0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Gouden ketting

Een ketting kan van goud of zilver zijn of is gemaakt van andere materialen zoals leer, zijde, staal of koord. Een gouden ketting is een sieraad dat erg populair is en door vele mensen met veel plezier gedragen wordt.

Een ketting met een hanger is uiteraard niet alleen weggelegd voor vrouwen. Er zijn vele mannen die een hanger zoals bijvoorbeeld een kruis, een hart of een stoer symbool aan hun ketting dragen.

In het geval dat uw ketting zou breken of dat het slotje niet meer goed functioneert, kunt u bij Juwelier Jos terecht voor reparatie van uw sieraad

Geschiedenis van de gouden ketting

Al zeker 50 eeuwen lang worden door de mens kettingen gedragen. De eerste tekenen hiervan werden gevonden in Zuid-Afrika. Uiteraard waren dit geen gouden kettingen, dat kwam pas veel later. De allereerste kettingen werden gemaakt van koord, botjes, tanden, schelpen, veren of een combinatie hiervan.

Zo rond 2500 b.C. ontdekten de Egyptenaren goud en begonnen gouden kettingen te maken en dragen.

In de loop van de eeuwen en met het ontstaan van de technologie en productieprocessen werden de gouden kettingen steeds diverser en kwam er steeds meer keuze. Tegenwoordig zijn we eraan gewend om te kunnen kiezen tussen diverse stijlen, schakels en materialen.

Het kopen van een gouden ketting

Voordat u besluit een gouden collier te kopen zijn er verschillende belangrijke factoren die u kunt overwegen en die de keuze van een ketting beïnvloeden:

 • Wil ik een massief gouden ketting?
 • Uit hoeveel karaat wil ik dat mijn gouden sieraad is gemaakt?
 • Wat voor schakels vind ik mooi?
 • Hoe wil ik de ketting dragen; enkel of is de ketting voor een hanger?
 • Is de ketting bestemd voor een man of voor een vrouw?
 • Wat voor een stijl past bij mij of bij de ontvanger?
 • Welke lengte moet de ketting zijn?
 • Wat is mijn budget?
 • Bevat de gouden ketting van mijn keuze een keurmerk?
 • Is de gouden ketting voor mijzelf of is het een geschenk?
 • Wil ik de mogelijkheid de ketting te personaliseren? Bijvoorbeeld een gravure of het toevoegen van een of meerdere edelstenen.
 • Zal de ketting deel uit maken van een set? Bijvoorbeeld met een ring of oorbellen.

Massief, hol of plated gouden ketting

Massief:

Bent u van plan uw gouden collier vaak te dragen dan is een massief gouden ketting de beste keuze qua duurzaamheid. Het gewicht van de ketting, het karaat en de soort schakel bepalen de prijs en is gebaseerd op uw persoonlijke voorkeuren en budget.

Hol:

Is een gouden collier gemaakt van holle schakels dan zal het gouden collier lichter aanvoelen. Holle schakels zijn minder duurzaam dan massieve schakels en eerder onderhevig aan slijtage. Bij een eventuele breuk van de gouden ketting zijn holle schakels vaak moeilijker of niet te repareren. Ook hier bepaalt het karaat de prijs.

Gold plated

Deze kettingen zijn bedekt met een dun laagje goud. Mogelijk is dat door het vele dragen het laagje goud afslijt en het metaal eronder bloot komt te liggen. Om de ketting te herstellen zal de juwelier een nieuw laagje goud moeten aanbrengen om uw sieraad weer glans te verlenen.

Uit hoeveel karaat zal de gouden ketting bestaan?

Hoe hoger het karaat, hoe zuiverder het goud, maar hoe zachter en minder duurzaam uw gouden ketting wordt.

Als u uw gouden ketting veel gaat dragen dan is het raadzaam geen 24 of 20 karaat te kiezen maar 18 of 14 karaat. De 18 en 14 karaat gouden ketting is harder, omdat ze een hoger percentage hebben aan niet gouden legeringen en daardoor zullen deze kettingen minder snel slijten.

Nikkelallergie

Bent u allergisch voor nikkel? Er verschijnt dan een rode jeukende uitslag op plaatsen waar uw huid in contact komt met nikkel. Soms ontstaan er zelfs blaasjes of een plek die nat blijft. Heeft u last van uitslag onder uw ketting, armband of oorbellen, dan is het beter een gouden ketting te kiezen met een hoger karaat. In een ketting met een hoger karaat zijn er minder bestanddelen die een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Bent u niet helemaal zeker van uw karaat keuze, laat u zich dan graag adviseren door ons winkelpersoneel.

Soorten schakels voor gouden kettingen

Er is een grote variëteit tussen de diverse schakels. Van klein, fijn en soepel vallend voor dames tot grover en stoerder voor mannen.

Men kan bijvoorbeeld kiezen uit de gourmetschakel Jasseron schakel en Venetiaanse schakel.

Lees meer over soorten schakels

Persoonlijke stijl

Er zijn grove en stoere  kettingen van goud, maar ook fijne en subtiele varianten. De keuze voor welke variant is daarom afhankelijk van persoonlijke smaak, postuur en bouw van de vrouw of man, de gelegenheid waarvoor een gouden ketting gekocht wordt of het kledingstuk waarop de gouden ketting gedragen moet worden.

Wat is de ideale lengte van een gouden collier voor mij of de ontvanger?

Ook de ideale lengte is een persoonlijke aangelegenheid. De ene persoon draagt een gouden ketting liever korter tegen de hals dan de ander. Wel kunnen we een indicatie geven voor de verschillende lengtes voor dames en heren. Voor dames is de meest gangbare maat 45 cm en voor heren vanaf 50 cm. In ons artikel een collier kopen leest u meer over de lengtes en vindt u een plaatje hoe de lengtes vallen.

Heeft u nog geen keuze kunnen maken?

U bent van harte welkom in onze winkel in Gouda waar ons winkelpersoneel u graag helpt bij de keuze van de voor u ideale gouden ketting.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.