Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 12:00 uur en 13:00 en 16:00 uur.

0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Hoe wordt een ring gesmeed? –

de magie van vakmanschap

Een ring mag er ogenschijnlijk simpel uitzien, maar is dat absoluut niet. Het proces begint bij het ontwerp en het kiezen van het edelmetaal. Daarna begint het echte smeden om een uniek sieraad te vormen.

Hoe wordt een ring gesmeed? We leggen het u graag uit.

1. Het ontwerp

Voordat een ring wordt gesmeed, bedenken we eerst een ontwerp. We hebben zelf heel wat ringen in onze collectie en deze worden regelmatig aangevuld met nieuwe ideeën.

Inspiratie doen we op in de natuur, maar ook buiten in de stad. Het kan zomaar zijn dat een ring met een boogje geïnspireerd is op een bijzonder boogje aan een gevel.

Naast deze bestaande ontwerpen, denken we ook graag met u mee voor een persoonlijk en uniek ontwerp. Door onze kennis en ervaring kunnen we uw ideeën omzetten en uitwerken in een echt sieraad. Tijdens het ontwerpen en het uitwerken van het idee bepalen we ook het materiaal. U kunt kiezen voor nieuw goud of zilver, maar we kunnen ook oud goud en oud zilver verwerken tot iets nieuws.

2. De ruwe uitwerking

Nadat het ontwerp is gemaakt en het edelmetaal bepaalt, beginnen we met smeden. Het goud of zilver wordt hiervoor eerst in een staafje gegoten, dit noemen we ook wel een octogoon. Dat staafje walsen (pletten) we vervolgens tot de juiste dikte. Een trouwring is meestal 5 mm breed en 1,8 mm dik. Afhankelijk van de grootte van de ring zagen we een strip af. Die strip wordt rond gebogen. Zo zorgen we dat de uiteinden strak tegen elkaar zitten. Dan solderen we het met hetzelfde materiaal (dus zilver of 14 karaat goud) vast. Nu is het een geheel en kunnen we de ring perfect rond smeden. Daarna wordt de overvloedige soldeer eraf gevijld, en de hele ring wordt geschuurd en gepolijst. De basis van de ring is nu klaar.

Een ring met bijzondere bogen en vormen is moeilijker om te maken. Met tangen en hamertjes buigen we het materiaal tot de juiste vorm. Om de vorm nog beter tot zijn recht te laten komen, vijlen, schuren en polijsten we het verder naar het juiste uiterlijk.

Vroeger werd een ring ook wel in de juiste vorm gehamerd. Dat is het echte ouderwetse smeden, het oude ambacht. Nu komen er nog steeds hamertjes aan te pas, maar in de basis werken we met een gegoten staafje.

3. Het toevoegen van versieringen zoals gravures en stenen

Wanneer de ring is gevormd, geschuurd en gepolijst volgt de verdere afwerking. Een gravure, zoals een naam, een datum of een vingerafdruk, wordt geplaatst en een eventuele steen of stenen worden gezet. Om dat te kunnen doen, wordt er eerst een gaatje geboord precies op de maat van de steen(tjes). Vervolgens zijn er verschillende manieren om een steen te zetten:

  • Impregnatie setting:
    De steentjes worden vastgezet in een stekertje, een scherp voorwerp. Dit stekertje heeft pootjes die het steentje klem zetten.
  • Invisible setting:
    Deze manier van zetten is zonder pootjes. Een steentje wordt goed klem gezet in een gaatje en dan stevig vastgedraaid met een greinendraaier. Zo valt het materiaal over het steentje en is de zetting bijna onzichtbaar. Het is hoogstens te zien met een loep.
  • Zetkast:
    Soms valt een steentje net tussen de boogjes in een bepaalde vorm ring. Dan wordt er met een los platgewalst staafje een zetkast gemaakt. Deze wordt om het steentje gebogen en met behulp van een bodem in de ring gezet. Op die manier ontstaat een gladde afwerking.
  • Chaton:
    Bij een chaton wordt wel gebruikt gemaakt van pootjes. Deze pootjes worden in de juiste vorm gefreesd waarna het steentje erin geklikt kan worden. Dan worden de pootjes rond gevormd en afgewerkt zodat ze niet blijven haken.

Alle manier zorgen ervoor dat het steentje jaren blijft zitten.

Is de steen onverhoopt toch los geraakt? U kunt bij ons uw sieraden met stenen ook laten repareren

Van idee tot sieraad

Om een ring te smeden doorlopen we 7 stappen om van idee tot een sieraad te komen.

  1. Het idee: Elk sieraad begint met een idee of inspiratiebron.
  2. Het ontwerp: Het idee komt tot leven door een schets te maken.
  3. 3D tekenen: Het ontwerp wordt omgezet in een 3D tekening op de computer.
  4. Printen en Gieten: Het sieraad wordt geprint in de 3D printer en gegoten in het gekozen edelmetaal.
  5. De afwerking: Het sieraad wordt afgewerkt en gepolijst.
  6. Edelstenen zetten: Eventuele stenen, zoals Swarovski zirkonia’s of diamanten worden gezet.
  7. Laseren: Het sieraad wordt gepersonaliseerd door het toevoegen van een lasergravure.

In het kort: 

Het smeden (het vervormen van materiaal) van een ring is niet zomaar klaar. De verschillende stappen: het gieten van het materiaal tot een staafje, het walsen en het vormen naar de uiteindelijke vorm hebben hun tijd nodig.

Om een set eenvoudige trouwringen te maken kost al gauw anderhalve dag. Een complexe ring met veel stenen kan 3 of 4 dagen kosten. Het werk zit voornamelijk in het edelmetaal. Dit is erg hard dus niet makkelijk om mee te werken. Door het materiaal te verwarmen, wordt het makkelijker bewerkbaar.

Hetzelfde geldt voor de zetkast of chaton. Deze zijn tegenwoordig ook te koop, maar wel in standaard maten. Wanneer een steen een afwijkende vorm heeft moet een zetkast zelf met de hand worden gemaakt. Hier zit ongeveer 4 tot 6 uur extra werk in. Daarom zijn ringen met een steen in een afwijkende vorm ook een stuk duurder dan een ring met een standaard steen.

Wanneer het sieraad is gevormd wordt een begin gemaakt met de afwerking. Eerst wordt het materiaal grof gevijld, daarna wordt er achtereenvolgens gebruik gemaakt van een fijne vijl, grof schuurpapier, middel schuurpapier en fijn schuurpapier. Tot slot wordt het sieraad gepolijst met een mechanische polijstmachine. Tussen de stappen door worden de stenen in de ring geplaatst.

De arbeid die nodig is om een ring te maken zorgt dat een ring kostbaar is. Zilver is natuurlijk een goedkopere keuze in vergelijking met goud. Toch zit in beide evenveel werk en is het werk bij beide materialen gelijk en intensief.

We hopen dat u na dit artikel met nog meer bewondering naar uw ring kijkt. Graag een nieuwe ring toevoegen aan uw collectie? Kom eens langs in onze winkel. We ontwerpen graag met u de ultieme ring.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Belangrijke Informatie over afspraak gaatjes schieten: Beide oren tegelijk schieten we alleen op dinsdag; op andere dagen schieten we de gaatjes om en om. We nemen contact met u op om uw afspraak te bevestigen of indien nodig te verplaatsen.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.