Uw ring past niet meer. Wat kunt u doen?

Juwelier Jos Ring passend maken

Uw ring past niet meer? Gelukkig kunt u uw ring passend laten maken bij de juwelier. Het is een van de sieraden reparaties die regelmatig voorkomt. Handen kunnen in de loop van de jaren veranderen. U wordt ouder en dat brengt verandering in uw lichaam mee waardoor uw vingers wat voller of smaller kunnen worden. Juwelier Jos kan uw ringen zowel groter als kleiner maken, zodat u uw favoriete ringen kunt blijven dragen. 

Ring passend maken

Wanneer uw ring niet meer past, kan Juwelier Jos uw ring passend maken. Hier kunt u meer lezen over het op maat laten maken van uw ring inclusief de kosten en de tijdsduur. Ringen kunnen 0,25 tot 5 maten groter of kleiner worden gemaakt.

Ring kleiner maken

Een ring die te groot is, kan kleiner worden gemaakt. Om de ring kleiner te maken wordt er eerst een opening gezaagd. Zo kan er een een stukje van het metaal worden weggehaald tot de ring de juiste maat heeft. Door de uiteinden aan elkaar vast te solderen, wordt de ring weer heel. Het wordt mooi afgewerkt en gepolijst waardoor de plek van opening niet meer te zien is en de ring er weer uitziet als nieuw. 

Ring groter maken

Een ring wordt groter gemaakt door een stukje goud of zilver tussen de ring te plaatsen. Hiervoor wordt de ring doormidden gezaagd op de naad zodat er een stukje tussen kan worden gezet. Heeft de ring geen naad? Dan kan de ring ook worden opgerekt. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de ring niet te oud is. Oudere ringen hebben namelijk kans op breken. Ook ringen met stenen kunnen niet worden gerekt, omdat de stenen dan kunnen breken. Oprekken kan ook alleen tot een kwart maat groter. Moet de ring groter worden gemaakt? Dan moet er een stukje goud of zilver worden tussen gezet. Wanneer de maat goed is, wordt de ring gepolijst en mooi afgewerkt, zodat de ring er weer als nieuw uitziet. 

Ring doorzagen

Draagt u uw ring nog steeds, maar krijgt u deze niet meer af? Dan kunnen we de ring voor u doorzagen. Dit wordt gedaan met een speciale ringvinger zaag. Op die manier kunnen we geheel pijnloos en zonder schade aan de ring, de ring verwijderen. Hierna kunnen we de ring voor u op de gewenste maat maken. 

Ringen met stenen of gravures

Een ring met een gravure of een steen kan in principe ook kleiner of groter worden gemaakt. De opening wordt gemaakt op de plek waar geen van beide is geplaatst, zodat de ring en/of gravure blijft bewaard. 

Het proces wordt iets ingewikkelder wanneer een ring met stenen en gravures drie maten vergroot of verkleind moet worden. Technisch gezien is dat iets lastiger. We doen de aanpassing in overleg met u, zodat u weet wat u van het eindresultaat kunt verwachten. Ook ringen die rondom gezet zijn met stenen of een ingewikkeld patroon als gravure hebben zijn vaak een stuk gecompliceerder. De zetting van de stenen of het patroon van de gravure mogen niet worden aangetast. Helaas bestaat het risico dat de stenen los komen te zitten en opnieuw gezet moeten worden. Ook dit heeft technisch gezien wat meer voeten in de aarde en daardoor wordt de prijs vaak hoger. Dit zal in overleg met u worden gedaan.

Ringen van ander materiaal

Uw ring past niet meer, maar uw ring is niet gemaakt van goud of zilver? Het materiaal van de ring heeft invloed op de reparaties die we uit kunnen voeren. Stalen en titanium ringen kunnen helaas niet worden aangepast. Dit komt doordat het materiaal te hard is om te bewerken. Wanneer het materiaal van uw ring van goud of zilver in combinatie met staal of titanium heeft, zal de goudsmid de mogelijkheden met u bespreken. 

Wilt u een nieuwe ring kopen, maar twijfelt u aan de juiste maat? Lees dan hoe u uw ringmaat kunt meten.