0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Het verschil tussen juwelen en bijou

Er zijn tegenwoordig talloze soorten sieraden verkrijgbaar, van simpel en goedkoop tot grof, groot en duur. We geven u graag meer informatie over de verschillen tussen de voornaamste soorten sieraden, namelijk juwelen en bijou. Wat zijn precies die verschillen, hoe herkent u de sieraden en waar kunt u beide sieraden verkrijgen?

Verschillen tussen juwelen en bijou

Het voornaamste verschil tussen een juweel en een bijou is dat een juweel gemaakt is van edelmetaal en vaak edelstenen bevat. Een bijou is onedel en wordt dus niet gemaakt van edelmetalen, maar van anders soorten metalen, zoals koper, tin, kunststof of hout.

Een juweel is daarbij duurder in aanschaf, maar ook waardevast. Dit geldt zeker voor een gouden juweel. Een bijou is daarentegen lager in aankoopprijs, maar is niet waardevast.

In het algemeen kan gesteld worden dat op internet veelal bijou wordt aangeboden. Vaak met een zilveren (verzilverd) laagje eroverheen.

Sieraden bij de juwelier zijn altijd gemaakt van edelmetaal (zilver of goud). Daarnaast zijn veel sieraden die te koop zijn bij de juwelier ambachtelijk en handgemaakt. Unieke sieraden die naar de wens van de klant worden ontworpen en gemaakt.

Bijou daarentegen is massaproductie en is te vinden op verschillende plekken, zoals: warenhuizen, kappers, modezaken, drogisterijen en gespecialiseerde bijou winkels. De bijous worden gebruikt om een kledingstuk- of stijl af te maken.

Waarom een juweel?

Waarom zou u kiezen voor een juweel ten opzichte van een bijou sieraad?

De redenen hiervoor zijn simpel. Edelmetaal is hoger in waarde, slijt minder, blijft langer mooi omdat het door en door echt is en het is waardevast. Omdat het een kostbaar bezit is, kunt u het doorgeven als erfstuk en het kan makkelijk gerepareerd worden bij een gecertificeerde juwelier als er iets kapot is. U kunt er aanpassingen aan laten uitvoeren, zoals het groter of kleiner maken van een ring of het solderen van uw collier. Tot slot kan het makkelijk schoongemaakt en opgeknapt (gepolijst) worden, zodat het er weer als nieuw uitziet. Al deze opties heeft u niet als u kiest voor een bijou sieraad.

Waarom een bijou?

Een bijou sieraad is goedkoop in aanschaf en trendgevoelig. Het is vaak groter en grover omdat het geen echt edelmetaal bevat en hierdoor proporties substantieel groter kunnen zijn dan bij een echt, edelen sieraad.

De bijou legering heeft de uitstraling van edelmetalen en is daarom leuk om als cadeau te krijgen en te geven vanwege de lage aanschafwaarde. U hoeft er ook minder voorzichtig mee te zijn, omdat u sneller een nieuw bijou sieraad aan zal schaffen als het kapot gaat, dan een edelmetaal sieraad. U kunt er in verhouding ook veel meer van kopen, omdat de prijs aanzienlijk lager is. Tot slot heeft u veel keuze in bijou sieraden, die passend zijn bij elk budget.

Geschiedenis achter juwelen

Een sieraad wordt door iemand gedragen om zich bijvoorbeeld van iemand anders te onderscheiden of status aan te geven. Kijk naar de farao’s; de gouden kroon en juwelen in het haar van Cleopatra gaven een goddelijke afkomst aan. Tegenwoordig is de trouwring een manier om een persoonlijke status aan te geven.

Een sieraad wordt bijvoorbeeld ook gedragen als deel van iemands identiteit. Als men foto’s bekijkt van Afrikaanse stammen komt dit duidelijk naar voren. Ook worden en werden sieraden gedragen als talisman om de drager te beschermen tegen het kwaad of om juist geluk te brengen. Voor anderen hebben juwelen een religieuze betekenis.

Uiteraard hadden juwelen in vroegere tijden ook een praktisch doel. Zo werd de zegelring gebruikt om een brief te verzegelen. Vaak zag men dan dat het familiewapen of de initialen van de drager werden verwerkt in de zegelring.

Betekenissen

Volgens de Nederlandse encyclopedie betekent bijou onder andere:

 • juweel
 • kleinood
 • voorwerp waarmee iemand zich toont
 • klein voorwerp

De betekenis van juweel volgens de Nederlandse encyclopedie is onder andere:

 • geslepen edelsteen
 • kleinood
 • kostbaar lijfsieraad
 • kostbaarheid
 • oogappel
 • voorwerp waar je jezelf mooi mee maakt
 • sieraad van grote schoonheid en hoge waarde
 • kostbaar bezit

De gedachte achter sieraden

Er zijn duidelijke verschillen, maar tegelijkertijd ook veel overeenkomsten tussen de betekenissen van juwelen en bijous. Beide versieren de drager en tonen aan dat degene die het sieraad draagt, verzorgd is en zich graag opdirkt om goed voor de dag te komen.

Heeft u een voorkeur voor juwelen of bijou? Uiteindelijk draait het maar om één ding. En dat is de achterliggende betekenis achter een sieraad en de persoonlijk waarde die de drager en/of gever aan het sieraad geeft. Als dit duidelijk is, is zowel een juweel als een bijou van onschatbare waarde.

Het verschil tussen juweel en bijou – in het kort

AspectJuweelBijou
MateriaalGemaakt van edele metalen (goud, zilver) en edelstenen (diamant, smaragd, etc.)Gemaakt van goedkopere materialen zoals kunststof, glas, imitatie edelstenen en legeringen.
WaardeDoorgaans duurder vanwege kostbare materialen en echte edelstenen.Meestal goedkoper vanwege gebruik van imitaties en goedkopere materialen.
KwaliteitHogere kwaliteit, met echte edelstenen en vakmanschap.Lagere kwaliteit, vaak met minder waardevolle materialen en eenvoudigere productiemethoden.
DuurzaamheidDuurzamer en kan generaties lang meegaan.Minder duurzaam en kan sneller slijten of beschadigen.
StatusWordt vaak geassocieerd met luxe en status.Minder prestigieus en wordt niet beschouwd als een investering.
GebruikMeestal gedragen bij speciale gelegenheden of als investering.Vaak gedragen als modeaccessoire voor dagelijks gebruik.
OorsprongKan afkomstig zijn van gerenommeerde juweliers en edelsmeden.Wordt meestal verkocht in warenhuizen, bijouteriewinkels en modewinkels.
ErfstukkenVaak doorgegeven als waardevolle erfstukken.Minder kans om als erfstuk doorgegeven te worden vanwege lagere waarde.
OnderhoudVereist doorgaans meer zorg en onderhoud.Vereist minder onderhoud en is gemakkelijker te vervangen.
Persoonlijke betekenisKan een diepgaande emotionele waarde hebben, zoals trouwringen.Heeft meestal minder emotionele betekenis en wordt meer gezien als modeaccessoire.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.