0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Karaat goud –

Wat is het verschil tussen

14, 18 en 24 karaat goud?

Alles begint met de goudprijs per gram

Het is een veelvoorkomende vraag: Wat is goud waard?

De goudprijs per gram goud fluctueert voortdurend en wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de vraag en het aanbod op de markt. Goud is al eeuwenlang waardevol en wordt vaak gebruikt als een vorm van investering.

De waarde van goud wordt bepaald door de zuiverheid ervan, en deze waarde wordt uitgedrukt in karaat. 24 karaat goud heeft het hoogste gehalte goud en heeft daardoor de hoogste prijs per gram.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de actuele goudprijzen op de wereldmarkt, omdat deze kan variëren en invloed kan hebben op de waarde van uw bezittingen. Het is ook interessant om te kijken naar de hoogste goudprijs ooit bereikt, aangezien dit kan helpen bij het bepalen van de potentiële waarde van goud per gram in de toekomst.

Hoe wordt de koers berekend?

Koersen spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de waarde van goud. De koers van goud wordt berekend op basis van de dagelijkse goudprijs per gram, en de actuele goudprijs wordt weer bepaald door de internationale markt.

De goudprijs wordt meestal uitgedrukt per Troy ounce, een eenheid die vaak wordt gebruikt bij het verhandelen van edelmetalen. De Troy ounce heeft een gewicht van 31,1034768 gram. Er gaan dus circa 32 Troy ounce in een kilogram.

Als u goud wilt verkopen, is het belangrijk om de actuele goudkoers in de gaten te houden, zodat u de beste goudprijs kunt krijgen. De prijs van goud kan fluctueren op basis van verschillende factoren, zoals vraag en aanbod, economische omstandigheden en marktsentiment. Het is altijd raadzaam om de koersen regelmatig te controleren, zodat u op het juiste moment kunt profiteren van de hoogste goudkoers.

Wenst u uw gouden sieraad of oud goud aan ons te verkopen?
Bereken eenvoudig de waarde van uw goud aan de hand van het gewicht in gram.

Geelgouden ring van 18 karaat goud met lila diamant.
Geelgouden ring van 14 karaat goud met blauwe watersaffier in solitair zetting.

Wat is het verschil tussen 14, 18 en 24 karaat?

Met karaat wordt aangegeven hoeveel puur goud per gram er in een sieraad zit. In een ring of andere sieraad staat vaak een stempeltje dat aangeeft hoeveel puur goud er in de ring verwerkt is. In dit artikel leggen we u het verschil uit tussen 14, 18 en 24 karaat.

Goud van 24 karaat

Dit is het hoogste karaat, het object bevat 99,99% goud per gram. Dit goud is heel erg zacht, daardoor is het erg buigzaam en ook zeer gevoelig voor slijtage. Door het toevoegen van andere metalen wordt het harder gemaakt. Op die manier ontstaan de andere verschillende goudgehaltes en verschillende kleuren.

Het toevoegen van metalen wordt ook wel legeren genoemd. De metalen die daarvoor worden gebruikt zijn vaak zilver, koper of palladium. Sieraden met dit karaat goud komt u vrijwel niet tegen, het goud is gewoon weg te zacht om sieraden van te maken. Door het goud harder te maken, kan het beter bewerkt worden. Ook zal het sieraad minder snel slijten.

Goud van 18 karaat en 14 karaat

Goud met een waarde van 18 karaat bestaat voor 75% uit goud, het overige deel wordt aangevuld met andere edelmetalen. 14 karaat goud bestaat uit 58.5% goud, ook hier is het overige deel opgevuld met andere edelmetalen. Vanwege die percentages noemen we 14 karaat goud ook wel 585 goud en wordt 18 karaat wordt met de cijfers 750 aangeduid.

Geelgouden ring met keurteken goud en karaat aanduiding 585 wat aantoont dat de ring 14 karaat is.
Toetssteen met gouden ring, streep en flesje met chemicalien om karaat goud te bepalen

Wat wordt er meestal in Nederland gebruikt?

In Nederland zijn sieraden van 14 karaat goud het meest gangbare, dat is ook het geval bij Memorie Sieraden. 18 karaat goud staat op de tweede plek, bij Memorie Sieraden is dit ook mogelijk tegen een meerprijs. Beide karaten goud zijn door de toevoeging van andere metalen harder en slijtvaster.

Ook is het een stuk voordeliger dan goud van een hoog karaat, simpelweg omdat het minder goud bevat. 14 karaat goud en 18 karaat goud bieden zo een goede prijs-kwaliteit verhouding voor sieraden.

In vergelijking met vroeger is de kleur van het goud ook een belangrijke overweging. De kleur die in Nederland wordt gebruikt staat vaak mooier bij een lichtere huid. U ziet in landen als India dat er vooral wordt gewerkt met 22 en 20 karaat goud. De diep gouden kleur staat mooier bij een donkere huidskleur.

Hoe ontstaan witgoud en roségoud?

Benieuwd naar hoe kleuren als witgoud en roségoud ontstaan? Dit komt door het toevoegen van koper en zilver. Wanneer er koper wordt toegevoegd aan goud, dan krijgt het goud een warmere kleur. Met zilver werkt het juist andersom. Dat is hoe roségoud en witgoud worden gemaakt. Bij roségoud wordt er veel koper toegevoegd aan het goud en bij witgoud wordt er juist veel zilver toegevoegd aan het goud.

Ring van witgoud, roségoud en geelgoud, ook wel tricolor ring genoemd.
Set sieraden in witgoud, collier en klapcreolen met structuur.

De waarde van uw gouden sieraden

Het is goed om te weten dat een voorwerp of trouwring met meer goud, niet altijd meer waard is. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Zo is de hoeveel tijd die er in het ontwerp zit zeker van belang. Wanneer u kiest voor een ingewikkeld sieraad van 14 karaat goud, kan deze duurder zijn dan een sieraad van 18 karaat dat makkelijker gemaakt kan worden.

Ook is de kwaliteit van gouden voorwerpen (sieraden of andere voorwerpen) niet altijd beter wanneer het meer goud bevat. Zo kan een 14 karaat gouden armband van massief goud duurder zijn omdat deze van hogere kwaliteit is dan een holle armband van 18 karaat goud.

Welke gouden voorwerpen of sieraden kan ik verkopen?

Behalve het verkopen van gouden sieraden zoals gouden kettingen, armbanden, ringen en hangers kunt u ook denken aan gouden munten of goudbaren. De gouden sieraden hoeven niet nieuw te zijn maar kunnen ook bestaan uit oude juwelen. Uiteindelijk gaat het om het gewicht per gram van het gouden voorwerp.

Gouden baren en zilveren baren in verschillende groottes en gewichten.

Hoe herken ik het karaat in mijn sieraden?

Weet u niet zeker van hoeveel karaat goud uw juweel of gouden voorwerpen zijn gemaakt? U kunt het herkennen aan het keurmerk.

In Nederland zijn deze keurmerken officieel gewaarborgd. Wanneer uw sieraad van echt goud is zal deze een keurmerk op een onopvallende plek hebben. Dat is ook bij ons het geval. De keurmerken zijn klein en bevatten minstens het cijfer waarmee het karaat is aangeduid. Bij 14 karaat goud is dit dus het nummer 585 en bij 18 karaat goud is dit 750.

Alle karaten op een rijtje

We zetten even alle karaten op een rij, zo kunt u altijd uitzoeken met hoeveel karaat goud u te maken heeft.

  • 24 karaat goud: een gehalte van 99.99% aan goud wordt aangeduid met 999
  • 22 karaat goud: een gehalte van 91.6% aan goud wordt aangeduid met 916
  • 20 karaat goud: een gehalte van 83.3% aan goud wordt aangeduid met 833
  • 18 karaat goud: een gehalte van 75% aan goud wordt aangeduid met 750
  • 14 karaat goud: een gehalte van 58,5% aan goud wordt aangeduid met 585
  • 9 karaat: een gehalte van 37.5% aan goud wordt aangeduid met 375
  • 8 karaat: een gehalte van 33.3% aan goud wordt aangeduid met 333

Goed om te weten is dat 8 en 9 karaat goud in Nederland niet worden gezien als goud, terwijl dit in Duitsland wel het geval is.

Kan ik een taxatie laten uitvoeren bij Juwelier Jos?

Ja, dat kan. Heeft u in de laatste jaren vele gouden voorwerpen en sieraden verzameld en zou u deze graag willen laten taxeren? We voeren graag een taxatie voor u uit. De kosten voor een taxatie komen op 1% van de totale getaxeerde waarde met een minimum van €100.

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

Bij onze berekening van de waarde van uw goud staan we voor een eerlijke prijs en we hopen u zo goed mogelijk geïnformeerd te hebben over goud en wat karaat goud betekent. Beseft u wel dat het goud dat u inlevert bij ons wordt omgesmolten en wordt hergebruikt.

U kunt uw eerste calculatie al doen via onze website Inkoop Goud Gouda. Zo heeft u al een idee van het aantal gram dat u wilt verkopen voordat u uw goud bij ons inlevert. Op dezelfde website kunt u ook berekenen wat uw zilveren sieraden waard zijn. Als u direct geld wilt, zullen we het berekende bedrag in uw bijzijn aan u overmaken.

Bent u zelf op zoek naar een gouden sieraad of trouwring? Neem dan eens een kijkje bij onze collectie sieraden.

In plaats van dat u uw goud inlevert voor cash kunt u ook een mooi sieraad laten maken. Het nieuwe sieraad gemaakt van “oud” goud wordt bij ons in eigen atelier ontworpen en vervaardigd.