0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Waarom kiezen voor zilver of goud?

Op het eerste gezicht wordt de keuze voor zilver of goud vaak vooral gemaakt op basis van de kleur. De kleur is zeker een goed uitgangspunt. De ene persoon draagt bij voorkeur zilver en de andere liever goud. U zult een sieraad zeker vaker dragen wanneer het ook echt bij u past. Beide edelmetalen hebben nog een aantal kenmerken die invloed kunnen hebben op uw keuze voor zilver of goud.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.

Waarom goud?

Waarom is goud een goede keuze? Een gouden sieraad aanschaffen is kostbaar, maar het sieraad zal altijd zijn waarde behouden. Het kan zelfs zijn dat de waarde van het sieraad omhoog gaat. De goudprijs fluctueert dagelijks, maar de afgelopen jaren is de gemiddelde waarde gestegen. Daarom is het mogelijk om jaren later het sieraad weer in te leveren, zonder dat u de investering verliest. Dat maakt goud ook tot een mooi erfstuk, u kunt uw kinderen en/of kleinkinderen iets waardevols nalaten.

Een andere reden om voor goud te kiezen is de samenstelling van het materiaal. Dit is erg sterk en gaat heel lang mee. Het is wel afhankelijk van het aantal karaat goud. 24 karaat goud is puur goud. Het is wat zachter en daardoor gevoeliger voor beschadiging.

In Nederland is 14 karaat de standaard. Een sieraad van Juwelier Jos of Memorie Sieraden wordt standaard in 14 karaat goud gemaakt, maar u kunt tegen een meerprijs ook kiezen voor sieraden van 18 karaat goud.

Wanneer uw voorkeur uitgaat naar een sieraad in het geel of rosé, dan is de keuze voor goud het meest voor de hand liggend. Witgoud heeft iets zilverachtigs, maar is wel degelijk anders. Witgoud bevat namelijk rhodium, wat een stuk witter is dan zilver. Zilver is een stuk grijzer dan witgoud.

Als laatste heeft goud een chique en dure uitstraling en het oogt heel klassiek. Dat is niet alleen het geval bij geelgoud, ook roségoud en witgoud stralen klasse uit. Geelgoud is wel de meest klassieke en traditionele kleur goud. Witgoud en roségoud is de laatste jaren steeds populairder, zeker onder jongeren.

Heeft u oud goud waar u graag een nieuw sieraad van wilt laten maken? Bij ons kunt u terecht om uw goud in te wisselen. We kunnen hier direct een nieuw sieraad van maken of we kunnen u korting geven voor een latere aankoop. Ook kunt u kiezen voor direct contant geld.

Waarom geen goud kopen?

Wanneer u de investering kunt doen is goud kopen zeer de moeite waard. Heeft u iets minder te besteden? Dan is zilver ook een hele goede en mooie keuze. Het kan natuurlijk zo zijn dat u zilver veel mooier vindt. Ook dan is het meer de moeite waard om een sieraad van zilver te kopen. Goud kopen terwijl u liever zilver draagt is zonde van uw geld.

Goed om te weten

Er bestaan ook sieraden met een plating. Dit is een laagje goud om zilver heen. Het is niet aan te raden om een sieraad met plating te kiezen. De investering is namelijk vrij hoog terwijl het sieraad niet waarde houdend is. Het laagje goud kan bijvoorbeeld slijten en u zult u bij het inleveren van het sieraad weinig waarde terugkrijgen. Het laagje is dun en daardoor amper iets waard, zelfs al is het 14 karaat goud.

Veel sieraden van gangbare merken zijn met een plating, denk bijvoorbeeld aan een rosékleurig horloge of een gouden collier met een zilveren kern, maar ook hippe sieraden zoals van het merk Ania Haie. De sieraden ogen als echt goud, maar de kern is zilver. Daarom kan zo’n collier verkocht worden voor rond de € 50. Wees u hier dus van bewust bij de aankoop van een relatief goedkoop goud sieraad. Houdt u er rekening mee dat het sieraad niet volledig door en door goud is.

Waarom zilver?

Zilver is een bijzonder en authentiek edelmetaal, met name omdat het metaal leeft. Het reageert op de natuurlijke omstandigheden, zoals luchtvochtigheid en warmte. De scheikundige naam hiervoor is oxideren. Wanneer zilver oxideert ontstaat een zwart laagje. Het zilver verliest dan wel zijn glans, maar gelukkig kunt u zilver goed schoonmaken. De levendigheid van zilver heeft ook zijn afspiegeling in de kleur, er zit namelijk meer dynamiek in de kleurstelling.

Een van de belangrijkste redenen om voor zilver te kiezen is de prijs. In verhouding is zilver een stuk goedkoper dan goud. Dit maakt zilver laagdrempelig en passend voor zowel jong als oud. Wanneer u een bleke huid heeft, staat zilver ook nog eens het mooist.

Een ander bijkomend voordeel is dat zilver meer mogelijkheden heeft qua design. Het edelmetaal is een zachter materiaal. Hierdoor is het makkelijker te bewerken. Goud is ook goed te bewerken, maar wordt dat wel een stuk duurder.

Bij een zilveren sieraad dat mooi bewerkt is, zit de kostbaarheid met name in de arbeid. Wanneer u voor een gouden sieraad met een mooie bewerking kiest, betaalt u zowel voor de arbeid als voor het materiaal.

Tot slot kunt u met zilveren sieraden meer afwisselen, omdat ze simpelweg minder duur in aanschaf zijn. U kunt voor dezelfde prijs van een gouden sieraad, meerdere zilveren sieraden aanschaffen.

Waarom geen zilver kopen?

Waarom zou u geen zilver kopen? Dat hangt met name af van de reden van uw aankoop. Wilt u een sieraad kopen als een investering voor later? Dan is zilver niet de beste optie. Ook kunt u beter voor goud kiezen wanneer die kleur u beter staat. Het zou zonde zijn om voor een sieraad te kiezen dat u amper draagt ook al is de aankoopprijs goedkoper.

Leuk om te weten

Zilver is nu een geliefd metaal, maar dat was niet altijd zo. Nog niet zo heel lang geleden was zilver namelijk een stuk minder populair. Het werd wel gebruikt, maar voornamelijk voor gebruiksvoorwerpen. Zilveren bestek, schalen en een botervloot mochten niet op tafel ontbreken tijdens een chique diner. Daarnaast werd zilver gebruikt als versiering op kleding; zakhorloges, gespen en knopen bijvoorbeeld. De opkomst van zilver als sieraad begon pas in 1997. Het werd toen op de kaart gezet door Esprit. Heeft u nog ergens oud zilver liggen en gebruikt u het niet? U kunt ook bij ons terecht om uw zilver in te wisselen.

Gaat uw voorkeur uit naar zilver of goud? U kunt bij ons langskomen in de winkel om de verschillende materialen en kleuren te bekijken. Zo kunt u ook kijken welke kleur het beste bij u past.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.