0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Hoe meet je je ringmaat?

Soms wilt u een ring online bestellen of een ring als cadeau kopen voor iemand anders. Het is dan belangrijk om goed te weten welke maat ring u moet bestellen. Maar hoe meet u uw ringmaat dan? In dit artikelen leggen we het u uit.

Meten met behulp van een ringbos

Een ringbos is eigenlijk vergelijkbaar met een sleutelbos. Er zitten allerlei ringen aan in verschillende maten. Dit is de makkelijkste manier om thuis een ringmaat te meten. Bij de meeste juweliers kunt u een ringbos aanvragen.

Bij Juwelier Jos kunt u dit doen via de telefoon of via de e-mail. Hierbij leveren we ook de juiste instructies voor het opmeten van uw ringmaat. Mocht u de ringbos ergens anders bestellen en is het u niet duidelijk hoe u de bos moet gebruiken, volg dan deze stappen.

 • Schat de grootte van uw vinger en probeer de maat die daarbij past.
 • Schuif de ring wat heen en weer en probeer hoe makkelijk u de ring aan kunt krijgen. Wanneer de ring een beetje weerstand geeft, is de maat goed. Wanneer u de ring heel makkelijk af kunt doen of wanneer deze losjes zit, kunt u beter een maat kleiner proberen.
 • De ringbos is voorzien van maten, noteer uw maten op een papiertje of plak een stickertje op de juiste ring.
 • Bewaar de bos op een plek waar u deze terug kunt vinden, het kan nog eens handig zijn wanneer u in de toekomst een ring wilt bestellen voor een ander, uw eigen ring kleiner of groter wilt laten maken of wanneer u een ring wilt bestellen die moet passen om een andere vinger.

Wilt u een ringmaat meten voor iemand anders maar moet het wel een verrassing blijven? Vraag of u de maat mag meten bij iemand met vergelijkbare vingers.

Nog een aantal handige tips

Bij het meten van uw ringmaat is het wel goed om een aantal dingen te weten. Onderstaande punten zijn namelijk van invloed op het ontdekken van de juiste maat.

 • U meet uw ringmaat het beste wanneer uw handen op een normale temperatuur zijn. Wanneer uw handen heel koud of juist heel warm zijn kunnen uw vingers dikker of dunner worden.
 • Heeft u de ringmaat van uw linker ringvinger al eens gemeten en wilt u nu een ring bestellen voor de ringvinger van uw rechterhand? Meet dan de rechtervinger toch op. In de meeste gevallen zijn de maten van uw linker- en rechterhand verschillend. Door beide vingers te meten, weet u zeker dat u de juiste maat besteld.
 • Door uw vingers op twee verschillende momenten op twee verschillende dagen te meten, kunt u heel nauwkeurig meten. Dit doet u het beste met behulp van een ringbos en zo weet u zeker dat u de juiste maat gemeten heeft.
 • Heeft u geen tijd om te wachten op de ringbos of geen tijd om langs te gaan bij de juwelier?
  U kunt de maat ook meten met behulp van een ring die goed past. Meet de doorsnede met een liniaal. De doorsnede in millimeters aan de binnenkant van de ring is uw ringmaat.
  Met behulp van onderstaande tabel kunt u de maat extra controleren. Eventueel kunt u ook aan de slag met een koordje dat u om uw vinger doet. Het meten van de doorsnede gaat dan hetzelfde. Let wel op dat het koordje niet te strak zit en nog over uw knokkel heen geschoven kan worden.
  Let wel: deze methodes zijn niet waterdicht. Een kwart of halve maat verschil tijdens het opmeten kan ervoor zorgen dat de maat die u doorgeeft niet correct is.

  Hoe meet u uw ringmaat? Met behulp van deze tabel doet u het gemakkelijk zelf.

  Komt u langs bij Juwelier Jos

  Wanneer u bij ons een ring wilt bestellen, kom dan gerust langs bij onze juwelier in Gouda. We helpen u graag bij het meten van de juiste ringmaat. Door langs te komen in de winkel kunt u ook het verschil voelen tussen smalle en brede ringen. De breedte van de ring kan namelijk ook invloed hebben op de juiste maat. Een brede ring zit vaak strakker en een smalle ring vaak wat losser. Daarnaast kunnen we ook direct uw andere vingers opmeten, altijd handig voor wanneer u later nog eens op zoek bent naar een ring.

  Heeft u interesse in een assieraad van Memorie Sieraden? Voor algemene informatie over assieraden bent u van harte welkom in onze winkel in Gouda. Woont u wat verder weg, dan is het aan te bevelen om een afspraak in te plannen. Dan bent u er zeker van dat onze goudsmid alle tijd voor u kan nemen.

  Vraag de juwelier bij u in de buurt

  Woont u niet in de buurt van Gouda, dan kunt u ook terecht bij de juwelier bij u in de buurt. Houdt ook dan rekening met de breedte van de ring die u op het oog heeft. Test verschillende modellen die het meeste op de door u gewenste ring lijkt. Waarschijnlijk zal ook deze juwelier u graag helpen bij het vinden van de juiste maat.

  Heeft u een ring die niet meer past? Bij Juwelier Jos kunt u uw ring op maat laten maken. U kunt zowel uw ring vergroten als uw ring verkleinen.