0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Horlogebandjes kleiner maken –
tips en trucs om het zelf te doen

De fascinatie van horlogebandjes begrijpen

Niet alleen de wijzerplaat van een horloge straalt iets uit en zegt wat over uw persoonlijkheid en smaak, ook het horlogebandje maakt een belangrijk deel uit van de totale esthetiek van het horloge. 

De vraag naar passende horlogebandjes is daarom groot. Maar wat zijn horlogebandjes eigenlijk? Waarom zou u ze kleiner willen maken en hoe beïnvloeden materialen als leer, staal of siliconen het proces? Duikt u samen met Juwelier Jos in de wereld van horlogebandjes.

Wat zijn horlogebandjes?

 • Het horlogebandje is het riempje dat rond de pols wordt gedragen en het horloge op zijn plaats houdt. 
 • De horlogebandjes worden gemaakt uit een grote variëteit aan materialen, waaronder roestvrij staal, leer, kunststof, stof, en zelfs edelmetalen zoals goud en zilver. 
 • De keuze van het materiaal hangt voornamelijk af van de stijl en het doel van het horloge. Zo zijn stijlvolle leren bandjes vaak de eerste keuze voor formele kledij, terwijl roestvrij staal en siliconenbanden de voorkeur genieten voor sport- en duikhorloges.

Waarom zou u een horlogebandje kleiner willen maken?

 • De reden om een horlogebandje kleiner te willen maken ligt meestal in de pasvorm. Een horloge moet comfortabel zitten en niet te los of te strak aanvoelen. 
 • Een te los horloge kan gemakkelijk van de pols glijden en is vatbaar voor schade, terwijl een te strak horloge ongemak en zelfs huidirritatie kan veroorzaken. Door het horlogebandje aan te passen aan uw polsmaat kunt u deze problemen vermijden. 
 • Vaak kan dit eenvoudig thuis worden gedaan met de juiste hulpmiddelen en instructies.

Hoe kunnen verschillende materialen het proces beïnvloeden?

De impact van het materiaal van het horlogebandje op het aanpassingsproces kan aanzienlijk zijn. 

 • Leren bandjes kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk op maat worden gemaakt door extra gaatjes te maken. 
 • Stalen bandjes daarentegen, vereisen vaak een beetje meer inspanning en de juiste gereedschappen. U moet namelijk schakels verwijderen om de grootte van het bandje aan te passen. Afhankelijk van het type stalen schakelband kan het zijn dat uw horlogemaker dit voor u moet doen.
 • Siliconenbandjes komen meestal met een gesp en zijn verstelbaar, maar als ze nog steeds te groot zijn, moet er mogelijk een deel van het bandje worden afgesneden.

Juwelier Jos begrijpt de bijzonderheid en de persoonlijke connectie van elk horloge. Of u nu op zoek bent naar een nieuw horlogebandje, uw huidige bandje wilt aanpassen of weten of u de aanpassing zelf kunt doen, we staan altijd klaar om u te helpen met advies en professionele service.

Een horloge dat aan het begin staat van de reparatie.
Een horloge toolkit met verschillende soorten gereedschap.

Benodigde gereedschappen voor het verkleinen van horlogebandjes

Als u een horlogedrager bent, hebt u waarschijnlijk al gemerkt dat de meeste horlogebandjes niet altijd perfect passen. Dit is een veelvoorkomend probleem dat eenvoudig kan worden opgelost met de juiste gereedschappen. 

We vertellen u welke hulpmiddelen u nodig hebt om een horlogebandje kleiner te maken, waar u deze gereedschappen kunt vinden en we geven een beeld van de gemiddelde kosten.

Welke hulpmiddelen heeft u nodig om een horlogebandje kleiner te maken?

Verkleinen van horlogebandjes vereist een paar specifieke gereedschappen, waaronder:

 • Horlogeband verkleiner: Dit is het belangrijkste hulpmiddel dat wordt gebruikt om schakels uit de horlogeband te verwijderen of toe te voegen.
 • Horlogepin verwijderaar: Dit hulpmiddel wordt gebruikt om de pinnen die de schakels bij elkaar houden te verwijderen.
 • Pincet: Een pincet kan handig zijn voor het fijnere werk, zoals het oppakken van kleine pinnen.
 • Horlogemakershamer: Een kleine hamer wordt gebruikt om de pinnen terug op hun plaats te tikken.

Waar kunt u deze gereedschappen vinden?

De gereedschappen zijn te vinden in de meeste fysieke en online winkels die horlogeaccessoires en gereedschap verkopen. Zorg er altijd voor dat u uw gereedschap koopt bij een betrouwbare winkel. De gereedschappen zijn ook bij Juwelier Jos verkrijgbaar.

Hoeveel kosten deze gereedschappen gemiddeld?

Het is belangrijk op te merken dat de prijs varieert, afhankelijk van het merk en de kwaliteit van het gereedschap. Over het algemeen mag u verwachten dat u voor een basis horlogeband verkleiner ongeveer €5 – €10 kwijt bent. Een horlogepin verwijderaar kost ook gemiddeld tussen de €5 – €10, terwijl een horlogemakershamer misschien iets duurder is, met prijzen die beginnen vanaf €10.

Het in eigen hand nemen om horlogebandje te verkleinen kan op lange termijn geld besparen. U hoeft niet elke keer te betalen voor een professionele service wanneer u een nieuw horloge aanschaft of uw bandje wilt aanpassen. Dus waarom zou u het niet zelf proberen?

Stappenplan voor het verkleinen van een horlogebandje

Juwelier Jos leert u stap voor stap hoe u dit nauwkeurige werkje uitvoert en wat u moet doen om eventuele schade te voorkomen. Let er wel op dat dit stappenplan specifiek is bedoeld voor metalen horlogebandjes.

Benodigdheden

Om te beginnen, zorg ervoor dat u de juiste hulpmiddelen hebt. Deze zijn belangrijk voor het succesvol uitvoeren van deze taak en voor het voorkomen van schade. 

 • Een horloge bandpen verwijderaar
 • Een kleine hamer 
 • Een kleine platte schroevendraaier 
 • Een nette doek of handdoek 

Stap 1: Bepaal hoeveel schakels u wilt verwijderen

Doe het horloge om uw pols en kijk hoeveel schakels u wilt verwijderen voor de perfecte pasvorm. 

Stap 2: Vind de verwijderbare schakels

Kijk aan de binnenkant van de band om de schakels te vinden die u kunt verwijderen. Meestal zijn dit de schakels met kleine pijlen die de richting van de pennen aangeven.

Stap 3: Verwijder de pennen

Gebruik de horlogebandpen verwijderaar of de kleine platte schroevendraaier om de pennen voorzichtig uit de gewenste schakels te duwen. Gebruik mogelijk de hamer om de verwijderaar of schroevendraaier voorzichtig in te tikken.

Stap 4: Verwijder de schakels

Trek de pinnen volledig uit en laat de schakels los.

Stap 5: Zet de band in elkaar

Nadat u de nodige schakels hebt verwijderd, brengt u de uiteinden van de band samen en duwt u de pennen terug op hun plaats.

Stap 6: Dubbelcheck de maat 

Doe het horloge nu opnieuw om uw pols om te controleren of het goed past. Pas dit proces zo nodig aan door meer schakels toe te voegen of te verwijderen.

Verkleinen van een horlogebandje is een secuur werkje. Wees geduldig en voorzichtig tijdens het verwijderen van de pinnen en schakels om schade aan uw horloge te voorkomen. 

Bent u niet van zekere hand, of is het horloge van groot sentimentele waarde, raden we u aan om het naar een professional te brengen. Juwelier Jos heeft jarenlange ervaring met horlogereparaties en we helpen u graag verder.

Leren horlogeband zelf schoonmaken? Lees onze tips.
3 Stalen horlogebanden, waarvan 1 bicolor en een zwart leren horlogeband.
Horlogeband reparatie bij Juwelier Jos. Zoals deze leren, vegan horlogebanden in zwart en 3 kleuren bruin.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen bij het verkleinen van een horlogebandje

Juwelier Jos krijgt vaak vragen over mogelijke problemen bij het verkleinen van horlogebandjes. Hoewel het soms een eenvoudig ogende taak kan zijn, kan een verkeerde beweging leiden tot schade aan uw waardevolle horloge. We hebben de meest voorkomende problemen die u tegen kunt komen op een rijtje gezet, en we geven u enkele tips voor het veilig aanpassen van uw horlogebandje.

Probleem 1: Het loskrijgen van de horlogepinnen

Dit is een van de meest voorkomende problemen waarmee horlogedragers worden geconfronteerd als ze proberen hun horlogebandje te verkleinen. Sommige pinnen zijn bijzonder stevig ingezet en vereisen veel kracht om los te krijgen.

 • Gebruik een pin-verwijderingstool. Deze speciale tools zijn ontworpen om met precisie en zonder al te veel kracht de pinnen te verwijderen.
 • Zorg ervoor dat u op een stevige en vlakke ondergrond werkt om te voorkomen dat uw horloge wegglijdt.

Probleem 2: Onderdelen die verloren gaan

Bij het verkleinen van een horlogebandje moet u vaak werken met zeer kleine onderdelen, zoals pinnen en schroeven. Het is kan voorkomen dat deze kleine onderdelen per ongeluk vallen en verloren gaan.

 • Gebruik een helder verlichte en leeg werkoppervlak. Dit zal u helpen om snel alle kleine onderdelen die vallen te zien.
 • Overweeg om een magnetische mat te gebruiken. Dit is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat kleine metalen onderdelen niet gemakkelijk wegrollen of vallen.

Probleem 3: Schade aan het horloge door verkeerde tools

Sommige mensen gebruiken slecht passende of de verkeerde gereedschappen om hun horlogebandje te verkleinen, wat leidt tot krassen of andere schade.

 • Investeer in een horlogereparatieset. Deze sets bevatten alle tools die u nodig hebt om zelf uw horloge veilig aan te passen.
 • Als u niet zeker weet welke tool te gebruiken, raadpleeg dan de handleiding van uw horloge of vraag advies aan een professionele horlogereparateur.

Juwelier Jos begrijpt dat uw horloge meer is dan alleen maar een klokje. Het is een investering en een deel van uw persoonlijke stijl en verhaal. 

We zijn er om u te helpen om ervoor te zorgen dat het in de best mogelijke conditie blijft.

Alternatieven en extra tips voor het verkleinen van een horlogebandje

Het zelf verkleinen van een horlogebandje kan soms een wat lastige klus zijn, vooral als u het voor de eerste keer doet. Gelukkig zijn er diverse alternatieven beschikbaar die u kunt overwegen. Daarnaast zijn er ook veel nuttige tips en trucs die u kunt gebruiken om dit proces gemakkelijker te maken. Laten we er eens induiken.

Wat zijn de alternatieven?

Het is niet altijd noodzakelijk om zelf met uw horlogebandje aan de slag te gaan. Hier zijn enkele alternatieven:

 • Juweliers: De gemakkelijkste en meest voor de hand liggende oplossing is om uw horlogebandje te laten verkleinen door een professionele juwelier zoals Juwelier Jos. Met onze jarenlange ervaring en kennis kunnen we de klus snel en efficiënt voor u klaren.
 • Gespecialiseerde horlogemakers: Net als juweliers hebben gespecialiseerde horlogemakers de juiste tools en vaardigheden om een horlogebandje te verkleinen. Het kan een beetje duurder zijn, maar u heeft wel de zekerheid dat de klus professioneel wordt uitgevoerd.

Extra tips voor het verkleinen van een horlogebandje

Mocht u besluiten de taak zelf op te nemen, houd dan rekening met de volgende tips:

 • Wees geduldig: Het verkleinen van een horlogebandje vereist concentratie en precisie. Probeer dus niet te haasten.
 • Gebruik de juiste gereedschappen:  De juiste gereedschappen gebruiken voorkomt beschadiging aan het horlogebandje. Bij voorkeur een horlogeband verkleiner.
 • Oefen eerst: Als u onzeker bent, probeer dan eerst te oefenen op een oud horloge voordat u aan een duur exemplaar begint.
 • Sla de instructies niet over: Het kan verleidelijk zijn om de instructies over te slaan en zelf de dingen uit te zoeken. Doe dit niet. Het lezen van de instructies kan u tijd, moeite en mogelijke schade besparen.

Of u nu zelf uw horlogebandje verkleint of het aan een professional overlaat, het is altijd belangrijk om vertrouwd te zijn met de beschikbare opties en om de tips in het achterhoofd te houden.

Een man die een horloge om zijn pols draagt, met bruine leren band.

Horlogebandjes kleiner maken – in het kort

We hopen dat dit artikel u heeft geholpen met het kleiner maken van uw horlogebandje. Het is een taak die zorg, concentratie en het juiste gereedschap vraagt. Als u zich niet comfortabel voelt om het zelf te doen, onthoud dan dat professionele juweliers, zoals Juwelier Jos, altijd beschikbaar zijn om u te helpen.

Soms verdienen onze kostbare horloges een vakkundige aanpak om ervoor te zorgen dat ze nog vele jaren meegaan. Bij Juwelier Jos zorgen we ervoor dat uw horloge er altijd op zijn best uitziet en perfect past.

Heeft u nog vragen of wilt u dat een professional uw horlogebandje kleiner maakt? Neem dan contact op met ons team bij Juwelier Jos, of kom langs bij onze winkel.

Wilt u uw horlogebandje laten vervangen of bij laten stellen?
u mag een afspraak maken, maar dit is niet noodzakelijk. U kunt uw horloge ook zo bij ons atelier afgeven.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.

Horloge verkleinen – in het kort

Het verkleinen van uw horloge is een nauwkeurig en delicaat proces.

We hopen dat dit artikel u enige richting heeft geboden bij het verkleinen van uw horloge. Onthoud wel dat het altijd veiliger en betrouwbaarder is om dit over te laten aan professionals.

Of u nu een gloednieuw horloge wilt aanpassen of een oud erfstuk wilt opknappen, Juwelier Jos zorgt ervoor. Ons ervaren team heeft door de jaren heen talloze horloges aangepast om precies om de pols van hun eigenaars te passen. We zullen uw kostbare tijdwaarnemer met respect en aandacht behandelen.

U bent van harte welkom in ons winkel en atelier in Gouda. Tot ziens!