aan het goud. 

De waarde van uw gouden sieraden

Het is goed om te weten dat een sieraad of trouwring met meer goud, niet altijd meer waard is. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zo is de hoeveel tijd die er in het ontwerp van een sieraad zit zeker van belang. Wanneer u kiest voor een ingewikkeld sieraad van 14 karaat goud, kan deze duurder zijn dan een sieraad van 18 karaat goud dat makkelijker gemaakt kan worden. Ook is de kwaliteit van een sieraad niet altijd beter wanneer het meer goud bevat. Zo kan een 14 karaat gouden armband van massief goud duurder zijn omdat deze van hogere kwaliteit is dan een holle armband van 18 karaat goud. 

Niet zeker of van hoeveel karaat goud uw sieraad is gemaakt? U kunt het herkennen aan het keurmerk. In Nederland zijn deze keurmerken officieel gewaarborgd. Wanneer uw sieraad van echt goud is zal deze een keurmerk op een onopvallende plek hebben. Dat is ook bij ons het geval. De keurmerken zijn klein en bevatten minstens het cijfer waarmee het karaat is aangeduid. Bij 14 karaat goud is dit dus het nummer 585 en bij 18 karaat goud is dit 750.

We zetten ook nog even alle karaten op een rij, zo kunt u altijd uitzoeken met hoeveel karaat goud u te maken heeft. 

  • 24 karaat goud: 99.99% puur goud wordt aangeduid met 999
  • 22 karaat goud: 91.6% puur goud wordt aangeduid met 916
  • 20 karaat goud: 83.3% puur goud wordt aangeduid met 833
  • 18 karaat goud: 75% puur goud wordt aangeduid met 750
  • 14 karaat goud: 58.5% puur goud wordt aangeduid met 585
  • 9 karaat: 37.5% puur goud wordt aangeduid met 375
  • 8 karaat: 33.3% puur goud wordt aangeduid met 333

Goed om te weten is dat 8 en 9 karaat goud in Nederland niet worden gezien als goud, terwijl dit in Duitsland wel het geval is. 

We hopen u zo goed geïnformeerd te hebben over goud en wat karaat goud betekent. Bent u zelf op zoek naar een gouden sieraad of trouwring? Neem dan eens een kijkje bij onze collectie sieraden. Wist u dat u bij ons ook terecht kunt voor het inleveren van goud? We doen dit via Inkoop Goud Gouda. U kunt uw goud ook inleveren om er een mooi sieraad van te laten maken.