0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Edelstenen bewerken –
het verborgen meesterwerk van de natuur ontdekken

Om de kwaliteit van edelstenen te verbeteren, kunnen we edelstenen bewerken. Dit kunnen we met verschillende behandelingen doen. Deze behandelingen bespreken we uitvoerig in dit artikel. Wanneer een edelsteen op een van deze manieren is bewerkt, zullen ze langer meegaan in uw sieraad.

1. Warmtebehandeling

Door warmtebehandeling (van enkele honderden graden tot 2000 graden) verandert de chemische samenstelling van de edelsteen. Door deze behandeling kunnen de kleur en de zuiverheid veranderen, in sommige gevallen worden deze zelfs verbeterd. Deze behandeling wordt vaak toegepast op aquamarijn, kwarts, topaas, zirkonia, saffier, robijn en bepaalde toermalijnen.

2. Beitsen

Beitsen is het toevoegen van een kleurstof die in de (meeste) poreuze stenen trekt en de kleur van de edelsteen intensiever maakt. Het is een behandeling die van oudsher wordt toegepast. Deze behandeling wordt vaak gebruikt op agaat, jadeiet, turkoois, koraal en lapis lazuli.

3. Coaten

Het coaten van een edelsteen betekent dat er een dun laagje van een gekleurd materiaal aangebracht wordt op een edelsteen. Hierdoor versterkt de kleur. Er zijn verschillende manieren om een coating aan te brengen, zoals “vapour deposition” en “sputtering”. Meestal zijn deze laagjes zeer dun en het nadeel is dan ook dat een dergelijke coating zelfs bij normaal gebruik van een sieraad snel slijt.

4. Radioactieve bestraling

Dit is een behandeling die vaak op blauwe topazen wordt toegepast. Ook de kleur van enkele andere stenen zoals bijvoorbeeld diamant, toermalijn en parels kunnen door een behandeling met neutronen-, elektronen- of gammastralen veranderd worden.

5. High pressure high temperature behandeling

Door deze behandeling toe te passen kunnen gekleurde stenen zoals diamant van kleur veranderen. De druk kan oplopen tot wel 50.000 bar en de temperatuur die wordt toegepast is meestal hoger dan 2000 graden C.

6. Laser drilling

Door deze techniek toe te passen op diamanten worden kleine onzuiverheden weggewerkt. Met de laser boort men een zeer dun kanaaltje naar de onzuiverheid die dan met chemische middelen wordt opgelost. Daarna lijkt de diamant zuiverder en wordt de vraagprijs onterecht hoger.

De nadelen van impregneren en vullen

De laatste manier om edelstenen te bewerken is door ze te impregneren en te vullen. Dit komt de kwaliteit en waarde van de stenen niet ten goede. Ondanks dat is er toch een slechte trend ontstaan om edelstenen zoals robijnen en saffieren die vol zitten met scheuren, slijpvlakken en gaten op te vullen met loodglas. Het loodglas heeft dezelfde lichtbreking (refractie) als robijnen en saffieren en het valt dus niet op dat de edelsteen gevuld is met glas. Soms zijn de stenen zelfs met meer dan 50% glas gevuld. Het is niet alleen nadelig vanwege de echtheid en waarde van de edelsteen, het nadeel is ook dat het glas een verkleuring ondergaat bij het dragen. Bovendien is glas zachter dan robijn of saffier en daardoor kan het sneller krassen.

Naast robijnen en saffieren, worden smaragden vaak gevuld. Om de interne breukvlakken en scheuren van de steen te vullen worden er bepaalde oliën of synthetische fillers gebruikt. Dit is niet nadelig voor de steen, maar gedurende het dragen van een sieraad kan het vulmateriaal na verloop van tijd wel verkleuren of verdampen. Dan zou de steen opnieuw gevuld moeten worden. Het is daarom belangrijk om een robijn, saffier of smaragd eerst te laten testen op echtheid, kwaliteit en zuiverheid. Juwelier Jos kan u hierbij helpen en zal u goed adviseren.

Bent u aangetrokken tot een bepaalde steen vanwege de betekenis of omdat u deze simpelweg heel mooi vindt? We ontwerpen graag samen met u een sieraad dat u met veel liefde zult dragen. Juwelier Jos werkt alleen met gecertificeerde edelstenen van uitstekende kwaliteit en betrouwbare leveranciers. Heeft u al een sieraad met een edelsteen en is deze wat dof geworden? U kunt bij ons terecht om de steen te polijsten. Op die manier zal de steen weer glanzen.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.