0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Horloge kleiner maken: De ultieme gids voor een perfecte pasvorm

Vraagt u zich ook weleens af: Hoe kan ik mijn horloge kleiner maken? Ontdek in dit artikel hoe u de grootte van uw horloge effectief kunt aanpassen. Laat uw te grote horloge niet langer een probleem zijn!

Het belang van een passend horloge

Bij Juwelier Jos begrijpen wij hoe een horloge méér is dan alleen een uurwerk om de tijd bij te houden. Het is een accessoire die uw persoonlijke stijl en karakter weerspiegelt. Maar belangrijker nog, is dat een horloge comfortabel moet zijn en goed om de pols past. Wij benadrukken onderstaand graag uit wat de voordelen zijn van een goed passend horloge.

Comfort is de sleutel

Een horloge die niet goed past, kan uw dagelijkse activiteiten belemmeren en ongemak veroorzaken. Een te strak horloge kan irritatie en zelfs huidproblemen veroorzaken. Een te los horloge is risicovol; het kan gemakkelijk vallen en beschadigd raken, of nog erger, u kunt uw horloge kwijtraken.

Het primaire doel van een horloge is eenvoud en gemak, daarom is een correcte pasvorm erg belangrijk.

Verhoogde duurzaamheid

Een goed passend horloge gaat ook langer mee, want wanneer een horloge goed om uw pols past, vermindert dit onnodige slijtage en stress op de band. Dit draagt weer bij aan de levensduur van uw horloge.

Maak de juiste indruk

Een goed passend horloge is niet alleen comfortabel en duurzaam, maar het laat ook aandacht voor detail zien. U wilt natuurlijk dat uw horloge uw outfit complimenteert zodat u de juiste indruk maakt, ongeacht de gelegenheid. Een te strak of een te los horloge kan afbreuk doen aan de totale uitstraling en dat zou zonde zijn. Daarom is een passende horlogeband altijd een goed idee. 

Soorten horloges en hun aanpassingsmogelijkheden

Bij Juwelier Jos begrijpen wij dat iedere horloge uniek is en verschillende vereisten kan hebben voor onderhoud en aanpassingen. Of het nu gaat om een eenvoudige vervanging van de batterij of een meer ingrijpende wijziging zoals het vervangen van het uurwerk, onze ervaren horlogemakers hebben de kennis om uw horloge weer in perfecte staat te brengen. Wij kunnen ook voor u een stalen horlogeband inkorten als dit nodig is. Of een nieuwe horlogeband aan uw horloge zetten. Kom vrijblijvend bij ons langs voor de mogelijkheden. 

Mechanische horloges

Mechanische horloges zijn prachtige stukken vakmanschap die uit honderden, zo niet duizenden, individuele onderdelen bestaan. Ze hebben geen batterij nodig en worden aangedreven door een reeks veerbelaste mechanismen in het horloge.

  • Regulier onderhoud: Het afstemmen van deze complexe mechanismen vraagt om regelmatige service om de nauwkeurigheid en duurzaamheid te behouden.
  • Aanpassingen: Vaak zijn het vervangen van de horlogeband en het polijsten van de buitenkant alleen nodig voor onderhoud.

Quartz horloges

Quartz horloges, aangedreven door een batterij en een quartzkristal, deze zijn oersterke keuzes die minder regulier onderhoud nodig hebben dan hun mechanische tegenhangers.

  • Regulier onderhoud: Hoofdzakelijk is het vervangen van de batterij nodig om deze horloges nauwkeurig te laten lopen.
  • Aanpassingen: Het vervangen van de horlogeband en het polijsten van de buitenkant zijn ook gebruikelijk. In sommige gevallen is het vervangen van de  wijzerplaat of het glas nodig.

Automatische horloges

Automatische horloges winden zichzelf op door de natuurlijke beweging van de drager. Ze bevinden zich tussen de mechanische en quartz horloges in wat betreft de onderhoudsvereisten.

  • Regulier onderhoud: Automatische horloges hebben een periodieke service nodig om de nauwkeurigheid te behouden.
  • Aanpassingen: Net als bij de andere typen, worden bandvervangingen en polijsten vaak uitgevoerd. In sommige gevallen kan er ook slijtage aan het uurwerk optreden die reparatie of vervanging vereist.

Of u nu een quartz horloge bezit die om de paar jaar een nieuwe batterij nodig heeft, of een mechanisch horloge die om een volledige servicebeurt vraagt, bij ons staan uw horloge reparaties centraal, met de juiste zorg en aandacht kan uw horloge (weer) een leven lang mee.

Handleiding om uw horloge kleiner te maken

Afhankelijk van het type horloge, kan het kleiner maken van uw horloge een uitdaging zijn. Simpele instructies kunnen u niet altijd helpen vanwege de complexiteit van verschillende horlogemodellen. Wij bieden u daarom graag een stap-voor-stap handleiding. Wij begrijpen dat een horloge band inkorten een lastige taak kan zijn en raden het daarom ook aan om het door een professional te laten doen. Mocht u het toch zelf willen doen dan willen wij alleen graag meegeven om op te letten om niet de band te beschadigen. Krassen zijn namelijk snel gemaakt bij dit klusje. Natuurlijk staan wij ook graag voor u klaar om dit voor u te doen.

Stap 1: Verzamelen van de juiste hulpmiddelen

Voordat u begint, is het belangrijk om alle noodzakelijke instrumenten bij de hand hebben:

  1. Horlogebandschraper
  2. Pincet
  3. Kleine hamer
  4. Pons

Stap 2: Openen van de horlogeband

Met behulp van de horlogebandschraper kunt u de horlogeband voorzichtig aan de achterkant openen. Het is belangrijk om dit stap voor stap te doen om ervoor te zorgen dat u geen onderdelen beschadigd.

Stap 3: De juiste schakels verwijderen

Identificeer de extra schakels die u wilt verwijderen en houdt ze bij de hand. Plaats de pons precies op de schakel om hierna voorzichtig erop te slaan. De pen zou er aan de onderkant uit moeten komen. Let wel op de richting van de pijl, dit is ook tevens de richting waaruit de pen moet komen. Anders zit de pen vast als deze de verkeerde richting op wordt geslagen.

Stap 4: Weer sluiten van de horlogeband

Zodra de overtollige schakels zijn verwijderd, sluit u de horlogeband weer door de achterste schakel terug te plaatsen. Dit moet zorgvuldig worden gedaan om te voorkomen dat het horloge beschadigd.

De genoemde stappen kunnen het proces van het kleiner maken van uw horloge aanzienlijk vereenvoudigen. Zorg ervoor dat u de stappen zorgvuldig volgt om onnodige schade te voorkomen. Als u nog steeds problemen ondervindt bij het verkleinen van uw horloge, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Veelgemaakte fouten bij het verkleinen van een horloge

Het verkleinen van een horloge kan soms een noodzaak zijn voor een perfecte pasvorm. Echter is deze precisieklus niet altijd eenvoudig uit te voeren en kan het gemakkelijk fout gaan als dit niet zorgvuldig wordt gedaan. Hieronder bespreken wij graag een aantal veelgemaakte fouten.

Gebruik van verkeerd gereedschap

Het gebruiken van het verkeerde gereedschap is een veel voorkomende fout. Horlogemakers hebben specifiek ontworpen instrumenten die helpen bij het nauwkeurig en veilig uitvoeren van de klus. Het gebruik van geïmproviseerde items kunnen leiden tot schade aan uw horloge.

Ongelijkmatig verkleinen

Een andere gebruikelijke fout is het ongelijkmatig verwijderen van schakels. Het is belangrijk om een even aantal schakels aan elke kant van de sluiting te verwijderen om ervoor te zorgen dat uw horloge comfortabel en in het midden van uw pols zit.

Horlogeband forceren

Het kan verleidelijk zijn om met brute kracht de band van het horloge te verkleinen, maar dit kan leiden tot extra schade. Wees altijd geduldig bij het werken aan een horloge. Schade is zo gemaakt aan een horloge.

Niet goed opslaan van verwijderde schakels

Het is essentieel om de net verwijderde schakels goed te bewaren. Ze kunnen nuttig zijn voor toekomstige aanpassingen aan het horloge of vervangingen van beschadigde onderdelen.

Professionele hulp zoeken voor het verkleinen van uw horloge

Het horloge, een sieraad, een accessoire die voor functionaliteit in het dagelijkse leven zorgt. Het geeft niet alleen de juiste tijd aan maar kan ook een stukje mode zijn. Wat nou als uw nieuwe horloge niet goed om uw pols past of u hebt het horloge geërfd? Dan wilt u natuurlijk graag dat deze wel past, alleen heeft u tevergeefs deze zelf geprobeerd te verkleinen of wilt u het risico zelf niet lopen. Dan staan wij, Juwelier Jos graag voor u klaar met professionele hulp. Binnen een korte tijd is uw horloge op maat gemaakt en kunt u er straks met plezier naar kijken.

Waarom professionele hulp belangrijk is bij het verkleinen van een horloge

Bij het verkleinen van een horlogeband komt meer kijken dan men in eerste instantie zou verwachten. Hieronder staan enkele redenen waarom professionele hulp zo belangrijk kan zijn:

Kennis en ervaring: Onze gespecialiseerde horlogemakers weten precies hoe ze uw horlogeband veilig kunnen verkleinen zonder schade aan te richten.
Juiste gereedschap: Wij gebruiken speciaal gereedschap voor de klus. Dit zorgt voor een precieze en veilige aanpassing van uw horlogeband.
Garantie: Als er iets misgaat tijdens het proces, bieden wij een garantie aan om het probleem op te lossen.

Ons proces van horloges verkleinen

Wij maken gebruik van een gedefinieerd proces om uw horlogeband op maat te maken. Hier is ons stapsgewijze proces:

We starten met het grondig beoordelen van uw horlogeband en meten de juiste maat bij u op.
Vervolgens verwijderen we vakkundig de benodigde schakels, rekening houdend met het merk en model van uw horloge.
Na de aanpassing controleren wij zorgvuldig of de band comfortabel genoeg is en deze niet te straks of te los zit. Mocht het horloge toch niet goed zitten dan passen we dit graag aan zodat u tevreden bent met de pasvorm.

We helpen u graag verder in onze winkel, zien we u snel?